Jump to content

Jokkmokk med sokk

Medlemmer
 • Content Count

  189
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

63 :)

1 Follower

Recent Profile Visitors

1063 profile views
 1. Hvilke andre moduser enn repeating hadde du mulighet til å velge?
 2. Bare gjør det hvis alle enheter skal kobles til Svive ruteren. Hvis noen andre enheter skal kobles direkte til Zyxel er det heller Svive som bør settes opp som rent aksesspunkt (AP) uten ruterfunksjonalitet. Aner ikke hvordan menyene til Svive er satt opp, men funksjonene som må deaktiveres er: DHCP, NAT og brannmur. De fleste rutere har lagt inn noe i innstillingene som gjør at alle blir deaktivert ved en enkelt endring, så du slipper å deaktivere en og en funksjon.
 3. Hei Hvis du får tregt nett med wifi pleier en av disse å være årsaken: 1: Du er for langt unna ruteren. Enten flytt ruteren nærmere der du bruket wifi, eller skaff noen forsterkere du kan spre utover i boligen. Du kan logge inn på ruteren for å se hvor god tilkobling din pc/mobil har mot ruteren. Tror du ser det på lista over LAN klienter. 2: PC/mobil du opplever tregt nett med har koblet seg til ruteren med en eldre teknologi. Det kan du sjekke samme plassen du sjekket signalkvaliteten i punkt 1 over. Har din pc/mobil koblet seg opp på noe annet enn 802.11ac(wifi 5) på 5GHz, så er det stor sjanse for at det er din PC/mobil som er årsaken til tregt nett, ikke ruteren. 3. All kapasitet på trådløs er delt med andre i nabolaget. Bruker naboene mye av nettet, blir det mindre kapasitet igjen til deg. Det er litt vanskeligere å sjekke, men hvis du får opp veldig mange nettverk når du sjekker wifi på pc/mobil så er dette en vanlig årsak. Isåfall er det begrenset hva du kan gjøre, og bytte ruter hjelper trolig lite/ingenting. Kan være verdt et forsøk å endre hvilken kanal som skal brukes til wifi. Det gjør du i tilfelle i wifi innstillingene til ruteren. Hvor tregt nett er det snakk om?
 4. Boksen på bildet er en ONT, som er fiber sin modemtype. Det eneste du bør ha koblet til den er en ruter. Aksesspunktene kobler du til ruteren. Hvis du ikke har nok porter på ruteren, kan du koble en svitsj til ruteren for å få flere.
 5. Kjenner ikke til noen problemer med det, men regner med det er chipsettene i telefon/ruter som må støtte de ulike kombinasjonene, så kan hende det varierer. Hæ? Å bruke 4x4 mimo (hvis det i det hele tatt er tilgjengelig i norge?) på 2600MHz er ikke til hinder for Carrier Aggregation med samtidig utnyttelse av de andre frekvensene. Sjekket litt opp, og ser at det er 40MHz tilgjengelig på 2600 båndet hos Telenor. Uten CA får du kun brukt halvparten av dette siden 1 carrier ikke kan være på mer enn 20MHz for 4G. Har du 2600 båndet tilgjengelig, har du nesten garantert enda bedre dekning på andre bånd i tillegg. Det stemmer. Der er begrensningen hos Google og Microsoft sine servere og teknologier. Fordi det ville vært nesten meningsløst. Da er det mye, mye bedre med en dedikert ruter, evt. med ekstern antenne. Måler du bedre ytelse med telefonen er det fordi telefonen har et bedre modem enn ruteren din. Da trenger du isåfall en bedre ruter. Evt. at du har plassert ruter/antenne feil, eller har lagd egne flaskehalser som å tvinge trafikken via unødvendige hopp (som SIM med utenlandske abonnement).
 6. Som NULL sa, koble Fiberboks<-->Ruter<-->Svitsj Ikke bruk mer enn 1 ruter av gangen, med mindre du deaktiverer alle ruterfuksjonene på en av de først. Det bør ikke være noe utstyr mellom fiberboks og ruter, med mindre du trenger 2 helt separate nettverk som ikke kan kommunisere direkte med hverandre.
 7. 10MHz med 64QAM uten MIMO gir ca. 40Mbp/s throughput. 40Mbp/s × 60MHz = 240Mbit/s tilgjengelig til for de som er koblet på den aktuelle cella. Forutsatt at det faktisk er mulig å kombinere alle de ulike frekvensene og kanalene båndbredden er fordelt utover. I tillegg kommer eventuell bedre QAM og MIMO. Så 150Mbit/s throughput er vel helt innenfor hva man kan forvente?
 8. Høyere frekvenser gir kortere rekkevidde. Kortere rekkevidde betyr at færre kunder er koblet opp mot samme celle, som gir deg bedre throughput, siden det er færre enheter/kunder å krangle om kapasiteten med. Desto flere bånd du har dekning på, desto høyere båndbredde (antall MHz) kan du få brukt, iallfall hvis du har modem som støtter Carrier Aggregation. Høyere båndbredde er det viktigste for å få høyere kapasitet. Vet ikke hvilken båndbredde Telia og Telenor har på de ulike bånda, men hvis vi for enhelthetsskyld bruker 10MHz til utregningene vil det se sånn ut der du bor (hvis det stemmer at du faktisk har dekning på de bånda du har lista opp): Telenor: 10MHz +10MHz = 20MHz totalt Telia: 10MHz + 10MHz + 10MHz + 10MHz = 40MHz totalt Isåfall vil Telia i teorien levere dobbelt så raskt nett som Telia der du er - som også er det du måler. Fullt så enkelt er det riktignok ikke i praksis. Nå brukte jeg 10MHz båndbredde for alle bånd hos både Telia og Telenor, og det stemmer nok ikke. For det første tror jeg de har lisens på ulik båndbredde. Tror Telenor har en god del mer enn Telia. I tillegg er det ikke sikkert de bruker fulle båndbredden på alle sitene sine, for å redusere interferensproblemer. Likevel vil du i all hovedsak få høyere hastighet desto flere bånd du har dekning på. Både fordi du da har større båndbredde som gir bedre kapasitet, og det er færre til å konkurrere om kapasiteten. Edit: Dette er en av hovedårsakene til at 5G vil gi høyere hastigheter. 5G støtter høyere frekvenser. Høyere frekvenser har gjerne større båndbredde tilgjengelig, fra 100MHz til flere tusen MHz. LTE-A støtter maks 100MHz båndbredde totalt, og ikke mer enn 20MHz pr. kanal (disse som blir slått sammen vha. Carrier Aggregation).
 9. Siden mobilnettet er et delt mellom deg og masse andre folk og enheter må man til en viss grad vente i kø/vente på sin tid til å sende/motta data. Iallfall hvis det er endel annen trafikk på samme frekvensbånd som din ruter. Da vil du kunne få lagspikes innimellom. Ikke så mye å få gjort noe med det. Begynner å bli lenge siden jeg sjekka med mobilt bredbåndsruteren min, men hadde ikke noe særlig problemer med det her jeg bor. Regner med det vil variere mye fra plass til plass, og også ulike tider på døgnet. Edit 1: 90ms høres mye ut. Finn først ut om syndere primært er på WiFi eller ruter/mobilnett. Enkleste måte å finne ut av det på er å koble enhetene med ethernetkabel til ruteren. Hjelper ikke det - er sannsynligvis ruter/mobilnett synderen. Edit 2: Hvis opplastingshastigheten din er endel lavere enn nedlasting vil du potensielt kunne få problemer med store lagspikes når det går endel opplasting via ruteren. Bruk speedtest.net til å sjekke hvor bra ned og opplasting du har. Tror det du ser opplasting/nedlastingstrafikk i sanntid på forsiden til innstillingene til ruteren. Hvis du får lagspikes samtidig med opplastingstrafikk må det enten løses med QoS regler, eller stoppe tjenestene som sørger for opplasting mens du spiller. Vet ikke om det er mulig å endre på QoS regler på denne ruteren. Noen som vet?
 10. Plassering og vinkling av antenne har veldig mye å si, iallfall med retningsstyrte antenner. PS. Ikke se deg blind på signalstyrken. Hvis du får dekning på en lavere frekvens vil du trolig få dårligere hastighet, selv om signalstyrken blir bedre. Enten må du vite hvilken frekvens du måler signalstyrken på, eller dobbeltsjekke at du faktisk får høyere hastighet. At du får ulike hastighet mot ulike tjenester kan skje av mange grunner. Kapasitet og/eller avstand til serveren til tjenesten har mye å si. Hvis du laster ned spill via Steam kan det hende filene er komprimerte for å spare båndbredde, og at de pakkes ut fortløpende når de kommer fram til deg. Da blir det fort prosessoren til PC som er flaskehalsen.
 11. Nei, men det er vel heller ikke et modem sin jobb. Det er slikt rutere kan settes opp til. Når det gjelder resten så finnes det ikke noen perfekt løsning. Det vil alltid være ulemper. Og desto færre ulemper, desto dyrere blir det. Coax: Raskt og stabilt med jevn og god latency. Koster mer enn SIM fra Estland, men fungerer _veldig_ mye bedre. Norsk mobilt bredbåndsabonnement: Generelt raskt, men hastigheten og latency varierer. Opplevelsen vil også i stor grad styres av hvor godt LTE modem du har. 5G kommer på sikt, og hadde venta til det evt var 5G dekning tilgjengelig før kjøp av modem, siden 5G fortsatt er veldig nytt. Bedre modem vil garantert komme. Kanskje de blir billigere også. Utenlandsk sim: Billig, men ekstremt varierende hastighet og latency. Ingen garanti for at ting funker bra, og ingenting du kan gjøre for å få det bedre. Når det gjelder hastighetstester, bruk speedtest.net den fungerer mer enn godt nok til din bruk. Eneste du bør være obs på er at du bør teste med et par-tre ulike speedtestservere for å være sikker på at du får et riktig resultat - høyeste måling vil være den korrekte. Bare du vet at hastigheten i mobilnettet vil variere mye.
 12. At modemet støtter så høye hastigheter betyr ikke at du vil få så høy throughput. Det er heller ikke poenget. Det støtter trolig ikke nettet til Telenor eller Telia med det første uansett. Poenget med et modem som støtter så høye hastigheter er at det støtter å bruke flere bånd samtidig (carrier aggregation), flere mimo-antenner, høyere båndbredder og/eller bedre QAM, enn et modem som støtter lavere hastigheter. Det øker sjansene dine for å få høyere hastigheter, og ikke minst mer stabilt høye hastigheter, under de forholda som er tilgjengelige hos deg. Også når mange andre bruker mobilnettet samtidig. Ingen som forventer å få den througputen de reklamerer med under praktisk bruk. Det er mer for å sette et "enklere" og mer forståelig navn på ulike tekniske hastighetsstandarder og kombinasjoner av disse.
 13. I første omgang er det vel modemet som åpner opp for høyere hastigheter, ikke CPU. Den kan sikkert være en flaskehals likevel. Både HTC 5G hub og Xiomi mix 5G bruker samme modem: Snapdragon X50 Så med mindre kvaliteten ellers på HTC 5G hub er dårlig, bør det være ganske likt som på telefonen. Kanskje med mulighet for bedre opplasting siden stasjonære enheter ofte kan bruke mer strøm for bedre sendestyrke enn en mobil. Huawei 5G pro bruker Balong 5000, som jeg tror Huawei har utviklet. Aner ikke hvem som er best, men tror ikke det er mange enheter med Snapdragon X50 i Norge, så er ikke sikkert de er særlig godt optimalisert for frekvensene, båndbredden og frekvenskombinasjonene vi har i Norge. Ikke engang sikkert den funker på 5G her.
 14. Hvorfor i all verden vil du øke opplasting uten å øke nedlasting? Og nei, du får ikke fikset det fra din side. Kapasitet på opplasting vil være mye dårligere enn nedlasting i mobilnett. Du kan potensielt oppleve at opplasting er like bra eller bedre enn nedlasting, men da et det på grunn av at mobilnettet er en delt ressurs - mye nedlasting i nabolaget (alle streamer Netflix), men lite opplasting. Og nei, du får ikke forbedret en eldre ruter mye. Funksjoner som mimo og støtte for mer aggreggering må støttes av chipsettet. Chipset som støtter høyere hastigheter er rett og slett dyre, og er en stor del av prisen på ruteren. Eneste du kan gjøre for å få høyere hastigheter med eldre ruter er: - Montere utendørs ruter for å få bedre signalstyrke, og kanskje få dekning på høyere frekvenser - Flytte antenne/ruter til en annen plass i boligen som gir bedre dekning.
×
×
 • Create New...