Gå til innhold

Larzen_91

Moderatorer
  • Innlegg

    7 356
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    18

Hjelpsomme svar

  1. Larzen_91's innlegg in Aluminiumkabel vs Kopperkabel ble markert som svaret   
    Pris det går på.
  2. Larzen_91's innlegg in Rør til eltrekk ok`? ble markert som svaret   
    Dette var mer et typisk tema før i tiden, og noe man i større grad tok hensyn til i dårlig isolerte bygg. Hadde eldre lærer på videregående som understreket dette, at bokser skulle plasseres lavt slik at eventuell fukt kan komme ut. I dag er det veldig lite fokus på dette, da bygga er godt isolerte, og kondensproblemer er mindre aktuelt. Selv hadde jeg ikke hatt noen bekymring om akkurat dette, men bilder du tar før vegger kles er gull verdt, og bare gi en notis til entreprenør om at du har sagt ifra, helst på epost eller noe skriftlig og ikke over telefon. Da blir det opp til de å sørge for at elektriker går god for løsningen og at de har vurdert det dithen at det er innafor. Da har du alt ditt på det tørre. Men som sagt, jeg hadde ikke bekymra meg over det.
  3. Larzen_91's innlegg in [Løst] Elektro Teori ble markert som svaret   
    Det går som Salvesen sier mye på erfaring, og man er aldri helt utlært selv ikke som dreven montør. Kursing i norm, spesielt NEK 400, er vanlig å få. Man kan jo også, om man er spesielt interessert, selv kjøpe ny bok hvert 4. år og selv oppdatere seg, men det er ofte lite endringer generelt sett. Endringer når det kommer til elbil og solcelleanlegg/inntak vil nok komme mer av fremover, da normen baserer seg på erfaringer i bransjen over hva som funker og hva som ikke funker i fagmessig forstand.
     
    Mitt råd er å la selve teorien komme som den kommer, noen må jobbe mer for å ta inn ren teori enn andre. Det er vel så viktig å ha praktiske kunnskaper og å være problemløsende og løsningsorientert. Det er ikke så lett å lese seg opp på og som alt annet er noen flinkere til å ta slike ting intuitivt enn andre. Dette kommer også med erfaring og at man kommer borti forskjellige ting og lærer av å gjøre feil nå og da. Det er også enkelte jeg er borti som elektrikerfaget rett og slett ikke matcher med. Omtrent på nivået at man knapt vet hvilken ende av skrutrekkeren man skal holde i.
  4. Larzen_91's innlegg in [Løst] Koble strøm i flere stikkontakter ble markert som svaret   
    Vet ikke helt om jeg skjønner problemstillingen, men for å svare litt det jeg tror du mener:
     
    1: Såkalt "utstrakt bruk av skjøteledning" er ikke greit. Blir vel noe en vurderingssak, men ofte ved kontroll blir det påpekt om det er permanent bruk av skjøteledning til en fast last, og/eller flere skjøteledninger i serie, altså noe lignende det du skisserer ovenfor.
     
    2: Å modifiere en skjøteledning så man får en hann/hann-kobling er ikke greit. Altså, at man kan plugge den ene enden i en stikkontakt og den andre enden i en annen stikkontakt. Dette sier fort pang med mindre man har stålkontroll på ledningene i huset, og har noe elektroteknisk kunnskap. 
  5. Larzen_91's innlegg in Er det noen som vet hva dette heter? ble markert som svaret   
    Patentbånd.
  6. Larzen_91's innlegg in Google har sluppet Android 7.1.1 til Nexus enheter ble markert som svaret   
    Moderatormelding
    Tråden er flyttet til riktig kategori, i henhold til retningslinjene punkt 2.1.

    Reaksjoner på moderering tas på PM eller i tråd for tilbakemeldinger, ikke i tråden.
  7. Larzen_91's innlegg in Hvorfor monteres stikkontakter så høyt på veggen? ble markert som svaret   
    Normal høyde er som nevnt over 20 cm over ferdig gulv til senter stikk. 40 cm og oppover høres merkelig ut for meg, virker nesten som det er denne høyden som er bestilt/ønsket av kunde ved installasjon. Men uansett, er ingen krav til høyde på stikkontakter, eneste er at de skal være tilgjengelig for bytte/tilsyn (som alle andre koblingspunkter) noe som ikke pleier å være et problem med stikkontakter som brukes jevnlig.
     
    Kort sagt: du kan i utgangspunktet ha stikkontaktene nøyaktig der du vil ha de så lenge det er fysisk gjennomførbart. Visse forbehold i våtrom, men det ser ikke ut som det er der skoen trykker i dette tilfellet.
  8. Larzen_91's innlegg in Oppgradere elektriske anlegget passer dette sammen? ble markert som svaret   
    Overspenningsvernet får man ikke uten patroner det jeg vet. Det er dog sjelden at disse må byttes, det skjer bare i tilfeller ved lynnedslag. Finvern bør du ha foran sensitivt utstyr (elektronikk).
     
    16A er ikke i seg selv farligere i så måte, på et vis er det tryggere for det legges tykkere kabel. Men slike beregninger gjør elektrikeren for deg. Skal mye til for at det legges opp nye kurser som ikke er 2*2,5 16A.
     
    Sjekk opp lokale elektrikere (vet ikke hvor du holder til). Man har egne installatørpapirer for teleinstallasjon. Da er i hvert fall firmaet lovlig ansvarlig for begge fagfelt.
     
    Angående utstyr så er det samme hva du velger. Kombiautomater er tingen. Da har man sikring og jordfeilbryter i samme enhet, og sparer plass og kroner. Overspenningsvernet fungerer uavhengig av sikringene så det er det samme hva du velger egentlig. Eneste reelle fordelen med digitalt vern (med lys) er at man kan overvåke kursen. Med andre ord, har man en liten jordfeil som ikke er stor nok til å løse ut vernet så kan man finne ut av det. Så verdien i dette er noe du må ta stilling til selv. Praktisk og personlig talt ville jeg spart kroner med tradisjonelle kombivern.
     
    Edit: skrivefeil.
  9. Larzen_91's innlegg in Dimmer for LED ble markert som svaret   
    Jeg må innrømme at det gjør litt vondt
     
    Nei, IT/TN har ingen innvirkning på kobling av dimmer, det avklarte vi tidligere. Ja, det er større sjans for at en jordfeil kan gå i nabolaget ved IT nett, men fordelingsmetoden er ikke noe du som enkeltperson har noen reell mulighet til å endre (uten store kostnader).
     
    Det du kaller mellomvern er et overspenningsvern. Det kortslutter til jord ved overspenninger (lynnedslag). Disse finnes i mange størrelser, og på sensitivt utstyr anbefales å ha et finvern så nære utstyret som mulig, samt grovvern foran. Om det ikke er plassert i ditt anlegg så hjelper det ikke ditt anlegg. Også uavhengig av 230/400V.
     
    Har du automatsikringer (noe jeg tar får gitt hvis det er bare 15 år) så ser jeg ikke noen grunn til å skifte ut. Har du jordfeilbryter? I så fall vil jeg tro du har en som går felles for alt, eller eventuelt for bad o.l.
     
    PS: Jeg tror jeg forstår forvirringa. TN nett betyr ikke 400 V. På TN har du mulighet for 3-fas 400V, 2-fas 400V (uten at jeg har vært borti noe bruksområde for det), samt 1-fas 230V. På IT har man mulighet for 3-fas 230V og 2-fas 230V.
  10. Larzen_91's innlegg in [Løst] Hva slags trafo/driver til disse LED-stripene? ble markert som svaret   
    Nei, det koster å væra kar.
     
    Det er det som er greia med LED, og hvorfor de er mye dyrere enn halogen o.l. Det er all finelektronikken som kreves for at det skal funke, enten om det sitter internt i pæra eller i en ekstern driver.
×
×
  • Opprett ny...