Jump to content

rockPaperScissors()

Medlemmer
 • Content Count

  1096
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by rockPaperScissors()

 1. Takk Noxhaven. Det er en bra visning av tallene, sånn bortsett ifra at Jason viser at en bil du allerede har, må trekkes ifra for produksjonutslipp og forbruk opp til nåtid. Du må også stoppe å føre CO2 regnskap når bilen selges videre. Det Jason gjør er å fordele CO2 utslipp i hver av eierskapene, slik at når du legger sammen utslipp fra hver ny eier så kan totalutslippet til slutt bli likt det du kan finne i livsløpsanalyse. Så lenge alle prøver å forbedre sitt regnskap så vinner alle, iflg. Jason.
 2. Har du tatt bort produksjonsutslipp i denne beregningen? Tar man f.eks. tall fra Polestar så nulles utslippene ut mellom Polestar 2 og Volvo XC40 (bensin) rundt 50.000 kjørte kilometer på ren vindkraft. Territorialprinsippet er det som brukes i våre forpliktelser gjennom Paris-avtalen, da ser vi kun på direkte utslipp i Norge. Da vil nok grafen ligne litt på din. Følgende artikkelen illustrerer forøvrig at også ekspertene er uenige hvordan man regner på utslipp mellom biler. https://forskning.no/klima-transport/hva-er-best-for-klimaet--a-kjope-en-ny-elbil-eller-bruke-opp-den-gamle-bensinbilen/1923377
 3. Da er jeg såpass missinformert at du sikkert klarer å dokumentere hva han tar feil på uten problemer. 👍
 4. Jeg legger fram kilder for å forklare mine argumenter og får mange udokumenterte påstander tilbake. Også det siste du skriver vet jeg ikke hvor du henter i fra. Mulig du har forvekslet YouTube kanalen til Jason med noen andre?
 5. Virker som at du tenker at høyere forbruk er lett å forsvare så lenge livsløpsanalysen er bedre på ny bil. Livsløpsanalyse er nok greit når man står mellom valget mellom ny elbil eller ny fossilbil. Men det er andre metoder som kan hjelpe hjelpe oss å vurdere om man skal beholde gammel bil eller kjøpe ny fra klimaståsted. Engineering Explained forklarer hvordan man kommer fram til om det er bedre å beholde bilen man har eller å kjøpe ny. Svaret er at det «kommer litt an på..».
 6. På ferie er da lade-hybrider viser seg fra sin beste side. Kan man lade gratis/rimelig på feriedestinasjonen, flott. Elektrisk lokal kjøring. Dersom det er minuttpris og dårlig tilgang til ladere så er det både billigere og enklere å selvlade.
 7. Nå når 80% av nybilene er full-elektrisk hvor mange etter ditt neste kjøp bytter ut en ICE bil med din nesten ny elbil? Det du påpeker er nok rett i en overgangsfase, men ikke i ditt CO2 regnskap. I ett CO2 regnskap så tilfaller produksjonskostnadene på første eier av nybil. I så måte er det beste alternativet å kjøpe brukt elbil, eller å beholde en ny elbil noen ekstra år før man selger.
 8. Ja, bortkastet med ladehybrid om den ikke lades, eller i det minste kjøpt i hensikt om å bli ladet. Å toppe opp ved selvlading blir en unntaksvis øvelse om man skal spare bensin.
 9. Det tror jeg på. Det virker som at bilkonsernene har hatt veldig forskjellig tilnærming til hybridløsningene. Kia/Hyundai som jeg har erfaring med (Kia Niro) virker mer opptatt av å redusere bensinforbruket enn å erstatte det, så motoren går ofte i vårt kjølige klima men snittforbruket blir ikke høyt likevel.
 10. Er 100% enig i at man ikke bør lade ifra noe annet enn veggen til daglig. Det sagt, merker ikke så stort innhogg i snittforbruket når jeg bufrer opp batteriet på langtur og bruker opp den genererte strømmen før jeg når destinasjonen. Det er ett tap å omforme energi, men jeg kan gjette at bensinmotorens lave virkningsgrad pluss kinetisk energilagring gjør at det egentlig ikke merkes så mye at motoren lader batteri i tillegg til å drive hjulene.
 11. Jeg har jo dokumentert til deg Simen1 hvorfor jeg tror at de som bytter elbil hvert tredje år gjør mer skade enn de som tar vare på ICE bilen over flere år. Og forklart hvorfor dette ikke er en oppdiktet måte å håndtere CO2 regnskapet. Kan hende jeg har formulert meg på en måte som gjør at du reagerer.
 12. Tull? Det er praktisk ikke mulig å regne på CO2 som slippes ut av «naboen». Det er rett å slett for mange usikre faktorer. Skal man regne utslipp kalkulerer man fra eget forbruk og utslipp da det er mer håndterbart. Eks. https://www.tu.no/artikler/12-myter-og-fakta-om-elbiler-og-forurensing/367894 «Om vi tar tallene for Mercedes-Benz B-klasse som eksempel: Kjører du elbilvarianten 30 000 kilometer (1,6 kWh pr mil) før du kvitter deg med den, har du i snitt sluppet ut 411 gram CO2 per kilometer. Kjører du bensinvarianten tilsvarende, har du i snitt sluppet ut 183 gram CO2 per kilometer. » «Påstand: Det vil være bedre for miljøet å beholde fossilbilen lengre enn å gå til innkjøp av en ny elbil Konklusjon: Kanskje. Det avhenger av hvor drivstoffeffektiv den gamle bilen er, og hvor langt du kjører den. Bytter du ut en relativt ny bil med en ny elbil, vil du kunne bidra til større CO2-utslipp.»
 13. Ja, det kan man alltids diskutere. Jeg tror f.eks. de som bytter elbil hvert tredje år gjør større skade enn de som tar godt vare på en ICE bil. Men eldre biler bruker langt mer drivstoff og har lavere sikkerhet når du sammenligner nye og gamle ICE biler av samme størrelse. Det er heller ikke bra for miljøet å sende gamle biler til land der håndtering av vrak kan være dårligere regulert.
 14. Har telt på knappene å bytte ut min ladehybrid med rimelig kinesisk elbil. Men selv med innføring av bom og de høye bensinprisene så blir det overskygget av tap ved bytte av nyere bil etter få års eierskap. Regnestykket ville vært annerledes med en litt eldre ICE og større pendler-avstand. Det er de med >10 år gamle ICE biler som burde få hjelp til å bytte til elbil nå, f.eks. noe kontantstøtte og rimeligere lån ved bytte til (ny/brukt) elbil om den gamle bilen vrakes samtidig. De fleste som har råd til å kjøre nyere biler har også litt romsligere økonomi til å takle de ekstra drivstoffutgiftene enn andre.
 15. Hvorfor det? Bensinmotoren på min Kia pleier å drive hjul og lade batteri samtidig. Ingeniørene hos Hyundai/Kia har vel funnet ut at det er lurt å lade batteri mens bensinmotoren er gang. Man tjener på det når man kommer til en motbakke og har noe hente fra batteriet. Har man ladehybrid med hengerfeste hender det at bilen kommer under høy belastning, da er det nyttig med selvlademodus (sportsmodus på min bil) slik at man får drahjelp fra elektrisk motor. Batteriet tømmes svært fort med litt ekstra belastning så man behøver en større buffer.
 16. Det står at badet må ha full oppgradering for å tåle normal bruk etter dagens krav. Videre står det anbefaling om totalrenovering. Det er gitt gradering TG3 som sier at tiltak ikke kan utsettes noe særlig.
 17. Takk for innspill. Tilstandsrapporten til leiligheten ble laget etter ny forskrift til avhendingsloven fra 1 januar. Slik jeg leser rapporten så får jeg ikke inntrykk av at alt er i orden med leiligheten. Det skal vel litt til å reklamere på noe som er i den forfatningen man burde forvente, selv om man oppdager noe som ikke er nevnt. Men jeg vet ikke hva kjøper har tenkt før jeg får mer informasjon og jeg tør ikke spå utfallet ennå.
 18. Det stemmer at saken står i bero hos advokat mens dokumentasjon innhentes. Advokaten skriver også at de forbeholder seg retten til å sende takstmann eller benytte rettingsadgangen. Sitat fra advokat: "Saken stilles i bero inntil en ytterligere presisering av kravet er mottatt, herunder dokumentasjon som beskriver årsak, omfang og kostnader."
 19. Takk for innspill, da skal jeg forsøke å senke skuldrene litt og ikke gruble for mye.
 20. Kjøper av leilighet fant to problemer de ikke var opplyst om i leiligheten som de kjøpte av oss. Den ene av disse har vi mistanke om er selvforskyldt og burde være lett å fikse dersom vi har rett i antakelsen. Og den andre gjelder inne på ett våtrom som står foran full oppgradering slik det står beskrevet i tilstandsrapporten. Problemet er at kommunikasjonen stoppet opp veldig tidlig, og det ble aldri til at vi fikk inspisert leiligheten. Kjøper har tatt i bruk sin boligkjøperforsikring. Saken står nå i bero hos advokat mens de venter på dokumentasjon. Det er i mellomtiden gått en måned siden overtakelsesmøte. Skal vi bare vente til advokaten kommer med reklamasjon-krav og ta stilling til det da? Vi har forøvrig boligselgerforsikring.
 21. Isolert sett for en enkel bil er det ikke forsvarlig nei. Men selv start-stopp teknologi på vanlige bensinbiler betyr mye for å redusere CO2 når man skalerer opp til hundretusenvis av biler. Det samme antallet (hundretusenvis av) elbiler på norsk strømmiks er naturligvis det beste i forhold til å redusere klimagassutslipp, uten å gjøre store omstillinger i hvordan vi forflytter oss. Det er derfor det er forsvarlig å favorisere elbiler, inntil det neste målet må settes: For eksempel mindre biler og mer bruk av delingsløsninger.
 22. Det ble lagt på avgifter på mange av ladehybridene på nyåret, og så blir det forslag om å gjøre det dyrere å kjøre elbil i bomring, omregistreringsavgift fra 1 mai, og elbil-moms over 600K fra 2023. Rentene øker og produsentene lider under delemangel mens kundene må smøre seg med tålmodighet. Utviklingen går vel mot at flere beholder den gamle bilen litt lengre? Vi har jo tradisjon på å sitte med en gammel bilpark.
 23. Bruktbilkjøpere fikk ikke det memoet. Men om noen år til med denne utviklingen i nybilmarkedet blir det mye interessant å velge i. De som har ressurser til å kjøpe ny bil med noen års mellomrom vil nok bli fristet til å bytte ut bilene i takt med teknologiutviklingen.
 24. Jeg sliter litt med å forstå at vindkraftutbygging på land har fått så mye pepper når private får lov til å bygge fritidsboliger over en lav sko. Vindkraft er forstyrrende for natur og mennesker i nærheten men strømmen som produseres er i alle fall viktig for samfunnet. Og bidrar blant annet til at de som ikke har råd til fritidsbolig i alle fall får billigere strøm. Å ha rett til å bygge seg fritidsbolig bør kanskje ikke være en selvfølgelighet mer.
 25. Endel elbiler leveres som kjent med Jernfosfat/LFP batterier også. Håper økt pris på nikkel fører til at bilprodusentene i større grad tilbyr LFP i tillegg til NMC i modellutvalget. MG og Tesla gjør det jo allerede, og tilbyr/vil tilby LFP i «standard range».
×
×
 • Create New...