Jump to content

Redshift

Medlemmer
 • Content Count

  155
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Redshift

 1. USB er nok ganske safe ja, det bør i alle fall være mulig for de som skal hente ut dataen å få det til å fungere. Det er nok tryggere å gå for USB-C da dette er den nyste standarden som hovedsakelig blir "lovfestet" brukt på småelektronikk fra EU og andre. Når det gjelder flash-basert lagringsmedia som SD-kort, SSD, minnepenner, osv, så ville jeg ikke basert meg på at disse klarer å holde på dataen i så lang tid. Se f.eks https://en.wikipedia.org/wiki/Flash_memory#Archival_or_long-term_storage En normal harddisk (HDD) som lagrer data magnetisk på plater holder kanskje lengre, men det er omdiskutert hvor bra det er for langtidslagring. Ref f.eks https://superuser.com/questions/284427/how-much-time-until-an-unused-hard-drive-loses-its-data#312764 Skytjenester er som du sier lite aktuelt for langtidslagring med mindre du aktivt forvalter dataen. De fleste tjenester sletter nok filer og data ved 1-2 års inaktivitet. Mulig det finnes noen som holder lengre på data, spesielt om man betaler, men da må noen også forvalte betalingen og passe på å flytte data om tjenesten skulle bli lagt ned. Det som sansynelig er mest holdbart for en så lang periode er tapes og CD/DVD/Blu-Ray (kanskje helst M-disc eller tilsvarende) av hva jeg leser meg frem til. En forutsetning er riktig lagring, typ stabil temperatur og ikke utsatt for fuktighet, etc)
 2. Det er i hvert fall to utfordringer du må ta høyde for. At dataen fortsatt er intakt, og at formatet dataen er på kan leses av de du ønsker at skal se det om 30-40 år. f.eks ville mange hatt problemer med å få lest ut noe av disketter i dag av den enkle grunn at det er vanskelig å finne diskettlesere som er kompatible med moderne PC-er. (Det er definitivt fortsatt mulig, men ikke noe gjenomsnittspersonen lengre har i hus, eller er på hylla i butikken) Flash-basert lagringsmedie mister data hvis spenningen (strøm) blir borte, og vil derfor over en så lang periode trolig miste dataen og bli ødelagt. M-disc er en form for CD/DVD og skal vare svært lenge. ( https://en.wikipedia.org/wiki/M-DISC ) Kan jo være et alternativ. Jeg ville uansett lagret informasjonen på mer enn ett format slik at det er større sansynelighet for at det ikke blir skadet og er leselig om 30-40 år.
 3. Å ha bil er så og si alltid dyrere enn man tror når man legger sammen alle tilleggsutgifter med forsikring, drivstoff, avgifter, vedlikehold, verditap, osv. Spørsmålet dere bør stille dere er jo om dere har råd, eller vil ta dere råd i en økonomi hvor prisene og renten går opp. Hvis dere med bil og kanskje billån fortsatt har en romslig økonomi med nok penger inn til å sprare mange tusen i måneden er det nok bare å ta den i bruk om dere vil. Om dere nærmer dere å gå i null på slutten av måneden med bilen om renta fortsetter å gå opp bør dere nok droppe det. Dere vet deres egen økonomi best, og er dere usikre er det lurt å sette opp to budsjetter, med og uten bil, for å sammenlikne.
 4. Skifta selv fra Android til iOS i 2020. Ble mer og mer frustrasjon over enheter som bare hadde oppdateringer i 1-2 år, samt at det ble vanskeligere og mindre praktisk å laste inn custom ROMs, og fysiske dimmensjoner som bare ble større for hver modell. (Savner Sony sine Compact modeller..) Dama har alltid hatt iPhone, og fikk etter hvert lyst til å prøve det. Jeg kjøpte først en brukt iPhone for å teste iOS, og jeg var innledningsvis skeptisk til i hvilken grad man kunne gjøre litt mer avanserte brukscaser med andre skytjenester enn iCloud, i kombinasjon med å bruke krypterte volumer i synk, og offline passordmanager som keepass. I tillegg til terminalprogramvare/ssh, og egne VPN-tjenester. Til min overraskelse fungerte det fint, og jeg fikk som bonus tilgang på mer kompakte telefoner enn det var praktisk mulig å oppdrive med Android. Gamle surface-pcen ble byttet ut med M1 Air for skolebruk også, og jeg merker det er deilig hvor mye mer samkjørt mobil og pc er nå enn før med Android og kun Windows. Bruker fortsatt windows, men kun til spill.
 5. Jeg tror det er ganske mange år til du kan kjøpe en kvantedatamaskin hos Komplett.no, men om du har noen hundre millioner kan du nok få bygget en "prototype". De fleste større/kraftige kvantedatamaskiner er jo akkuratt det, prototyper. Det at kvantedatamaskiner løser all moderne kryptografi er også feil, selv om det sikkert ikke genererer nok klikk for forfatteren til å skrive det. Symmetrisk kryptering, f.eks AES er vel i beste fall å anse som halvert i bit-lengde. dvs, 256bit kryptering kan bli like kompleks som 128, etc. Er data kryptert med AES256 eller tilsvarende vil det fortsatt ikke være praktisk mulig eller sannsynelig at det blir knukket, kvantedatamaskin eller ikke. Utfordringen det er snakk om gjelder jo asymetrisk kryptering(RSA, DSA, etc), som bruker i stort sett all nettverkskommunikasjon. HTTPS, SSL, f.eks. I tillegg skal det sies at det kun er en teori per dags dato, og vi vet ikke sikkert at kvantemaskiner kommer til å klare dette.
×
×
 • Create New...