Gå til innhold

Åkken Bom

Medlemmer
  • Innlegg

    567
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Åkken Bom

  1. Vær obs på at en telekonverter "stjeler" lys.

    Bruker man en 1.4x telekonverter mister man 1 blender, mens en 2x telekonverter gjør at man mister 2 blendere.

     

    Begge alternativene du her snakker om har en blender på F5.6 ved bruk på lengste brennvidde. Putter du på en 1.4x telekonverter er største blender på full zoom F8, noe som gjør at man ikke kan bruke AF (kutter på F5.6 om du ikke har et proffhus), mens en 2x telekonverter gjør at man ved full zoom har blender F16.

    Når man tenker på at de aller fleste objektiver trengs å blendes ned en blender eller så for å yte optimalt blir man avhengig av myyyye lys..........

     

    Vær også obs på at bildekvaliteten forringes ved bruk av telekonvertere. L-optikk (proffoptikk) eller fast optikk (uten zoom) er det som telekonvertere fungerer best på.

     

    - Åkken :thumbup:

  2. Kenko Teleplus Pro har jeg erfaring med selv og kan skrive under på at det er en konverter i toppklasse.

    Når det er sagt vil jeg råde deg til å gå for en 1.4x konverter, da en 2x i tillegg til å ta 2 blendere (en 1.4x tar 1 blender) vil gi et såpass stort kvalitetstap på bildene at man i de aller fleste tilfellene kommer bedre ut ved å bruke en 1.4x og heller ta et utsnitt av bildet i et billedbehandlingsprogram ;)

     

    Å bruke en konverter på ditt 100/2.8 Macro vil fungere fint (da tenker jeg på en 1.4x), mens ditt Canon EF 70-300/4-5,6 IS USM vil få en blender på F11 ved full åpning på 300mm med en 2x konverter (F8 med en 1.4x). De aller aller aller fleste objektiver må blendes ned en blender eller så for å få max skarphet mm., så om du er heldig kommer du på F16 for å få noenlunde akseptabelt resultat. Man trenger lys da, myyyyye lys ;) så dager hvor himmelen er overskyet kan bli meget korte arbeidsdager bak kameraet.....

    Vær også obs på at ved bruk av blendere under F16 (over i tallet) vil begynne å få uskarphet i bildet pga. diffraksjon. Dette er noe som gjelder alle objektiver og grensa ligger oftest en plass mellom F11-F16, blender man da mer ned vil man se diffraksjonsuskarpheten tre frem.

     

    Et pluss i tillegg til prisen på Kenko's Teleplus Pro er at de ikke har det utstikket som Canon's konveretere har. Canon's konvertere er bygget for å passe til Canon's egen L-optikk. Skal du bruke en Canon telekonverter på ditt 100/2.8 Macro MÅ du ha en mellomring mellom konverteren og objektivet, mens du med Kenko kan sette den rett på.

     

    Uansett valg, lykke til :)

     

    Mvh: Åkken

  3. Våren er endelig kommet og macrofotografering er absolutt moro å drive med   :thumbup:

     

    I den størrelsen som bildene er lagt ut blir det noe vanskelig å få et helhetsinntrykk med riktig skarphet mm. Lekte meg litt med bilde nr.2 og minsket bildet til en mer passe størrelse for å få et helhetsinntrykk på web  ;)

     

    Er ikke sikkert at du synes denne versjonen er bedre, men siden jeg enda ikke har fått kommet meg ut og knipse macrobilder selv i år tok jeg meg den frihet å leke litt med ditt   :innocent:

    5968045[/snapback]

    Synes det er fint folk legger ut full-size. Da kan man studere dem nærmere.

     

    Antar du bruker Opera. Om du åpner bildet i IE eller Firefox, vil bildet automatisk reskaleres til din skjermstørrelse (sikkert noen instillinger for dette, men slik er det her). Dermed kan de med stor skjerm få et bilde som passer til skjermen deres.

    5968745[/snapback]

     

    Som du sikkert vet vil en reskalering gjøre at man ikke har noen mulighet til å bedømme om bildet er skikkelig skarpt, om fargene stemmer mm. En "noenlunde" betrakning får man, men et helhetsinntrykk hvor man ser hele bildet og kan bedømme både komposisjon, skarphet, kontrast, fargemeting mm. blir mer en gjetningslek om man betrakter bildet i nettleseren reskalert :)

     

    Dra heller bildet inn i PhotoShop eller et billedvisningsprogram med mulighet til fullskjerm, da først ser man hvordan bildet virkelig er.

    Mvh: Åkken

  4. Våren er endelig kommet og macrofotografering er absolutt moro å drive med :thumbup:

     

    I den størrelsen som bildene er lagt ut blir det noe vanskelig å få et helhetsinntrykk med riktig skarphet mm. Lekte meg litt med bilde nr.2 og minsket bildet til en mer passe størrelse for å få et helhetsinntrykk på web ;)

     

    Er ikke sikkert at du synes denne versjonen er bedre, men siden jeg enda ikke har fått kommet meg ut og knipse macrobilder selv i år tok jeg meg den frihet å leke litt med ditt :innocent:

    post-24333-1145726150_thumb.jpg

  5. Sigma 150/2.8 er et kjempeobjektiv!

     

    Om du tar turen innom min portefolie på foto.no finner du mange bilder tatt med dette objektivet. http://frode.foto.no

    Alle bildene i mappen "Fluer" og mange i "Diverse Macrobilder" er tatt med det.

    Vær obs på at når man beveger seg ned til 1:1 og kanskje enda mer (mellomringer og/eller telekonverter fikser det) blir lystapet veldig stort og bruk av ekstra lyskilder blir ofte en nødvendighet. Selv bruker jeg ofte opp til 3-4 blitzer ved macrofotografering, dette både for å klare å fryse insekter i litt bevegelse, men like mye for at jeg skal kunne jobbe med lukkertider som gjør at jeg kan jobbe med håndholdt kamera og ikke trenger stativ hele tiden.

    Mitt oppsett kan f.eks. se slik ut:

    v_35699.jpg

     

    Nå bruker jeg en brakett som jeg kan feste opptil 4 blitzer på, men om man bare har en ekstern blitz gjør den også masse nytte. Når jeg bruker kun en ekstern blitz til dette objektivet fester jeg blitzen på stativfestet til objektivet. Dette lar seg gjøre ved å kjøpe en skrue med riktig diameter og gjenger som man måler til riktig lengde og kapper hodet av. Skrur man da den ene enden inn i stativfestet kan man skru den andre inn i blitzfoten til den eksterne blitzen og dermed få blitzen mye lenger frem og den vil dermed gjøre en mye bedre jobb ;)

    Man kan også vri stativfestet slik at man får den vinkelen på blitzlyset man vil ha der og da. Skal man gjøre dette må man også ha en forlengelseskabel fra blitzskoen på kameraet til blitzen. Har man derimot 2 eksterne blitzer kan man kjøre den som slave fra masteren på kameraet.

    En softboks og en reflektor er også noe som er greit å ha, da dette gir et mye mykere og penere lys.

     

    Lykke til med et knall objektiv og en morsom hobby :)

     

    Mvh: Frode

  6. Her er en liten serie på 3 bilder av hvordan man kan endre bildet totalt ved å endre blenderen på kameraet http://foto.no/cgi-bin/bildegalleri/vis_bilde.cgi?id=168262

    Ved macrofotografering er det veldig ofte et problem med rotete bakgrunner, så å bruke riktig blender er vel så viktig når man ligger med rumpa i været og ser ut som om man gresser ;)

     

    Nå begynner det heldigvis snart å bli vår og småkryp og blomster mm. dukker frem igjen :w00t:

     

    Her er en smakebit på vårkåtheten til etpar småkryp i fjor vår:

    115955.jpg

  7. Det er ikke mye man klarer å myke opp lyset med en serviett.....

     

    Om et blitzlys er mykt eller hardt kommer helt an på hvor stor lyskilden er, noe som jo også endrer seg etter hvor langt unna den er. Med andre ord må man sette på en softboks som har et større areal enn blitzhodet og dermed få en større lyskilde.

     

    Lumiquest har mange fine softbokser og jeg bruker deres Ultrasoft veldig mye og er kjempefornøyd med den.

  8. Får være en kjiping jeg da.

     

    For å helle litt isvann i årene deres så kan jeg garantere at et hus med de spesifikasjonene som her er oppgitt for det første vil konkurrere alt for mye med 1Ds mk II og prisen som det opereres med er nok bare forhåpninger fra folk med slunkne pengebøker som sil ha seg et "Full Frame" dslr som har hentet i sine drømmer :thumbup:

     

    For de av dere som følger litt med på hva som skjer i dette markedet vet jo like godt som meg at en produsent ikke slipper ut modeller som kun skal utkonkurrere modeller lagd av samme produsent.....

     

    Én ting er helt sikkert, og det er at det helt sikkert kommer nye modeller fra alle som lager dslr.

    Den PDF'n som det linkes til her er nok ikke lagd av Canon ;)

  9. Med en pris på en god del hundrelapper (mellom 800-1000,-) for å få rengjort bildebrikka blir det svinedyrt å sende kameraet fra seg hver gang slikt må gjøres.

     

    Det er en enkel jobb som alle kan klare (såfremt man ikke er plaget med voldsomme skjelvinger el.l da).

     

    En pakke med Sensor Swabs + ei flaske rensevæske koster rett over tusenlappen, men da har du utstyr til å rengjøre bildebrikka de ivertfall 6 ganger (det er 12 Swabs i en pakke og ved veldig skitten brikke kan man være nødt til å benytte 2).

     

    Selv rengjør jeg brikka minst en gang i mnd, oftere om jeg har byttet mye optikk ute med pollen og dritt flyvende.

  10. 50/1.8 er masse objektiv for pengene  og er noe alle bør ha.

    Har det "beryktede" 18-55 Canon objektivet i dag, og plages av uskarpe bilder. Hvordan er 50/1.8 objektivet mht skarphet?

    Canon's EF-S 18-55 er bedre enn hva ryktene skal ha det til. Må blendes ned noe (1 blender +) for å få optimal skarphet, men yter meget bra i forhold til hva man betaler for det.

     

    Canon 50/1.8 er mer lyssterkt og trenger ikke blendes ned mer enn til F2.2-F2.5 før det gir skarpe fine resultater. Man har jo ingen zoom på dette objektivet så å ha en 18-55mm i tillegg for bedre vidvinkel er et must.

  11. Alle ekstra lag med glass i front av et objektiv gir større sjanser for flares, ghosting, tapt kontrast mm. Dette selvfølgelig i noe mindre grad om man kjøper dyre kvalitetsfiltre, men ved opptak med sidelys er sjansene for overstående degradering av bildekvaliteten mye større med et filter i front enn uten.

     

    Bruker selv aldri UV-filter på min optikk, så fremt jeg ikke skal i situasjoner hvor eks. sand eller saltvann kan sprute/blåse på kameraet.

    Solblender bør ALLTID brukes, da denne både beskytter fronelementet på objektivet og også minsker sjansen for at sidelys skal ødelegge bildene.

     

    Husk også at et filter ikke er på langt nær så sterkt som frontelementet på et objektiv og vil ofte kunne knuses av støt som ikke ville skadet frontelementet i det hele tatt. Et knust filter som blir dyttet inn mot frontelementet kan man jo selv tenke seg hva kan gjøre....

    Det er ytterst sjelden at man får noe som dunker inn mot objektivet og det vil nok da også i de aller fleste tilfeller være butte ting som dunker borti.

     

    Det er alt for mange som skrur på billige UV-filtre på sine objektiver for beskytelse og dermed reduserer ytelsene til optikken sin betraktelig, med blasse kontrastløse bilder som resultat.

     

    Jeg drar med meg masse utstyr rundt overalt, bytter optikk der jeg finner det for godt og kan vel ikke sies å være verdens mest forsiktige person ;) men jeg har enda ikke klart å komme borti mine frontelement med noe som helst skadelig.

  12.  

     

     

    Makro er gøy, men også ganske krevende. Du kommer ingen vei uten et godt stativ.

     

    Dessuten er lyset krevende.

     

     

    Men det er gøy når du får det til. Det bare krever litt utstyr...;-)

     

     

    Roger

    Det går greit uten stativ også men man må ha ekstra lyskilder ;)

    Bruker så og si aldri stativ til macro, men kjører til gjengjeld 2-3 blitzer for å få nok lys til å kunne bruke lukkertider som man kan klare håndholdt.

  13. hei, litt nybegynner og bare lurer på: denne solblenderen dere snakker om, er det den "skyggelua" man kan sette på foran på objektivet så det ikke kommer lys fra siden?

     

    Jeg ble prakket på et uv-filter i butikken...får inntrykk av her at jeg ikke trenger det? Er det ikke greit å ha på for å hindre skader på glasset etc?

     

    mvh lars

    Det er skyggelua det er snakk om ja ;)

     

    Skal du på stranden med fare for at det skal blåse sand eller saltvann på objektivet er det greit med et UV-filter som beskyttelse, men ellers er det bare et ekstra lag med glass som svært ofte vil virke negativt inn på bildene du tar.

  14. Et lite tips uansett hvilket objektiv man bruker:

     

    Ikke blend ned mer enn til F11 om du vil ha maksimal skarphet i bildet. Man får litt bedre dybdeskarphet i bildet ved å strupe blenderen ned mot 20-tallet, men bildene vil 100% sikkert lide av det med tanke på optimal skarphet.

     

    Lukkertider er det også verdt å tenke litt på, da bevegelsesuskarphet er et utbredt fenomen ;)

×
×
  • Opprett ny...