Gå til innhold

danielhornaes

Medlemmer
  • Innlegg

    194
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av danielhornaes

  1. Det var no dritt.

    Du kan få låne mitt inntil du får ett fra Japan Photo. Skal en tur til Køben i morgen men kan slenge det i en konvolutt på mandag.

    Skal forresten innom JP på Byporten i Oslo på lørdag så jeg kan høre om dem har ett liggende i en krok.

    Takker så mye for tilbudet, men jeg drar dessverre allerede på Fredag; dette havnet på "ting som blir ordnet i siste liten"-bunken.

    Jeg bestiller en ny luke gjennom Convena, slik at jeg ikke stanger borti samme problem neste gang jeg skal på farten!

  2. Jeg har et Canon 60D med batterigrep, men har dessverre ikke batteriluken. Det er mildt sagt noe tungvindt å ha batterigrepet montert til stadighet, så luken må definitivt erstattes.

     

    Problemet: det er vanskelig å oppdrive. Japanphoto hadde ikke på lager, men kunne få tak i. Dette ville dessverre ta ukesvis, hvilket var også tilfelle hos Convena (som leverer reservedeler til Serviceproffen osv).

     

    Vet noen om noen andre steder hvor dette lar seg oppdrive (for ordens skyld i Trondheimsområdet). Det haster en smule, da jeg gjerne skulle dratt på ferie uten batterigrep montert...

  3. Etter ca 3 år som Pentaxianer er jeg midt oppi et systembytte, og sitter nå med et pent brukt 60D. Førsteinntrykket er bra, det ligger godt i hånden og er generelt veldig raskt og responsivt i bruk.

    Den utvippbare skjermen var en viktig faktor, da det rett og slett er fantastisk til stativbruk. Dette, sammen med trådløs blits-styring gjorde at jeg gikk bort ifra å kjøpe et brukt 50D som var den opprinnelige planen.

    Planlagte objektivkjøp er Tokina 11-16mm f/2.8 til stjernebilder og landskap, og etellerannet teleobjektiv. Jeg testet ut en 70-300L IS, som gav vann i munnen...

  4. Pentax' billigmodeller er som du nevner ikke værtettet, de er med andre ord mindre robuste enn kameraet du allerede har. En viktig komponent i et værtettet system er objektivet, det hjelper ikke stort med vanntett hus dersom der kan komme vann inn gjennom fatningen.

     

    Pentax har noen rimelige, værtettede objektiver: 18-55mm og 50-200mm WR. Disse er ikke kremen av objektiver, men yter greit til prisen. Ellers må du opp på DA*-serien, hvor objektivene raskt koster mer enn noen av kamerahusene du sikter til.

     

    Når det kommer til minusgrader ville jeg ikke bekymret meg, jeg tror ikke noen har slitt noe særlig pga dette. Bare pass på å unngå kondens når du tar kameraet inn i varmen igjen (la det temperere seg i en lufttett plastpose når du kommer inn), så tror jeg at ca alt av speilrefleks oppfører seg knirkfritt.

  5. SRD: Sigma sine "ikke-super" blitser støtter ikke trådløs modus, tror derfor at denne kan utelukkes til ditt bruk. Super-versjonen har et par underfundigheter dersom den skal benyttes trådløst: pre-flash fra master-blitsen kan få sigmaen til å fyre av før kameraets lukker åpner seg, slik at ting blir mørkt.

    Et kjapt søk på pentaxforums kan sikkert fortelle deg mer om hvordan denne er i kombinasjon med en orginal pentax-blits.

  6. Kjøpte nettopp en ASRock core 100HT, og har tenkt å sette den opp som HTPC under TV-en. Basic install av Ubuntu 10.10 gikk lekende lett, og oppsett av den medfølgende fjenkontrollen var grei skuring (benyttet for ordens skyld instruksjoner på produsentens hjemmesider).

     

    Installasjon og oppsett av Samba og XBMC var også etter læreboka, men så møtte jeg veggen.

    Ørten timer og en del avrevet hår senere sitter jeg fortsatt uten lyd via HDMI (HTPC er koblet direkte til TV-en via HDMI, ingen forsterker i mellom). Jeg har forsøkt ymse guider på nett, eksempelvis forsøkt å streame lyd direkte til devicen (som ble identifisert via aplay -l), men til ingen nytte. Et annet problem som later til å forekomme ofte er at enkelte lydutganger er satt til mute i alsamixer etter installasjon, dette er rettet opp i.

    Lyd via vanlig lydutganger fungerer forsåvidt knirkfritt...

     

    Det later generelt til å være lite informasjon angående core 100HT og ubuntu 10.10, det meste av guider dekker typisk ASRock ion 330HT og eldre versjoner av ubuntu.

     

    Noen som har erfaringer med denne maskina og ubuntu?

  7. Etter litt mer googling og krysssjekking med bruksanvisningen ser det dessverre ut til at manuell, trådløs blitsstyring kun fungerer dersom master/commander-blitsen er i manuell modus også.

     

    Løsningen inntil videre blir å fortsette med trådløs P-TTL, men jeg skal ikke nekte for at en trådløs trigger er ført opp på ønskelista. En annen mulighet er å lete etter en billig, brukt blits som kan fungere som master uten pre-flashing.

     

    Uansett, takk for alle tilbakemeldinger!

  8. Litt leting på nett avslørte at blitsen måtte settes til kanal 0 for at den optiske slaven skulle aktiveres i manuell wireless. Dette stemmer bra med det jeg nevnte over: blitsen fyrer kun av dersom den står i CH0.

    Nysgjerrig på om den premature utøsningen av blitsen (pun intended) var konsekvent rigget jeg opp blitsen et par meter fra kamera, slik at den belyste et motiv rett fra siden. Jeg tok en serie bilder, med et par sekunders mellomrom. Den eksterne blitsen trigget hver gang (visuelt obsertert), men flertallet av bildene ble helt sorte.

    Det mystiske er kanskje at noen enkeltbilder innimellom hadde fått med blitsen, problemet er tydligvis ikke helt konsistent. Testen ble for ordens skyld utført på et kasseformet objekt, slik at det var lett å se at det var den eksterne blitsen som gav lys, og ikke den interne.

    Jeg holder fortsatt en knapp på at kommunikasjonen mellom kamera og blits ikke er helt i vater.

  9. Jeg forsøkte lukkertider mellom 1/180s (laveste mulige sync-hastighet for mitt kamera) og 5s (for å utelukke at blitsen fyrte av etter at lukkeren ble stengt. Styrken på ambient-lyset endret seg naturligvis med eksponeringen, men ble relativt mørkt i begge tilfeller, da jeg prøvde i et svakt belyst rom.

    Med den interne blitsen konfigurert som master - i stedet for kontroller - ble denne naturligvis med på eksponeringen.

     

    Bruksanvisningen for kamera og blits er finlest, bruksanvisningen til sigmablitsen ser ikke ut til å være lovprist av forumbrukere jevnt over, og bærer tydelig preg av at den er oversatt fra japansk. Oppsettet for trådløs blits er fulgt til punkt og prikke, den nevner dog ikke noe om de forskjellige kanalene i det tilfellet der man bruker den innebygde blitsen som master; dette nevnes kun der man benytter fler sigma-blitser i forskjellige grupper.

     

    Manualen til kamera nevner ikke mer enn det trivielle ("velg trådløs blits i menyen") og henviser til blitsen sin egen manual...

  10. Hei!

     

    Jeg slo til på et tilbud på Sigma EF-530 DG Super for Pentax for noen uker siden, og har støtt på noen problemer i forbindelse med trådløs blitsavfyring.

     

    Kort fortalt forsøker jeg å trigge blitsen ved hjelp av kameraet sin interne blits. Blitsen har to måter å gjøre dette på, TTL og manuell. Førstnevnte ser ut til å fungere sånn noenlunde greit, bortsett fra at eksponeringskompenasjon på blitsen ser ut til å bli ignorert fullstendig.

    For å oppnå litt mer kontroll over eksponeringen valge jeg å forsøke meg på manuell trådløs-modus.

     

    Første utfordring var å få den eksterne blitsen til å trigge i det hele tatt. I det man velger "tådløs blits" på kameraet blinker teksten "CH 1" på topp-displayet en kort stund. Jeg tolket dette som kanal 1, og i trådløs TTL måtte blitsen settes til kanal 1 for å trigge i det hele tatt. Dette ser ikke ut til å gjelde manuell modus, da kun kanal 0 på blitsen førte til at blitsen ble trigget av kameraet sin interne blits.

     

    Lykkelig over at jeg endelig hadde fått lys ut av den eksterne blitsen fikk jeg en dose kaldt vann i årene: bildene ble fryktelig mørke! Første tanke var at den eksterne blitsen ble trigget før eller etter at lukkeren var i åpen tilstand. En kjapp test med lukkertid på 5s avslørte at den definitivt trigget for tidlig.

    Mistanken ble bekreftet da jeg forsøkte å fokusere på et kontrastløst område, slik at kameraet benyttet den interne blitsen som hjelpelys for fokus. Resultatet er at den eksterne blitsen trigget så ofte den kunne, så lenge fokushjelpelyset blinket.

     

    Kort og godt: den eksterne blitsen er "noe overfølsom" for kontrollsignaler fra den interne blitsen, og trigger alt for tidlig. Jeg trodde det var en form for protokoll som dikterte kommunikasjonen her, men det gjelder kanskje bare for TTL (som jo ser ut til å oppføre seg bortimot korrekt). Er det evt noe man må stille inn på kameraet for at det skal sende ut korrekt pre-flash-sekvens for manuell blitsstyring?

  11. Mundus: Straffen for å være offline et par dager :( Tør jeg spørre hvor mye den gikk for?

    Etter intens googling ser det igrunn ut til at eksponeringsproblemene avhenger mer av kamerahus enn blitsmodell.

    Siste tankekors er igrunn hvordan Sigma-blitser vil oppføre seg med K-5, ifølge nettsidene deres er K-7 allerede støttet. Det ser ut til at Sigma har utført firmware-oppgraderinger tidligere (hvertfall da K10D kom), men det er ikke sikkert lille Norge har et stort nok marked til at slikt lar seg gjennomføre. Hva er oddsen for at K-7 og K-5 har identisk protokoll for blitskommunikasjon?

  12. Tja, canon sin er værtettet, og jeg finner flere poster om at låseringen på Pentax 540FGZ låser seg, så man ikke får blitsen av kameraet. Andre klager over ukonsistent eksponering, men dette varierer sikkert fra kameramodell til kameramodell.

     

    Etter å ha lest litt virker Sigmaen som mye for pengene, men får litt kritikk for byggekvalitet og kronglete brukergrensesnitt. Førstnevnte er ingen stor sak da den mest vil benyttes innendørs, sistnevnte er forhåpentligvis en vanesak.

×
×
  • Opprett ny...