Gå til innhold

Snowleopard

Medlemmer
  • Innlegg

    7 070
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    1

Innlegg skrevet av Snowleopard

  1. Femtekolonne skrev (25 minutter siden):

    Problemer knyttet til krystallisering, sensorfeil, pumpefeil etc. Skjønte det som at det er mye kostnader knyttet til adblue når bilen er utenfor garanti. Jeg hadde ikke tenkt over at det var adblue på personbiler. Jeg har kjørt maskiner med det og det var mye tull når det kom sånn at det ble koblet ut. Vistnok går det ikke lenger på de nye (volvo motorer) men der har jeg ikke inntrykk av at det har vært så mye feil heller.  

    Takk for svar!

    Lest litt opp på dette nå, og ser de største problemene har vært med krystallisering av væsken, og det at den kan fryse ved -15 grader C. Det siste har jeg fått høre her inne at liksom ikke er problem, da motoren og beholderen blir så fort oppvarmet.

    Krystallisering ser ut til å være et større problem, men skal visstnok ha kommet både rensemiddel og tilsetningsstoffer som skal hindre problemet, og/eller rense opp i ettertid.

    https://www.tungt.no/article/view/1083613/adbluetrobbelet_1_wurth_og_tunap_hevder_a_ha_lost_krystalliseringsproblemet

    Så har det vært en tilbakekallingssak fra bl.a. Stellantis på at systemet ikke varslet når det gikk moot tomt, som har skapt litt krøll. Men skulle tro det problemet nå er ute av verden.

    Personbiler har vel vært påbudt med Adblue for dieselbiler fra ca 2005 (sikkert litt frister for å implementere i da eksisterende modeller), så burde ikke være så mye problemer med det nå, som det har vært.

    Men nå er snart dieselbiler et glemt kapittel i Norge, da andel biler som selges med dette er under 2 % av personbilsalget. Så da er det fortrinnsvis brukte biler som henger igjen, og man ser jo at mange biler nå selges ut av landet pga regler om mva og avgifts-refusjonsordninger og svak krone.

    Det siste kombinert med svært høy andel elbiler i nybilsalget, der både diesel, bensin og hybrider har måtte vike, så øker andelen av elbiler i totalmarkedet i Norge raskt, og vi er passerte 24 % elbilandel allerede ved årsskiftet, snart (eller allerede) passert 30 %. Og med så stor andel elbiler fremover, så vil det ikke gå mange årene før elbilene er i overtall også her.

    • Innsiktsfullt 1
  2. Femtekolonne skrev (8 timer siden):

    Går i ring på finn. Hadde noen gode kandidater, men alle diesel av nyere dato. Ble advart mot adblue av en kompis som er bilmekaniker så da ble det vanskelig. Så nå holder jeg en finger på Corolla. Men som sagt venter jeg litt på hva som skjer med prisene. Håper Kia dumper prisen på e-niro. Får jeg den for 380 så er det greit. Har også en avregistrert diesel fra midten av 2000 som står i gården. Der er det fort 30K for å få den opp å rulle igjen, men vurderer det også. Den har en 1.9tdi vag som har hatt alle servicer og byttet regreim. Men 280K km og rust gjør det til ett risikoprosjekt

    Nå ble jeg veldig nysgjerrig. Hva pokker er det slags problemer med ad-blue i følge denne mekanikervennen din, bortsett fra at det er en ekstra væske som må etterfylles.

    Tanken skal jo holde for flere års kjøring, og motoren skal jo raskt bli så varm at ad-bluen skal virke, og at det igjen skal føre til det raskt får ned utslippet. Nesten ingen kjøring med dårlig forbrenning om vinteren. Ihvertfall ifølge div. mekaniker-eksperter her på forumet.

    • Hjerte 1
  3. Trestein skrev (37 minutter siden):

    Nå har jeg en sønn som har en slik bil så jeg vet hvor langt de går. Det er veldig få plasser i norge temperaturen ligger på 10-15minus hele vinteren. https://no.climate-data.org/europa/norge-38/c/januar-1/

    Her på vestlandet er snitt temperatur ca 0grader om vinteren. Det du bommer på er sommer rekkevidde. Den er noe lenger enn 240km. Ofte går de vel over  280km før batteriet er flatt. I følge spritmonitor bruker e-golf 20% mindre strøm enn ID3

    Hva du får om vinteren varierer mye, Har hørt om folk med teslaer som skal klare 400km som kun klarer 200km om vinteren (Sikkert før varmepumpe) Våt vei, motvind , våt snø osv osv kan trekke rekkevidde mye ned selv på en bil med 400km rekkevidde

    Når det er sagt er det veldig uvanlig å finne strekninger på 180 km helt uten lademuligheter i dag. Det er vel 5 ganger så mange ladepunkt som bensinstasjoner. Det betyr at om du en og annen gang kommer opp i uføre og ikke klarer distansen så er det et ikke problem.

    Jeg har aldri snakket om hele vinteren, det holder godt at det er en viss andel av vinterdagene, når man spør om det holder.

    Sommerrekkevidden er WLTP-tallet, hva man klarer med egen bil om sommeren er sånn sett fullstendig irrelevant. Rekkevidden var nevnt fordi det sier noe om hva man sammenligner mot. Er velkjent at kortrekkevidde-elbiler har opp mot halve rekkevidden om vinteren, de med lengst rekkevidde taper gjerne ikke mer enn 25 % på en normalt god vinterdag.

    Dette fordi andelen av kapasiteten som går til å varme opp bil og kupé går ned dess mer kapasitet man har å ta av. Dess lengre man kjører, dess større andel av tiden driver man ikke med oppvarming, men vedlikeholsvarming, noe som krever langt mindre.

    Artig at du nettopp tar mine betraktninger om at rekkevidden sliter ved ulike forhold som grunnlag for å trekke mer fra rekkevidde-anslaget når det er snakk om de med godt med batteri, men så virker du å se bort fra dette på e-Golfen som ikke har så mye å fluxe på med det uttrykte behovet.

    Selvsagt finner du som regel flere mulige stoppesteder på veien, men når man ber om anslag, så forventer jeg at man har lite lyst til å stoppe for å lade på et relativt moderat antall km. Derfor valgte jeg å svare på en slik måte, for å vise til at dette vil hen nok slite med å få til. Man bør ha en noe større buffer for en bil, når man snakker om hele vintersesongen, som selvsagt inne holder milde dager det kan gå fint (eller med et nødskrik), og de dagene en slik rekkevidde er er alt for optimistisk.

    Jeg vurderte selv å kjøpe en Hyundai Ioniq da den var ny, fordi jeg hadde en strekke på rundt 9 mil en vei for å besøke min mor. Per da eksisterte ikke lademuligheter på det stedet, så jeg ønsket å ha nok rekkevidde til å rekke hjem og, uten å lade. Og som normalt var, jeg/vi tok gjerne en kjøretur med mamma, som gjorde at jeg måtte ha endel mer å gå på.

    Jeg trodde ikke den bilen ville klare dette om vinteren, så jeg slo det fra meg og så etter noe som ville rekke lengre. Nå viser jo erfaringen at den bilen ville sannsynligvis klare dette veldig greit. Og den ladet så raskt, at jeg i de få tilfellen det ville bli påkrevd, kunne ta et kort stopp for å toppe opp.

    Jeg har prøvd samme turen med BMW i3, 64 Ah-versjonen. Den klarte det definitivt ikke, og der måtte jeg ha et litt for langt stopp på veien, som altså var godt lengre enn det jeg ønsket å hanskes med for hver eneste tur.

    Og dermed har jeg nevnt 2 biler som sannsynligvis ville blitt et bedre valg, men da med i3 ville jeg anbefalt å se på de med 120Ah-batteriet i stedet. SÅ må hen jo selvsagt teste bilene. I3 er pga sine smale dekk og korte og smale fremtoning, kanskje ikke den bilen jeg ville hatt om dette er noe man gjør ofte, da den fort kan virke litt "masete" å ratte i motorvei-hastigheter.

    Den blir fort sammenlignbar med å kjøre i sportmodus på min egen Kona. Artig når man ønsker det, men mye mer jobbing med under hele kjøreturen, og man blir fort mer sliten. Tenker heller ikke du eller andre i4-eiere hadde satt pris på å kjøre langtur i sportmodus påslått på hele turen, sånn til sammenligning.

    • Innsiktsfullt 1
  4. Trestein skrev (9 minutter siden):

    Tror du underdriver litt her. TB kjørte 190km ved 0 grader. Disse bilene har hatt varmepumpe lenge før Tesla fant opp dette. Effektivt batteri er 35.8kWh. Om sommeren klarer bilen seg med 120-130wh/mil som gir 280-300km

    Ladehastighet er også ganske  høy for en 8år gammel bil . Den lader 40KW i snitt fra 10-80% på 36 min. Nå 8 år senere er det mange nye biler som ikke er mye raskere. Min bil klarer 130KW i snitt på et 80kWh batteri. Tilsvarende for e golf blir 90KW om e golfen hadde hatt 80kWh batteri

    Nå kaller ikke jeg 0 grader for vinter, det er høst-temperaturer. Prøv i minus 10 og 15, så kan du se om du oppnår de rekkeviddetallene. Gjerne med start av bil som står ute i kulden, og ikke i en varmgarasje.

    Og så tok jeg selvsagt høyde for at ikke alle er like flink til å kjøre økonomisk, at føret og vær kan være ugunstig med mot/sidevind, ekstra forbruk pga grep og snø av ymse kvalitet på veien, og ikke minst at bilen har vært utsatt for tidens tann og dermed degradering av batteriet.

    Selv om man skule klare 18-19 mil i svært gunstige forhold, så er ikke det sikkert at det vil holde halvparten av dagene vinteren i gjennom. Da kan man ikke satse på at dette holder. Jeg vil definitivt påstå at vedkommende bør satse på bil med noe større batteripakke. Ikke nødvendigvis en med 60-70 kWh, det rekker nok langt å komme på oversiden av 40 kWh for å ha nok buffer for dårlig vær og føre og andre forventede hindringer på turen.

  5. MrLuni skrev (25 minutter siden):

    Altså.... Jeg skal ha min første elbil. Mest til jobb og småkjøring. 
    Tenker eGolf 150k

    INGEN skriver i annonser hvor langt bilene kjører. 
    ALLE som kjører elbil vet hvor langt bilene deres kjører...

    Som nevnt så tenker jeg eGolf eller Leaf til ca 150k 
    Klarer jeg 18mil+ på vinteren?

    E-Golf med det største batteriet har en rekkevidde på ca 235 km i sommervær. Jeg har absolutt null tiltro til at du får 180 km ut av batteriet på en brukt bil på vinterstid, selv ikke om du sneglet deg bortover veien.

    Da hadde bilen i tilfelle levert rundt 77 % av sommer-rekkevidden på en bil med nytt og friskt batteri. Det er skrekkelig lite tap på vinteren, der du kanskje allerede har 5-10 % tap pga alder etc. Regn med minst 40 % tap på vinterstid med litt normale hastigheter og en ikke alt for kald vinterdag, som gir rundt 140 km.

    Med dårlig vedlikeholdt vintervei på snø som kanskje er tung og våt, god fart og kupert terreng, kanskje enda lavere. Husk at med lite batteri, går en godt større andel av forbruket bort i varme. Kan du forvarme bil med strøm fra veggen, eller en varm garasje, så kan du kanskje vinne noe rekkevidde på det, men tror fremdeles 180 km er særdeles optimistisk.

    Jeg ville uansett tenkt meg godt om på å kjøpe en gammel e-Golf. De har noen utfordringer med fukt i batteri og annet, og sensorer som vil ryke, om det ikke har skjedd allerede. Du bør ihvertfall være glad i å mekke selv, og ha greit med kunnskaper, så du kan gjøre det meste selv, spesielt med det elbil-spesifikke.

  6. DrAlban3000 skrev (11 timer siden):

    Om man selger en bil med gjenstående garanti på la oss si 1 år og bilen har fulgt serviceprogram - hvilke risikoer er det man står ovenfor da? Eventuelle feil og mangler rettes vel til produsent og ikke til privatperson?

    Du har som privatperson ansvar i 2 år, så det siste året vil da man selv stå ansvarlig.

    Men klart, man skal være temmelig uheldig om det inntreffer noe man får ansvar for, som ikke dukker opp i løpet av det gjenstående året av garantien. Det eneste er jo om man har fortiet om noe man burde regne med kunne dukke opp...

  7. Fantomtegningen skrev (20 minutter siden):

    EX-6 var lekker, bortsett fra det "bordet" mellom fremsetene. 600 km rekkevidde, selv om det skulle være "Kina-km", er helt OK. Kommer selvsagt an på ladefart, og endel andre viktige elbil-egenskaper, men jeg er svak for Mazda, så hadde virkelig likt at denne kom hit.

    Dessverre står det at den er kun for det kinesiske markedet. Det er synd, for jeg tror denne hadde blitt populær i Norge og. Hadde definitivt blitt vurdert seriøst for min del. Samme med MX-30, som jeg var og så på lanseringen. Men synd den har så kort rekkevidde, ellers hadde det fristet å bytte til den.

  8. Nimrad skrev (5 minutter siden):

    Merkelig. Jeg er ikke fysiker eller hva enn man skulle være, men ville trodd at metall pluss stofftak var mye bedre isolasjon på alle mulige måter.

    Enkelte gasser som man bruker mellom glasslagene kan være ganske støydempende. Så kan det jo være flere lag, ikke bare 2.

    Et siste alternativ er selvsagt "placebo", men siden flere melder det, vil jeg tro det kan stemme.

    Tynt metall og tynt stoff kan fort slippe mye lyd gjennom, og dessuten virke som høyttaler/forsterker om vibrasjonene/frekvensene er "rett". ;) 

    • Innsiktsfullt 1
  9. Nimrad skrev (43 minutter siden):

    Virker som hjulstøy er verst, ja. Og så hjelper ikke panoramataket på når man kjører i tunneler heller.

    Tja, flere som melder at biler med glasstak faktisk er bedre støydempet. Men og lest de som mener motsatt, så tror det er merke/modell-avhengig. Mener å huske at bl.a. iPace var en av de som var tystere i tunnel på de som hadde panoramatak...

  10. Complexity skrev (14 minutter siden):

    Jess men mye bedre enn Model Y performance og da med de nye setene å understellet å det.

    Er en mindre bil enn TMYP, og i mine øyne burde den fremdeles koste mindre.

    Men mulig den har noen ting som gjør den mer attraktiv for enkelte. Jeg kan ikke si at jeg ser at det rettferdiggjør prisforskjellen med det som ligger ute nå, men jeg har full respekt for at andre tolker det motsatt.

  11. robertaas skrev (1 time siden):

    Hihgland er for Model 3. Det tilsvarende prosjektet for oppgradering av Y kalles Juniper og er enda ikke tilgjengelig.

    Dette er jeg fullstendig klar over, men diskusjonen var inne på både TM3 og TMY, der det bl.a. ble sammenlignet med støyen i Kona, som er den bilen jeg har.

    Også TMY vinner på Hakka 5 og mer av doble glass og mateerialer som dreper ressonansen bedre, slik de har gjort i TM3H. Så de som venter på TMYJ, kan nok glede seg, selv om jeg forventer at gevinsten rundt støy blir mindre, da nyeste TMY har fått mange av forbedringene fra Highland, selv om endel fremdeles gjenstår!

  12. Marzo skrev (44 minutter siden):

    Vinterdekk støyer normalt mindre enn sommerdekk pga høye knaster og myk gummi. 

    Et tiltak som er effektivt på Model Y er å legge en stor dyne e.l i rommet under bagasjerommet, da bli støyen mer som i andre biler. 

    Highland-utgaven er ihvertfall ganske så stille...

    Noe ble bedre med at standard-dekkene ble Nokian Hakka 5, for hakka 3 er visstnok et annet kapittel!

  13. Kaplan skrev (1 time siden):

    Bor i et sameie som har Mer-anlegg i fellesgarasje. Vi har fått denne nå, noen som har vært borti dette før? Er det noe catch her eller er det bare å kjøre på?

    Har ikke anlegg med Mer i bunn, så kan ikke stå inne for hva de mener reelt sett med "pris-optimert" lading, annet enn at det vel skal gi de muligheten til å bremse/pause ladingen når prisene er i de dyreste timene av dagen, og heller gi på mer når prisene er i den lavere del av prisskalaen.

    En ulempe vil jo være at du kanskje ikke vet om bilen din er fulladet i det du skal ut, sammenlignet med dagens ladestyring. Men kanskje er det endel av smartnessen at du kan sette tid når bilen din må være klar, og at selv om bilen blir ferdig tidligere, så kan du iverksette forvarming på strøm fra veggen.

    Ville sjekket hvilken info som ligger ute fra Mer eller i borettslaget på dems hjemmesider. Der bør være mer info enn det som fremkommer her. Ev. sjekk tidligere korrespondanse. Kanskje er det allerede forklart der, og gjerne med link til side med mer info...

    I eget borettslag er det blitt smartstyring, men da med Elaway som leverandør. i tillegg er laderne skrudd ned fra maks 22 kW til maks 11 kW. Uansett, før kunne jeg sette på bilen ved midnatt, og være sikret fulladet bil før kl. 7 om morgenen, men nå kan det hende "smartnessen" fører til at den lader så sakte om natta, at jeg fort må vente til 12-13-tiden før bilen er ferdigladet. Den andre smartnessen finnes ikke hos oss, men må sies at jeg er på felles-ladere, ikke på egen, dedikert boks.

    Den eneste positive forandringen er at prisen er gått ned fra fast 2,50 kr/kWh til spottpris + påslag, sp pga at strømstøtten barberer spottprisen, er jeg vel i praksis aldri over 1,70 kr/kWh (muligens litt lavere) i pris.

  14. Nå har Tesla oppdatert prisene på ladeabb for ikke-tesla-biler.

    Ny pris er ned fra 129,- per måned, til nå 115,- per måned. Og om du har versjon 4.32 eller nyere (jeg har visst 4.31.6, og finner ikke nyere tilgjengelig) så kan du og tegne årsabonnement. Da sparer du to månedsavgifter.

    Jeg ser månedsprisen på 115,- men ser ikke i første omgang ut til å ha mulighet for årsabbonnement i min app!

    Men regner med ny versjon er på vei ut snart... 😎 

    https://elbil.no/na-ble-lade-abonnementet-hos-tesla-litt-billigere/

     

     

    • Liker 2
  15. ozone skrev (4 minutter siden):

    Selv om FSD nå uten tvil nærmer seg å "bli god nok" til Level 5, så tenker jeg den godkjenningen sitter laaaangt inne! For annet bruke enn helt avgrensede områder i alle fall. Typisk rutetrafikk.
    Myndighetene er jo en tredjepart som ikke "tjener" noe på å godkjenne dette, og de er nok livredd for søksmål osv.

    Men det sagt, så tror jeg folk flest, som oss her f.eks. er mest interessert i at det funker! Og siden vi sitter i bilen likevel og nyter synet, så har vi ingenting imot å babysitte bilen på L4😁

    Så for min del er Level 4 fantastisk!

    Jeg er faktisk temmelig uenig i at myndighetene ikke tjener noe på å godkjenne det. Dette fordi det er et underliggende krav at autonomi skal føre til sikrere trafikk og mindre dødelige og lemlestende ulykker. Dette oversettes direkte til langt lavere helseutgifter og mindre tap pga tap av liv og arbeidskraft-kapasitet.

    Når det dessuten vil være bilprodusenten og/eller robotaxi-selskaper som står ansvarlige og da å betale for eventuelle kostnader ved ulykker som disse er skyld i, vil det være langt større andel innbetalinger som faktisk vil betales, om enn via forsikringsselskaper.

    Legg og til at Norske myndigheter sitter med en god pott i Tesla-aksjer, og en eventuell verdistigning vil direkte føre til større verdi på disse, og sikkert og større utbytte-utbetalinger fremover.

    • Innsiktsfullt 1
  16. Salvesen. skrev (1 minutt siden):

    De har jo fortsatt ikke godkjent L2 FSD i Europa så det er vell tvilsomt at de får godkjent L4/L5 innen kort tid. Og jeg vill ikke si FSD er modent for det heller, selv om det begynner å bli veldig bra er det langt i fra feilfritt ser det ut til. 

    Men Tesla satser nok på at de fortsatt vill selge godt selv om de ikke har L4/L5 godkjenning. 

    Bør vel forvente at de får godkjent først i USA, før det etterhvert kommer til Europa/Norge. Vi vil nok sikkert ligge minst 3 år etter, antageligvis mer pga tid til testing og godkjenning.

    Men, totalt overraskende at @uname -i nå åpner (om enn bare mikroskopisk, eller kun for å teste hvor folk står) for at det kan være en mulighet, enn så mikroskopisk, for at Tesla kan klare det.

    Jeg tipper EM fremdeles er noe overoptimistisk, men uansett spennende og se at de nå begynner å snakke som om det er faktisk nært forestående at de mener å ha løst det godt nok til at de kan begynne en godkjennelsesprosess. De siste testene ser jo lovende ut, selv om det har vært "glitches" innimellom.

  17. Mange har nok C1 allerede, og bilen trenger en overgang fra Type2 til NACS for hjemmelading og fra CCS2 til NACS for hurtig/lynlading. Ikke uoverkommelig, men sikkert noen som vil grine på nesa om man ser den lade med apapter.

    Riktignok er lading med adapter noe fyfy, om man ikke har en Tesla UMC som har utskiftbare adaptere, da kan man bruke en Tesla-original adapter med NACS.

    Alternativt, er sikkert mulig å bytte NACS med CCS2-plugg i bilen.

    https://driveteslacanada.ca/news/montreals-a2z-ev-develops-first-nacs-adapter/

    Typhoon-11.png?w=484&h=484&crop=1&ssl=1

    Typhoon-12.png?w=483&h=484&ssl=1

    NACS til J1772 kan kombineres med J1772 til Type2

    https://www.ebay.com/itm/403128380200

    s-l1600.jpg

    https://www.ebay.com/itm/266201562558?

    s-l1600.jpg

    • Innsiktsfullt 1
  18. Auto Asmodeus skrev (58 minutter siden):

    I know 😊 Men hvilke andre indikasjoner har du sett?
    Det lå jo litt i kortene at det vil komme, ja, men det var ikke dette som ble diskutert tidligere i tråden.

    Imparato er jo ingen tulling, selv om mange oppfatter ham som en litt surrende sullik. Og selv om markedsfolka til Stellantis vrir seg i ubehag hver gang han drikker vin med pressen og åpner kjeften så er det ikke tilfeldig det han sier.

    La på ordet "etterhvert", nettopp fordi det da ikke kommer så tidlig som de første indikasjonene kunne tyde på. :thumbup:

  19. Auto Asmodeus skrev (På 12.4.2024 den 12:04 PM):

    Jupp ;) Skulle gjerne sett en elektrisk Milano med AWD så det er ikke meg i mot. Men ifølge Alfa Romeo i Norge å skjer dette ikke som sagt. Det nærmeste du kommer er ehybrid AWD.

    *edit:: Kom på at for å få til AWD på JEEP Avenger setter de på to elmotorer på bakakselen. Fra Avengers pressemelding:
    The vehicle couples 136 hp (100 Kw) thermal engine with two electric motors of 21 kW each, capable to move both the axles and ensuring 1900 Nm available torque at rear wheels.

    Nok en indikasjon på at BEV 4WD Milano kommer, etterhvert!

    https://www.elbil24.no/nyheter/avslorer-kommer-med-firehjulsdrift/81248238 

  20. Syar-2003 skrev (1 time siden):

    De hadde ikke 140.000 ansatte globalt i 2019. 
    Det var ca 3000 som da mistet jobben.
    https://www.tv2.no/broom/flere-tusen-mister-jobben-hos-tesla/10359412/
    Ganske stor forskjell på 14.000 og 3000.

    Farlig å blande prosenttall og faktiske tall, for det ene ser plutselig veldig mye værre ut. 3 000 ansatte utgjorde altså 7 % av arbeidsstokken på den tiden ifølge artikkelen i TV2, mens nå har de økt til 10 %, men i faktiske tall blir det da 14 000 mennesker. Isolert sett er 14 000 nesten 5 ganger så mange, men i prosentpoeng er det bare 3 % forskjell.

    Surt å være en av de som blir sagt opp, men det er som antydet, helt etter normalen. Ingen som stusser på om du har mistet jobben, når det er vanlig i samfunnet. I Norge derimot, så er det tross alt noe spesielt å miste jobben, og noe man fort må forklare for en potensielt ny arbeidsgiver. Og det kan koste deg drømmejobben. Altså langt større konsekvenser.

    Så må de dog tas med i betraktningen at sosialvesenet er noe helt annet i Norge, så her er det mulig å leve uten annen inntekt enn sosialstøtten og ev. bostøtte, mens man kan havne langt mere ut på kjøret om man havner feil ut i USA. Så på mange punkter er vi veldig heldige som bor der vi bor!

    • Liker 1
  21. bzzlink skrev (2 timer siden):

    Jeg er enig i hvordan du tenker her, hvis det er veg med møtende trafikk.

    Men nå var dette snakk om det er en 4-felts veg, hvor bilen skiftet felt, uten å ta hensyn til at jeg allerede var i feltet den skiftet inn i. Videre var han ikke er villig til å foreta en lovlig fartsøkning opp til fartsgrensen for å gjøre unna forbikjøringen, som ble startet uten at det var klart.

    Tappe bremselys eller brake checke noen som ligger i lovlig avstand bak da er ikke greit.

    Hjelper ikke at det er 4-felts (2 filer i hver retning) om det plutselig hopper et dyr ut i veien eller det plutselig dukker opp en situasjon, som gjør at det må bråbremses. Derfor skal man holde sikker avstand.

    Jeg er helt enig i at fyren du møtte på, gjorde det meste galt. Slike irriterer jeg meg også over, så vi er ikke uenige der. Noen av de folkene er veldig lite interessert, eller oppmerksom på, hva som allerede ligger i venstrefeltet. Det blir fort farlige situasjoner av det.

    En faktisk "brake chech" med tildels kraftig fartsreduksjon, er farlig og skal ikke forekomme. Det var heller ikke det jeg beskrev. Men du kan ikke si at å få bremselysene til å lyse, uten fartsreduksjon, er farlig i det hele tatt. Da er sjåføren bak helt og holdent problemet, om man ligger så nært at det skaper farlig situasjon.

    Du blir ikke bøtelagt om du ligger i lovlig avstand, men som du sliter med å ta til deg, 1 sekund er ikke lovlig eller sikker avstand. Du blir som sagt bøtelagt for dette om du blir oppdaget av Politiet for slik kjøring.

    De ser riktignok an om det er kort mens du er i en aktiv forbikjøring, eller om blir liggende så nært bak over litt tid.

    • Liker 1
    • Innsiktsfullt 1
  22. bzzlink skrev (36 minutter siden):

    Det står ikke noe i loven om hva som er riktig avstand. Man skal kjøre forsvarlig.

    Jeg bedømmer 32m som forsvarlig når jeg gjør meg klar for en forbikjøring

    Har du laseravstandsmåler i bilen som viser deg nøyaktig antall meter? Eller hvordan ser du at du ligger akkurat 32 meter bak? Og tar du nå hensyn til farten du ligger i? 32 meter er temmelig forskjellig i tid alt etter om farta er 30 km/t eller 110 km/t?

    Det er klart at det er forskjellig om du øker farten for å foreta en sikker forbikjøring, at du da kommer nærmere enn 2-3 sekunder. Men blir du liggende der over litt tid fordi du ikke har en klar forbikjøringsmulighet, så er det farefull kjøring, nettopp av grunnen jeg forklarte deg.

    Og ved slik kjøring, så ville jeg reagert først ved å tappe lett på bremsen slik at bremselyset kom på, uten at jeg reduserer farten. Da bør man ta poenget om at man ligger farefullt og ubehagelig nært. Hvis ikke ville jeg tråkket litt hardere på bremsen, slik at det faktisk blir en liten fartsreduksjon.

    Er idioten bak fremdeles ikke i stand til å ta poenget, så ville jeg og rent demonstrativt begynt å sakke farten. Gjerne så lavt at høyrefila nå blir den raskere.

    Nå må det sies at jeg er helt enig med deg i utgangspunktet, nemlig at sjåføren i bilen som la seg foran deg, burde sett at du allerede lå i venstrefila. Og at hen ved å starte forbikjøring slik at du måtte redusere din fart, burde fått seg en klar poengtering om at dette er brudd på regelen om å kjøre hensynsfullt og uten hinder for andre.

    Fører slik oppførsel til at jeg må bremse tildels kraftig., så kan jeg fort vise min misnøye med å både blinke med lysene (nær/fjern-lys/lyshornet) og tute på vedkommende.

    I mange tilfeller bruker jeg lyshornet lett for å vise at "hei, jeg er her og er i ferd med å ta deg igjen og passere deg", slik at de forhåpentligvis skjønner at de ikke skal legge seg ut før jeg har passert.

    Men det gir deg altså ikke en rett til å "legge deg på støtfangeren" hens. ALDRI!

    Og slik kjøring gjør at det blir du, den aggressive part, som blir vinka inn av Politiet, og ikke den som gjorde at du måtte bremse. Du ansees da å være den større faren i trafikken.

    • Liker 1
    • Innsiktsfullt 2
×
×
  • Opprett ny...