Gå til innhold

Jens Kr. Kirkebø

Medlemmer
  • Innlegg

    3 651
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    1

Alt skrevet av Jens Kr. Kirkebø

  1. Ja, for en gangs skyld er jeg enig med ham, det skjer ikke ofte Tenk så mye solkraft vi kunne fått med de samme subsidiene som flytende havvind... Og satsing på hydrogen bør byttes ut med mer pumpekraft og flere strømlinjer slik at vi kan lagre mer og flytte energien dit den trengs (les:der prisene er høye).
  2. Og her kan vi nok se årsaken. Bilde nr. 1 er tatt i dag av Sunsbarmvatnet som ligger i Telemark (NO2 altså) og er hovedmagasin for Sundsbarm kraftverk. Det er vanskelig å se på bildet, men jeg tipper det manglet ca. 10m vannstand opp til normalt nivå, ref. vegetasjonen. Bilde nr. 2 er tatt i går av Venemodammen. Der står det litt bedre til, men det er ganske mange meter opp til overløpet også der. Og det er ikke mer snø i fjellet, så påfyll blir det dårlig med om vi får en tørr sommer og høst.
  3. Nei, lineær-TV tror jeg vi kuttet ut rundt 2016 en gang Men det var vel kun de gamle Altibox-dekoderne som trengte eget VLAN (101) mener jeg å huske? De nye (Model A?) går rett på "vanlig" internett etter hva jeg skjønner.
  4. Altibox, via Viken Fiber. Tillate og tillate, jeg spurte ikke akkurat. Tok bare SFP-modulen ut av Zyxel VMG-routeren og monterte den i UDM-Pro. Deretter var det bare å sette opp VLAN 102 på WAN-porten.
  5. Må du ha Wifi6 da? Jeg får rundt 500Mbit/s med Wifi5, med en 250/250 internettlinje holder det i lange baner. Selv har jeg strålende dekning utendørs på hele tomta og det kostet bare 1500 kroner. To stk. AP-AC-Pro kjøpt brukt på Finn for 750,- per stk. En montert under tak på verandaen og en under tak i carport (for å dekke biler+boder). AP-AC-Pro er godkjent for utendørs montering så lenge den ikke er utsatt for regn. Inne har jeg en AP-AC-Pro til og en Nano-HD. Drit i mesh, det ødelegger hastigheten. Kabel er billig, og jobben trenger man bare å gjøre en gang. Jeg har egen PoE switch i carport som dekker utendørs APer, kameraer, solcelleinvertere osv.
  6. Skal du først sette opp rack så ville jeg heller sett på en rack-monterbar enhet som f.eks UDM Pro (eller Pro Max om du vil trå til). Selv kjøpte jeg en brukt UDM Pro på Finn til 3800,- og koblet fiberen rett i den. En boks mindre er alltid et pluss i min bok, mindre feilsøking om noe stopper opp.
  7. Det er vel ikke sikkert at hr. Andresen setter pris på å bli klonet?
  8. Ja, drøye 15.000,- per kWh er ikke lite når LFP-celler kan kjøpes av privatpersoner til 500,- + mva per kWh. Jeg kommer ikke til å vurdere batteri hjemme før jeg kan bygge et selv og få koblet det til en hybridinverter. Dvs. må ha en BMS som er kompatibel med inverteren da.
  9. Ukraina burde kanskje bygge sine egne AI-luftforsvarsdroner? Når radar oppdager en Shahed kan posisjon kontinuerlig overføres til en liten drone som tar av på eget initiativ når tidspunktet er inne, legger seg på en kollisjonskurs og angriper målet når den har det i visuelt sikte. Slikt burde kunne bygges ganske rimelig i store mengder, bøygen er nok software-delen. Dronene kan utplasseres langs hele frontlinjen og holdes oppladet med induktiv lading inntil de behøves. I beste fall kan de ta ut lavtflyvende jetfly og kryssermissiler også, så lenge de får overført måldata av høy nok kvalitet fra radar. Uten behov for menneskelig input vil de kunne håndtere svært store mengde angrepsdroner på en gang. Prisen bør kunne presses ned i en femtiendedel av hva en Shahed koster.
  10. Problemet med bakkebaserte systemer er at man enten må ja veldig mange av de eller så må de ha lang rekkevidde. Begge deler koster mye. Et luftbasert system, om det nå er propellfly eller helikopter, kan dekke mye større områder med mange færre enheter.
  11. Geparden er for treg, det trengs svært mange for å dekke store områder. Helikoptre kan flytte seg mye raskere dit behovet er. Nå vet jeg ikke hva slags bestykning helikopteret i videoen jeg linket tidligere hadde, men det virket meget effektivt til å ta ut droner. Og man kan skyte på de fra siden, så man ikke risikerer å bli truffet av noe fra eksplosjonen.
  12. Det høres ut som man burde fikse en spleis mellom noen passende land på et par-tre hundre Apache-helikoptre. De burde vel gjøre kort prosess med det meste av sakteflygende droner, også på natten.
  13. Trenger ikke iPhone eller noen andre Apple-produkter for å ha god nytte av Apple TV, den står helt fint på egne bein. Har ikke vært borti noe som fungerer bedre, de innebygde appene i TVene er jo som regel rene sorgen i forhold. Min stedatter har en ny Samsung TV og hun må restarte TVen flere ganger i uka pga. trøblete apper. Det har aldri noensinne vært nødvendig på noen av mine 4 Apple TV-bokser. En bonus er at når man installerer en app på en av de så installeres den også på de andre, og endringer på forsiden synkroniseres også.
  14. Jeg synes denne var grisebra, beste jeg har sett siden Happy Valley. Den har da også fortjente 8.3 på IMDB. Hadde tenkt å se 1 episode en kveld men endte med 4 og fikk ikke lagt meg før 03:30
  15. Helikopter ser ut til å være meget effektivt for nedskyting av disse: https://packaged-media.redd.it/p6b8lo5eiy8f1/pb/m2-res_720p.mp4?m=DASHPlaylist.mpd&v=1&e=1750867200&s=fb0f7aac60934c3d9e5f31661b73c8005b90715a
  16. Nei, det kan de ikke. Prissettingen er ikke fri, det er reguleringer inne i bildet som trår inn om noen forsøker å misbruke markedsmakten sin. Det er jo nettopp dette RME og ACER driver med. Så om du sitter på et vannkraftverk med fulle magasiner og melder inn ønsket pris på 2000 euro per MWh vil du rimelig kjapt få en god smekk på lanken.
  17. Da snakker du om blysyrebatterier og ikke lithium-batterier. Blybatterier inneholder vann, som spaltes til hydrogen+oksygen når batteriene er fulladet. Det kan føre til eksplosjoner, om de overlades og gassen får samle seg. Det er også derfor man må fylle på vann på blysyrebatterier. Det er dog ikke relevant lengre, ingen bruker blysyrebatterier verken hjemme eller i elbilen. En del hytter bruker det ennå, men det er på full fart bort derfra også etter hvert som batteriene må byttes. Jeg har hatt lithium på hytta siden 2015.
  18. Kan det virkelig ha mye å si? SFP-modulen i min UDM-Pro bruker vel noe sånt som 1W, og den kan sende signalet 20km. Hvis de sparer 0,8W per kunde betyr det 7kWh i året, eller maks en tier i strømkostnad.
  19. Ah. Det virket jo lett å komme seg rundt. Enten med flere parallellkoblede beredere på 199 liter, varmepumpebereder, akkumulatortank med kobberspiral (som kan være på f.eks 5000L om man ønsker) osv. Kanskje dette får farten på produksjonen av rimelige vv-beredere basert på luft/vann varmepumper. Ingen grunn til at de skal være så mye dyrere enn luft/luft varmepumper, det er bare en annen type innedel. EDIT: Ser nå at saken er fra 2011, og siden jeg ikke har hørt noe om dette siden så virker det tvilsomt at det ble implementert? 300L beredere er jo lett tilgjengelige ennå.
  20. Kom gjerne med linker til batterieksplosjoner som har blåst inn vinduene til naboen eller fått hus til å rase sammen. Propan og CNG er som tidligere nevnt langt sikrere enn hydrogen, likevel er det massevis av gasseksplosjoner i nabolag i USA årlig med dødelig utgang. Jeg er særdeles lite interessert i en masse hydrogentanker på flere titalls kilo rundt i nabolaget her. Lillestrøm sentrum ble nesten utslettet engang pga, lekkasje fra en propantank på et tog som ble påkjørt. Bare flaks at det gikk bra. For all del, sett gjerne opp en hydrogentank hjemme. Så lenge du blir påbudt 500m sikkerhetssone rundt. Det ekskluderer vel de fleste eneboligtomter tror jeg...
  21. Jeg kan ikke finne noen krav om maks størrelse på vv-bereder. Har du en link?
  22. Et batteri kan monteres i egen branncelle eller egen liten bygning. Da gir det tilnærmet null risiko, siden det ikke kan eksplodere. Hydrogen som eksploderer i en egen bygning kan skape store ødeleggelser i nabolaget. I 1985 eksploderte 5kg hydrogen på Herøya og ødela fabrikktaket. Eksplosjonen tilsvarte 100-200kg TNT. Altså som en rimelig stor flybåren bombe. Og 5kg hydrogen er ikke mye, det tilsvarer under 100kWh utnyttbar energi i form av elektrisitet.
  23. Det er vel ikke så vanskelig å forstå? Eksempel: Kraftverkene vil ha i gjennomsnitt 30 øre/kWh for en time i morgen. Ett kraftverk vil ha 50 øre. Om prisen da blir satt til 30 øre, skal de tvinges til å produsere til 30 øre og kanskje tape penger? Eller se det på en annen måte. Du selger bilen din på auksjon med hemmelige bud. Du vil ha minst 100k for den. Vinnerbudet er på 110k, men gjennomsnittet av budene var bare på 70k. Skal du tvinges til å selge den til 70k da? Nei, om et kraftverk vil ha en gitt pris i en gitt time må de enten få den prisen eller slippe å produsere. Noe annet hadde vært ganske håpløst. Å gi alle forskjellig pris (den de vil ha) er også ganske håpløst. I dag setter vindkraftverk og elvekraftverk en lav pris fordi de uansett må produsere og ikke kan stenge ned. Dermed er de garantert å få solgt. Og de får ofte en levelig pris, siden andre produsenter drar opp prisen. Skulle de bare fått det de la inn bud på ville de gått konkurs på null-komma-niks. Resultatet hadde blitt at de da måtte høynet budene betraktelig, for å få gode nok inntekter. Men dermed ville de også risikert å ikke fått solgt produksjonen, som igjen hadde resultert i vann forbi turbinene eller stillestående vindkraftverk. Samtidig som magasinvannkraftverk med lavere bud kanskje måtte produsert for fullt. Sløseri med andre ord. Nei, dagens løsning for kraftauksjonen er definitivt den beste. Den sørger for at de som må produsere får solgt kraften sin, og som regel til en levelig pris, mens de som kan stoppe produksjonen er de som også faktisk gjør det ved behov.
  24. Tja, hydrogenatomet er det aller minste atomet, og det er derfor særdeles vanskelig å unngå lekkasjer. Greit i nytt utstyr, men når utstyret er 15 år gammel og dårlig vedlikeholdt, hva da? Det smalt jo ganske godt i Sandvika. Hvor mange hydrogenfyllestasjoner har vi hatt, 5 stk. eller noe sånt? Så da har 20% gått i lufta? Og dette skal man ha hjemme?
  25. Propan er mye mindre eksplosivt enn hydrogen. Det krever mindre energi for å antennes og har et mye bredere eksplosjonsområde i forhold til luft. I tillegg er det MYE mer utsatt for lekkasjer, og må lagres på mye høyere trykk. Så det kan ikke sammenlignes i det hele tatt. Propan er i tillegg tilsatt et luktestoff, så man merker enkelt om det er en lekkasje.
×
×
  • Opprett ny...