Gå til innhold

Tips til nybegynnerbøker?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det kameratekniske: Manualen som fulgte med kameraet ditt, og Nikons eminente hjelpesystem via post-58949-1262763390.png-knappen når du er inne i menyer og valg du er usikker på!

 

Det bildetekniske: Michael Freemans Photographer's Eye (Amazon.com) lærer deg oversiktlig og greit det grunnleggende rundt komposisjon og "konstruksjon" av et bilde. Billig er den også!

 

Det kunstneriske: Den noe misvisende betitlede How to read a photograph av Ian Jeffrey (Amazon.com) gir en populærvitenskapelig introduksjon til fotografiets historie gjennom minibiografier og bilder fra mange betydningsfulle fotografer. Samt en del bildetolkning da, så tittelen er ikke helt på jordet. :)

 

Neste skritt(?): Photojournalism av Kenneth Kobre (Amazon.com) er primært skrevet for, vel, fotojournalister, men mye av stoffet er vel så interessant for seriøse amatører: Hvordan man forteller historier med bilder, fotografering av "vanskelige" motiver, behandling og frakt av utstyr, hva bør være med på reiser, osv.

Lenke til kommentar

Etter å ha lest en del fotobøker så kan jeg gi deg noen pekepinn.

 

Boken om digital fotografering (Bind 1 & 2 Bind 3 )

 

Det kommer visst en pakke med alle 3 i nå straks, vi har bare ikke fått lagt den ut på nett enda.

 

 

Desse tre bøkene er lagt opp slik at du har et lite kapittel som forklarer hva man er ute etter, for så og gi deg et eller flere eksempel, der mr. Kelby gir deg spesifikke instruksjoner om hvordan man oppnår denne effekten.

Det går veldig mye i: "Still inn kameraet ditt slik, så får du dette resultatet"

 

Jeg synes personlig at jeg fikk mye ut av desse bøkene, og jeg las de når jeg var helt fersk i gamet.

 

Digital Fotografi i Praksis:

Det meste har vel kanskje blitt sagt om denne boken allerede, men jeg føler at den er litt "oppskrytt." Dvs om du er en person som ikke har problem med å lese mye, relativt tørrt, stoff. Så er dette en vanvittig bra bok.

Det er en solid innføring i mye av teorien bak både det å fotografere, og bildebehandling.

Den tar opp det meste av viktige tema, men jeg synes den er litt tørr, og det tok meg ganske lang tid å komme gjennom den.

 

Når det er sagt, er den nesten uverdeelig som oppslagsverk. Jeg vil ikke påstå at jeg bruker den daglig, men det skjer relativt ofte at jeg slår opp noe i den.

 

jeg liker derimot ikke å anbefale den til folk som nettopp har startet, til det synes jeg den er for "tung."

 

En bok jeg liker mye bedre er Naturfoto av Ole Jørgen Liodden.

Det er det flere grunner til, for det første er språket han bruker lettere, så boken føles ikke like "tung." og så har han lagt ved kamerainnstillinger for alle bildene han har brukt.

 

Dessuten har han med et kapittel som omhandler utstyr, der han forteller litt om objektiver, kamerahus, stativ etc. noe som jeg synes kan være nyttig for en nybegynner.

 

En siste bok jeg synes er interessant, er Bedre Bilder av Åsfrid Fagervik. Denne har jeg bare skummet gjennom her på jobb, og ikke fått lest enda, men det vesle jeg har sett har vært enkelt forklart, og det ser ut for meg som om hun har tatt for seg alt det viktigste for en som starter med fotografering.

 

 

Håper du blir fornøyd med boken du har bestillt, kommer du deg gjennom den sitter du igjen med mye nyttig informasjon :)

Lenke til kommentar

Vel, siden jeg nå også tar en master så er jeg vant til tørt stoff, så tror det skal gå bra. ;) Ellers har vi lånt - og lest - en enkel, liten sak som heter "Tekst og foto". Jeg synes den var bra som en lett innføring til hva de ulike tingene med kamera er og gjør - lukkertid, blenderåpning osv.

Lenke til kommentar

Det er bra. Jeg vil si du har komt langt når du har kontroll på hva ISO, Lukkertid og Blenderopning er / betyr, og hvordan desse henger sammen.

 

Så snart man har kontroll på dette, er mye gjort og man kan konsentrere seg om å ta bra bilder :)

 

Jeg har forøvrig skrivd litt om det tidligere (http://www.fo2klubben.no/index.php?option=com_content&view=category&id=13&Itemid=17)

og det står en del om det på fotokompendiumet som du finner her på foumet.

Lenke til kommentar
Hvorfor kaste bort sin dyrebare tid på å gjøre nybegynnerfeil som er gjort "en million ganger" før? ;)

 

Fordi det er tusen ganger bedre å erfare enn å lese. Man lærer av feil, så da ser jeg ikke problemet med å gjøre dem heller ;)

 

Men bøker er fint det også. National Geographic har en bok som heter noe sånt som "foto-guide". Den er fin å bla i. Full av tips og triks.

 

Ellers syns jeg det er bedre med bøker som er fulle av bilder, med forklaringer på hvordan bildene er tatt og hvordan man kan gjøre ting. På den måten får man en dose inspirasjon i tilleg. Som nevnt over her kan bøker som Digital Fotografi i Praksis bli veldig tørre. Når bøkene blir som lærebøker fra en skole blir det nesten automatisk tørt og kjedelig.

Endret av Wikipedersen
Lenke til kommentar
Fordi det er tusen ganger bedre å erfare enn å lese. Man lærer av feil, så da ser jeg ikke problemet med å gjøre dem heller ;)

 

Men bøker er fint det også. National Geographic har en bok som heter noe sånt som "foto-guide". Den er fin å bla i. Full av tips og triks.

 

Ellers syns jeg det er bedre med bøker som er fulle av bilder, med forklaringer på hvordan bildene er tatt og hvordan man kan gjøre ting. På den måten får man en dose inspirasjon i tilleg. Som nevnt over her kan bøker som Digital Fotografering i Praksis bli veldig tørre. Når bøkene blir som lærebøker fra en skole blir det nesten automatisk tørt og kjedelig.

Ja, hvorfor ikke bare stenge alle skoler og kaste alle typer lærebøker på bålet? ;)

Lenke til kommentar
At "Digital fotografi i praksis" er tørr får stå for de som mener det sin regning, jeg opplevde den heller om informativ og fin, der den gir stoffet på en klar måte uten unødvendig sminke.

Jeg lærte iallefall mye av denne, og ingen problem å lese gjennom denne på ei uke.

 

Sant nok, men å lese fra perm til perm er langt tyngre enn de fleste andre fotobøker jeg har lest. Det er en veldig god bok, men den har et lærebokpreg over seg, som for mange kan bli veldig tungt i lengden. Det finnes ulike typer fotobøker, og selv om Digital Fotografi i praksis er en veldig god bok, så er den ikke så fryktelig inspirerende.

 

Den forteller bare om hvordan du kan ta gode bilder, og generelle tips rundt det å ta bildet, men når det kommer til å vise gode bilder og forklare hvordan de er tatt, der har den litt å gå på. Det med inspirasjon er heller ikke formålet med boka, så den er jo egentlig grei.

 

Poenget er at bøker som inspirerer og gir deg lyst til å dra ut å knipse til tusen kan være vel så gode som bøker som forteller om teknikker og metoder utelukkende :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...