Gå til innhold

PhotoShop / Lightroom / Elements ...? Hva er, og gjør, hva?


Anbefalte innlegg

Ivrig naturfotograf er litt (Mega!) forvirret. :blush:

 

Har ikke hatt PhotoShop (som alle snakker om...) eller noe tilsvarende.

 

Bruker å øke kontrast, lage mere lys / mørk, eventuell noe Gamma +/- på mine digitale bilder og ellers bare beskjære bildeformat i forhold til komposisjon, etc..

 

I fotobladet "digitalfoto" går det en del kurs-føljetonger i billedbehandling, men ingen av disse bruker PhotoShop CS som sådan. Det er bare snakk om enten Lightroom eller som regel Elements (6)

 

Er disse (Lightroom + Elements) del av (inkludert i) PhotoShop-programmpakken, eller er disse i tillegg (egen lisens?)? Og Når / Hvorfor bruker man enten det ene eller det andre? Skal man skaffe seg begge de to, eller holder det med det ene?

 

Er det noen her som kan forbarme seg og forklare meg litt? Trenger litt input med "teskje-metode" da jeg ikke er så dreven, hverken i fag-uttrykk eller programvare-håndtering ennå...

 

:o)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Photoshop (liten s) er i dag ein «familie» av program, som kvar krever ein eigen lisens. Men det er ikkje meininga å måtte ha alle saman, dei aller fleste klarer seg med eitt av desse. Dei fire er Photoshop CS4, Photoshop CS4 Extended, Photoshop Elements og Photoshop Lightroom (ingen kaller det Photoshop Lightroom, alle bruker berre Lightroom), og har ulike målgrupper.

 

Photoshop CS4

Dette er den «vanlege» Photoshop-utgåva. Dette er eit program som gir deg enorme mogelegheiter for finjustering og manipulering av bilete, i tillegg til generering av grafikk o.l. Det er òg med ein filbehandlar (Bridge) som mellom anna lar deg handtere metadata (nøkkelord, rating osb.) for bileta.

 

Dette er i utgangspunktet programmet for avanserte brukarar som ikkje vil ha ingen eller få begrensingar i programvara, for kva dei kan gjere med bileta.

 

Photoshop CS4 Extended

Denne er den dyraste versjonen, og den med flest funksjonar – nokon ekstra i høve til den «vanlege» – men dei aller, aller fleste har ikkje bruk for nokon av desse ekstrafunksjonane. Du har iallfall ikkje bruk for dei til ditt bruk, ut frå det du seier.

 

Photoshop Elements

Dette er ei «redusert» utgåve av Photoshop (CS). Dei grunnleggjande funksjonane for biletbehandling er her, men nokon (som kurver) med litt begrensa mogelegheiter i høve til storebroren. Grensesnittet er vel og lagt opp for å vere enklare. Som storebroren har Elements ein filbehandlar (Organizer trur eg den vert kalla).

 

Elements er programmet for heimebrukarar som ikkje har dei største krava. Eg vil tru at Elements kan vere eit godt val for deg. Det har iallfall dei verktøya du treng.

 

Merk at eg har lite kjennskap til PSE, det er nok andre som kan seie meir om korleis det fungerer og sine erfaringar.

 

Lightroom

Lightroom er eit anna type program enn dei tre andre. Lightroom er laga for å kunne ha ein god arbeidsflyt, og prosessere mange bilete raskt. Det er modulbasert, med fem ulike modular for ulike arbeidsoppgåver. Fyrst er det eit bibliotek for å organisere bilete, leggje til metadata mm. So er det ein modul for justering av bilete. Verktøya ein finn her er dei same som ein finn i råkonverteraren til Photoshop. Det vil seie at dei fleste påverker heile biletet (det er og eit par verktøy for selektive justeringar, altso justeringar som påverker kun dei delene av biletet du vil). Dei tre siste modulane er for å vise slideshows, skrive ut, og klargjere for nett (du kan eksportere eit galleri som er ferdig klargjort for nett, det er berre å laste opp på servaren).

 

Lightroom kan ogso vere eit godt val for deg.

 

 

Ein annan stor forskjell er at LR gjer alt ikkje-destruktivt. Det vil seie at alle endringar du gjer med bileta ikkje vert lagra til sjølve fila. Vidare vert alle justeringar du har gjort på eit bilete lagra i databasen. Det vil seie at du kan justere mykje forskjellig, men so kome tilbake ein dag, ei veke, ein månad seinere og angre det du har gjort. Photoshop har rett nok fått fleire og fleire ikkje-destruktive justeringsmetodar, men du må velge å bruke dei.

 

Sjølv har eg av desse kun Lightroom, og eg treng sjeldan meir. Det aller meste av det eg føler eg må gjere med bileta kan eg gjere i LR. Det er heller ikkje uvanleg å bruke LR i samband med Photoshop. Ein vil då importere bileta til LR-biblioteket, gjerne leggje til nøkkelord, kanskje gje bileta ein rating (1-5 stjerner) for å sortere ut dei gode bileta og justere fargar og kontrast. Dei tilfella der ein går over til PS er dei der ein t.d. må klone mykje, eller skal setje saman eit panorama*.

 

Det du kan gjere er å laste ned prøveversjonar av programma frå Adobe.no. Desse fungerer i 30 dager utan begrensingar i funksjonalitet, noko som gjer deg tid til å prøve deg fram ein del.

 

 

Veit ikkje kor mykje du fekk ut av dette, men du får berre spørre vidare. Det er sikkert andre her som kan formulere eit betre svar enn meg.

 

 

* Samansying av panorama-bilete kan gjerast med andre program, du treng ikkje PS. Eg bruker til dømes eit gratisprogram som heiter Hugin.

Lenke til kommentar

Hei !

Hiver meg på her med noen flere spørsmål.

Vurderer å anskaffe Elements (7.0) og lurer på om denne håndterer RAW-filer fra Nikon. Går ut fra at den kan konvertere disse filene men kan den også behandle selve RAW-filen?

Hva med HDR? Har Elements programvare for å hjelpe meg med dette?

 

Hva er det mest brukte/nyttige mulighetene i Photoshop som Elements IKKE har ???

Lenke til kommentar
Dei tilfella der ein går over til PS er dei der ein t.d. må klone mykje, eller skal setje saman eit panorama*.
Kan forøvrig nevne at dersom man skal gjøre omfattende redigering av bilder, altså ting som ikke bare går på "mørkeromsprosesser", er Photoshop langt å foretrekke. Du nevner clone-verktøy, det gjelder også andre retusjeringsverktøy (har ofte større anvendelse på scannede bilder enn bilder tatt med kamera), større grad av selektive justeringer, men også operasjoner som å sette sammen collager. Ja, Lightroom er genialt som mørkerom, men til retusj av bilder er det særdeles lite egnet...
Lenke til kommentar
Hei !

Hiver meg på her med noen flere spørsmål.

Vurderer å anskaffe Elements (7.0) og lurer på om denne håndterer RAW-filer fra Nikon. Går ut fra at den kan konvertere disse filene men kan den også behandle selve RAW-filen?

Hva med HDR? Har Elements programvare for å hjelpe meg med dette?

 

Hva er det mest brukte/nyttige mulighetene i Photoshop som Elements IKKE har ???

RAW filer er ikke noe problem.

 

Tror ikke det er noe HDR modul i PSE 7 heller; det er ingen i v6, og jeg så ikke noe til en når jeg testet v7.

 

Det eneste viktige som elements mangler, er et skikkelig kurve verktøy.

 

Tom

Lenke til kommentar

En hjertelig takk til Torbjørn T. for eksemplarisk forklaring på mine spørsmål!

 

Dette var 'helt konge' - du må jo være 'lektor' for å kunne forklare så kort, klart og informativ.

 

Skjønner også at selve Photoshop CS* vil - i første omgang - være overkill for mitt enkle behov og at Elements antageligvis dekker dette.

 

Hjertelig!

 

:thumbup:

Lenke til kommentar
Hei !

Hiver meg på her med noen flere spørsmål.

Vurderer å anskaffe Elements (7.0) og lurer på om denne håndterer RAW-filer fra Nikon. Går ut fra at den kan konvertere disse filene men kan den også behandle selve RAW-filen?

Hva med HDR? Har Elements programvare for å hjelpe meg med dette?

 

Hva er det mest brukte/nyttige mulighetene i Photoshop som Elements IKKE har ???

Som allerede besvart er det ikke noe problem, men hvis du fotograferer mye i Raw har du trolig mere nytte av LightRoom eller konkurrenten Bibble (som er nesten like bra, og mye billigere).

Da kan du jobbe med flere raw-filer samtidig, og gjøre samme justeringer på serier som er tatt under samme forhold. Du kan også finjustere hvert enkelt.

Jeg har nesten sluttet å bruke Elements etter jeg gikk over til å skyte i Raw og bruke Bibble. Utrolig effektivt, og jeg får mye mer ut av bildene!

Elements bruker jeg til å lage sammensatte bilder eller avansert justering.

Men da kan man også bruke Paint.Net, som er gratis...

 

Hvis man er lur, så kjøper man Elements + en tilhøende Scott Kelby bok, som forklarer hvordan man kommer rundt de fleste begrensningene på det som mangler i forhold til CS utgaven.

Lenke til kommentar

Man kan i CS_4 via Bridge gjøre det meste man trenger å gjøre. Min arbeidsflyt i Bridge dekker alt. Tømmer kortet, prog tar automatisk backup til annen disk, rangering, katalogisere og legge til nøkkelord, og også enkel justering ( ikke-destruktive) av raw og jpeg (f.o.m. CS_3) vha ACR (adobe camera raw). Skal man f.eks. bare endre WB på mange filer endrer man alle samtidig i ACR. For mer innviklet redigering starter man PS.

 

Har du råd til PS_CS4 kan jeg ikke se at du trenger noe annet program. Men jeg har ikke selv brukt LR2 så det er nok mulig det kan gjøre noe annet.. jeg vet bare ikke hva.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...