Gå til innhold

noen råd om fotografering av brudepar (hvit bakgrunn)?


Anbefalte innlegg

Hei!

Tenkte kanskje et par av de mer erfarne der ute kunne gi meg et par råd angående fotografering av brudepar med hvit bakgrunn. Særlig med tanke på å bevare/beholde detaljer på brudekjole osv.

 

Jeg har 4 stk Elinchrom 400W studioblitzer (FX400 og BX400). Jeg har 4 stk softboxer (70x100) og 2 stk 90cm paraplyer. Bakgrunn er hvit 2,73m x 11m (papirrull) med stativ.

 

Hva er viktig her? Samme belysning (lysmåler, innfallende lys, likt F-tall) på både bakgrunn og brudekjole?

 

Jeg tenkte å sette opp 2 stk studioblitzer med paraply på skrå mot bakgrunn for å gjøre denne helt hvit (den er hvit av farge). Så kanskje sette en blitz med ca 45 grader vinkel inn fra brudgommens side (lettere å brenne ut hennes hvite kjole), og en siste ca ved kamera.

 

Noen kjappe tips der ute eller?

 

edit: det var egentlig det med belysning av brudekjolen jeg lurte mest på da.

Endret av lohelle
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du bør bevare detaljene i kjolen så godt som mulig.. Ergo, den må være mørkere enn bakgrunnen du skal skyte den mot. Hvis du kjører samme mengde lys på bakgrunn og kjole vil jo begge bli helt hvite, og er det noe du vil unngå så er det nettop det.

 

Jeg tror personlig jeg ville safet eksponeringa og vært sikker på at detaljene ble med, og heller dratt litt i spakene for å få bekgrunnen helt hvit i PS i etterkant.

 

Personlig ville jeg vurdert å ta med meg blitzene mine ut hvis du har muligheten til det, og ta bildene ute. JEG synes bilder ute er mye mer personlige og livlige. Men det er som sagt min personlige mening!

 

-Fredrik Otterstad

Lenke til kommentar

Nå har jeg heller ikke masse erfaring med denne type foto, men de ganger jeg har tatt dåps/brudebilder, har jeg f.eks brukt F11 på motivet og F13 på bakgrunn.

 

Du får si til brudeparet at du skal ta noen "testshots". Min erfaring er at du ofte får de beste bildene da objektene ofte slapper av og er mere naturlige når du sier at du bare skal ta noen prøvebilder..

Lenke til kommentar

Sett eksponeringen korrekt for brudekjolen, og sett to lamper på bakgrunnen og skru dem opp slik at bakgrunnen blåses helt ut (brennes ut). Ikke overdriv, ellers får du stygge reflekser på siden av personene. Bruk kun én lampe som keylight (hovedlyset som lyser opp brudeparet) - det blir fort veldig komplisert om du skal ha to lys når du er uerfaren.

 

Bruk paraply på keylight (helst hvit som du skyter blitsen igjennom), så får du fine catch-lights i øynene.

 

Plasser brudeparet ca. 2,5 meter fra bakgrunnen, så burde det fungere. Et godt tips: Sett opp lysene på forhånd! Bruk en hvit bomullsduk eller liknende, så kan du sette innstillingene temmelig nøyaktig på forhånd. Ikke kast bort tiden med å skru lys når brudeparet er der. De er der for å bli tatt bilde av, ikke for å vente på at du knoter med lampene. Da mister du stemningen og "feelingen" som er viktig.

Snakk med dem, ta MANGE bilder, vis dem bildene underveis. Sørg for å planlegge alt, og ha motivrekkefølgen noenlunde klar på forhånd. Noen oppsett må av og til utgå pga. ting man ikke tenkte på (f.eks. at bruden bøyer seg bakover i armene på brudgommen - hvis kjolen ikke er med på leken blir det flashing av pupper. Ikke hyggelig for bruden...)

 

Et annet moment er kombinasjonen sort dress - hvit kjole. Her er det viktig å være oppmerksom! Noen ganger må du ofre detaljer i høylysene på kjolen for at ikke dressen skal bli køla svart. Løsningen kan være å sette et ekstra lys på brudgommen, 1-2 stopp lavere enn keylight, og bruke låvedører slik at brudgommen får "sitt eget" lys. En reflektor gjør som oftest en bedre jobb (en hvit styrodur/isoporplate er billig og fungerer ekstremt bra til slikt!).

 

Sikkert masse gode tips å gi her, men husk: Keep it simple. Gjør du det overkomplisert, blir det bare rot. Har du først satt lysene, kan du konsentrere deg om å ta gode bilder. Og det er jo det det handler om.

 

 

Til slutt kan du gjerne sette opp to blitzer med softboks, en på hver side, for å ta noen helfigurer av bruden. Husk også å få med detaljer fra kjolen, brudebuketten o.l.

 

PS: Tips: Dersom du har macro-objektiv, legg buketten på gulvet og dandér gifteringene foran. Husk å "polere" dem litt først. Har bruden en liten veske, ta den med. Du kan lage en stilig collage av et slikt motiv + noen portrettbilder av brudeparet.

Lenke til kommentar

Tusen takk for svar!

 

Jeg tenkte å belyse litt ekstra på brudgommens side ja. Ser at dere anbefaler å belyse bakgrunnen littegrann mer enn bruden, så da satser jeg på det (1/3 stop bør vel holde?)

 

Leste litt rundtom på nettet (og et par innlegg på foto.no), og de anbefalte lik belysning på bakgrunn og kjole (men ikke utbrent). Men det er nok veldig vanskelig å ligge HELT på grensen, men ikke over. Så jeg satser nok på 1/3 over på bakgrunn ja.

 

Det er dessverre litt trangt der jeg setter opp studio, og litt dårlig tid (det skal settes opp i kirken når alle går ut (pga stramt program), men jeg tenkte å gjøre en test hjemme med samme areal som det er tilgjengelig der (litt trangt), og gjøre noen tester. Så plasserer jeg utstyret tilnærmet likt slik at jeg får et godt utgangspunkt.

 

Det med "testbilder" var veldig lurt! På bilder der folk skal smile "ekte" osv så bruker jeg som oftest å ta noen bilder direkte etter de har "smilt", så kommer ofte det avslappede ekte smilet frem.

 

Jeg tar egentlig ikke de eneste offisielle bildene av disse, men jeg håper jo på gode bilder. Disse tipsene er kanskje det som skal til for å få det enda bedre, så tusen takk for innspill!

 

Ellers så er jeg vant til å bruke de 70x100 softboxen fra fremsiden.. Men jeg har også en 90 cm hvit gjennomsiktig en da. Vil du/dere anbefale denne i steden for? (ca ved kamera)

 

Det er forresten under 5 m å gå på (dybden på "rommet"), så jeg får bare finne et kompromiss mellom avstand fra bakgrunn og avstand fra fotograf/kamera.

 

edit: takk for svar cruelphotography også. Svarte mens jeg også svarte.

Kanskje jeg får dra med snoot'en også da. Bruden er en blondine, og jeg har hatt bedre resultater med hårlys på brunetter (sikkert bare meg), men det er nok så absolutt ikke dumt.

Etter min erfaring så er "kantlys" ofte penest ja. Pga liten plass så må jeg nok bygge meg et par barndoors for å kontrollere lyset skikkelig (så det ikke smitter over for mye der det ikke skal være)

 

Gleder meg allerede!

 

edit igjen: får se om jeg bruker ene blitzen som "støtte" fra motsatt side da, eller om den går til hårlys.. :)

Endret av lohelle
Lenke til kommentar
Ikke ta sjangser å bruk heller litt tid på etterredigeringen, ikke legg deg på grensa.

 

Ser du skal ta i kirka, hvorfor ikke bare bruke selve kirka som bakgrund? Tror det hadde vært kulere...

 

Dessverre så er ikke utebilder der aktuelt akkurat nå (pga omgivelser på tidspunktet bildene skal taes). Skal sannsynligvis ta noen utebilder senere på kvelden. Er veldig stramt program, samt at det er slik brudeparet vil ha det.. :)

Lenke til kommentar
Ikke ta sjangser å bruk heller litt tid på etterredigeringen, ikke legg deg på grensa.

 

Ser du skal ta i kirka, hvorfor ikke bare bruke selve kirka som bakgrund? Tror det hadde vært kulere...

 

Dessverre så er ikke utebilder der aktuelt akkurat nå (pga omgivelser på tidspunktet bildene skal taes). Skal sannsynligvis ta noen utebilder senere på kvelden. Er veldig stramt program, samt at det er slik brudeparet vil ha det.. :)

 

Ok, utenom at paret vil ha det, mente kirka innvendig som bakgrund....

Lenke til kommentar
Ok, utenom at paret vil ha det, mente kirka innvendig som bakgrund....

 

aha! da var jeg med. Ja, vi skal ta noen bilder mot alteret osv.

 

Får se hvor mange bilder vi rekker. Får under halvtimen på meg sammen med brudeparet, så det er viktig at jeg er klar til å ta bilder med en gang de "kommer" tilbake fra klemmer og kos ved utgangsdøren.. :)

 

Om jeg blir raskt fornøyd så prøver vi nok litt andre motiver også.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...