Gå til innhold

Trenger tips/hjelp med kosthold.


Anbefalte innlegg

Hei og hopp alle forumbrukere!

 

Jeg har et par ting jeg trenger hjelp med angående trening og kosthold.

 

Jeg kan starte med noen fakta om meg: Jeg er 15 år, veier omtrent 70kg, er 180 cm høy. Spiller fotball tre ganger i uken (relativt lavt nivå, mest for mor®oskyld) og driver med gruppeakrobatik (trampoline, thumbling (sånn man skriver det?) og lignende). Jeg var tidligere, sommer/høst 2007, i ganske god form (Synlige magemuskler, god kondisjon), men ble uheldigvis veldig oppslukt av World of Warcraft i vinter, noe som ødela for hele systemet. Jeg har nå sluttet med WoW for godt, og har mye ekstra tid til overs til trening. Målene mine er å fjerne det lille ekstra av fett på midten, få tydligere magemuskler og få at bedre og sunnere kosthold, som jeg selv er fornøyd med. Og selvfølgelig å følge dette opp LENGE, beholde magemusklene om jeg først får dem osv.

 

Jeg har nå startet på dette treningsprogrammet. Jeg fullførte i dag min 6. dag med dette programmet. (7 reps, 8 sett nå). Sett 9 og 10 i programmet gjør jeg ikke, etter som jeg ikke har noen "treningspartner". (Burde vel gå greit det? Om jeg blir kjørt uansett.)

Jeg trener tre dager, en dag hvile, og på den femte dagen legger jeg til to reps på hvert sett.

 

Jeg skal ikke snakke for mye om treningsprogrammet, etter som jeg skriver dette hovedsaklig fordi jeg trenger jhelp med kostholdet mitt, men jeg har to spørsmål:

- Noen synspunkter om treningsprogrammet? Erfaringer? Burde jeg jogge på hviledagene f.eks? Jogge hver dag? Trene armene i tillegg?

- Det står at etter en måned eller to vil jeg duse av resulateter. Er det sant? Og vil det være synlig selv med litt esktra fett på magen? Og om det ikke vil det, noen fettforbrenningstips?

 

Okei, over til kostholdet. Jeg vet ikke så mye om dette temaet. Jeg synes det er vanskelig å sette meg inn i det, og når jeg prøver blir det bare rot. "Få i deg mye proteiner!" ... "Drit i proteiner, gå for karbohydrater" .. "Nei, gå for fett!" osv. (Bare et eksempel såklart.)

 

Her er en kort uppsumering av de "faste" måltidene mine. Kan se litt lite ut, kanskje, men hovedproblemet mitt er all maten jeg spiser innimellom. Blir snoking av frukt/brødskiver/sjokolade/whatever nesten hele tiden :/

Frokost. Rundt 8:00.

- 1 brødskive med skinke/servelat/salami/leverpostei. Sliter med å få i meg mat om morgenen.

 

Lunch. Rundt 11:00

- 2 brødskiver, en med skinke/servelat/salami/leverpostei og som regel en med brunost (Jepp, skal droppe ut brunosten fra nå av)

 

Middag. Rundt 17:00

Det mamma og pappa lager. Spiser meg mett. Skal sjekke neste gang jeg spiser middag hvor mye mat jeg får i meg i løpet av måltidet. Middagsmaten i en uke kan se sånn ut:

Mandag: Fiskepinner /m poteter.

Tirsdag: Hjemmelagd kjøttpudding /m potetmos.

Onsdag: Pasta /m kjøttsaus.

Torsdag: Fiskesuppe.

Fredag: Hamburger /m pomefrites.

Lørdag: Grandiosa.

Søndag: Laks /m poteter.

Relativt usunt i grunn, men jeg er ikke middagssjefen.

 

Men ja, det jeg trenger hjelp med er:

- Hvor mange kalorier burde jeg få i meg i løpet av en dag? (Sånn cirka) Beklager om det spørsmålet er vanskelig å svare på.

- Hva burde jeg ha i meg? Mye proteiner?

- Når burde jeg spise? Mange måltider?

- Mulig at noen satte opp en slags grunnmur for et kosthold?

 

Jeg vil spise sunnere og gjerne miste det ekstra fettet. Er det mulig å miste dette fettet likt som jeg bygger opp magemuskler? Eller er det sånn at jeg først må fjerne fettet, og deretter begynne på magemusklene? Føler jeg er godt i gang med dette treningsprogrammet jeg driver med nå, og håper jeg holder motivasjonen oppe så jeg fortsetter helt til jeg er på topp!

 

En siste ting før jeg er ferdig med å skrive: Jeg har et veldig irriterende problem; Jeg tygger maten alt for dårlig. Jeg tygger biten 8-15 ganger før jeg svelger den. Leste et sted at man skulle tygge maten 32 ganger før man svelget den. Kan dette ha mye og si for fordøyingen av maten? Og vil det gå ut over forbrenningen? Jeg kan ikke noe for at jeg tygger maten så kort, og jeg prøver å unngå det, men det er noe jeg ikke klarer å unngå :/

 

På forhånd takk!

Skumtroll aka Gaute :>

Endret av Skumtroll
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg er ikke noen trenings narkoman men kan litt om kosthold ;)

*Fisk minst en gang i uken.

*Melk hver morgen.

*Og dagen SKAL bestå av 4 måltider. Frokost skal være 2-3 brødskiver med lite/ikke noe smør. Lusnj skal bestå av 1-2 brødskiver og kanskje noe frukt. Middag skal du bare spise deg mett. OG til kvelds 1-2 brødskiver. Hver gang du spiser vil kroppen begynne å fordøye og da forbrenne en del fett. Og det er det du sburde sikte på i godt kosthold. *Ikke gå i fella med brus uten sukker ettersom dette er mer fetende en brus med sukker (ved untak av coca cola som er ekstrem på sukker :p) Proteiner er viktig. Karbohydrater får du nok av i meste mat.

*Hold deg unna for mye fast food som f.eks. pizza. Pizza kan være strålende hvis den inneholder en del grønt og er hjemmelaget ;) (vikitge bakterier dør under frysing.)

*Hvis du skulle få lyst på noe å tygge på så tar du ett eple E.L.

Håper disse enkle tipsene hjelper deg :) Til trening så brenner du en del fett ved fleste aktiviteter du gjør ;) Holder du kostholdet skal du kunne holde deg i god form med de treningeene du alt har ;) 1 time med jjogging/tur gåing E.L. kan være til litt ekstra hjelp :)

Lenke til kommentar

Det programmet vil ikke gi deg automatisk six-pack. Om det er et spesielt godt program er vel også tvilsomt, kan vel se mer på det som en oppramsing av diverse øvelser for magen.

 

Skal du ha synlige magemuskler er det lav fettprosent som gjelder, noe du oppnår gjennom kcal underskudd.

 

Dessuten vil du utvikle ubalanse hvis du bare trener magen, og neglesjerer alle de andre muskelgruppene i kroppen.

 

Tror du vil ha mer suksee med et eller annet fullkroppsprogram, og kcal underskudd (hvor du ikke nødvendigvis fokuserer på å bli så veldig mye sterkere, siden du deffer, men noen gode sett med frontbøy uten belte er bortimot den beste magetreningen du kan få.)

 

Når det gjelder cardio, se litt på intervalltrening (google "gerilja kardio"). Det er mye mer effektiv til fettforbrenning en langvarig moderat jogging.

 

Om du vil se resultater etter en måned eller to, som det står i programmet, kommer an på kostholdet ditt, ikke hvor mange crunches du har tatt.

 

Kostholdet ditt er ubalansert (for lite protein, for lite fett, for lite grønnsaker).

 

Hvor mange ganger du tygger maten spiller ingen trille, så lenge du ikke setter den i halsen og kveler deg selv. At må tygge noe 32ganger for at det skal forbrennes skikkelig er helt tullete. Ikke overanalyser. :)

 

Og til @Sertito:

Hvorfor i huleste må man spise akkurat 4 måltider pr dag? Måltidsfrekvens har ingenting med forbrenning å gjøre.

 

Og de måltidene du anbefaler er svært ubalanserte og uspesifikke. Du kommer ingen vei med det der.

 

Du har imidlertid rett i at han bør holde seg unna fast-food.

 

Å si at "til trening brenner du en del fett ved de fleste aktiviteter du gjør", er jo også helt corny. Kan du være [irony]litt mer uspesifikk? [/irony]

 

Og hvordan kan du på noe grunnlag sette opp et kosthold til en person du ikke vet noe som helst om?

 

Kalorier

 

Kalorier er energi. En kalorie kan defineres som: A unit of energy defined as that amount of energy required to raise the temperature of one gram of water by one degree Celsius. I denne sammenhengen snakker vi om kalorier i mat, merk "kcal".

 

1g fett tilsvarerer 9kcal

1g protein tilsvarer 4kcal

1g karbohydrat tilsvarer 4kcal

... og for de som lurer, 1g ethanol (alkohol) tilsvarer 7kcal.

Basalforbrenning (BMR)

 

BMR er forkortelsen for "Basal Metabolic Rate", og er den mengden kalorier man bruker i løpet av 24t uten aktivetet. F.eks ved at du ligger stille i senga. Med andre ord vil du, selv om du er helt inaktiv gjennom døgnet, brenne et visst antall kalorier. BMR kan regnes grovt ut via følgende formler.

 

For men

BMR = 66 + (13.7 x vekt i kg) + (5 x høyde i cm) - (6.8 x alder)

 

Hvis vi ser for oss en 30 år gammel bodybuilder på 100kg, og 178cm, vil det se slik ut:

BMR = 66 + (13.7 x 100kg) + (5 x 178cm) – (6.8 x 30)

BMR = 2122 kcal pr dag.

 

For kvinner

BMR = 655 + (9.6 x vekt i kg) + (1.7 x høyde i cm) - (4.7 x alder)

Hvor mange kalorier trenger jeg?

 

Når du har regnet ut din BMR, må du legge til et aktivitetsnivå. Du skal da få et resultat som tilsvarer det antallet kalorier du forbrenner i løpet av en dag, inklusive dine aktiviteter, for å holde vekten din på et stabilt nivå.

 

Med det sagt, er det klart at dette resultatet ikke er helt nøyaktig. Det er umulig å få med alle innvirkende faktorer i en formel. Det er derfor en ide å holde øye med vekten over de neste ukene, for og se om den beveger seg opp, ned eller holder seg stabil. Vekten din vil imidlertid variere litt fra dag til dag, basert på hvor mye du har spist, hvor mye vann du har i kroppen osv. For å unngå mest mulig misvisende informasjon på denne kanten, veg deg på morgenen før frokost.

 

Underskudd (deffing)

 

Det motsatte av bulking. Her ønsker man å miste fett (merk at det er en forskjell på å gå ned i vekt, og gå ned i fett). Dette gjøres vanligvis for å bli mer definert. Er du uter etter det klassiske vaskebrettet er det underhudsfett som må fjernes. Også her vil en for stor vektnedgang over for kort tid være negativt, da det øker sannsynligheten for å miste muskelmasse, ikke bare fett. En vektnedgang på 0.5-1kg pr uke (500kcal negativ) pleier å være et godt utgangspunkt. En deff må være kontrollert, da du ikke under noen omstendigheter ønsker å miste mer muskelmasse enn nødvendig.

 

Ulemper med deffing

» Lett å miste muskelmasse.

» Vanskelig å øke i styrke.

Endret av Stian89
Lenke til kommentar

Takker :)

 

Er det forresten mulig å både være på et cardio program, og det programmet jeg er på fra trening.no?

 

 

Edit: Fant dette. Det du tenkte på? I så fall, er det ikke sånn at det er mulig å legge inn sånn at min polar-klokke piper når jeg skal spurte, og når jeg skal hvile?

Og en siste ting: Vil hvile si gå? Eller jogge?

Endret av Skumtroll
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Jeg kan bare anbefale deg Brød mat;)

 

Til frokost = 4 grove knekkebrød med leverpostei og agurk (uten smør)

 

lønch og kvelsmat tar du det samme bare 2-3 knekkebrød:)

 

Da får du i deg det meste kroppen trenger på en dag ---utenom veske da:P

 

Dere som kan MYE om dette, har jeg ikke ganske rett i mine ord?:p

Endret av d0ffen_k
Lenke til kommentar
Jeg kan bare anbefale deg Brød mat;)

 

Til frokost = 4 grove knekkebrød med leverpostei og agurk (uten smør)

 

lønch og kvelsmat tar du det samme bare 2-3 knekkebrød:)

 

Da får du i deg det meste kroppen trenger på en dag ---utenom veske da:P

 

Dere som kan MYE om dette, har jeg ikke ganske rett i mine ord?:p

 

Vennligst ikke spre dårlige kostholdsplaner, takk. :)

Lenke til kommentar
Jeg kan bare anbefale deg Brød mat;)

 

Til frokost = 4 grove knekkebrød med leverpostei og agurk (uten smør)

 

lønch og kvelsmat tar du det samme bare 2-3 knekkebrød:)

 

Da får du i deg det meste kroppen trenger på en dag ---utenom veske da:P

 

Dere som kan MYE om dette, har jeg ikke ganske rett i mine ord?:p

 

 

dårligste "kostholdet" jeg har hørt om her inne, håper virkelig det var ironi.. :!:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...