Gå til innhold

Fakta om: Fremtidens skjermteknologier


Anbefalte innlegg

I dag er det hovedsakelig to skjermtyper som dominerer markedet, det er Plasma og LCD. CRT eller lettere kalt bilderørs-TV er på full vei ut og blir erstattet av flatere høydefinisjon TVèr. Flatskjermene er en stor suksess og selges i store mengder, plasma og LCD har hatt markedet for seg selv en stund nå, men andre skjermteknologier er på vei, disse kalles OLED, SED og Laser-TV.

 

I denne teksten skal vi gå nærmere inn på hvordan disse teknologiene fungerer, hvilke selskaper som er med å utvikle dette og ikke minst litt om hvordan forskningen bak foregår. Vi skal også se litt på nye modeller og sann cirka hva prisen på dette kommer til å bli.

 

Det er allerede mye forvirring om forskjellen mellom plasma og LCD blant folket, hvordan blir dette med enda flere skjermteknologier, er markedet moden for dette eller er det i det seneste laget? Mens disse skjermteknologiene planlegges har de nåværende skjermteknologiene blitt forbedret ytterligere. Plasma og LCD har sine styrker og svakheter og du må velge tv etter bitt bruksområde. Nå som det blir mindre forskjeller mellom disse og apparatene er såpass billige og gode som de er nå skal det mye til før disse planlagte nye skjermteknologiene kan få en solid markedsandel.

 

Så hvordan fungerer disse nye skjermteknologiene og hvordan er de bygd opp? Jo, vi begynner med OLED. OLED står for Organic Light-emitting Diode, teknologien fungerer slik at det brukes en metallplate i bakgrunnen som den ene polen, og en tynn glassplate som den andre. Mellom platene ligger det tynne karbonbaserte plastfilmer med forskjellige ledeegenskaper, og når det legges på en spenning oppstår det lysutladninger i ett av lagene.

 

OLED skal være billigere å produsere en dagens to skjermteknologier Plasma og LCD. Den skal trekke mindre strøm, skjermtykkelsen er merkbart mindre med en dybde under centimeteren, samt at lysstryken, fargegjengivelsen og betraktningsvinkelen skal være meget bra. Kontrasten er ikke lenger noe problem da det ikke lenger er målbart siden sort virkelig er ”sort” og ikke mørkegrått eller lysesort. OLED er i og for seg ikke noe nytt, den har vært på markedet i noen år nå. Men kun i mindre størrelser som på displayet på MP3-spillere og andre små dingser. Sony har nå en 11 OLED skjerm på markedet, les mer om dette her:

 

http://www.hardware.no/nyheter/tv/sony_ ... d-tv/43939

 

 

Nå høres OLED ut som den perfekte skjermteknologi, men noen komplikasjoner er det i midlertidig, det største problemet er levetiden på de organiske materialene som er for liten (lysstyrken reduseres raskere) i forhold til dagens skjermteknologier. Det utvikles også med å produsere disse i større skjermstørrelser slik at det blir gunstig i forhold til pris og ytelse.

Utviklingen er i full gang, men Toshiba har foreløpig lagt prosjektet på is grunnet det ble for dyrt å produsere, noe som skulle være fordelen med OLED; at det skulle være billig å produsere. Sony og Samsung er foreløpig de eneste som utvikler dette og venter spent på fremgang i utviklingen:

http://www.itavisen.no/sak/500661/Toshiba_dropper_OLED/

 

 

 

SED står for Surface-conduction Electron-emitter Display. Teknologien fungerer slik at den bruker blekkstråleteknikk for å legge fosfor på det fremre glasset (Egentlig noe av det samme prinsippet CRT bruker, men det skal vi ikke gå nærme inn på her.) For hvert bildepunkt er det en liten elektronkanon i miniatyr som bombarderer fosforen og får den til å lyse opp i ønsket farge. I prinsippet snakker vi om et lite katodestrålerør for hvert enkelt bildepunkt. Dette skal gi en svært god kontrast, sortnivå, fargegjengivelse og en lav responstid på kun 0,2 millisekunder.

 

For øyeblikket er det kun Toshiba og Canon som er med på utviklingen.

 

Produktet er egentlig nesten ferdig utviklet og har egentlig blitt utsatt helt siden 1993, men problemene oppstod da den i 2006 hadde tenkt å masseprodusere da det ble rettet et søksmål fra Nano-Proprietary, her er det snakk om patentet, Toshiba har i midlertidig fått lisens på teknologien, men konflikten nå går ut på at Canon må samarbeide med Toshiba. Nano-Proprietary mener Canon ikke kan videreføre lisensavtalen, derfor må de samarbeide med andre produsenter.

 

Så det er usikkert når dette vil komme, eller i det hele tatt vil komme da den største utfordringen er å få prisen ned, dem har klart og fått skjermene i relativt store skjermstørrelser, men den antatte høye prisen gjør slik at det ikke blir flatskjermen som vil være normalt å ha i de ”tusen hjem” med det første.

 

Laser tv er det foreløpig lite informasjon om, men den skal ikke ha innbrenningsproblemer samt at den skal ha fordeler som at det ikke etterslep i bilde, og fargemengden kan fremstille hele 90 % av det øynene våre kan oppfatte. Laser-TV skal være omtrent 25 % lettere enn dagens skjermteknologier og skal være billigere å produsere og bruke. Mitsubishi satser på å produsere Laser-TV i store skjermstørrelser da dem tror at markedet under 40” vil være dominert av plasma og LCD en god stund til.

 

Mitsubishi er foreløpig den enste produsenten som utvikler dette. Når det blir tilgjengelig på markedet vites foreløpig ikke, men det ble annonsert at det skulle være tilgjengelig i 2007, men det viste seg ikke å komme. Det dukket noen nyheter opp i januar at det skulle komme en Laser-TV om ikke lenge, prisen anntas å ligge på ca 5tusen Dollar. Så da gjenstår det å se.

 

 

Potensielle kjøpere for flatskjermer er større en noen gang og bare i Norge er det mer enn en million eiere. Så det ligger mye penger som kan tjenes på dette. Likheten for alle disse tre skjermtypene er en ting, nemlig masseproduksjon. Toshiba har problemer med patentet, Sony og Samsung med å få opp skjermstørrelsen til en fornuftig pris, mens Mitsubitshi holder kortene noe tettere inntil brystet, men utifra det vi har hørt høres det lovende ut. En ting er sikkert, og det er at utviklingen av alle skjermteknologiene er i full gang. Det er ikke fastslått noen tidsfrist på noe av dette, men det sier seg selv at utviklingen må gå raskt da det er kostbart og utvikle dette, derfor må det jobbes effektivt og løse de problemene de nå har slik at det kommer på markedet og blir masseprodusert slik at det blir billigere produksjonskostnader for alle parter pluss at selskapene endelig kan tjene inn enda mer penger.

 

 

Det store spørsmålet er derimot om de klarer å konkurrere med dagens skjermtyper da det har blitt store forbedringer siden de begynte og "folket" vil da kanskje ikke oppleve de nye skjermtypene som noe ”spesielt” nytt. Derfor må selskapene reklamere stort å overbevise folket at dette er det ”nye”. Foreløpig ser det ut som 2009-2010 vil være årgangen hvor vi vil se dette nærmere, men det vil tiden vise

 

 

Har dere noen flere nyheter om disse kommende skjermteknologiene, har noen spørsmål eller bare vil legge igjen en kommentar; så gjør gjerne det.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...