Gå til innhold

Førstegangstjeneste eller Befalskolen?


Anbefalte innlegg

Jeg går 3. året på videregående nå og er positivt innstilt til å ta ett, eventuelt flere år i militæret etter vgs. Jeg har ikke fått innkallelse til førstegangstjenesten, men regner med det kommer en innkallelse om ikke så alt for lenge. I tillegg synes jeg Befalskolen høres utrolig spennende ut. Så planen min er å vente til jeg får innkallelse, og om jeg havner på en plass som ikke er så spennende skal jeg søke på Befalskolen istedenfor.

 

Befalskolen skal jo være over to år, er det latterlig dumt å hoppe av etter første året? Hva er da best, gå ett år på Befalskole eller være i førstegangstjenesten i ett år?

 

Idrettslinje i sjøforsvaret - Diskusjon.no - Høres ganske spennende ut, men virker litt for tungt, synes jeg. Og i tillegg alt for få som blir tatt inn. Hvor er det andre idrettslinjer?

 

Er det noen her som går på befalskolen eller har gått på Befalskolen og kan fortelle litt? Hvor dere var, fullførte dere, personlige erfaringer osv. Og hvordan er det i helgene? Har en fri? Lett tilgang til pub for å se fotball? :whistle:

 

Etter, eller i militæret hadde det vært interessant og holdt på med noe idrettsgreier eller politigreier.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Befalsskolen går over to år, og det er ihvertfall i mine øyne ganske bortkastet å hoppe av etter første året. I tillegg tror jeg ikke du har lov til det. Man vil da uansett kun ha en halv utdannelse, og det virker ihvertfall for meg litt unødvendig. Forresten så teller første året på BS som førstegangstjeneste, men du får ikke "vanlig" førstegangstjeneste som mening/tilsvarende.

 

Det jeg imidlertid råder deg til å sjekke ut, som du tydeligvis ikke er klar over, er utskrevet befalskurs. Dette teller som førstegangstjeneste, og hele utdannelsen varer kun ett år (6 mnd utdanning og 6 mnd praksis). Det siste halvåret tjenestegjør man da som UB-korporal eller kvartermesteraspirant. Man vil ha mulighet til å fortsette som sersjant etter endt befalskurs, eller evt også etter sivil utdanning dersom man tar pause i militærkarriæren for å gjennomføre denne (dette har jeg sjekket opp). Ved å gå vanlig 2-årig befalsskole får man grunnleggende befalsutdanning (GBU), noe man ikke får ved å kun gå UB-kurs, men jeg mener å ha lest at etter ett (halvt?) tjenesteår som sersjant etter endt utdanning får man også GBU om man har gått UB-kurs. Følgende skriver mil.no om muligheter etter UB-kurs:

"Hvis du ønsker å fortsette i Forsvaret etter praksisperioden, kan du søke om å bli avdelingsbefal ved en av Forsvarets avdelinger. Som avdelingsbefal kan du få kontrakt med Forsvaret frem til du er 35 år.

 

Har du generell studiekompetanse og 18 måneders sammenlagt tjeneste, kan du med fullført UB-kurs søke om plass på en av Forsvarets krigsskoler. Enkelte linjer krever fordypning i matematikk og fysikk. Du kan også søke om tjeneste i internasjonale operasjoner."

 

BS er nok en mer gjennomgående befalsutdanning enn UB, og jeg vet at mange av de som går BS fnyser av UB-elever som breier seg med rangen sin (slik alle andre i Forsvaret gjør :p), men i mine øyne er det en enklere vei til å oppnå det samme siden utdanningen ikke er fullt så tøff. UB-kurs har også opptak 2 ganger i året. Jeg dummet meg ut sist, men jeg søker på nytt til sommeren :)

Lenke til kommentar
Okei. :)

 

Ingen her som går på befalsskolen nå og kan fortelle litt? Sjøforsvaret? Luftforsvaret?

Nå er det snart 6 år siden jeg gikk BS, men 2. året er plikttjeneste og langt mindre stressende enn skoleperioden. Nå vet jeg at skoleperioden er forandret mye siden jeg var inne, men det går mye på mental styrke, sammarbeid, lederskapsevner og evne til å mestre utfordringer og ting man ikke kan fra før. Veldg i lærerikt og veldig utfordrende. Skoleperioden er absolutt det mest utfordrende, spennende og varierte året i mitt liv. Alt før og etter blekner i forhold. Man får et tett vennskap til de man går sammen med og en nyttig erfaring. Så hvis du liker å bli utfordret og takler å "hate" litt uten å bli grinete, så go for it. Du vil ikke angre (ok, kanskje underveis, men etterpå er du strålende fornøyd med at du gjennomførte).

 

PS: Jeg gikk i Marinen.

Endret av Azidops
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9817234daf

Angående idrettslinjen på BSS så vet jeg ikke om den er aktiv neste år. Det er nok ganske tøft å komme inn ja, fysisk sett i hvert fall. Du må være over gjennomsnittet trent, men kravene er absolutt av den typen du kan trene deg opp til å klare. Spesielt hvis du trener spesifikt.

 

Hvis du ikke ønsker å tilbringe mer enn et år i Forsvaret, kan du jo alltids ta UB-kurs. Da får du befalsutdanning med på kjøpet.

 

Hvorfor frykter du andre året på BS mer enn første? Det er jo som natt og dag. Det første er utdanning, det andre er betalt praksis.

Endret av Slettet+9817234daf
Lenke til kommentar
Jeg vet ikke hvorfor, men jeg frykter 2. året mest og da er sikkert ikke BS noe for meg? :hmm:

 

@Azidops: Var du i luftforsvaret, sjøforsvaret eller hæren?

 

Jeg synes hæren høres mest spennende ut.

Hvis du skal bruke den utdanningen til senere tjeneste i Forsvaret, så vil 2. året fortone seg likt som ihvertfall de første tjenesteårene etter utdannelse. Hvis du gruer deg til dette, ser jeg egentlig ikke vitsen med BS nei.

Men hva du konkret gjør 2. året kommer an på hva slags linje du går. Det er jo plenty å velge mellom på BS i forhold til UB som kun har 6 linjer.

 

edit: ja som wh1te sier, første år teller som førstegangstjeneste og du får vanlig dagslønn (130/146,50 per dag), mens 2. året får du betalt sånn ca tilsvarende en grei fulltidsstilling som ikke krever høyere utdanning tror jeg.

Endret av surbz00r
Lenke til kommentar

Hæren har forskjellige tilholdssteder rundtom i landet alt etter hvilken avdeling det er snakk om. Men før du bestemmer deg for forsvarsgren, må du nesten vite hvilken linje du skal gå på befalsskolen. Går du for UB-kurs, må du i luft, sjø eller HV, ettersom hæren ikke har UB.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...