Gå til innhold

Installere xp etter linux, hjelp med boot


Anbefalte innlegg

Har i det siste året kun kjørt linux på stasjonære pc-en min. Men begynner dessverre å se ett behov får en dualboot med Ubuntu 7.10 og xp pro. Vet at det kan bli noen problemer med å få startet ubuntu partisjonen etter en xp install, siden xp boot loaderen overskriver grub ...

 

Så til saken. Noen tips/idéer til hva jeg kan gjøre, for å få xp og ubuntu til å virke sammen, om xp installeres i ettertid? :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Etter du har installert xp pro, så kan du laste ned en liveCD, feks. så anbefaler jeg Knoppix som skal fungere fint. Dermed monterer du opp filsystemet som ligger på harddisken (liveCD kommer med filsystem som ligger i minnet, så om du endringer her så vil det ikke ha noen innvirkninger på filsystemet på harddisken). Du kan montere opp filsystemet på harddisken med følgende kommando (du må bytte ut enhetsnavn til sda1, sda2 ell. og her må katalogen /media/linux eksistere for at montering skal være vellykket, dersom den ikke eksiterer, så opprettet den): mount /dev/sda1 /media/linux

 

Dermed har du filsystemet på harddisken under /media/linux, men du vil ofte gjerne ha det på / for å gjøre det enklere for deg, for å gjøre dette skriv: chroot /media/linux /

 

Nå kan du gjøre det du må gjøre for at du skal kunne få et valg for å boote xp og linux distribusjonen. Gå til en kommandolinje og bruke feks. xterm og skriv "grub" slik at grub kommandolinjen kommer opp. Deretter kan du skrive følgende nedenfor:

root (hd0,0)

setup(hd0,0)

 

og gå dermed ut av grub kommandolinjen. Nå skal MBR hvor bootloaderen er være skrevet over slik at du kan bruke xp eller linux distribusjonen du vil bruke.

 

hd0,0 = første partisjon på første harddisk, hvis du har /boot katalogen på en annen partisjon, så må du endre dette med feks. hd0,1 eller hd1,0 ..men det er som regel hd0,0 den ligger på.

Endret av icebyte
Lenke til kommentar

Et annet alternativ er å bruke Windows sin egen oppstartslaster, NTLDR, til å starte GRUB. For å gjøre dette, så må du ha en kopi av MBR, med GRUB "installert". F.eks hvis du har installert GRUB på /dev/sda, så bruker tar vi en kopi med kommandoen:

dd if=/dev/sda of=/grub.bin bs=512 count=1

Kopier grub.bin til c:, og legg til linjen c:\grub.bin="GRUB" i filen boot.ini

 

Da vil NTLDR gi deg muligheten til å enten starte Windows, eller å starte GRUB.

 

Du kan selvsagt gå den andre veien også: Du tar kopi av MBR på /dev/sda før du installerer Windows, installerer Windows og lar lillemyk voldta MBR, kopier GRUB (dvs. de første "stegene" av GRUB) tilbake til MBR igjen ved å bruke en "Live CD/DVD" med Linux/*BSD, og kopier tilbake den gamle partisjonstabellen mm, ved å skrive kommandoen:

dd if=/grub.bin of=/dev/sda bs=512 count=1

Med mindre du har endret på partisjonstabellen eller gjort noe annet spenstig, så vil du ikke tape noe data. Bare pass på at blokkstørrelsen er riktig, og antallet blokker er riktig!

 

Disclaimer:

Dette er tatt mer eller mindre fritt fra hukommelsen, og jeg kan ikke ta ansvar hvis samtlige partisjoner "forsvinner" eller Lillemyk Vinduer™ rett og slett ikke er villig.

Endret av Manuel
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...