Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

nordlands trompet av petter dass


Anbefalte innlegg

hei

 

vi skal skrive om teksten Nordlands trompet og skal ha med hva som kjennertegner diktningen i barokken. skal ha eksempler fra teksten. det jeg har funnet ut er :

 

Kontraster: f. eks han forteller om forlis og drukne mennesker, men også stemningsfulle øyeblikk som fiskestrimen i havet.

 

Religiøst: Når Petter Dass beskriver det storslåtte landskapet, den barske naturen og det voldsomme været, bringer han det som bevis på hvor mektig gud er. Den religiøse diktningen kjennertegner barokken.

 

Rikt av bilder? FINNER IKKE EKSEMPLER

 

Overdrivelser?

 

Dobbelskriving av enkle lange vokaler. F. eks Tiid, viises og Deel.

 

Han åpner teksten med ”vær hilset”. Det å åpne med et slikt utrop var noe som var svært vanlig blant barokkdikterne.

 

Han bruker de kravene barokken stiller til rim, rytme og poetisk uttrykksmåte.

 

Bruker oppattaking, det vil si at han bruker særnorske ord i diktningen sin fordi de ikke fant dekkende danske ord. Slike ord kalles norvagismer. F. eks ”ved somme Field ligger et Kløft eller Skar”. Kløft eller skar tyder det nesten det samme, og slik oppattaking er typisk for barokkdiktinga.

 

De fleste substantiva har stor forbokstav.

 

Tittelen skal oppfattes som en trompetfanfare. Skal blåse lyd for Nordlands berømmelse. Dette er typisk for barokken.

 

DETTE ER DET JEG HAR FUNNET UT.. er det noen som vet om flere virkemidler fra teksten i barokken? blir så lite det jeg har..

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg har dessverre ikke lest Nordlands Trompet, men jeg vet at man var svært opptatt av tidens gang i barokken, både dens ødeleggende kraft, men også det at den stadig tok mennesket ett og ett skritt nærmere Gud og frelsen... Kanskje du finner noen allusjoner til tiden?

 

Barokk diktning var også til dels pompøs og grandios og selvhøytidelig, og det er sikkert ikke vanskelig å finne igjen i et så forherligende verk som dette.

 

Og vann! Vann i bevegelse! Det er et svært typisk bilde som går igjen i barokk diktning. Og forfall, transformasjoner - i det hele tatt det ustabile, det som er i forandring. Det kan tenkes at Dass i Nordlands Trompet kanskje prøvde å "ordne" verdenen på et slags vis, at han lager et komplett verdenssystem på grunn av usikkerheten man følte i denne perioden? Fra barokken og utover følte man at middelalderen hadde hatt et veldig ryddig, forutsigbart og systematisk preg som man nå var i ferd med å miste...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...