Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

"Reklame" for svarte tjenester


Melkekartong

Anbefalte innlegg

Hei!

På en nettprofil på nettet har jeg hatt teksten "Trenger du elektriker i Oslo? I så fall er Jan your man" som "beskrivelse". På denne siden inkluderer jeg ikke telefonnummer eller annet kontaktinfo (muligheten til å sende PM er tilstede) og har heller ikke planer om å skaffe meg jobber gjennom dette.

 

I dag blir jeg derimot oppringt av en ålreit type som introduserer seg selv som Stian. Han har trøbbel med lyset på badet og ønsker i tillegg et ekstra spotpunkt...eller noe.. fikk ikke så mye ut av samtalen, men however.. Ikke store jobben, men jeg forklarer at jeg i dag går på skole og har lite verktøy - og at det dermed kanskje ikke er mye jeg får gjort, men at jeg sikkert kan hjelpe han med å sjekke det. Jeg oppgir ingen pris, han spør om jeg har fagbrev, etc.. Men han vil allikevel ha meg til å sjekke trafoene så han får på litt lys.. Det går litt framot og attåt og samtalen ender i at han skal sjekke det selv og heller ringe meg opp senere.

 

Well, av ren nysgjerrighet sjekker jeg nummeret i telefonkatalogen.

Da finner jeg ut at nummerserien tilhører:

Oslo politidistrikt v/ Stovner Politistasjon

 

:scared:

 

Jeg har altså fått en telefon fra Politiet, som har sjekka med nettstedet der jeg har den teksten (som i dag er fjernet), hentet ut telefonnummer fra nettstedet og som da har kontaktet meg i håp om å få sette opp en jobb.

 

Jeg har praktisk talt ikke jobbet svart i det hele tatt. Aldri så mye som skrudd til ei skrue hos noen ukjente. Har de egentlig noe på meg? Ville de sjekke om jeg var en svarthai?

Eller er det kanskje en politibetjent der ute med et mørklagt bad? :p

Endret av Melkekartong
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Eller er det kanskje en politibetjent der ute med et mørklagt bad? :p

He,he,he ... virker som om du gikk glipp av et fett oppdrag der. :) Men du gjorde helt rett.

 

Tidligere, som håndtverker, har jeg (kanskje) jobbet svart for absolutt alle yrkesgrupper du kan tenke deg. Prester (ble nesten frelst), securitas, lærere (de er de verste, de blander seg inn i jobben din uansett), militært personell (veldig myndige og diktatoriske), tollere (alltid oppgjør i sprit), politifolk (meget ok, sikre betalere), ligningsfolk (tilogmed ligningssjefen), banksjefer, selvstendig næringsdrivende, butikkansatte, håndtverkere (selvfølgelig, byttet tjenester), oljearbeidere, husmødre (neida, ingen ekstraservice dessverre), taxissjåfører, transportarbeidere, flygere, utlendinger, innlendinger, nordlendinger ... etc, etc... og aldri hadde jeg noen problemer, verken med oppgjøret eller med ligningsmyndighetene. Men det er visse kjøreregler som gjelder.

 

1) Oppgjøret skjer alltid kontant. Ingen bankgiroer eller sjekker.

2) Gi aldri noe skriftlig fra deg.

3) Ta aldri en jobb for fremmede.

4) Innrøm aldri at du jobber svart ovenfor fremmede.

5) Ta aldri en jobb for noen som ikke kan henvise til en bekjent.

6) Averter aldri for dine tjenester, jungeltrommene virker mer enn godt nok.

7) Snakk alltid personlig med folk, unngå telefon hvis du ikke er 100% sikker.

 

Edit: Sist men ikke minst: Lever alltid et 100% riktig og proffesjonelt arbeid. Ikke slurv.

Endret av Gaidaros
Lenke til kommentar

hehe, det virker som du (kanskje) har vært borti en del artige personligheter ;)

 

Men jah.. Jeg var litt skremt tidligere i dag. Det er liksom den aller mest utenkelige telefonsamtalen jeg trodde jeg ville våkne til ;)

 

Anyhow.. Sistnevnte forsøker jeg alltid å oppfylle så godt jeg kan. Med mindre man jobber med en sjef som er grådigere enn Onkel Skrue og enten ikke klarer å regne ordentlig på tilbud - eller er ute etter å spare noen hundrelapper - og man ender opp med å måtte bruke løsninger som er knotete/vriene/kronglete/stygge.. Argh :p

Lenke til kommentar

Det kan jo hende de menr at "Trenger du elektriker i Oslo? I så fall er Jan your man" er markedsføring for svarte elektrikertjenester. I tilfelle må de vel ha bevis for at han faktisk mener noe med det. Det er vel i tilfelle å tilby svart arbeid, og ikke å utføre tjenestene de kan ta ham på når de ringer ham opp på denne måten.

Lenke til kommentar

Tviler på at denne telefonen var et forsøk på å avdekke ditt internasjonale, økonomiødeleggende, skatteundragende, samfunnstruende edderkoppspinnnettverk. Politiet har andre og (kanskje) viktigere ting å ta seg av enn å fiske etter småfisk som utfører en svart revejobb i ny og ne. Hadde det derimot vært likningskontoret som hadde ringt, eller Nav (hvis du var arbeidsledig) så burde det ringe en klokke. Politiet tar ikke initiativ til slike handlinger på egenhånd (så vidt jeg vet, men hva vet vel jeg?) uten at de får en henvisning fra likningskontoret. Ved nærmere ettertanke, så var kanskje telefonen nettopp foranledninget fra nettopp en slik henvendelse. Om da politiets metode under etterforskningen for å avdekke om du driver svart arbeid er å anse som provokasjon, ja, se det blir jo et tolkningsspørsmål. Jeg vet ikke. Men ble det da under samtalen spurt om å få arbeidet utført svart, for "reklamen" din sier jo ingenting om at det er svart arbeid det gjelder. Og strengt tatt er det vel selve det svarte arbeidet som straffes og ikke tilbudet (men igjen, hva vet vel jeg?).

Lenke til kommentar

Ikke at det gjør meg noe, men her ser vi altså en jurist/jusstudent på et jussforum som gir råd om hvordan man skal innrette seg for å drive svart arbeid.. :D

 

Det siste rådet - om å gjøre jobben skikkelig - er kanskje det beste. Min erfaring er at en løper en viss risiko for dårlig arbeid hvis en hyrer noen svart.

 

Noen samfunnsøkonomer sier visst at svart arbeid kan være gunstig for samfunnet, forresten, så politiet har vel ikke all grunn til å slå ned på det.

 

Hadde du dommere som oppdragsgivere, gaidaros?

Lenke til kommentar
Ikke at det gjør meg noe, men her ser vi altså en jurist/jusstudent på et jussforum som gir råd om hvordan man skal innrette seg for å drive svart arbeid.. :D

Vi har jo en høyesterettsadvokat som bagataliserer overgrep mot barn, så hvorfor ikke

Endret av mrKaizer
Lenke til kommentar
Ikke at det gjør meg noe, men her ser vi altså en jurist/jusstudent på et jussforum som gir råd om hvordan man skal innrette seg for å drive svart arbeid.. :D

 

Det siste rådet - om å gjøre jobben skikkelig - er kanskje det beste. Min erfaring er at en løper en viss risiko for dårlig arbeid hvis en hyrer noen svart.

 

Noen samfunnsøkonomer sier visst at svart arbeid kan være gunstig for samfunnet, forresten, så politiet har vel ikke all grunn til å slå ned på det.

 

Hadde du dommere som oppdragsgivere, gaidaros?

 

Vel, vel... Jeg vil vel ikke akkurat kalle det et råd. Snarere en beskrivelse av hvordan det svarte markedet fungerer. Når det gjelder risiko så er den skyhøy for dårlig arbeid og manglende reklamasjonsrett. Hva angår yrkesgruppen dommere, så hadde jeg faktisk dem som kunder (kanskje) :) . Min sjef var høyt på strå i losjen, så det var jevnlig han som spurte meg og formidlet mange av oppdragene mine til sine losjefrender.

 

For de som måtte bry seg; Jeg anbefaler på ingen måte svart arbeid. Grunnen er først og fremst at det er ulovlig, uetisk og dessuten ulønnsomt for de involverte parter. Disse hendelsene som jeg beskriver ligger godt tilbake i tid, derfor kan jeg tillate meg å humre litt over humoristiske og merkelige episoder omkring det.

 

Hvis vi ser litt nøkternt på situasjonen, så er det tre faktorer som holder det svarte markedet i gang, – utenom misunnelsen og griskhet altså. Den ene faktoren er misnøyen med det høye skatte-, avgifts- og gebyrnivået i samfunnet generelt. Den andre faktoren er misnøyen med tilbakefordelingen av statens inntekter, og den tredje faktoren er den sterke etterspørselen til de svarte tjenestene. De to første kan vi gjøre noe med ved å stemme inn riktige politikere ved kommune- og stortingsvalget, mens den siste krever en personlig innsats fra hver enkelt av oss. Det er selve tanken og holdningen til det å bende og vri litt på lover og regler for egen vinning som holder det hele i gang. Tanken på at det ikke er så farlig å kjøre for fort, eller uten bilbelte, eller å parkere ulovlig, eller å snyte bittelite grann på skatten, eller å kjøpe litt smuglersprit til eget behov, eller å smugle selv, eller å bruke håndholdt mobil under bilkjøring, eller å fiske ett grann ulovlig, eller å gå på rødt lys, eller å kjøre med en ”lille” kjørepils innabors, eller å la være å betale barnebidrag, eller å tøye grensene under jakta, eller å ta imot for mye vekslepenger uten å si ifra, eller å naske i all enkelhet, eller å kjøre et uregistrert kjøretøy, eller å kjøpe tyvegods, eller å snike i køen, eller å kaste husholdningssøppel i hyttecontainerne,.. eller.. altså å yte eller å motta svarte tjenester.

 

Alle disse små, ”uskyldige” handlingene gir en sterk vigilantefølelse. En slags trassig egenrådighet og stolt egetvalg over egen skjebne. En fandenivoldsk, rebellsk fjortistrass ovenfor ubestemmelige statlige foresatte. Det er en herlig følelse i det å kunne klare å slippe unna med opposisjon. Og befriende tanker om at en kan være sin egen lykkes smed. Det er jo ”bare” en selv det gjelder. Man skader jo ingen! En verken selger dop eller raner banker for den saks skyld. Det hele er jo såre uskyldig og nesten umulig å kontrollere eller å oppdage i en ellers så detaljstyrt statlig hverdag, og ”alle” gjør det jo.

Nettopp derfor er kanskje svart arbeid så utbredt. Tilsynelatende skader man ingen og alle tjener (tilsynelatende) på det. Jada, jada… staten tjener ikke på det, men så igjen, – hvem er staten? Ingen har sett ansiktet til staten og ingen kjenner ham igjen, selv ikke de som jobber for ham. Og staten er en både streng, ufattelig rik, og til tider, urettferdig herre så derfor ”payback” (gi igjen) når en kan.

 

 

Jeg har jo beskrevet kjørereglene for svart arbeid tidligere:

1) Oppgjøret skjer alltid kontant. Ingen bankgiroer eller sjekker.

2) Gi aldri noe skriftlig fra deg.

3) Ta aldri en jobb for fremmede.

4) Innrøm aldri at du jobber svart ovenfor fremmede.

5) Ta aldri en jobb for noen som ikke kan henvise til en bekjent.

6) Averter aldri for dine tjenester, jungeltrommene virker mer enn godt nok.

7) Snakk alltid personlig med folk, unngå telefon hvis du ikke er 100% sikker.

 

Man ser at avtalene har til hensikt å redusere bevis og frita for ansvar. En hadde neppe kjøpt en bruktbil på disse betingelsene, men likevel kaster folk seg inn i markedet.

Som håndverker utsettes man for et massivt, daglig trykk om å utføre svart arbeid. Absolutt alle typer mennesker i alle samfunnslag etterspør tjenestene. Arbeidsfolk, håndverkere, bønder, fiskere, lærere, offiserer, arkitekter, direktører, ingeniører, sjefer, disponenter, funksjonærer, prester, kommunalt ansatte, byggmestere, entreprenører, statsansatte, politikere, bedriftseiere, kjøpmenn, selvstendig næringsdrivende, butikkansatte, studenter, pensjonister, brannfolk, politimenn, folk i trygdeetaten og i skattevesenet, tollere, flygeledere, konsulenter, sjøfolk, losjemedlemmer, personlig kristne og ateister, muslimer, hinduer, enslige mødre, leger, psykologer, forbrytere, økonomer, banksjefer, tannleger, dommere og advokater osv. osv..…

Når det kommer til egen vinning, legges moral, integritet og lovlydighet gladelig vekk. Det gjelder jo ”bare” for den ene gangen (denne gangen) og så er det jo ”bare meg” det gjelder.

Gevinsten for den som kjøper tjenestene er lavere pris enn i det ordinære markedet, men hvilken risiko ligger det i en slik avtale?

1) Risikoen for å bli tatt er liten så lenge alt glir greit, men muligheten er til stede.

2) Man har ingen garanti eller reklamasjonsmuligheter på arbeidet.

3) Man bryter loven om skatte / momsunndragelse og er medvirkende til mulig trygdemisbruk.

4) Dersom arbeideren skader seg, er man som arbeidsgiver personlig ansvarlig for skaden, dersom ingen kontrakt og kvittering er skrevet.

 

Gevinsten for arbeideren er høyere lønn enn ved ordinært arbeid, men hvilken risiko ligger det i en slik avtale, og hva taper han på å jobbe svart i stedet for hvitt?

1) Risikoen for å bli tatt er relativt stor siden vedkommende hanskes med stadig nye mennesker som han til dels ikke kjenner.

2) Vedkommende gir fra seg alle goder som ligger i det hvite markedets arbeidsgiveravgift: Overtidsbetaling, feriepenger, sykepenger, gratialer, smusstillegg, bilgodtgjørelse, kilometergodtgjørelse, telefongodtgjørelse, livsforsikring, tabbeforsikring, ulykkesforsikring, helligdagsgodtgjørelse, verktøygodtgjørelse, lønnsgaranti, arbeidstøygodtgjørelse, bedriftslege, ledighetstrygd og ikke minst; opptjening av pensjonspoeng.

 

Legg sammen alt dette, så kan vi snakke om hvorvidt det er lønnsomt å jobbe svart i det lange løp. Når pensjonspoengene telles opp og trygden regnes ut, har man god tid til å dunke hodet i veggen over tidligere tiders dumskap. Svart arbeid gir en kortvarig rikdom og lykke, omtrent som å pisse i buksa; man er varm kun en kort stund. Etterpå er man både kald og våt og mye verre stilt enn før.

 

Hilsen Gaidaros

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...