Gå til innhold

Hva skal man studere?


Sidious

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Det finnes så mye rart man kan studere i dag. Jeg sliter veldig med å finne ut hva jeg egentlig vil - hva passer egentlig meg? Jeg har tenkt på dette siden en gang i september. Jeg begynte allerede å tvile litt på mitt valg av utdanning i sommer. For öyeblikket studerer jeg altså til å bli sykepleier eller mer spesifikt så er vel målet helsesöster. Jeg studerer på en svensk höyskole i Helsinki, Finland. Sykepleier vil jeg egentlig ikke bli, men helsesöster er kanskje ikke så dumt. Det finnes vel ingen helsesöstre her på forumet?

 

Jeg er fortsatt ikke HELT sikker på om helsesöster er yrket for meg. Huff. Jeg har tenkt så mye på dette med utdanning i mange måneder, forsökt å få råd og tips hos andre, men jeg klarer ikke la väre å tenke på dette. Jeg vil jo helst velge rett förste gang. Sykepleier var det jeg ville bli först, men jo mer jeg tenkte over det, jo mindre likte jeg det. Jeg er ikke så veldig interessert i stell (dusj, vasking) av andre mennesker. Dessuten vil jeg absolutt ikke ha en jobb der det forventes at man jobber i turnus. Jeg vil helst ha en normal arbeidstid med helgene fri.

 

Så du har lest så langt? Imponerende. De to andre yrkene jeg har tenkt litt på er allmennlärer og psykolog. Disse virker jo greie, men det er ikke nödvendigvis ikke så lett å komme inn på de studiene (spesielt ikke psykologi). Allikevel kommer jeg kanskje til å pröve. Her i landet har de opptakspröver i sommer. Deretter tilbys de beste studieplass. Det eneste som plager meg litt med läreryrket er at jeg har prestasjonsangst. Dette håper jeg allikevel forsvinner eller demper seg med årene. Jeg må jo allikevel gå gjennom framföringer på skolen uansett hva jeg studerer. Er slitsomt, men det går med nöd og neppe. Skulking er jo ikke noe alternativ.

 

Phew. Takk for at du tok deg tid til å lese så langt. Selv om jeg har disse yrkene på min "topp 3 liste" betyr det jo ikke at jeg ikke tenker på andre yrker også (dette kompliserer kanskje dette enda mere). De andre to studiemulighetene er bachelor i hotell og restaurant eller bachelor i IT og ökonomi. Disse er jeg dog litt usikre på. Har hört negative ting om de også; at det knapt finnes jobber eller at man ender opp med å gjöre noe som man egentlig er overkvalifisert for (f.eks sitte i kassa på en butikk, jobbe som servitör). Ikke vet jeg. Dessuten er jeg ikke noe interessert i finans og programmering, noe som kanskje er en forutsetning for IT-faget?

 

Ikke lett dette her, nei. Det tar også på å tenke på det hele tiden. Jeg er ikke interessert i yrker der det kreves gode matte-, kjemi- eller fysikkunnskaper. :)

 

 

Fint om noen har noen synspunkter eller tanker rundt dette.

 

 

Mvh

 

Tommy Isaksen

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei!

 

Kjæresten min vurderer det samme.. Hun studerer sykepleie, men ønsker ikke å jobbe lenge med dette i fremtiden. Tror personlig at det å være helsesøster er genialt! Mange morsomme problemstillinger, mulighet for arbeid med både yngre og eldre, ofte kurs og en fast men veldig variert arbeidsdag! Personlig syntes jeg yrke høres veldig spennende ut, men det er selvfølgelig forskjellig fra person til person!

 

En helsesøster gjennomfører ikke stell, men innhenting av informasjon og veiledning for det meste. Enkelte prosedyrer som sprøytesetting kan også gjøres, men mye ren sykepleie (i form av stell osv) er det ikke! Tror du tenker helt riktig.. Betrakt sykepleien som en læringsprosess fremfor en arbeidsfremtid.. Er ikke dette faget for deg når du er eldre har du garantert blitt kursa og har en veileder/kommunikasjonsegenskap som vil hjelpe deg i annet arbeid. Som helsesøster er man i sammarbeid med politi, ppt (psykiatri) osv

 

fortsett med det du gjør! :p

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Takk for ditt innspill!

 

Jeg sliter så noe så innmari med å bestemmme meg. En dag kan jeg sitte her og väre fornöyd med valget mitt (helsesöster), en annen dag kan jeg våkne opp og väre deprimert og forbanna. Noen ganger er det små ting som irriterer meg - dette kan väre alt fra å kjenne meg "rar" for å velge et typisk "kvinneyrke" til å velge et yrke med forholdsvis lav lönn (med tanke på utdanningen). Jeg blir rett og slett gal. Jeg hadde aldri trodd at det skulle väre så vanskelig å finne den rette veien her i livet. Jeg er bare redd for å velge feil for så å ende opp med et studielån og en utdanning jeg ikke har bruk for. Det eneste jeg vet er at en utdanning er bedre enn ingen utdanning. Så mye har jeg forstått.

 

Det finnes så mye der ute; bachelor i IT og lignende, men ikke vet jeg. Mye jeg skulle ha likt å pröve, men det kan jeg jo ikke (dette ville jo ha medfört tap av både tid og penger).

 

Er det ingen andre som har slitt med å velge utdanning? Hvordan klarte dere å bestemme dere? Jeg vet at man skal velge utifra interesserer, men det er også alt.

Lenke til kommentar

Jeg sliter som bare det. Studerer for tiden Markedsførin og økonomi, men det er ikke veien for meg! Har som deg mange alternativ, har vurdert sykepleier, lærer, psykolog, advokat og politi +++

 

Jeg TROR jeg har slått meg til ro med å bli lærer. Mye av grunnen fine arbeidstider, gode ferier, greit betalt og en sosial jobb hvor jeg kan "hjelpe" andre. Hvis ikke så blir det nok politi hvis jeg kommer inn. Å velge utdanning er for meg helt umulig, klarer aldri å bestemme meg.

 

Lykke til! Jeg vil anbefale deg å bli lærer jeg :)

Lenke til kommentar

Läreryrket virker forsåvidt interessant, men jeg trives som sagt ikke foran en stor mengde folk. Jeg hater fremföringer på skolen, men gjör disse ettersom det er obligatorisk. Kjipt at det er sånn, men jeg har slitt med fremföringer siden ungdomsskolen (der ble jeg ofte gjort narr av). Jeg har, for öyeblikket i alle fall, utelukket läreryrket og bikker mer mot en bachelor (eventuelt master) i pedagogikk. Vi får se om det blir noe av det.

 

Takk for ditt inspill, kesse. Håper flere tar seg tid til ytre sine meninger og kommentarer. :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...