Gå til innhold

Rasisme eller fakta? Er Afrikanere dummere enn folkflest?


Anbefalte innlegg

Er i grunnen usikker på mange ting, men én ting er jeg 100% sikker på... Det er ikke én her som er bedre enn noen annen enten han kommer fra Sikkilsdalen eller Kenya eller andre steder...

 

På individnivå vil jeg anta at jeg er bedre en ganske mange mennesker fra Kenya eller Sikkilsdalen. Jeg har ikke gjort stort av slemme ting som går utover andre, det har ganske mange andre gjort :) (kommer selvsagt ann på hva man måler bedre i da)

 

Ser man på gjennomsnitt for befolkning vil man vel kunne se relativt klare sammenhenger mellom bosted og IQ. Det blir sosiokulturellt. Jeg antar at gjennomsnittlig IQ på blinderen kan være høyere enn noen andre steder. Eller at det finnes steder som er mer attraktive for mennesker med høyere IQ. Enten pga det sosiale eller andre faktorer.

 

Det er vel grunnen til at byer som regel har høyere gjennomsnitt enn bygder. Folk med høy IQ flytter vel gjerne til steder det er enklere å bruke evnene sin?

 

Litt som om at det er større andel seilere som bor langs kysten enn de som bor andre steder :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vel, akkurat når det gjelder blinderen og andre studiesteder i Norge er vel knapt det noe å fremheve med tanke på hvordan Norge ligger an i forhold til resten av de vi gjerne ønsker å sammenligne oss med i forhold til kunnskap... I alle fall ikke med positivt fortegn ;)

 

Og hvis poenget ditt er at folk som bor i Oslo er mer intelligente enn folk som bor andre plasser? Vel, jeg jobber i Oslo, og jeg må ærlig si at jeg har ikke møtt mere skrullete individer enn akkurat der.

 

Men skal gi deg rett i at det finnes flere Oslofolk der enn de fleste andre steder da. Som seilere langs kysten og bergensere i Bergen, uten at jeg helt ser koblingen til IQ?

 

For å komme tilbake til overskriften og hva som der menes med afrikanere er det allikevel interressant! Snakker vi om afrikanere fra Afrika eller afrikanere generelt? Er afrikanere som bor i New York mindre dumme enn folk flest, og igjen, hvem er folk flest?

Endret av trn100
Lenke til kommentar

Kunnskap og IQ har en indirekte kobling. Så universitetsmiljø kan vel ha høyere gjennomsnittsIQ enn en barnehage? (eller politisk landsmøte)

 

Grunnen til at jeg tenkte byer hadde høyere gjennomsnittsIQ var at byer får innflyttere, og bygder mister dem. Hvis de med høyere IQ søker til byer pga utdannelse/jobbmuligheter/personlige preferanser så vil jo det øke by IQen og senke bygde IQen. Det samme ser man forsåvidt også mellom i-land og u-land. Det snakkes om brain drain.

 

Btw. En skrullete person kan da ha høy IQ. Mensamedlemer ligger i de øverste 2% av befolkningen. Hvis bare to 2% av befolkningen har en egenskap så kan man trygt si det er unormalt. Så høy IQ og grad av skrullethet(?) er kanskje knyttet nærmere enn man skulle tro ;)

og en bitteliten btw: såklart du møter flere skrullete folk i Oslo. Du møter vel langt flere folk der enn andre steder i Norge :)

 

Men som du sier, back on topic.

Har afroamerikanere i New York høyere IQ enn afrikanere i Afrika?

Har Boere lavere IQ enn Nederlendere?

(så litt off topic igjen)

Har jeg høyere IQ enn naboen? (ja, så klart)

Har alle høyere IQ enn naboen?

 

 

Så en liten tankebit:

Tenk deg hvor dumt et gjennomsnittlig menneske er..... Halvparten av befolkningen er dummere!

Lenke til kommentar

Sannsynligvis har afroamerikanere i New York lavere IQ enn hvite New Yorkere, men det er pga. er visst klasseskille. Det er flere fattige afroamerikanere enn fattige hvite. Men sammenligner du f.eks. en typisk afroamerikaner med en typisk russer elns, vil jeg tro at afroamerikaneren går seirende ut av det hele. Hadde det vært de sorte som var blandt de rikeste i USA så hadde det vært de som sannsynligvis hadde hatt høyest gjennomsnittlig IQ. Alt dette sier jo seg selv.

Lenke til kommentar

Så var forsåvidt ikke forskjellen mellom hvite og svarte amerikanere hva spørsmålet var, men heller forskjellen mellom svarte afrikanere og svarte amerikanere.

Forresten mener jeg å huske at noe av fagdokumentasjonen som ble lagt fram undersøkte blandt annet innenfor samme sosiale nivåer, så det er ikke sikkert fattigdomsargumentet er gyldig.

Lenke til kommentar

Joda, sikkert litt forsjell på sosiale lag og forsjellige land pågrunn av skule og denslags. At folk har eit så stort behov for å bevise andre sin uinteligens for å heve sin eigen finner eg merkeleg. Minner om raseforskningen som var veldig populær for noen 10år tilbake. Vil man prøve å bevise at ein er over andre raser? det er jo klart at dette bare er snakk om kor langt eit land/folk har komt kulturelt.

Lenke til kommentar

IQ for dummies.

 

Når man lager en IQ-test går man ut i fra teorier om intelligens, dette er teorier som baserer seg på observasjon og mer tekniske studier. IQ er ikke et absolutt mål på intelligens, men et mål som har vist seg i mange sammenhenger å være nyttig og presist. Likevel er og blir det et mål som har svakheter og som gjør at vi må behandle IQ mer som en hypotese eller teori om en persons intelligens og kognitive evner framfor et faktum.

 

IQ står for «Intelligence quotient» og stammer fra Alfred Binets glansdager. Den gang regnet man ut IQ etter formelen 100 x mental alder/kronologisk alder. Hvis et barn på 10 skåret som en gjennomsnittlig13-åring, ville barnet ha en IQ på 130. Dette er for lengst forlatt og du blir nå målt opp i mot din egen aldersgruppe.

 

Når man lager og velger ut oppgaver som skal brukes i en IQ-test velger man ut oppgaver som viser seg å ha sammenheng med de egenskapene man prøver å måle. Oppgaver som involverer forskjellige typer visuelle oppgaver, aritmetikk, prosesseringshastighet og arbeidsminne har positivt korrelasjon med de kriteriene man har satt for intelligens som læringsevne, sosioøkonomisk suksess, evne til å forholde seg rasjonell til miljøet, logiske evner etc. De oppgavene som har høy treningseffekt, og med lav/liten diskriminerende evne (det vil si å kunne skille de som er veldig smarte fra de som er litt smarte), blir identifisert og plukket ut.

 

IQ-testene blir selv målt opp mot de kriteriene de er ment å måle. Det er med andre ord ikke noe en har blitt enige om eller har utviklet basert på subjektive meninger.

 

Når man bruker sosioøkonomisk suksess som mål på intelligens, er dette på gruppenivå og hvis forutsetningene ellers er like. Du kan ikke avgjøre ferdighetene til to arkitekter i en konkurranse hvor kun en av dem har fått penn og papir. Du kan heller ikke avgjøre intelligensnivået til forskjellige grupper basert på sosøko suksess hvis en av dem lever i et samfunn som trykker dem ned eller hindrer fra å nå sine akademiske eller karrieremessige mål.

 

Et land styrt av en diktator kan derfor ikke sammenlignes med et land som lever under frie tøyler. Det er betydelig mer enn IQ som påvirker og bestemmer et lands utvikling.

 

Når man snakker om andre måleenheter som vekt og temperatur har man nullpunkter å regne seg ut i fra. IQ-tester har ikke nullpunkter. Vi snakker om en normalfordeling basert på et mindre utvalg av befolkningen, ikke matematiske aksiomer eller altomfattende naturlover. Det er etter disse besvarelsene normene blir laget, som sier noe om hvordan en person skårer i forhold til referansegruppen. Størrelsen på en slik referansegruppe kan variere mellom underkant av 2000 til godt over 6000. Jo mer du skiller deg ut fra referansegruppen, des mer unøyaktig blir skåren. IQ-skåren blir regnet ut etter din besvarelse av et sett oppgaver, hvor i prinsippet alle oppgavene er vektet like mye. Man tar råskåre, antall korrekte besvarelser, og slår opp i en tabell med oversikt over korresponderende IQ etter aldersgruppe. Oppgavene skal løses på en viss tid, det gies ikke tids-bonus for hurtig fullførelse (bortsett fra enkelte sub-tester på større batterier).

 

Har du tatt en IQ-test før skal du ha fratrekk for det. IQ-skåren kan trenes opp, men selv om det ikke er så mye er det nok til å gi deg en håndfull, eller to, poeng høyere. Derfor opererer man med karantenetider mellom test og re-test. Karantenetiden kan variere mellom 3 måneder og opptil et år.

 

Kulturelle IQ-tester må, av åpenbare grunner, ha normer fra landet hvor testen blir brukt for å få det så sikkert man kan. For eksempel baserer den norske versjonen av WAIS seg på svenske normer, noe som bidrar til unøyaktighet. Ved kulturfrie IQ-tester oversetter man og håper det går bra. Man har på større tester supplerende normer fra det aktuelle landet. En oppgave fra eller til kan utgjøre rundt 3-5 IQ-poeng på kulturfrie og relativt korte tester. De enklere testene, deriblant en god del av de kulturfrie, gir ikke en like nøyaktig skåre som større testbatterier og svaret får derfor bli sånn cirka. En annen ting det er verdt å merke seg er at kulturfri betyr at oppgavene kan løses uavhengig av kjennskap til en spesifikk kultur eller et språk. Kulturfri betyr ikke fortrinnsfritt. Én test, men forskjellige nasjonale normer.

 

Derfor er ikke IQ-tester et verktøy du kan bruke til å måle intelligensforskjeller på tvers av nasjoner eller kulturer. Derfor er nasjonal IQ absurd.

 

Man lager testen én gang, og så oppdaterer man normene med jevne mellomrom. En nyere norm gir vanligvis en strengere bedømning. IQ-skåren har økt med 3 poeng hvert tiår, og det har det gjort siden krigen. Hvis du blir bedømt etter en foreldet norm får du en litt høyere IQ enn det du ellers ville fått.

 

Intelligens er delvis sosialt konstruert, for de egenskapene som er interessante å måle kan variere fra landegrenser så vel som kulturer og miljøer.

 

John Raven, som lager verdens mest brukte, anerkjente og kulturfrie IQ-test, Ravens Progressive Matrises, har avfeid premissene som blir lagt til grunne for intelligensforskjeller mellom raser, land og kulturer basert på IQ-tester for «rubbish».

 

Så får dere gnæsje tennene deres i asfalten i bitterhet eller svare «aldri har jeg hørt noe mer guddommelig».

Endret av Drola
Lenke til kommentar
...

Når man lager og velger ut oppgaver som skal brukes i en IQ-test velger man ut oppgaver som viser seg å ha sammenheng med de egenskapene man prøver å måle. Oppgaver som involverer forskjellige typer visuelle oppgaver, aritmetikk, prosesseringshastighet og arbeidsminne har positivt korrelasjon med de kriteriene man har satt for intelligens som læringsevne, sosioøkonomisk suksess, evne til å forholde seg rasjonell til miljøet, logiske evner etc.

...

Ved kulturfrie IQ-tester oversetter man og håper det går bra

...

John Raven, som lager verdens mest brukte, anerkjente og kulturfrie IQ-test, Ravens Progressive Matrises.

...

 

 

Må bare påpeke at de testene som har aritmetikk osv ikke kan ansees om kulturfrie IQtester, selv om man oversetter dem. Det er mer en kunnskapstest enn IQ test.

 

Ravens Progressive Matrises er i så måte langt bedre om "objektivt" mål siden den ikke krever mer forkunnskap enn det man enkel får forklart før man tar selve testen. Greit, det kan være forskjeller på evnen til å gjennkjenne mønster i forskjellige kulturer, men isåfall vil det også være forskjeller kulturer og land i IQ målt på den måten. Da har man muligheten til å si at "afrikanere har lavere IQ enn Europere (målt med denne IQtesten)". (eller omvendt)

 

BTW: jeg har selv bare vært involvert i den Advanced varianten av Ravens Matrises, så jeg vet ikke om de andre er grunnleggende anderledes, men jeg går utifra at de ikke er det.

 

 

BTW 2

"Kulturfri betyr ikke fortrinnsfritt. Én test, men forskjellige nasjonale normer. "

Såklart en kulturfri IQtest ikke er fortrinnfri. Har man høy IQ så har man et klart fortrinn når man tar testen ;)

Lenke til kommentar
Må bare påpeke at de testene som har aritmetikk osv ikke kan ansees om kulturfrie IQtester, selv om man oversetter dem.

Helt korrekt. Wechler-testene og Stanford-Binet er alt annet enn kulturfrie.

 

BTW: jeg har selv bare vært involvert i den Advanced varianten av Ravens Matrises, så jeg vet ikke om de andre er grunnleggende anderledes, men jeg går utifra at de ikke er det.

Forskjellen ligger i gulv og tak og hvilket nivå de har best diskrimingeringsevne. Ellers er oppgavene utformet likt.

 

edit:

Greit, det kan være forskjeller på evnen til å gjennkjenne mønster i forskjellige kulturer, men isåfall vil det også være forskjeller kulturer og land i IQ målt på den måten. Da har man muligheten til å si at "afrikanere har lavere IQ enn Europere (målt med denne IQtesten)". (eller omvendt)

Forskjeller innad i land kan være ganske stor, og spesielt i land som USA.

Endret av Drola
Lenke til kommentar
hmm, IQ og hvor langt et land har kommet kulturelt har sammenheng mener du? Hvordan måler du kulturell fremgang?

 

Gjennomsnitts-IQ'en i landet vårt har steget dei siste åra. Beire næring, skulegang osv er sannsynlegvis grunnen til det.

Når eg meiner kulturel framgang, meiner eg kor godt enkeltindividet har det, om alle får utdanning, om ingen sulter, om medisin er tilgjengeleg for alle som treng det osv

Lenke til kommentar

Næring kan være en avgjørende faktor, ja.

Forskning har vist seg at barn som ble ammet,der de fikk i seg essensielle fettsyre, hadde bedre kognitivutvikling senere i livet.

Vi ser også at snitt høyden til asiatere, går opp hver eneste år, nettopp pga bedre enæring.

 

Derimot, kan ikke forskere svare på hvorfor de svarte i amerika, med samme familiebakgrunn, samme økonomiskbakgrunn og samme enæringsbakgrunn, likevel skåre dårligere enn de hvite.

 

Mye tyder på "arv" er med i spillet, paradoksalt, forblir det en teori.

Fordi å forsker på dette, vil være en karrieredød, for de fleste. :closedeyes:

Hurra for indoktrinerte rasister og antirasister..

Endret av Vaio
Lenke til kommentar
Joda, sikkert litt forsjell på sosiale lag og forsjellige land pågrunn av skule og denslags. At folk har eit så stort behov for å bevise andre sin uinteligens for å heve sin eigen finner eg merkeleg. Minner om raseforskningen som var veldig populær for noen 10år tilbake. Vil man prøve å bevise at ein er over andre raser? det er jo klart at dette bare er snakk om kor langt eit land/folk har komt kulturelt.

 

Så vidt jeg husker er det ikke mange årene siden forskere fra Oslo reiste rundt i nord og samlet inn bevis for at Samer er fullstendig underlegne andre. Var en sak med en samisk hjerne som hadde havnet på sprit inne på UIO til offentlig beskuelse.

 

Er helt enig med deg! Bare det å stille spørsmålet er i utgangspunktet helt idiotisk og ikke minst rasistisk, og kommer fra en som føler seg litt overlegen i forhold til rase uten å ha bevist noe som helst annet enn akkurat det ;)

Endret av trn100
Lenke til kommentar
Er helt enig med deg! Bare det å stille spørsmålet er i utgangspunktet helt idiotisk og ikke minst rasistisk, og kommer fra en som føler seg litt overlegen i forhold til rase uten å ha bevist noe som helst annet enn akkurat det ;)
Mye tyder på "arv" er med i spillet, paradoksalt, forblir det en teori.

Fordi å forsker på dette, vil være en karrieredød, for de fleste. :closedeyes:

Hurra for indoktrinerte rasister og antirasister..

Hva er egentlig rasisme? Jeg synes dere begge klager på det!

Endret av Abigor
Lenke til kommentar

Rasisme er vel å forhåndsdømme noken pågrunn av etnisk tilhørlegheit istaden for å dømme dei for å ha gjort noke. påstå at noken av dei såkalla "rasene" er beire enn noken andre.

 

Joda det er jo små fysiske forsjeller, som f.eks speler inn under medisin osv. Men det er vel heller snakk om å prøve å rangere, det er det som er rasisme.

Lenke til kommentar
Rasisme er vel å forhåndsdømme noken pågrunn av etnisk tilhørlegheit istaden for å dømme dei for å ha gjort noke. påstå at noken av dei såkalla "rasene" er beire enn noken andre.

 

Joda det er jo små fysiske forsjeller, som f.eks speler inn under medisin osv. Men det er vel heller snakk om å prøve å rangere, det er det som er rasisme.

Bedre er subjektivt. Men dersom man forsker på etnisitet og intelligens så kan man ikke kalle det fordommer, da blir det heller det motsatte. Altså, man dømmer ikke på forhond, man dømmer etter at forskningen. Det er fysiske forskjeller ja, å si noe annet ville vært rasisme.

Endret av Abigor
Lenke til kommentar

Her var det mye dumt.

 

Public Enemy - Fear of A Black Planet

 

:love:

Fear of a black planet

 

(interlude)

 

Man don't ya

Worry 'bout a thing

'Bout your daughter

No she ain't my type

(But supposin' she said she loved me)

Are you afraid of the mix of Black and White

Livin' in a land where

The law say mixing of race

Makes the blood impure

She's a woman I'm a man

Look to ya face,

I see ya can't stand it

 

(interlude)

 

Black man, black woman, black baby

White man, white woman, white baby

White man, black woman, black baby

Black man, white woman, black baby

 

Man you need to calm down, don't get mad

I don't need your sister

(But supposin' she said she loved me)

Would you still love her

Or would you dismiss her

What is pure? Who is pure?

Is it European? I ain't sure sure

If the whole world was to come

Thru peace and love

Then what would we be made of?

 

Excuse us for the news

You might not be amused

But did you know white comes from Black

No need to be confused

Excuse us for the news

I question those accused

Why is this fear of Black from White

Influence who you choose?

Man, I don't want your wife

Stop screamin' it's not the end of your life

(But supposin' she said she loved me)

What's wrong with some color in your family tree

I don't know,

Hey, I'm just a rhyme sayer

Skins protected 'gainst the ozone layers

Breakdown 2001

It might be best to be Black

Or just Brown

Countdown

 

(interlude)

 

Black man, black woman, black baby

White man, white woman, white baby

White man, black woman, black baby

Black man, white woman, black baby

 

Check it out

I've been wonderin' why

People livin' in fear

Of my shade

(Or my hi top fade)

I'm not the one that's runnin'

But they got me one the run

Treat me like I have a gun

All I got is genes and chromosomes

Consider me black to the bone

All I want is peace and love

On this planet

(Ain't how that God planned it?)

 

Excuse us for the news

You might not be amused

But did you know White comes from Black

No need to be confused

 

Excuse us for the news

I question those accused

Why is this fear of Black from White

Influence who you choose?

 

(interlude)

Endret av AvieN
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...