Gå til innhold

Poste restante til Sverige - Moms/toll?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det er også en del andre regler som kommer til anvendelse. F.eks må en nettbutikk som selger over visse beløp (threshold values) til andre land, bruke dette landets VAT-rates og regler.

 

Man kan teste dette med å velge leveranse til ulike land f.eks. i Amazon.co.uk.

 

Kanariøyene og Åland er forresten helt utenfor VAT-område til EU. Dvs at kjøpes noe på Kanariøyene for sending til Sverige, håndteres dette som om det kommer fra utenfor EU.

 

Reglene er faktisk såpass komplekse at man risikerer å betale svensk VAT en gang, britisk VAT en annen gang osv.

Lenke til kommentar
Angående Vaten jeg nevnte så tror jeg det var enten tysk eller britisk. Var nok tysk hvis britisk er 15%.

 

Tysk er 19 % (burde jeg vite så ofte jeg er i Tyskland). Faktisk er det ingen EU-land som har 17 og/eller 17,5 %.. Men de hadde 16 % for noen år siden.

 

Satsene er i dag som følger (større land)

- Sverige, Danmark - 25 %

- Finland, Polen - 22 %

- Irland - 21,5 %

- Belgia, Latvia - 21 %

- Bulgaria, Italia, Ungarn, Østerrike, Portugal, Slovenia - 20 %

- Frankrike - 19,6 % (sære som vanlig)

- Tsjekkia, Tyskland, Hellas, Litauen, Nederland, Romania, Slovakia - 19 %

- Estland, Malta - 18 %

- Spania - 16 %

- Kypros, Luxemburg, Storbritannia - 15 %

 

Så har alle land redusert mva for en del typer vare - typisk mat og eventuelt transport.

Lenke til kommentar
Eu moms er 17% eller 17,5%, man sparer en del penger kun på momsen.

 

Må denne momsen betales ved privatkjøp?

 

Som forklart ovenfor finnes det ikke en felles EU-moms, hvert land har sine satser.

 

Og moms må betales ved alle kjøp over landegrenser innen EU, også for privatpersoner. Forskjellen fra når vi i Norge kjøper noe fra EU, er at det er butikken selger inklusive moms til kjøpere i andre EU-land, mens den selger eksklusive moms til kjøpere utenfor EU.

 

Hvilken sats som brukes ved salget over landegrense innen EU er relativt komplisert, og avhenger blant annet av nettbutikkens omsetning i det aktuelle landet.

 

Så dersom du kjøper en vare på Amazon.co.uk, for leveranse Poste restante i Sverige, vil du få svensk moms på kjøpet hos Amazon (Amazon.co.uk vil legge dette på nettoprisen). For andre nettbutikker kan det hende du bare får "butikklandets" moms.

 

Så i svært mange tilfeller vil en leveranse til Sverige koste nøyaktig det samme som til Norge, i de heldigste tilfellene vil du få 10 % lavere pris. Om det er en større Poste restante leveranse (over 3 000/6 000) risikerer du i tillegg å måtte betale norsk moms på toppen. Sannsynligheten er liten, men risikoen er der.

 

I mange tilfeller (de fleste) vil man derfor komme omtrent likt ut om man kjøper fra EU direkte til Norge.

Lenke til kommentar

Beklager, der var jeg litt for rask. Leste ikke innleggene før jeg spurte.

 

Jeg skal handle fra Nederland. Da må jeg antageligvis betale 25%-19%=6% ved poste restante-forsendelse til Sverige? Det lønner seg jo relativt fort.

 

Dersom jeg sender en pakke FRA Sverige til Nederland bør dermed ikke mottaker trenge å betale noe moms...?

Lenke til kommentar
Bolson skrev om dette. F.eks. hvis du kjøper noe fra storbrittania og sdkal hente pakka i sverige så må du kanskje betale 10% moms (differansen mellom UK og Sverige) når du henter pakka. Er som sagt en grenseverdi, sikkert en stor sum på rundt 5-10.000kr.

 

Du betaler ikke differansen, butikken (f.eks. Amazon.co.uk) vil beregne 25 % moms på leveranse til Sverige. Det er fordi Amazon.co.uk har en årlig omsetning på mer enn 33 800 € (ca beløp for grenseverdi, varierer noe fra land til land) til Sverige. Når en butikk har omsetning over denne grensen (Treshold value for distance selling), må den forholde seg til svenske mva regler. Har butikken årlig omsetning til Sverige som er lavere enn dette, bruker den "butikklandets" mva.

 

Du som privatperson har aldri noen grense, annet en det som er forklart nedenfor. Selv om du kjøper en vare til 150 kr, blir det 25 % moms når du kjøper fra nettbutikk med omsetning over denne verdien.

 

I tillegg finnes det grenser for hvor store kjøp en "privatperson" kan gjøre med salgslandets moms. Om man f.eks kjøper en bil fra Tyskland til Sverige som koster mer enn 90 000 SEK, må man betale 25 % moms, koster den under 90 000 SEK må man betale 19 %. Men skulle den butikken tilby sine biler over internett, og selger for mer enn 33 800 € i Sverige vil alle salg til Sverige ha 25 % moms.

 

Og så avviker reglene mellom privatkjøp og kjøp av aktører som kan trekke fra moms.

 

Som tidligere sagt, dette er minst like komplisert som norske regler, om ikke hakket værre.

 

@sparke:

Det avhenger som sagt hvor stor omsetningen til butikken du skal kjøpe hos er i Sverige. Er den over 32 800 €, vil du betale 25 % moms. Er den under vil du betale 19 % slik jeg forstår reglene. Nå er ikke 32 800 € særlig stort beløp, så sannsynligheten er faktisk stor for at man må betale 25 %.

 

Edit: Ellers så tenker du helt feil. Du betaler enten 25 eller 19 % når du kjøper varen i nettbutikken, og ikke et øre når henter den ut i Sverige. Så om en vare koster f.eks 500 € eks moms og med frakt i Nederland, blir kostnaden som følger, om frakt til Norge eller Sverige er den samme. Valutakurs 8,8 NOK er 1 €.

 

Levert i Norge: ((500 € * 8,8) *1,25) + 175 NOK = 5 675 NOK

Levert i Sverige:

Alt 1. Nettbutikk må bruke svensk moms: ((500 € * 8,8) *1,25) = 5 500 NOK

Alt 2. Nettbutikk bruker nederlandsk moms: ((500 € * 8,8) *1,19) = 5 236 NOK.

 

Altså litt å bespare, men så må reisekostnaden til evt. Strømstad tas med, og da er det ikke mye besparelse igjen.

 

Ellers bør du være klar over at EU har langt strengere regler for hva som kan sendes momsfritt enn Norge.

 

Så om du har solgt et hovedkort + litt til (f.eks) til en i Nederland, skal han betale 19 % moms uansett om det sendes fra Sverige eller Norge. Gavereglene er omtrent like de norske om jeg ikke husker feil.

 

Generelt er momsregler i Europa harmonsiert (dvs gjort relativt like) gjennom EU-direktiv. Norske og EU-regler er også hovedsaklig like. Hensikten med dette er at konkurransevilkårene skal være så like som mulig. Det er også grunnen til at det reelt sett er mottakerlandets moms som gjelder, ellers ville f.eks en engelsk nettbutikk lett kunne konkurrere ut svenske eller danske.

 

Min anbefaling er, glem hele det "poste restante" greiene. Normalt er det intet/lite å tjene på det, men risiko for å tape. Det kan være enkeltkjøp der det kan være noe å spare, men da kun fra helt spesielle butikker.

Endret av Bolson
Lenke til kommentar

de tar vel vekk den (f.eks.) britiske Vaten før de legger til den svenske, dermed blir det en differanse. I alle fall, så skal det gå an. Akkurat som man får tilbake f.eks. svensk moms når man betaler den norske momsen på tollen.

 

Selv om man ikek sparer på momsen så er det vel ikke toll mellom eu land?

Lenke til kommentar
de tar vel vekk den (f.eks.) britiske Vaten før de legger til den svenske, dermed blir det en differanse. I alle fall, så skal det gå an. Akkurat som man får tilbake f.eks. svensk moms når man betaler den norske momsen på tollen.

 

Selv om man ikek sparer på momsen så er det vel ikke toll mellom eu land?

 

Det er ikke toll mellom EU og Norge heller på omtrent alle varer. På de varene som det er toll/avgifter mellom EU og Norge, f.eks matvarer, alkohol etc, er det også i stor grad toll/avgifter mellom EU-land.

 

Og når en nettbutikk i England selger til Norge, så tar han også vekk den engelske momsen. Og i og med at momssatsen i Norge og Sverige er identisk, blir eneste differanse tollbehandlingsgebyret.

 

Alt salg av kommersielle aktører skjer egentlig uten moms, og så legges momsen på. Vi som forbrukere, sluttkjøpere, ser ikke det fordi vi alltid må betale inklusive moms. Så prisingen i nettbutikkenes system er alltid eks moms, og så legges rette momsen på når prisen beregnes i kassen. At de viser priser med "butikklandets" moms, er jo fordi det gir best service for flertallet av brukere.

 

Tusen takk for innsiktsfulle svar!

 

For å presisere; jeg skal ikke handle fra netthandel, dette blir fra privatperson til privatperson. Blir det fortsatt 19% moms å betale?

 

Når du handler med privatperson så er reglene som her i Norge så vidt jeg vet, dvs er personen ikke moms-registert, skal han heller ikke beregne moms på salget. Men det betyr ikke at du ikke må betale 25 % moms når du henter ut pakka i Sverige. Her sitter jeg ikke med kunnskap om detaljer i EU-regelverk, og ulikheter mellom ulike land. Her må du sjekke de svenske avgiftsreglene.

 

Om disse er like de norske, må du betale moms i Sverige om beløpet er over en viss grense. Jeg vet at man ved kjøp/gaver fra et EU-land til Sverige ikke trenger tullanmäling, men om man må betale moms vet jeg ikke.

 

Som du forstår er dette komplekse saker, og som oftest må det gitte tilfellet sjekkes. Og selv om dette går momsfritt til Sverige, skal du formelt betale 25 % moms på norskegrensa om verdien er over 3 000/6 000 kr.

Lenke til kommentar

Jeg ønsker å legge til at UPS ikke leverer til Poste Restante adresser i Sverige. Forsøkte dette mot Strømstad's postcenter, men måtte hente pakken på Postsenteret til UPS i Göteborg. Grunnen var enkel, posten nektet å skrive under for pakken da UPS kom å leverte. :/

Lenke til kommentar

Slenger inn et spørsmål her. Lurer på å bestille noen høyttalere fra en svensk nettbutikk (fynda.se). Hvis jeg får tilbakebetalt svensk moms kan jeg spare 2500-3000 i.f.t å kjøpe i Norge, så det hadde vært optimalt :). Er under 3000/6000 kr grensa, så da må jeg ikke betale norsk moms heller. tenker å hente Poste Restante i Strømstad, så den delen er grei. Hvordan går jeg frem for å få ordnet dette med momsen? Er det noen skjemaer butikken må sende med, og i såfall er det et nettsted disse skjemaene ligger på? I tilfelle ikke nettbutikken har greie på dette. Så, etter jeg har hentet pakken, så tar jeg med disse til det svenske tollkontoret, og så ordner de med tilbakebetaling, eller skal de bare signere eller noe, og så sender jeg tilbake til nettbutikken? Fint om noen som har greie på dette kan forklare meg dette. Har søkt litt rundt, men har ikke funnet noen nøyaktig fremgangsmåte for dette.

 

Et tilleggsspørsmål: Regner med at 3000/6000kr grensa er uten moms? Skal ikke betale moms på momsen uansett hvis det er over grensa, så ser ikke logikken i om grensa er inkl. moms, men greit å være på den sikre siden :).

Lenke til kommentar
Lurer på å bestille noen høyttalere fra en svensk nettbutikk (fynda.se). Hvis jeg får tilbakebetalt svensk moms kan jeg spare 2500-3000 i.f.t å kjøpe i Norge, så det hadde vært optimalt

Nettbutikken kan/får vel ikke trukket bort svensk moms, all den tid det er innenlands salg og pakken addresert til svensk adresse/Strømstad :roll:

 

Dessuten er det vel generellt slik (i de tilfeller man handler i "fysisk" butikk) at blir svensk moms fratrukket, må man betale norsk moms. Man får vel ikke momsfritak i begge land?

Endret av Mekkus
Lenke til kommentar
Lurer på å bestille noen høyttalere fra en svensk nettbutikk (fynda.se). Hvis jeg får tilbakebetalt svensk moms kan jeg spare 2500-3000 i.f.t å kjøpe i Norge, så det hadde vært optimalt

Nettbutikken kan/får vel ikke trukket bort svensk moms, all den tid det er innenlands salg og pakken addresert til svensk adresse/Strømstad :roll:

 

Dessuten er det vel generellt slik (i de tilfeller man handler i "fysisk" butikk) at blir svensk moms fratrukket, må man betale norsk moms. Man får vel ikke momsfritak i begge land?

 

Faktisk ikke. Reglene er faktisk slik, gjelder vel i hele EU samt i Norge, at kjøper man noe i fysisk butikk med hensikt å ta dette med seg til til sitt bostedsland, har man rett på å få tilbakebetalt merverdiavgiften ved utførsel. I Norge kalles denne type salg for turistsalg.

 

Men hvordan reglene håndteres varierer avhengig av hvilket land utførselen skjer til. I og med at Norge har spesielle regler mot Sverige, Danmark og Finland, regner jeg med at Sverige har samme regler mot Norge.

 

@WzUp:

 

Reglene vedrørende kjøp i Sverige for utførelse til Norge var enkle, jf Skatteverket.se

Besökare från Norge eller Åland

 

Är köparen bosatt i Norge eller på Åland gäller följande regler för att köparen ska få tillbaka momsen:

 

* att priset på varan är lägst 1 000 kr exkl. moms

* att varan förts till Norge eller Åland inom 14 dagar efter inköpet och moms betalats där.

 

Beloppsgränsen 1 000 kr exkl. moms får tillämpas också på en grupp av varor som normalt utgör en enhet, t.ex. en servis.

 

Så betalas momsen tillbaka

 

Köparen kan få tillbaka momsen i efterhand av den affär där varan köpts. Det finns inte någon skyldighet för svenska affärer att tillämpa systemet. Om du som säljare vill utnyttja möjligheten ska köparen betala momsen för varan i sitt hemland. En handling som visar att köparen betalat momsen i hemlandet ska skickas till affären där varan köpts.

 

Köparen kan också ge affären i uppdrag att skicka varan till en adress i Norge eller på Åland. Det blir då, oavsett varans pris, vanlig export och affären tar inte ut någon moms.

 

Kort og greitt, du kan ikke slippe moms i både Sverige og Norge, her har Mekkus helt rett. Det gjelder også om beløpet er mindre enn 3 000/6 000 kr.

Endret av Bolson
Lenke til kommentar

Mener å ha lest en artikkel i Dagbladet, som påsto nettopp dette. Hvis butikken får bevis på at varen/e er tatt med ut av landet kan man få tilbakebetalt moms. Siden varen/e er under 3000/6000kr grensa slipper man også norsk moms hvis man blir stoppet. Har googlet og lest flere steder at dette skal være mulig, men har så langt ikke funnet soe spesifikt på hvordan man gjør dette i praksis.

 

Edit: Litt sein med å svare med var ment som svar til posten to hakk over :). Synd det ikke er mulig. Må nok være noen misforståelser ute å gå da, for mener bestemt jeg har lest det noen steder.

Endret av WzUp
Lenke til kommentar

Fant artikkelen til Dagbladet:

http://www.dagbladet.no/dinside/2003/04/04/365747.html

 

Fra artikkelen:

"En MC-entusiast forteller at han kjøper deler til sykkelen sin i EU-land of får dem sendt Poste restante til Strømstad. Etter stopp hos tollvesenet på Svinesund, kan han importere tollfritt til Norge.

Deretter sender han den tollstemplede regningen tilbake til selger, og får utenlandsk moms refundert."

 

Mulig han må betale Norsk moms da. Stod ikke noe om det.

Endret av WzUp
Lenke til kommentar

Poenget er at denne MC-entusiasten ikke kjøper varene i Sverige, da er nemlig Sverige å oppfatte som et transittland på samme måte som jeg har grundig fortalt i en tidligere post. Det han får da er en bekreftelse av svenske tollmyndigheter om at varen er ført ut av EU, på samme måte som norske tollmyndigheter bekrefter at en vare er ført ut av Norge (gjelder ikke Sverige, Danmark og Finland)

 

Klart han kan ta inn en vare til Norge under beløpsgrensene (beløpsgrensene er vareverdi inklusive avgifter) uten å bry norske myndigheter. Det er jo ingen forskjell på å få sendt en vare kjøpt i Tyskland til Sverige for så å ta den til Norge, enn det er å hente varen direkte i Tyskland (også her får man samme bekreftelsen). Annet en at det er mye dyrere å reise til Tyskland. I begge tilfeller sender man bekreftelsen om at varen er eksport fra EU til selger og får igjen den tyske (eller svenske) momsen.

 

Når du kjøper i Sverige gjelder reglene slik de er referert, altså norsk moms må betales for å få igjen svensk moms.

Lenke til kommentar
Når du kjøper i Sverige gjelder reglene slik de er referert, altså norsk moms må betales for å få igjen svensk moms.

Right. Sånn "må" det nesten være, -i motsatt tilfelle ville tollen vært nedrent av tusenvis av svenske-handlere daglig som passerer over grenseovergangene.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...