Gå til innhold

Kristopher Schaus "De syv dødssynder" - viktig debatt?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Dette programmet er en tankevekker for mange, og reaksjonene på det viser hvor mye kristendommen har å si for farlig mange nordmenn.

Dagens episode tok virkelig kaka! Elsker hvordan de setter tall i perspektiv og banker den ubehagelige virkeligheten inn i deg. Kristopher Schau med sine stunts er med på å trekke seere og ikke gjøre det kjedelig.

 

Det er slike TV-programmer vi trenger mer av. Gleeder meg til fler episoder. STÅ PÅ! :D

Lenke til kommentar
Joda, fysikk er faktisk gøy og opplysende som så mye annet, jeg bare oppfordret til å søke svar utfra bevis og ikke ignoranse og blind tro.

 

Jeg har faktisk prøvd det du nevner om å ha et åpent sinn, hjertet vil jeg ha helt og ikke åpent da jeg trenger det for å pumpe blod ;)

Etter å ha lest bibelen, først i en alder av ca 12, (leste forresten "Sagaen om Isfolket" rett før og den virka mer sannsynlig :p) så ble det bare for mange selvmotsigelser og det var vel da jeg ble agnostiker. Under konfirmatopplæringa ble jeg helt og fullt ateist, det var bare for mye usammengengende svada, ting hang rett og slett ikke på greip. Prestene ble passe sure da jeg spurte om ting som ikke var lette og taknemlige å svare på "en skal ikke tvile eller så tvil hos andre" Gah!

Og hva skal en da si om teologers bevismengde når de blir satt til veggs av en skeptisk spørrende fjortis og tyr til dogmatisk fordømelse av skeptiske sinn?

-Jeg var slettes ikke alene viste det seg etterhvert.

 

Beklager sent svar, men er opptatt om dagen... :)

 

Jeg beklager også at jeg nok var litt for pågående i innlegget over - det jeg mente var:

Jeg har opplevd at Gud er der når jeg søker ham og ønsker å ha kontakt med ham. Jeg har følt hans nærvær på forskjellige måter og jeg har fått ting fra ham som ord og bilder som har talt rett inn i andres liv - og da begynner det å bli litt vanskelig å tvile - selv om det skjer fra tid til annen også.

 

Du sier du har mange selvmotsigelser i Bibelen - jeg kan være enig i at det er mye man kan slite med når man ikke forstår det som står - mye krever nemlig at man vet endel om omstendighetene rundt det som skjer - og det som var skikk og bruk på tiden det ble skrevet.

 

Dersom du stilte saklige spørsmål som prestene du hadde ikke fant svar på og ble sure synes jeg de er på feil plass. Jeg er helt enig med dere er at man MÅ kunne stille spørsmål og være kritisk til det man tror på - ellers blir det jo en tro-med-skyggelapper og det blir fort farlig. Man må kunne stille de vanskelige spørsmålene - og noen ganger må man rett og slett si: "Dette skjønner jeg ikke helt, og kan kanskje ikke finne svar på enda." Hvis din opplevelse av det hele var at de ble sure for at du stilte vanskelige spørsmål så skjønner jeg godt din skepsis.

 

Ettersom årene har gått har jeg bare blitt mer og mer skeptisk og mer og mer vanskelig :!:

 

Jeg har selv påpekt at utsagn ut fra autoritet er ugyldige, men det var nå du som tok det opp.

Fortsatt her jeg tilgode å se ett eneste godt argument fra din side, kanskje du virkelig burdte lese noe annet enn bibelen likevel? Det var slettes ikke ment flåsete fra min side, om du virkelig har et så åpent sinn som du hevder burdte du i alle fall ta en kikk på det som finnes av litteratur om det som godt kan være tunge emner, men som er "folkeliggjort" av eminente vitenskapsmenn og forfattere som f.eks Carl Sagan og Stephen Hawking.

Er du av den filosofiske typen kan du jo kikke på Stephen Pinker og Daniel C Dennett, da vil du kanskje få et perspektiv på hvordan folk som mangler tro på en gud tenker :)

 

Skal du virkelig hive deg ut på dypt vann kan du se på Christoper Hitchens, anbefaler den engelske versjonen av den siste boka hans, "God Is Not Great".

 

Om du ikke har interesse for dette og ikke akter å lese deg opp på noe som helst er opp til deg, du kommer garantert til å være uenig i mye av det som står der, men jeg garanterer at du får etpar aha - opplevelser også.

 

For å si det med Douglas Adams:

"I'd take the awe of understanding over the awe of ignorance any day" ;)

 

Jeg har faktisk lest endel litteratur om emnet, men ikke akkurat de forfatterne du nevner. Jeg er helt enig i siste setningen din over også - å tro blindt uten noen basis eller grunnlag er meningsløst. Men som jeg sier, jeg har opplevd at Gud er der når man søker Ham og da blir det fort litt vanskelig. Jeg har som jeg har nevnt ikke alltid hatt denne troen - i samme livsperiode som du nevner over hadde jeg flere troskriser og mange spørsmål svirret (og svirrer), men i Bibelen står det jo at man skal "smake og kjenne".

 

En gammel sang sier vel egentlig mye om emnet også: "Det kan ei forklares, men bare erfares - hvor salig det er hos Jesus."

 

Skulle gjerne pløyd litteraturen du nevner, men akkurat nå om dagen har jeg ikke anledning - får sette det opp på to-do-listen :)

Lenke til kommentar

Schau gjør jo ikke annet enn å ta moderne nordmenns vaner og oppførsel ut i det absurde slik at vi kanskje klarer å se hvor jævlig urettferdig verden er og hvor jævlig sneversynte og navlebeskuende vi er. Reductio ad absurdum.

 

Ikke kan jeg skjønne hvorfor kristenfolket reagerer så sterkt FØR de har sett programmet. Greit nok at Schau faktisk bryter de såkalte "dødssyndene", men det gjør jo faen meg alle nordmenn hver jævla dag. Sæle også, hver eneste dag så fråtser han, ved å være nordmann så fråtser han.

Lenke til kommentar

Expert, Maxbo og Opplysningen 1881 har allerede trukket annonser fra Kristopher Schaus humorprogram «De 7 dødssyndene», og flere kan følge.

 

Det var den kristne avisa Norge i Dag som startet aksjonen, der de truer med å boikotte varer produsert av leverandører som annonserer på TV 2 rundt Schau-programmet. Det har åpenbart fungert.

http://www.dagbladet.no/kultur/2007/11/07/517486.html

 

 

Heia "kristen-norge" :cry:

Lenke til kommentar

For bare å sette opp Joh 3.16

16 For så høyt har Gud elsket verden, at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv.

 

Gamle Testamente, som oftest er den delen av bibelen som brukes mot kristne, har gått ut på dato i moderne kristendom for lenge siden. En del som står der er historisk korrekt, en del er beskrivelse av gamle skikker og en del er reint jalla. Andelen prekentekster i den norske kirke i dag, med bøker i det gamle testamente som grunntekst, er forsvinnende liten. Den er unødvendig i en trossammenheng og bygger altfor mye på en "God of the gaps" (En Gud som en grei forklaring alt vi ser men ikke skjønner).

 

Vel. Kristendommens dogme hviler på jesus sin angivelige død og oppstandelse. Opp igjennom historien har det vært flere kristne samfunn som mente at jesus ikke døde på korset, men overlevde. Så helt samkjørte har ikke kristendommen vært. F.eks inkvisasjonen ble til da man startet å utrydde en gruppe som trodde at jesus overlevde korsfestelsen. Katarene. Derav navnet kjetter også kommer ifra.Katar

 

I tillegg har man arianismen som nå er dødd ut, kopterne ble i ironiens navn reddet av islams utbredelse i en tid da det var forbundet med døden å mene noe annet enn den katolske kirke mente.

Så hva som er kristen tro er ganske så forskjellig når man ser historisk på det.

 

Idag er det store og det hele, en vital del alle kirkesamfunn er enige om; og det er at jesus stod opp fra de døde og foretok himmelspretten. Der er kjernen av kristendommen.

 

Kristendommen i Norge i dag bygger mer eller mindre på Joh 3.16. "Alt annet" i det nye testamente leses ut i fra denne lille tekstbiten. Den protestantiske kirken har langt på fjernet seg fra at det kun er én enkelt ufeilbarlig og stramt ufravikelig rettesnor. Det vil alltid bli for snevert.

Dette er et helt annet inntrykk enn det man får om man snakker med "den gjennomsnittlig kristne mann i gata". Snakk med oppegående prester, proster og biskoper (ICKE konservative gærninger) så får man et helt annet intrykk av hvor kirka faktisk står i dag. Kirken står i dag i en kamp mellom konservative bibelkorrekte kristne og liberale kristne. Enhver kamp rettet *mot* kristendommen som helhet vil automatisk føre til at flere støtter opp om den konservative delen av kristendommen. Om man jobber på lag med den liberale delen av kristendommen vil det føre til at flere følger denne. Hva er mest ønskelig?

 

Dette er "religionsshopping" på høyt plan. La oss nå se hva den norske kirke anser som det fundementale: http://www.kirken.no/?event=doLink&famID=229

 

Og som det går ann å lese ut ifra den linken, så er ikke GT kastet på skraphaugen akkurat. Men la meg utheve en setning her:

 Jesus opphever ikke noen av Guds lover fra Det Gamle Testamente.

 

Som sagt så er rammeverket Joh 3.16. Den teksten kan brukes som nøkkel om man leser bibelen. En del ting skal tas bokstavelig, en del ting er poesi, noe er historisk korrekt andre ting er en god historie. Man trenger vel strengt tatt kun å tro på en Gud og tro på at denne Guden har hatt innvirkning på planeten vår (direkte eller indirekte) for å strengt tatt kunne kalle seg kristen. Dette er i hvertfall inntrykket jeg sitter igjen med etter å ha lempet noen spm på Biskop Tor Berger Jørgensen. Jeg studerer ikke teologi så jeg vet ikke stort mer enn det.

 

Vel, tror man ikke på guds sønn jesus, som døde for våres synder og stod opp igjen fra de døde tre dager etter (teologisk) så er man strengt tatt ikke kristen. Gud beskrives i store og det hele i GT, NT er en beskrivelse av jesus sitt liv. Dog lite av teksten er jesus sine egne ord, men allikevel er det NT som gjør at man kan kalle seg kristen eller ei.

 

 

 

OnTopic:

Det er tydligere og tydligere at stuntet til Mr Schau skaper splittelse. Splittelsen vil føre til enda større skille mellom kristne og ateister. Det vil også føre til at flere kristne stiller seg bak fanen til konservative kristne. Jeg trokke noen er tjent med det...

 

Det kan godt hende. Men det er på tide å riste litt i fundamentalistene som finnes i den kristne delen av befolkningen. De har vært stille etter de tapte "hælvetesstriden" på 50-tallet.

Lenke til kommentar

post-3851-1194613391_thumb.jpg

 

Dagbladet- Endelig fredag:

Ytterliggående kristenaksjonister boikotter nå Kristopher Schau´s "De 7 dødssyndene", og blant dem som skal ha gitt etter for presset er Expert, 1881, Coca-Cola, Maxbo, Lilleborg og Disney. Det er nå startet en rekke boikotter mot selskapene som støttet kristenaksjonist-boikotten. Endelig Fredag boikotter for vår del alle som måtte boikotte disse siste boikottaksjonene.

 

 

Kristenfundamentalistene er jammen ikke bedre enn de muslimske fundamentalistenes aksjoner mot karikaturer når det kommer til harselering med deres tro vs. ytringsfrihet.

Lenke til kommentar

De må jo ikke gå i nøyaktig samme fotspor for å kunne sammenlignes.

 

Forøvrig så er de firmaene som har boikottet Schau:

Lilleborg, Coca-Cola, Expert, Opplysningen 1881, Maxbo, og Disney. De som vil kan jo boikotte de for å blande seg inn i religiøst betingede aksjoner mot ytringsfriheten. Det var visstnok snakk om 20 selskaper, men jeg fant bare 6 av de. Er det noen som har en fullstendig og oppdatert liste?

 

Ja til dårlig humor fremfor religiøs sensur!

 

Om 30 år kommer folk til å le av den fundamentalistiske idiotien som hersker nå. Akkurat som vi nå ler av hvor fjerne folk må ha vært for å forby filmen "Life of Brian" i Norge.

Lenke til kommentar

De må jo ikke gå i nøyaktig samme fotspor for å kunne sammenlignes.

 

Forøvrig så er de firmaene som har boikottet Schau:

Lilleborg, Coca-Cola, Expert, Opplysningen 1881, Maxbo, og Disney. De som vil kan jo boikotte de for å blande seg inn i religiøst betingede aksjoner mot ytringsfriheten. Det var visstnok snakk om 20 selskaper, men jeg fant bare 6 av de. Er det noen som har en fullstendig og oppdatert liste?

 

At Expert kastet seg på denne bølgen kommer ikka akuratt som en bombe.

De var også en av de som boikottet et av tidenes mestselgende spill GTA san andreas.

 

Nei, neste gang man handler vaskemidler er det bare å frastøte seg disse produktene:

http://www.lilleborg.no/eway/default.aspx?pid=232

 

De andre produktete er heller ikke unike, vi har da bla. Pepsi, Elkjip, 180.no, Bohus

Støtter meg bak Simen1 og etterlyser en komplett og fullstendig liste :thumbup:

 

 

Ja til dårlig humor fremfor religiøs sensur!

 

Ja, skal man ta sikte på å aldri støte noen eller forsikre seg i mot "upassende humor" må man jo tvangsklippe tunger av alle mann, kappe fingrene av de som bruker tegnespråk og lomotomere de som alikevell klarer å ytre seg på andre måter...med dette er vell trolig et eksempel på hvilken makt kristendummen har i Norge da de faktisk greier å få store bedrifter til å frasi seg gode avtaler som er i samsvar med Norsk lov.

 

Avgjørelsen på at de bedriftene som boikotter Scau etter press fra "de kristne", er basert på at de antar de totalt sett er mest økonomisk tjent med dette. (da de ikke har mottatt ligndende trusler fra ateister)

 

La nå ikke den type kristen maktmisbruk påvirke nærligslivets avgjørelser!

Det er flere ikke-kristne enn kristne i dette landet her, og dersom alle ikke-kristne boikotter de nevnte bedriftene, vil man eliminere mulighetene for økonomisk profitt ved å støtte religiøs sensur.

 

 

Om 30 år kommer folk til å le av den fundamentalistiske idiotien som hersker nå. Akkurat som vi nå ler av hvor fjerne folk må ha vært for å forby filmen "Life of Brian" i Norge.

 

Det er mulig, men dette er en stygg utviklige som bør avverges mens det ennå er mulig!

Endret av S2R2SK1
Lenke til kommentar
Beklager sent svar, men er opptatt om dagen... :)

 

Jeg beklager også at jeg nok var litt for pågående i innlegget over - det jeg mente var:

Jeg har opplevd at Gud er der når jeg søker ham og ønsker å ha kontakt med ham. Jeg har følt hans nærvær på forskjellige måter og jeg har fått ting fra ham som ord og bilder som har talt rett inn i andres liv - og da begynner det å bli litt vanskelig å tvile - selv om det skjer fra tid til annen også.

 

Du sier du har mange selvmotsigelser i Bibelen - jeg kan være enig i at det er mye man kan slite med når man ikke forstår det som står - mye krever nemlig at man vet endel om omstendighetene rundt det som skjer - og det som var skikk og bruk på tiden det ble skrevet.

 

Dersom du stilte saklige spørsmål som prestene du hadde ikke fant svar på og ble sure synes jeg de er på feil plass. Jeg er helt enig med dere er at man MÅ kunne stille spørsmål og være kritisk til det man tror på - ellers blir det jo en tro-med-skyggelapper og det blir fort farlig. Man må kunne stille de vanskelige spørsmålene - og noen ganger må man rett og slett si: "Dette skjønner jeg ikke helt, og kan kanskje ikke finne svar på enda." Hvis din opplevelse av det hele var at de ble sure for at du stilte vanskelige spørsmål så skjønner jeg godt din skepsis.

Bedre sent enn aldri, hehe ;)

 

Når det gjelder selvopplevde ting er det ikk egyldig som argument annet enn ovenfor en selv.

Var det det skulle en tro det fantes varulver, bigfoot, vampyrer, flyvende hekser og mye annet.

Det du føler er et merkelig fenomen, helt klart, men hva gjør deg så sikker på at det er den kristne guden og ikke zevs, baal, mithra, tor, khrishna, allah eller et utall andre guddommer?

Og kan du være 100% sikker på at det ikke er deg selv som svarer på det du lurer på?

underbevisstheten og det menneskelige sinn er finurlige saker og det du har opplevd har blitt påvist i forsøk både med og uten kunstig stimuli. Det er bl.a hippocampus som spiller oss et puss her.

 

Når det gjelder selvmotsigelser så er jeg kanskje "yrkesskadd" da jobben min inneholer store elementer av problemløsing, utluking av ting uten relevans og kvantifisering til en står tilbake med kalde fakta.

slikt blir det også resultater av. Det hadde gått skikkelig gæernt om en slapp løs teologisk tankegang på Norsk Sokkel :p

 

Jeg har faktisk lest endel litteratur om emnet, men ikke akkurat de forfatterne du nevner. Jeg er helt enig i siste setningen din over også - å tro blindt uten noen basis eller grunnlag er meningsløst. Men som jeg sier, jeg har opplevd at Gud er der når man søker Ham og da blir det fort litt vanskelig. Jeg har som jeg har nevnt ikke alltid hatt denne troen - i samme livsperiode som du nevner over hadde jeg flere troskriser og mange spørsmål svirret (og svirrer), men i Bibelen står det jo at man skal "smake og kjenne".

 

En gammel sang sier vel egentlig mye om emnet også: "Det kan ei forklares, men bare erfares - hvor salig det er hos Jesus."

 

Skulle gjerne pløyd litteraturen du nevner, men akkurat nå om dagen har jeg ikke anledning - får sette det opp på to-do-listen :)

 

Akkurat her er vi aldeles enige, men har kanskje endt opp på hver vår side når det gjelder tro.

Opplevelsen av et nærvær er, som nevnt over, et lite puss vi spiller oss selv.

Du har sikkert hatt en eller annen drøm som du kunne banne på var virkelig og ikke kommer deg helt ut av før du har vært våken noen sekunder.

Det er litt av det samme.

 

Anbefaler å søke etter audiobooks generelt sett, fint å ha på øret under lange bil/treningsturer og annet ;)

Lenke til kommentar
Hva synes dere om det nye programmet til Kristopher Schau, "De syv dødssynder"? Jeg tenker da på budskapet som formidles, ikke hvordan serien er som TV-underholdning. Er det riktig å prøve å skape en debatt om kristendommens såkalte dødssynder og troen om et fysisk helvete?

 

Kommer tilbake med mine tanker, vil bare ikke styre diskusjonen i en bestemt retning ved å la førsteposten inneholde mine meninger (som i manges øyne kan være svært kontroversielle).

 

 

 

Jeg mener det skal forsette sin gang! jeg synes det er drit kult, spennende og anderledes enn ALT annet... det han gjør derimot i programmene er HELT NATURLIGE TING!... som skjer DAGLIG over hele verdenen... eneste forskjellen er at han gjør alt sammen for å terge kristne kanskje?, lage ett sjukt show/program, ha det rått, finne ut om han faktisk kommer til hælvette..? isåfall... han klarer å terge kristne.. han har lagd et sjukt show/program, han ser ut til å synes det er rått... det om hellvette finner han ut seinere:P

 

Det er show/penger å tjen/morro! Dere kristne har advart alle mennesker om de 7 dødssyndene og hellvette! la nå folk gjøre som de vil! om de ønsker å havne ett annet sted enn dere er det DEMS VALG! VRI VILJE .. er ikke det noe dere kanskje ønsker? eller skal man være tvungen til gud og himmelen som dere VELGER!? Nei!, drit i det la de som synes det er morsomt følge med, OG respekter oss! vi respekterer dere og deres tro osv!

Lenke til kommentar
Bedre sent enn aldri, hehe ;)

 

Når det gjelder selvopplevde ting er det ikk egyldig som argument annet enn ovenfor en selv.

Var det det skulle en tro det fantes varulver, bigfoot, vampyrer, flyvende hekser og mye annet.

Det du føler er et merkelig fenomen, helt klart, men hva gjør deg så sikker på at det er den kristne guden og ikke zevs, baal, mithra, tor, khrishna, allah eller et utall andre guddommer?

Og kan du være 100% sikker på at det ikke er deg selv som svarer på det du lurer på?

underbevisstheten og det menneskelige sinn er finurlige saker og det du har opplevd har blitt påvist i forsøk både med og uten kunstig stimuli. Det er bl.a hippocampus som spiller oss et puss her.

 

Når det gjelder selvmotsigelser så er jeg kanskje "yrkesskadd" da jobben min inneholer store elementer av problemløsing, utluking av ting uten relevans og kvantifisering til en står tilbake med kalde fakta.

slikt blir det også resultater av. Det hadde gått skikkelig gæernt om en slapp løs teologisk tankegang på Norsk Sokkel :p

 

Jeg har faktisk lest endel litteratur om emnet, men ikke akkurat de forfatterne du nevner. Jeg er helt enig i siste setningen din over også - å tro blindt uten noen basis eller grunnlag er meningsløst. Men som jeg sier, jeg har opplevd at Gud er der når man søker Ham og da blir det fort litt vanskelig. Jeg har som jeg har nevnt ikke alltid hatt denne troen - i samme livsperiode som du nevner over hadde jeg flere troskriser og mange spørsmål svirret (og svirrer), men i Bibelen står det jo at man skal "smake og kjenne".

 

En gammel sang sier vel egentlig mye om emnet også: "Det kan ei forklares, men bare erfares - hvor salig det er hos Jesus."

 

Skulle gjerne pløyd litteraturen du nevner, men akkurat nå om dagen har jeg ikke anledning - får sette det opp på to-do-listen :)

 

Akkurat her er vi aldeles enige, men har kanskje endt opp på hver vår side når det gjelder tro.

Opplevelsen av et nærvær er, som nevnt over, et lite puss vi spiller oss selv.

Du har sikkert hatt en eller annen drøm som du kunne banne på var virkelig og ikke kommer deg helt ut av før du har vært våken noen sekunder.

Det er litt av det samme.

 

Anbefaler å søke etter audiobooks generelt sett, fint å ha på øret under lange bil/treningsturer og annet ;)

 

Når det gjelder selvopplevde ting så er jeg klar over at du nok ikke vender om fordi jeg har opplevd noe, men det jeg har opplevd er såpass spesielt at det blir omtrent som at du sier: "Nei, det er ikke strøm i kontakten, jeg garanterer det" - hvorpå jeg har holdt en spiker i hver hånd og prøvd og fått støt.

 

Argumentet var ment for å forklare litt hva jeg har opplevd. Opplevelsen av nærvær osv er jeg ikke enig med deg i, jeg har jo som sagt opplevd noe annet, men jeg har ikke bry til å diskutere dette til døde.

 

Jeg har sagt litt lite om programmet og blir jo litt OT mye av dette:

 

Jeg synes programmet tar opp endel viktige poeng, men tanken bak det osv... ligger jo ikke akkurat på premisser som kan sammenlignes med protestantisk kristendom. Dødsynder er jo ikke et begrep man bruker. All synd er jo "dødssynd".

 

Ha en fin lørdag, Jalla! :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...