Gå til innhold

Hva er mørket?


Anbefalte innlegg

Øyet vårt oppfatter elektromagnetiske bølger innenfor et visst spekter (bølgelengder fra rundt 400 til 700 nm, altså milliarddels meter). Samtidig vil mekanismene mellom øye og hjerne (jeg er fysiker, ikke biolog, så detaljene har jeg ikke) gi bevisstheten din et bilde. Ettersom ethvert materiale vil delvis reflektere bølger sendt på det (dette gjelder alle typer bølger), og til tider eventuelt være en kilde til elektromagnetiske bølger innenfor nevnte spekter, vil deres nærvær oppfattes av øyet.

Absolutt mørke blir da et "nullpunkt", altså, det som oppfattes av bevisstheten når vi har null stimulering av øyet via synlig lys. Delvis mørke er dermed en tilstand hvor man har et merkbart mangel på stimulering i øyet. I all praksis er absolutt mørke umulig å fremstille (ettersom etthvert materiale både reflekterer og transmitterer en viss andel av en mottatt bølge, men andre ord vil alltid litt lys trenge igjennom en vegg eller bli speilet i den) uten absolutt mangel på materiale. Mørket er derfor nødvendigvis fravær av ting, og i tillegg ofte energi (spesielt varme), som er livsnødvendig. Ikke-vitenskapelig sett er mørket derfor et symbol på kulde og død. og ved ekstensjon, ondskap.

Det bør forresten nevnes at man kan oppfatte stor grad av mørke (eller infinitesimalt lys) i en situasjon hvor man faktisk har en "fylt" omgivelse rundt seg. Rett og slett fordi man kan enten ha en mangel på nærliggende eller uhindret primærkilde (f.eks lyspære, stjerne), eller at primærkilden eller omgivelsene reflekterer utelukkende usynlige elektromagnetiske bølger.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er korrekt. Absolutt mørke kan ikke forekomme i den verden vi kjenner til. Det er bare umulig. Uansett om vi er i et rom hvor vi ikke kan se noe, så er det f.eks. dyr som hadde sett uten problemer.

 

Så vidt jeg vet, må sola slokne før det kan bli helt mørkt. Kan muligens hende at det kommer lys fra stjernene, det vet jeg ikke.

Lenke til kommentar

Absolutt mørke er teknisk mulig, kan kun skje dersom alle (primære) lyskilder i universet slukkes. Vårt synsspekter i forhold til enkelte dyr har ingenting med saken å gjøre (ettersom lys er definert via bølgelengder innenfor eller i nærheten av det vi kan se). Dessuten er absolutt mangel på elektromagnetisk stråling til en viss grad mulig (altså ikke direkte forbudt ved fysikkens lover).

 

Derimot er nevnte situasjon generelt ukompatibelt med liv, grunnet mangel på varmekilder.

Endret av dedeee
Lenke til kommentar

Mørke er i forhold til lys det samme som kulde er i forhold til varme. Et symptom på fravær av energi.

 

Grunnen til at mørke brukes mye som analogi på mere følelsesmessige ting er vel at det er en av de absolutt mest grunnleggende, vanlige reduserende handicap mennesker kan oppleve.

 

Filosofisk sett er vel mørke symbolsk for et absolutt utgangspunkt. Som for eksempel i bibelen. Samme lignelse kan man også bruke i en mildere form når det gjelder f.eks. søvn. Ut av mørket oppstår nye drømmer og nye virkeligheter. Det er også symbolsk for det ukjente, noe som for mange også vil si frykt.

 

Sånn sett kan man vel si at for folk som ikke er fornøyd med tingenes tilstand, så kan mørke være et positivt symbol på blanke ark og en ny start, mens for folk som er fornøyd med ting slik de er, så blir mørke negativt, av nettopp samme grunn.

 

Uansett, så blir det hvertfall viktig å skille på symbolsk mørke og fysisk mørke. Forskjellen er rimelig stor.

Lenke til kommentar
Absolutt mørke er da ikke noe problem whatsoever. Å isolere et rom for all stråling innenfor øyets spekter burde jo være en meget enkel sak. At annen stråling som kanskje en annen entitet kunne bruke for å "se" slipper gjennom har vel lite med menneskelig definert mørke å gjøre.

 

Er det vel. Alle materier vil transmittere elektromagnetiske bølger til en viss grad, noe som betyr at uansett hvor tykk vegg og uansett hva slags materiale vil en viss mengde lys slippe forbi. Det er derimot ikke vanskelig å gjøre dette til såpass små mengder at det er i praksis umulig å se noe som helst.

Lenke til kommentar

Jannis800: Tviler på det, men jeg spør i alle fall.

 

P1ndy: Jo, men det gjelder vel de fleste forum, altså mye spam, idioti og quote-bonanza etc.

 

On topic: For min del er mørket et tema som ligger et sted mellom filosofi og religion, altså esoterisk eller okkult om du vil. Mørket kan være ignoranse, fraværet av viljen til å se noe og kan sette i en negativ bås.

Lenke til kommentar
Dette blir et filosofisk tema.

 

Det er det samme som å spørre om definisjonen på "ingenting".

 

OP la denne tråden under Religion, filosofi og livssyn. Den ble flyttet pga de fleste ikke klarte å holde seg innenfor det filosofiske, men dro isteden wikipedia style om mørket.

Endret av Howareye
Lenke til kommentar
Dette blir et filosofisk tema.

 

Det er det samme som å spørre om definisjonen på "ingenting".

 

OP la denne tråden under Religion, filosofi og livssyn. Den ble flyttet pga de fleste ikke klarte å holde seg innenfor det filosofiske, men dro isteden wikipedia style om mørket.

Hvorfor er jeg ikke overraska.

"Jeg er smart, jeg klarer ikke tenke utenfor vitenskapens fire vegger. ALL HAIL ME!"

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...