Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Oppussing av tak


Anbefalte innlegg

I leiligheten vår (fra tidlig 70-tall) er det i taket spent opp en duk. Dette gjør det litt vanskelig med taklamper og pr i dag har vi bare funnet ett mulig festepunkt i taket og det er der det ene ledningsuttaket for lampe er. Resten er bare mykt. Jeg lurer på:

 

- for meg virker det litt sånn kvasi med duk til taket - er det helt ok eller er det en gammel billig løsning? Det ser ikke så verst ut egentlig.

 

- dersom vi skulle ønske å ha panel eller takplater med downlights i taket hvor mye ville vi måtte senke taket for å gi nok plass til downlights (for de trenger vil litt avstand til det over for brannsikkerheten?). Og hvordan gjøres det rent praktisk? Jeg ser for meg noe sånt som å feste plank inntil veggen for så å feste plank på tvers av rommet for så å feste panel til dette. Eller skal en ta bort sånn duk først og feste alt til det en måtte finne av plank eller hva det nå er som befinner seg over denne duken. Er det fare for å finne sånne skumle ting som asbest over denne duken?

 

Noen som kan gi en kort innføring så jeg vet litt hva jeg skal anskaffe anbud på?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

som regel er det panel over denne duken, som du fint kan feste den ned-senka himlingen til.

når det gjelder downlights, så er er minste-høyden 13cm. jeg pleier og legge meg på 15cm, for og ha litt og gå på.

Når man legger opp til downlights, må man bruke kasser for downlights, man fester disse i stenderne til det nedsenka taket, hvor man vil ha spottere. dette har med brannsikkerhet og gjøre. elektrikeren vet alt dette.

 

Hvis du ikke har så store snekker-erfaringer, så burde du ikke gjøre dette selv, fordi du vil sikkert ikke ha et tak i hodet, som kan drepe deg på sekundet.

samme med elektriker arbeidet, det må gjøres av en elektriker!

 

så du må snakke med en snekker som kan senke ned taket ditt minium 13cm.

men snekkern må ikke legge på panelen enda, for nå må du snakke med en elektrikker som kan sette opp disse kassene jeg snakket om, og som kan få lagt røranlegget til dem.

 

Når elektrikeren har gjort sitt i det nye taket, kan snekker komme og panelere igjen taket.

 

Når det er gjort, må elektrikeren tilbake og bore hull til spottere og koble sammen dette, også evt. alt annet han har lagt og gjort.

 

Tror dette skulle forklare mye av det du lurer på.

Hvis jeg skal tippe, vil vel dette fort komme på en 5-6000 kr. (med snekker og elektriker) (spørs også på omfanget av jobben, er det snakk om hele leiligheten, kan det fort koste litt.

 

Håper det ble litt klarere for deg nå. :)

Endret av just-_-me
Lenke til kommentar

du trenger ikke fore taket så mye ned, riv bort lærrettaket, om det ligger panel over det så kan du sage ut hull til spottkassene, da kan du klare deg med 22mm nedlekting som er nok til å skjule strømmen i:) Om taket du skal ha spotter i ligger mot kaldloft så bør du krype opp på loftet å legge extra isolasjon over spottene, å så kan det være greit å legge ny fuktsperre i himlingen før du legger panel eller plater.

Lenke til kommentar

Så du bor i en blokk?

Da er det garantert bettong i gulv og tak, og yttervegger.

men siden du bor i toppetasje, kan det godt hende at taket er laget av tre, og kledd med panel innvendig, og lagt på duk.

 

men uansett, og lekte ned taket ditt til downlights, blir egentlig ikke noe lettere om det er tre eller betong i taket ditt. :)

I betong tar det bare littegranne lengre tid og feste lektene i taket. :p

 

Har du tenkt og gjøre noe av dette selv?

Lenke til kommentar

Nei, jeg tror dette skal overlates til fagekspertise, men jeg synes det er veldig fint å vite på forhånd hva jeg skal be dem om å gjøre eller om vi i det hele tatt gidder å gjøre dette - takduken er jo i prinsippet ganske pen, men rommet er litt mørkt med bare ett festepunkt for lampe (vi har 5 spotter på den, men det er ikke nok for et stort rom).

Lenke til kommentar

Har du penger og lyst, så er det ikke noe problem :)

 

 

Men hvis du kjøper en sånn "wire" pakke, som du fester i hver ende av rommet, så kan du henge spottere i den.

De fleste lampebutikker selger sånnt. Se på dene siden for hva jeg mener:

KLIKK HER

 

For da fester du de to wirene i hver ende, (I betong veggene på hver side, da sitter det bra) og 12V trafoen henger du der hvor takpunktet er i dag.

verdt og sjekke ut! :)

Endret av just-_-me
Lenke til kommentar

Jo, jeg vet hva du mener. Vi hadde sånn i forrige leilighet, men der passet det bedre inn i helheten enn det gjør i denne leiligheten. Men det ligger litt an til at vi sparer penger på taket og legger det i varme i gulvet i stedet.... Tror kanskje det er bedre anvendt penger både for bokomfort og salgsverdi. Selv legger jeg sjelden merke til et helt normalt, anonymt tak når jeg går på visning. Det er kanskje en litt dyr "lampe" å fikse hele taket.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...