Gå til innhold

Apple: Svartelisting "hacka" iPhone's


Fritz0r

Anbefalte innlegg

Apple har nå tatt en ny "vri" mot folk som vil ha iPhone uten idiotiske og latterlige bindings abonomang.

 

 

Siste nytt er at de har startet med og svarteliste telefoner, dvs all support og service av telefonen blir nektet.

 

Og grunnen for dette er at det og "hacke" telefonen, eller og låse den opp strider mot abonents vilkårene for salget av telefonen.

 

Personlig så stiller jeg meg uforstående til at Apple blander seg inn i om telefonen er låst opp for bruk av andre abonemang, de har jo fått penger for telefonen ved salg.

 

http://blogs.zdnet.com/Apple/?p=882

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Er vi sikker på at dette er noe som konsekvent blir gjort, og ikke bare noe vedkommende som ser på telefonen bestemmer selv? (dvs, at det bare vil ramme enkelte uheldige personer)

 

Sony Ericsson har jo forsøkt noe lignende - i fjor var det i alle fall flere tilfeller av folk som fikk avvist garanti utelukkende pga operatørlåsen var fjernet - noe som ikke seg selv ikke strider mot garantivilkårene. Dette ser det ut som om de har sluttet med nå.

 

Nå har ikke jeg studert garantivilkårene til Apple, men de skal ha rimelig strenge vilkår om dette er nok til å miste garantien.

 

Folk flest tror tydeligvis at garanti er noe du plutselig "mister" bare ved å gjøre noe som helst som "ikke er helt ment at du skal gjøre". Verken Sony Ericsson eller Nokia's garantivilkår begrenser garantien bastant i slike tilfeller - det er kun dersom det er sannsynlig at inngrepet ditt forårsaket problemet, garantien ikke gjelder.

 

Edit: Nå har jeg studert garantivilkårene til Apple og finner dette:

This warranty does not apply: .. (e) to a product or part that has been modified to alter functionality or capability without the written permission of Apple;

 

Hele greien:

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor

This warranty does not apply:

(a) to damage caused by use with non-Apple products;

(b) to damage caused by accident, abuse, misuse, flood, fire, earthquake or other external causes;

© to damage caused by operating the product outside the permitted or intended uses described by Apple;

(d) to damage caused by service (including upgrades and expansions) performed by anyone who is not a representative of Apple or an Apple Authorized Service Provider (“AASP”);

(e) to a product or part that has been modified to alter functionality or capability without the written permission of Apple; (f)

to consumable parts, such as batteries, unless damage has occurred due to a defect in materials or workmanship;

(g) to cosmetic damage, including but not limited to scratches, dents and broken plastic on ports; or

(h) if any Apple serial number has been removed or defaced.

 

I motsetning til Nokia/Sony Ericsson og antagelig de aller fleste andre produsenter, ser vi her at i punkt e, har Apple bestemt seg for å fjerne kravet til at "skaden er forårsaket av" - det gjelder "uansett".

 

Det er godt mulig at dette er ulovlig i Norge, ettersom garantivilkåret da vil være dårligere enn forbrukerens lovfestede reklamasjonsrett.

 

Sitat fra Forbrukerombudet vedr en sak som har en liten likhet:

Det er mulig at et vilkår om at garantien [på mobiltelefon] vil falle bort i sin helhet ved bruk av et uautorisert verksted, uavhengig av hvorvidt det uautoriserte verkstedet har forårsaket noen skade på produktet, vil kunne bli ansett som urimelig etter markedsføringsloven § 9a.

 

Garantivilkår som setter begrensinger i forhold til forbrukerens rettigheter etter forbrukerkjøpsloven vil imidlertid normalt kunne forbys etter markedsføringsloven § 9a.

 

Her er en annen sak som viser at det ikke er fritt frem å "forby" brukeren å gjøre ting hvis garantien skal gjelder:

http://www.forbrukerombudet.no/index.gan?id=11010944&subid=0

http://www.forbrukerombudet.no/asset/2185/1/2185_1.pdf

Endret av Lurifaksen
Lenke til kommentar

Lurfiaksen: Du har glemt en vestentlig ting i sammenligningen din. En villkårlig SE eller Nokia telefon er jo laget med tanke på at den på et eller annet tidspunkt skal låses opp, og selges også uten operatørlås.

Dette er derimot ikke tilfelle med iPhone. iPhone er i utgangspunktet kun ment brukt med en operatør.

 

Dersom SE eller Nokia hadde levert en spesial-telefon som kun ble solgt i forbindelse med abb. hos en enkelt operatør, hadde de sannsynligvis gjort noe av det samme som Apple gjør.

 

Forøvrig kan det godt stemme at dette ikke hadde vært akseptert her i Norge. Men vi i Norge er jo også i en særstilling når det kommer til forbrukerrettigheter, hvor forbrukeren har blitt gitt (urimelig?) mye makt i forhold til produsentene. Forøvrig er jo dette heller ikke relevant, da man pr. dags dato ikke kan kjøpe denne telefonen i Norge, og når man kjøper noe fra utlandet gjelder lovene i det landet man kjøper fra, og ikke de norske forbrukerkjøpslovene.

Lenke til kommentar

Men som jeg sa selgs telefonen ikke pr. dags dato i Norge. Det som teller er hvor du fysisk kjøper telefonen, ikke om det finnes butikker i Norge. Du får ikke kjøpt telefonen i Norge pr. i dag, og dermed så gjelder ikke norsk kjøpslov på kjøp av denne telefonen.

 

Om du kjøper en iPod i Norge gjelder norsk lov.

Om du kjøper en iPod i Storbritiania gjelder britisk lov.

Om du kjøper en iPod i USA gjelder amerikansk lov.

 

Norsk kjøpslov er pr. i dag ikke relevant da man ikke får kjøpt telefonen i Norge, og alle diskusjoner rundt dette med forankring i det norske lovverket er ubrukelige da man enda ikke engang vet om telefonen noensinne kommer til å bli solgt i Norge. Man vet heller ikke hvilke garantivillkår som kommer til å bli brukt dersom den blir solgt i Norge.

Lenke til kommentar
Lurfiaksen: Du har glemt en vestentlig ting i sammenligningen din. En villkårlig SE eller Nokia telefon er jo laget med tanke på at den på et eller annet tidspunkt skal låses opp, og selges også uten operatørlås.

9548138[/snapback]

Denne saken har jo ikke noe med operatørlås å gjøre... (men iPhone er for øvrig også laget med mulighet for å låses opp akkurat slik som alle andre telefoner)

 

Denne saken gjelder hvorvidt det er lovlig å sette som et vilkår at garantien bare "forsvinner" på et irrelevant grunnlag (det sier jo seg selv at det blir for dumt å nekte garanti på f.eks et deksel som går i oppløsning etter en måned, med begrunnelse at telefonen er blitt software-modifisert).

 

Og ja, dette gjelder jo selvfølgelig kun om telefonen skal selges i Norge. Jeg ville bare presisere hvor iditiosk dette er - faktisk så idiotisk at det antagelig er forbudt i Norge.

Endret av Lurifaksen
Lenke til kommentar

Jeg ser at du ser dette med den bortskjemte norske forbrukers øyne: Jeg er konge, produsenten skal bøye seg i støvet for meg. ;)

 

Jeg ser selvsagt både positive og negative sider av noe slikt. Men å si at noe slikt er idiotisk vil jeg påstå er å se saken bare fra en side.

 

Det kan f. eks. være svært vanskelig å reparere et produkt som det er foretatt en uautorisert softwaremodifikasjon på, selv for enkle hardwareutskiftinger som du skriver om. Det kan f. eks. bli svært vanskelig og/eller tidkrevende å faktisk teste hardwareutbyttet etter at det er skjedd pga. softwaremodifiseringen.

 

Selv hadde jeg godtatt villkår som sa at all uautorisert softwaremodifikasjoner må reverseres før enheten leveres til reparasjon.

Lenke til kommentar
Jeg ser at du ser dette med den bortskjemte norske forbrukers øyne

9558864[/snapback]

Nei, jeg ser det fra "normale" øyne. Jeg er enig i at norske forbrukere har for gode rettigheter - spesielt med reklamasjonsrett på 5 år på mobiltelefoner f.eks, som er nærmest håpløst - men akkurat dette mener jeg virkelig at forbrukere bør kunne forvente.

 

Det skaper ikke noe ekstraarbeid for Apple å bytte f.eks. et deksel om softwaren er modifisert. Uansett kan de jo bare legge inn softwaren på nytt for å fjerne "modifikasjonen" - dette må de jo gjøre uansett hvis de på en fornuftig måte skal teste noe software relatert, ergo ingen ekstraarbeid.

 

At både Sony Ericsson og Nokia frivilig har latt være å legge inn et like begrensende garantivilkår (gjelder ikke kun i Norge) mener jeg bekrefter at et slikt vilkår bare er dumt.

Lenke til kommentar

Tja. Et deksel er ikke noe problem nei. Jeg ville bare påpeke at det kan faktisk ha sine årsaker. Dersom f. eks. den uautoriserte software hacken setter firmwareoppdattering ut av spill, vil jo eneste mulighet være å fysisk programere minne på ny noe som ville være en urimelig utgift dersom f. eks. skjermen er gått.

 

Forøvrig er jeg heller ikke så sikker på din påstand om at dette sannsynligvis ikke er lov i Norge. Jeg kan ikke se noe problem med å ha dette garantivillkåret, så lenge man faktisk aksepterer å reparere den når det reklameres. Ja det ville være ulovlig å nekte reklamasjon av denne årsaken, men å nekte bruk av garanti er noe helt annet. En garanti må nødvendigvis gi noe mer enn man har krav på av reklamasjon for å kunne kalles en garanti i Norge. Det at disse ekstravillkårene faller bort grunnet uautorisert softwaremodifikasjon ser jeg ingen problemer med.

 

Hva angår 5 års reklamasjon på telefon ser jeg også begge sider av saken. Slik de fleste bruker sine telefoner i dag så er det absurd, men ikke nødvendigvis for alle. Selv har jeg hatt 7 telefoner på 10 år, ikke så høy gjennomsnittslevetid, men telefonen jeg har vært mest fornøyd med var daglig i bruk i over 3 år.

Alle disse telefonene fungerer fortsatt i dag :thumbup:

Min gode gamle 6150 er fortsatt i daglig bruk koblet til en PC. Den ble kjøpt i 1999. Den er altså 8 år gammel, og fortsatt i daglig bruk.

Å si at en mobil ikke varer vesentlig lengre enn 2 år blir helt feil, og dermed er tolkningen om at man skal ha 5 års reklamsjonsrett korrekt ut fra lovens bokstav. Om det er noe som er feil her så må det være loven, og ikke hvordan den er blitt tolket.

Endret av cyclo
Lenke til kommentar
Enig med cyclo, garanti vil kunne bortfalle ved bruk av uautoriserte "hacks" på iPhone, men derimot vil reklamasjonsretten bestå om den ville vært solgt i Norge.

9571690[/snapback]

? Selvfølgelig, det står jo i garantivilkårene - det jeg prøver å forklare er at om iPhone blir solgt i Norge kan et slikt garantivilkår muligens være ulovlig...

 

Hvis du ser lenger oppe på linkene jeg postet ser du at noen bilprodusenter har hatt som garantivilkår at garantien bortfaller ved bruk av uoriginale deler/uautorisert verksted - dette har forbrukerombudet fastslått at er ulovlig.

Lenke til kommentar
Hva har egentlig det med saken å gjøre? Man kan da ikke sammenligne epler og pærer på den måten.

Uorginale deler/uautorisert verksted != uautorisert software hack.

 

Om du skal sammenligne det med noe må det nødvendigvis være chiptrimming av bilen, endring av bilens telleverk o.l.

9573501[/snapback]

 

Begge ting du nevner er fysiske inngrep på bilen, som hardware unlock på mobil.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...