Gå til innhold

Spørsmål ang K10D


Anbefalte innlegg

Hei

 

Jeg skal snart kjøpe mitt første speilreflekskamera. Har sett mye på K10D, K100D og D80. Alle sammen ligger godt i handa. Magefølelsen min sier K10D, men prisen på K100D og det store glassutvalget til D80 gjør meg veldig usikker. Derfor har jeg noen spørsmål :)

 

1. Har veldig lyst til å begynne med en 50mm, for å lære meg komposisjon og slikt. Nikkoren koster den under tusenlappen, men jeg kan ikke finne noe lignende nytt til Pentax. Hvertfall ikke i prisguiden, fotovideo eller japan. Har sett litt på ebay, der finner jeg endel av SMC 50mm f1.4 M. Vil jeg få autofokus på denne når jeg setter den på K10D? Er pentaxglass generelt dyrere enn f.eks. nikon og canon?

 

2. Har som sagt også sett på K100D, men har lyst på et kamera jeg kan vokse med. Hva skiller K10D fra K100D? Er det bedre å kjøpe K100D, og heller investere i glass?

 

3. Vet ingen kan svare nøyaktig på dette, men er det fare for at Pentax forsvinner fra markedet etterhvert?

 

Kommer sikkert med flere spørsmål :) På forhånd takk!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

1) Å begynne med en 50mm er noe av det smarteste du kan gjøre! :) Pentax har desverre ikke noe som tilsvarer Nikon og Canons rimelige 50mm f1.8, men de har en 50mm f1.4 (https://prisguiden.no/product.php?product_id=25257) til ca kr 2300,- og 43mm f1.9 (https://prisguiden.no/product.php?product_id=77174&view=productinfo) til ca kr 4900,- som begge to er gode objektiver. Hadde jeg vært Pentaxbruker hadde jeg også sterkt vurdert det sinnsvakt lekre 40mm f2.8 "pancake"-objektivet (https://prisguiden.no/product.php?product_id=25249&view=productinfo) til kr 3100,-.

 

2) K100D er ikke verst, men K10D er rett og slett et herlig kamera! Har du råd, så gå for det! Her kan du se forskjellene mellom dem, og du bør også lese våre tester av dem begge to: https://prisguiden.no/vis_side_ved_side.p...ids%5B%5D=52075

 

3) Ingen verdens fare for at Pentax kommer til å forsvinne fra markedet. Ikke bare har de hatt eventyrlig suksess med sine siste digitale speilreflekskameraer, men akkurat som det skjedde med Minolta vil garantert noen andre ta opp Pentax-standarden dersom Pentax mot formodning skulle gå konk.

Lenke til kommentar

Hei, se på denne linken Pentax objektiver

Der finner du 50mm til 2600,- veil.pris her i Norge. Den har autofokus, og regnes som et svært godt objektiv.

 

Hadde samme valgets kvaler som deg, med Nikon 80 og K10D, mitt valg falt på K10d pga værtetting, søker er stor på begge. Et lite pluss for Nikon er vel brukt marked for objektiver, men begge leverer nye objektiver med svært god kvalitet, men det koster som de fleste ting av god kvalitet.

 

Jeg ville tro en av de nye objektivene som kom nå i høst er aktuelle kandidater for mange, de er også værtette og kommer i DA16-50 og DA50-135 tror jeg, se øverst på linken, der finner du disse. Disse har f2,8 gjennom hele spekteret.

Endret av acer290
Lenke til kommentar

1. For øyeblikket finnes det ikke noen ny 50mm med K-fatning. Men det kommer til å forandre seg med tida.

 

Det er litt tendens til tørke i brukmarkedet når det gjelder Pentax. Det har med stor etterspørsel og gjøre. Så litt av svaret på spørsmål 3 ligger litt her.

 

Når det gjelder autofokus eller ikke, så kommer det ann på hvilken versjon du finner. FA og F seriene gir autofokus, og selvfølgelig DA serien. A serien gir blender og lukkerautomatikk, men ikke autofokus. De virkelig gode kjøpene finner i K og M seriene. De er eldst. Men de er solide som steiner, det meste er kurant optisk, men du mister all automatikk (kamera har en hack, som hjelper deg en del).

 

2. Hva som skiller de to KD modellene? Det er mye. Grovt sagt, så dreier det seg om ergonomi og brukervennlighet. K10 henvender seg til de litt mer avanserte brukerne. Derfor har de lagt mange funksjoner ut på kroppen i form av knapper, i stedet for å begrave de i menyer. Så K10D er raskere og bruke for de som er litt mer drevne. Til gjengjeld er det mer komplisert. Det er egentlig hovedforskjellen. Så har K10D litt flere pixler. Det gir større oppløsning, mens K100D er litt bedre på støy ved høy ISO.

K10D er gjennomgående litt raskere, altså det egner seg litt bedre til actionfoto. På toppen har vi glasuren på kaka, værtettinga. Så hvis du ønsker å fotografere i alt slags vær, er K10D den beste.

 

3. Dette har jeg delvis besvart. Pentax opplever et stort løft for tida. Så det går rett vei. Men de har mye å ta igjen. Så ingen vet om de overlever. Jeg tror det, men er ikke sikker.

Men K-fatningen, den kommer til å overleve. Så den dagen kameraet ditt ryker, vil du kunne kjøpe nytt uavhengig av om Pentax overlever. Samsung er en koloss av et selskap, større enn f.eks. Sony. (De bygger forresten stridsvogner også :dribble: ) Og når de har valgt å satse på fatningen, da skal det mye til at den forsvinner. Den dagen de er klare med egne APS-brikker da skulle det ikke forundre meg om også de to store vil skjelve litt i buksene.

Så du behøver ikke å frykte at du ikke vil få brukt objektivene dine i framtida.

 

Mvh Tim Typo

Endret av fototim
Lenke til kommentar
PMNormal har helt rett, 50mm kan bli litt trangt. Jeg er bare for vant til fullframe.

9475235[/snapback]

Pentax har en 35mm f/2,0 til 3200, og en 28mm f/2,8 til 2700 på Fovis sider. Dere prisene som oppgis der er litt høyere enn noen av de som man finner i produktguiden, men der fant jeg ingenting om disse to objektivene.

Til de prisene så bør de være veldig bra, for de ligger en tusenlapp over hva tilsvarende objektiver fra Canon koster. Sannsynligvis er de bedre, for Canons alternativer med samme specs er ganske rimelige løsninger. De er ikke dårlige (skal selv ha en av de to fra Canon), men man får stort sett det man betaler for. Når Canons 50/1,8 har lavere veiledende pris enn Nikons tilsvarende, så skyldes det blant annet at Nikons har 7 blenderlameller i motsetning til 5 hos Canon. Det er også et bedre objektiv mekanisk og optisk. Det samme gjelder sikkert Canons faste FF-vidvinkler, som koster omtrent tusenlappen mindre enn Nikon og Pentax' tilsvarende.

 

Pentax kommer også med en 35mm f/2,8 makro limited denne måneden. Ingen pris er oppgitt på Fovis sider. Jeg fant også ut at 50mm f/1,7 fremdeles er i produksjon, men den føres ikke i Norge. Den var bare med på den totale oversikten over objektiver til Pentax' småbildesystem.

 

Og nå skal jeg sjekke Fovis sider for å finne ut hvordan det står til med Pentax 645. Det er neppe like interessant for denne tråden.

Lenke til kommentar

Tusen, tusen takk for alle svar. Innmari kjapt!

Tror ærlig talt selv at jeg kommer til å kjøpe huset sammen med kit 18-55mm. Har ikke råd til annet. Men etterhvert er 35mm f/2,0 eller 28mm f/2,8 veldig reelle alternativer. Er jo også mye billig på ebay, men det meste er uten automatikk. Tror jeg kommer til å trenge det i starten. Er ennå en stund til jeg skal kjøpe, kanskje Pentax kommer med ny modell så K10D synker i pris?

 

Har et Canon Powershot S3 IS som jeg skal selge. Er ca et år gammelt. Ingen synlige slitasjemerker. Hva tror dere jeg kan få for den? Hvor lønner det seg å avertere? Finn?

 

Takk!

Lenke til kommentar

Absolutt ikke dumt å gå for en Pentax. Hadde jeg ikke hatt Nikon-systemet (dvs. skulle startet på et nytt system i dag), hadde jeg mest sannsynlig valgt Pentax K10D. Lekkert kamera. Eneste er at autofokusen bråker litt mer enn på f.eks Nikon og Canon, ihvertfall på kitobjektivet og et par litt eldre objektiver. Ellers smeller speilet litt mer høylydt enn hos mange av konkurrentene. Men bortsett fra det, er K10D et mer interessant kamera enn f.eks D80, blant annet på grunn av stabilisator i huset og værtetning.

 

Ja, de har et mindre utvalg av objektiver i butikkene enn Nikon og Canon, men med tanke på K10D sin suksess, vil det bli mer av dette i butikkene. Der jeg jobber, har vi begynt å få mer Pentax-optikk som lagervare enn for bare et års tid siden. Det som ikke finnes på lager, kan selvsagt bestilles. K10D har fått såpass stor etterspørsel, at den kan være tidvis noe vrient å få tak i der og da... så det sier seg selv at flere butikker også vil være interesserte i å ta inn mer Pentax-utstyr etterhvert.

 

Til sist vil jeg fremheve importøren, Fovi, som jeg personlig synes er blant de aller mest seriøse importørene i Norge. Er aldri problemer med de, mens importørene av både Canon, Nikon, Leica og flere andre større merker kan være vriene å ha med å gjøre i bl.a. garanti og reklamasjonssaker.

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Hei

Med tanke på de eldre objektivene uten motor, hvordan blir det da for en nybegynner uten autofokus? Vil det hemme meg veldig, eller er det bare snakk om en vanesak.

Tiden for kamerakjøp kommer nærmere og nærmere, og jeg blir mer og mer usikker. Blir nok sannsynligvis kjøpt fra ebay. Helst brukt. I tillegg går jo M-objektiver for slikk og ingenting der.

Lenke til kommentar

Om manuell fokus vil hemme deg i starten? Tja. Du vil nok bruke litt mer tid på å ta et bilde. Særlig før du får trent litt. Men når du først kan det, så vil du i mange situasjoner stå mye sterkere enn disse "pysete tullingene" som tror at autofokus er et must. Velger du lyssterk optikk, 2,8 og større da er det ganske enkelt å fokusere manuelt siden K10D har en svært god søker. Velger du K100D så har den litt mørkere søkerbilde, og da vil du nok streve en del i starten.

 

Men hvis du er ganske blank, vil jeg nok råde deg til å styre unna M og K seriene. Der mister du all automatikk, bortsett fra en form for semiautoatikk, som er vanskelig å bruke hvis du ikke har et visst grunnlag. Og da gjør du det nok litt for vanskelig for det selv.

 

Gå for A-serien eller nyere, og styr unna lyssvake zoomer, i starten. Så kan du lete etter billigere K oh M godbiter seinere.

 

Mvh Tim Typo

Endret av fototim
Lenke til kommentar

Jeg har tatt litt bilder med K100D og en gammel 50mm, og det var ikke spesielt vanskelig. Vi må huske på at fokussnekkene på mf-optikk er mye bedre enn de på af-optikk, slik at man merker raskere at noe er i fokus. Innstillingen blir mer gradvis, slik at man ikke kan gå forbi fokuspunkt like raskt som med en kort snekke.

Mindre lyssterk optikk er det klart vanskeligere å bruke (den jeg har brukt er f/2), men det er jo helst i kombinasjon med lyssterk fastoptikk at det er aktuelt å bruke gammel optikk. Jeg anser det ikke som noe problem å fokusere på dSLR med et objektiv som er f/2,8 eller bedre. Til og med f/3,5 burde gå greit, selv om jeg ikke kan hevde det av personlig erfaring.

 

Edit: Det kreves ikke mye erfaring å se når noe er skarpt eller ikke. Bare godt syn, eller riktige brille/kontaktlinser.

Endret av PMnormal
Lenke til kommentar
Fokuspunktene blinker når området er i fokus når du fokuserer manuelt også, så du får hjelp med manuelle objektiv. Likevel må jeg innrømme at jeg fremdeles har litt dårligere hit rate når jeg fokuserer manuelt, men det er i stor grad en treningssak.

9616530[/snapback]

Bruker du et gammelt mf-objektiv når du har problemer med å få til manuell fokus skikkelig? Husk at det er mye vanskeligere med et af-objektiv, siden fokussnekken er så kort.

Lenke til kommentar
Bruker du et gammelt mf-objektiv når du har problemer med å få til manuell fokus skikkelig? Husk at det er mye vanskeligere med et af-objektiv, siden fokussnekken er så kort.

9616554[/snapback]

Bl.a. en Pentax-M 200mm. Det er ingenting å si på ergonomien, det er utelukkende fotografen. :)

 

Har såvidt rundet 2000 eksponeringer nå, og det går bedre for hver gang jeg bruker objektivene.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Det er K100D som bruker vanlige AA batterier. Dette fungerer med engangs alkaliske AA batterier, men det anbefales å bruke lithium eller oppladbare med ni-mh teknologi.

 

Ok. Takk for svar :-)

 

Når jeg først er i gang: hvilke gamle objektiver fungerer på Pentax K10D? Vet at Takumar virker (tror jeg i hvert fall), men er det andre merker som virker også?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...