Gå til innhold

Hvorfor tiltrekkes vi av konspirasjoner?


Anbefalte innlegg

Hvorfor er vi, mennesker, tiltrukket av konspirasjoner?

 

Vi finner dem i dataspill, filmer, bøker og det finnes mange teorier fra det virkelige liv.

 

Dette er IKKE en diskusjon om ulike konspirasjonsteorier holder vann, så vennligst ikke post om slikt.

 

Jeg lurer bare på hvorfor vi er tiltrukket av dem.

 

:)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Godt spørsmål :)

 

Kan hende det ligger i menneskets natur å spekulere? På samme måte som "hvordan oppstår et rykte"?

 

Der man ikke kjenner hele sannheten er det kanskje enkelt å konstruere noe som høres sannsynlig ut, og jo flere som deltar i prosessen jo fortere kan det oppstå konspirasjoner?

 

Forresten ikke meningen å bare svare med spørsmål.. følte meg bare tiltrukket av emnet :whistle:

Endret av TheHead
Lenke til kommentar

Mennesker er, som Jalla sier, gode på å se mønstre. Vi synes også å ha et innebygd behov for å se mening og formål i verden, om det nå er biologien eller kulturen som har innprentet det i oss.

 

Om jeg skal spekulere litt, så kan jeg jo bringe fram et bilde av en hulemann ute i skogen om natten som ser en busk bevege på seg. I kanskje 1 av 10 tilfeller er dette et farlig dyr. I 9 av 10 tilfeller er det vinden eller en annen, ikke-levende årsak. Likevel vil det være en fordel for denne hulemannen å bli redd og rømme der i fra, fordi 1 av 10 ganger er det en virkelig fare for livet. Altså vil dette bedre sjansene hans for å få spredd genene sine.

 

Dette scenarioet illustrerer vår tendens til å se agenter (hvor agenter her referer til vesener som har en viss mulighet for å tenke og gjøre beslutninger, være seg dyr eller mennesker) hvor det ofte bare er ikke-agenter. I 9 av 10 tilfeller er det vislende løvet eller lyset i natten bare vinden eller månen som gjenspeiler seg i en sølepytt, likevel vil vi ha fordel av instinktet med å anta at det er et rovdyr den ene gangen det ikke er det.

 

Koble det sammen med det at vi er så nyssgjerrige. Om elva hele lokalsamfunnet var avhengig av tørket ut var ikke folk fornøyde med forklaringen at "det er naturlig" eller "det er slikt som skjer"; snarere ville de lett etter en dypere mening. De ville sett det som straff fra gudene heller enn naturlig.

 

Hjernene våre er mønstermaskiner som stadig leter etter et mønster i inntrykkene det får. Korrelasjon er stort sett det hjelpemiddelet vi har for å finne mønstre. Om et lite barn ser noen dunke borti et glass melk og så ser melkeglasset falle, vil det fra tidlig alder skjønne sammenhengen. Stort sett er også slike korrelasjoner tegn på en årsak/virkning-kjede. Selv om det kan være at noen hadde støtt borti bordet samtidig som noen andre støtte borti melkeglasset, slik at melkeglasset ikke falt fordi det ble dunket borti men fordi noen støtte borti bordet det sto på, så er det ikke dette vi fester vår lit til.

 

Så har vi mer søkte korrelasjoner som kan være tilfeldige. Det er ikke lett å se hvordan det at en Sør-Amerikansk nasjon kommer på fjerdeplass i fotball-vm har noen innvirkning på hvor mange pingviner som blir født i gjennomsnitt i et kull det året. Selv om vi skulle være så observante å oppdage at hver gang fjerdeplassen går til et Sør-Amerikansk land, så øker gjennomsnittskullet av pingviner med 0.7, så vil vi antagelig ikke tro at det har noen direkte innvirkning.

 

Det er når vi ikke gir slipp på slikt at det blir konspirasjoner. Hvis vi kombinerer den menneskelige evne til å se mønster i alt, med metoden for å se mønstre, korrelasjoner, og med vår tendens til å ikke være tilfredse med tilfeldigheter eller naturlige årsaker og heller tro at det står agenter bak når det like gjerne kan være ikke-agenter, så tror jeg vi er inne på noe.

 

Når folk ser korrelasjoner de ikke greier å forklare, og ikke tar seg tilstrekkelig tid til å tenke over mulige tilfeldigheter eller ikke-agenter som årsaker, blir ofte en konspirasjonsteori født (eller en eksisterende teori får seg en ny tilhenger). Når man først har fått på seg konspirasjonsbrillene og har bestemt seg for at det finnes en gruppe agenter og trekker i trådene og hemmeligholder, er det ikke lett å få dem av igjen. Når man først ser verden gjennom et filter av konspirasjoner ser man dem overalt. Når selektiv hukommelse melder seg på og man bare legger merke til de ting som kan tolkes til fordel for konspirasjonen, er man virkelig ute og kjøre.

 

Konspirasjonsteorier er gjerne lappetepper av alle disse tingene: korrelasjoner som er like syke som mitt eksempel med pingviner og Sør-Amerikanske lands plasseringer i fotball-vm; forestillinger om at det er agenter (beslutningstakende vesener) der det like gjerne kan være naturlige årsaker; selektiv hukommelse og underbevisst utvelging og fokus på fakta som er for teorien og tilsvarende glemsel og mangel på fokus på fakta som kan si teorien i mot; en forestilling om at det må finnes mening eller formål i hendelser som like gjerne kunne være tilfeldigheter.

 

Noen, hvor mange vet jeg ikke, tar det så inn over seg at de går fra tvilsom logikk og selektiv hukommelse til rein fabrikering av fakta.

 

Et sted å gå for å forsøke å forstå hva som driver folk til dette er Flat Earth Societys forum. Der er det en gjeng folk som enten genuint tror på Flat Jord-konspirasjonen eller er så dyktige til å imitere at du likevel vil få noe ut av det ;)

 

Håper dette ga noe mening. Kanskje mine tanker om hvorfor folk flokker til konspirasjonsteorier bare er en konspirasjon i seg selv? Ellers er det flott at noen kommer med litt ordentlige tema for diskusjon i Religion, filosofi og livssyn, og ikke bare de samme, gamle diskusjonene om Guds eksistens og så videre :)

Lenke til kommentar

Husker en kompis i militæret som klikka og raste ut metervis med rødfis gjennom MG42'en mot noe han trodde var et jegerkompani.

Han som var på vei mot posten for å si fra at det ikke skulle skytes den natta uansett fikk seg et lite sjokk :p

 

Han så ansiktstrekkene på folket og mye annet rart, men det var bare snø, trær og vind samt en livlig fantasi som lå bak.

 

Fiffig historie som illustrerer hvor lett en kan lure seg selv.

Lenke til kommentar

Hvis du kunne vært så snill å funnet den artikkelen, og postet en link, så hadde det vært kjempefint :)

 

Skulle gjerne vist årsaken.

 

Edit: Me Sjøl, bra innlegg. Litt i etterkant fra meg, men først i dag jeg har _orket_ å lese nøye gjennom hele. Det burde jeg gjort mye tidligere.

 

:)

Endret av MetroN
Lenke til kommentar
Det er vel enklere å fastslå at terrorister styrta inn i WTC enn at Bush står bak og alt det medfølger. Og syndebukker? Om man ikke har en konspirasjonsteori på 9/11 så er de der allerede, nemlig terroristene, Al-Qaeda og hele suppa.

9504049[/snapback]

 

Så fort det blir snakk om konspirasjoner, konspirasjonsteorier, så tror folk det er teorier som ikke er basert på sannheten, og at det er teorier som ikke er sanne. Men folk glemmer at det foregår konspirasjoner rundt oss hele tiden, større og mindre.

 

Før terroristene styrta fly i WTC, var det ikke da en konspirasjonsteori om jeg hadde sittet og snakket om at i år, bla, bla, den og den datoen så kommer arabere til å kapre fly og styrte dem i bygninger i USA?

 

Det har jo også blitt avdekket en god del konspirasjoner opp gjennom årene.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Gjest Slettet+9871234

Dette har sikkert vært nevnt før, men jeg tror nå i alle fall at vi tiltrekkes av konspirasjoner fordi det er så uvanlig, så spennende og i det hele tatt fungerer som "krydder" i hverdagen for mannen i gata.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...