Gå til innhold
Trenger du hjelp med internett og nettverk? Still spørsmål her ×

Telenor har begynt å presse innholdsleverandører


Anbefalte innlegg

http://www.digi.no/php/art.php?id=386847

 

Telenor sier de ikke skal ta betalt av innholdsprodusenter, men har likevel sendt et rådyrt tilbud til Schibsted.

 

IT-direktør i Schibsted, Dag Wigum, går til angrep mot Telenors påstander. For Wigum har fått et brev med en frisk regning i posten - noe som altså står i full kontrast med hva Telenor lover.

 

Schibsted er nettopp den type aktører som Telenor lover at ikke skal få en ekstra-regning, men Wigum har fått et tilbud fra Telenor om direkte utveksling av trafikk som er langt fra gratis.

 

Schibsted og NRK er koblet til internett med sin egen kabel til Internett. I utgangspunktet kan de miste kontakten med alle Telenors private kunder, men Telenor tilbyr dem nå - mot betaling - å få leie en linje inn til Telenor, forteller Wigum.

 

Aftenposten og Finn.no betaler i dag 100.000 kroner i året for å ha en forbindelse til NIX. Denne linjen er på 11 GB.

 

- Vi fikk et mye, mye dyrere tilbud fra Telenor på en linje som bare var på 1 GB, forteller Wigum.

 

Trolig har Telenor sikret seg at Wigum ikke kan røpe den konkrete prisen, men Wigum påpeker et enda et oppsiktsvekkende faktum.

 

- Telenor mente at prisene deres var rettferdig, for de var basert på prisene deres bedriftskunder betaler for internett-tilgang. Telenor vil altså ha betalt for både for å servere tilgang til internett og så ha betalt med samme priser for at andre som oss skal få tilgang til deres kunder, forteller Wigum til digi.no.

 

Schibsted og Wigum sa blankt nei til Telenors tilbud. Schibsted beholder i stedet koblingen til Nix og satser på at det går greit å sende trafikken sin via andre internettt-leverandører som har koblet seg til Telenor.

 

Også NRK fortalte på onsdag til digi.no at de har sagt nei til et tilsvarende tilbud fra Telenor, men NRK ville ikke si noe om prisen.

 

- Dette truer hele måten internett fungerer. En ting er Schibsted, men hva med de mindre internett- og innholds-leverandørene, spør Wigum.

 

Wigum har foreløpig ikke konfrontert Telenor med deres påstander om at de ikke skal ta seg betalt og kravet han selv har mottatt.

 

(digi.no)

_________________________________________________________________

 

 

Telenor klarte altså bare å holde "løftet" i et par døgn....

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Saken i vg også:

http://www1.vg.no/teknologi/artikkel.php?artid=145896

 

 

FY F!

 

Dog:

 

- Det er neppe noen tvil om at Telenor akter å styre hvilke innholdsleverandører kundene skal ha adgang til, sier lektor ved Universitetet i Oslo, Gisle Hannemyr til VG Nett.

 

- Det er kundene hos internettleverandørene som bestemmer hvilket innhold de finner interessant. Den eneste trafikken som Telenor bærer fra Schibsted og de andre innholdsleverandørene er jo den som Telenors kunder ber om. Telecom-aktører har kun én oppgave og det er å transportere den trafikken som kundene etterspør. Det at kundene skal bestemme, må være grunnlaget for Internett, sier Gisle Hannemyr.

 

- Skal man ta dette bokstavlig så innebærer det at Telenor vil styre kundenes tilgang til nettsider som Aftenposten.no og Finn.no.

 

- Heldigvis er det ikke fullt så ille i virkeligheten, hvis denne situasjonen skulle oppstå vil Telenors kunder få tilgang til Schibsteds nettsider ved å sende trafikken via servere i utlandet, sier Hannemyr.

 

- Telenors kunder vil trolig ikke merke mye til det som skjer på mandag, bortsett fra at det kan ta lenger til å laste sider fra Schibsted.

 

 

 

 

 

Allikevel syns jeg det sier litt om Telenors forhold til sine BETALENDE kunder. Enda en grunn til at jeg har Catch Communications hjemme. (dog vet jeg at det ikke heter det ennå, men jeg lever i den tro at det fortsatt heter dette)

Lenke til kommentar

Jeg blir kvalm, jeg synes bare det er synd at denne saken ikke har større artikler i VG og Dagbladet, de kunne f.eks skrevet fom da og da får ikke telenorkunder tilgang til vg el. og sperret ute hele telenor fra sidene deres. Desverre tror jeg reklameintektene er for store til at de tørr å gjennomføre dette.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-80wCWpIM

Det er kundene som bestemmer, vi så da resultatet av "kvoteløsningen" de lanserte der brukere kunne laste ned en viss mendge med data. Tok ikke spesielt lang tid før den forsvant nei.

 

Er absolutt ikke imponert over det som Telenor gjør nå

Lenke til kommentar

Denne gang gikk Telenor for langt.

 

Det Telenor i praksis gjør er å holde kundene sine som gissel, og krever løsepenger fra Schibstedt. Telenor burde blitt kastet ut av nettet for bare å ha tenkt på slike tanker.

 

Hva blir det neste?

 

Nett er Nett

Alt eller Ingenting

Endret av Burja
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-80wCWpIM

Er litt overrasket over hvor lite publisitet denne saken egentlig får, hadde jeg vært større fan av konspirasjonsteorier så hadde jeg lagt frem forslag om at nettavisene får "avslag på prisen" for å holde kjeft om saken.

Lenke til kommentar
Selvsagt, de har jo betalt dyrt for den eksisterende infrastrukturen i form av kobberet over hele Norge.

8928798[/snapback]

Nei - De FIKK det da de ble privatisert i "gave" fra folket (sic.) som hadde bygget det opp vha. skattepenger i sånn hundre år. :whistle: Blir faen kvalm av sinne når jeg tenker på det.

Noen som har mer info om dette? Lukter kupp/konspirasjon.

 

Mine "aksjer" i fastnettet hadde de aldri i verden fått om jeg kunne bestemt. Det burde vært skilt ut i et statlig regulert non-profit foretak så alle selskaper kunne konkurrert på likt grunnlag til det beste for eierne av nettet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...