Gå til innhold

Fiolin vanskelig å lære seg?


Footy

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Fiolin er definitivt ett av de vanskeligere instrumentene å starte med ja. Det er flere grunner til det:

 

1. Det er vanskelig å få god lyd i den i starten. Det har det til felles med blåseinstrumenter (trompet, sax...) Mens det enkleste instrumentet er piano. Bare du ikke slår for hardt på tangentene så får du en rimelig pen klang. Gitaren er i en mellomklasse her.

 

2. Den mangler bånd. Du har ingen angivelse for hvor du skal plassere fingrene, og derfor tar det tid før du kan spille rent. Der er de fleste andre instrumenter lettere. Pianoet igjen er lettest, siden du har en tangent for hver tone. Gitaren er enklere enn fiolinen fordi den har bånd. De fleste blåseinstrumenter (trombonen unntatt) har faste ventiler som bestemmer tonehøyden.

 

3. Det er ikke noe "sosialt" instrument før du blir flink. Gitaren kan du ta med på fest, pianoet kan du klunke på blandt vennet, mens fiolinen høres ut som kattejammer en god stund.

 

4. Det er ikke noe instrument du finner mye av i populærmusikken, du må altså til andre kilder for å få inspirasjon. (Klassisk musikk, folkemusikk.) Om du ikke omgås andre med tilsvarende musikksmak kan det bli en ensom øvelse.

 

5. Gode fioliner er ikke gratis. Du må regne med å betale mer når du kommer over nybegynnerstadiet enn en gitarist må. Men på den annen side er ikke et Schimmel flygel gratis heller.

 

Men om du har viljen til det og ikke gir opp, er det et av de instrumentene jeg tipper gir mest tilbake av spilleglede når du først blir flink.

 

Og om noen lurer, nei, jeg spiller ikke fiolin. Jeg har prøvet en mengde instrumenter i mitt liv, og fikser noen av dem brukbart, men fiolinen skjønte jeg kanske fort at krevde mer tid og øving enn jeg fikset.

 

Geir :)

Lenke til kommentar

Fiolin er komplisert, mange bevegelser som skal koordineres og automatiseres. Dessuten må gehøret trenes opp for at man skal kunne intonere toner uten "bånd" som nevnt her. Anbefaler deg å melde deg på den lokale musikkskolen og se hvor langt du kommer på et år. Hvis du øver mye, kan du komme deg opp på et bra nivå på 2-3 år. Jeg jobber selv som fiolinist (og fiolinlærer) , begynte å spille når jeg var 6 år. Har vel øvd i 17 år før jeg fikk jobb... lang utdannelse og dårlig lønn :-)

Lenke til kommentar

jeg spilte fiolin fra jeg var 6 år til jeg ca var 15-16.. og det er mye vanskeligere enn det ser ut til.. Det er mye stress med å få det rent med strøk med buen, og pga det ikke er bånd slik som på gitar så kreves det mye jobbing med å få fingrene på rett plass.. foreslår at du går til en lærer på en musikk/kulturskole hvis du er særiøst og vil lære deg å spille..

 

3. Det er ikke noe "sosialt" instrument før du blir flink. Gitaren kan du ta med på fest, pianoet kan du klunke på blandt vennet, mens fiolinen høres ut som kattejammer en god stund.

 

både ja og nei, ikke her i Norge. Men har du vert i Irland på slike festivaler? Der kan du finne store grupper på 15 fiolinister og en gitarist i en eneste stor jam. det er tøft :)

Lenke til kommentar

Jeg har tillogmed sett shredding på fiolin sammen med gitar. Og det rocka! Alle store band har hatt med strykere i en eller flere sanger. Jeg spilte Metallica sammen med noen folk forleden. Fiolin passer også ofte til rock/metal og andre sjangre enn klassisk.

 

Selv spiller jeg fiolin og begynner å nærme meg noe grei/god. Jeg er ikke så ivrig lengre og øver ikke for mye, gått litt over til gitar. Det er et mye vanskligere instrument en gitar og piano, men når man får litt teken på det er det veldig morsomt.

Lenke til kommentar

Jeg prøvde å spille litt fiolin et par år tilbake, og skjønte umiddelbart at dette er vanskelige saker. Har brukbart gehør fra før, så den biten er grei, men selve det tekniske tar nok tid å mestre. Å spille fort på fiolin slik man gjør på gitar blir mye vanskeligere. Ingen bånd, kort avstand mellom tonene i det høyeste registeret, og ikke minst høye strenger. Nok en grunn til å beundre de som virkelig kan det.

Lenke til kommentar

Har ikke spilt cello, men antar at problemene er akkurat de samme. Bortsett fra at celloen er et drog å drasse med seg. ;)

 

Jeg hadde en meget kort periode i skolemusikken på 60-tallet. (At den ble så kort skyldes læreren, som var helt ubrukelig.) Når jeg skulle velge instrument fikk jeg velge mellom kornett og barytonhorn. (Ville egentlig spille trommer, men den gang ei.) Jeg valgte barytonen, og det fikk jeg angre på. Hadde en kilometer å gå til øvingen, og kassa med hornet veide mer enn hva moro er.

 

Idag blir vel alle som ikke er gamle nok til å kjøre selv kjørt til øving av snille turboforeldre, så det er kanskje ikke samme problemet.

 

Geir :)

Lenke til kommentar

Jeg har en datter som begynte å spille cello for et år siden. Det er nok ikke et instrument man lærer seg å spille selv, mye teknikk som skal stemme, både på venstre og (ikke minst) høyre hånd...

Men, det høres utrolig flott ut, da. Læreren hennes påstår at alle som klarer å synge rent også klarer å spille cello rent, men så er det dette med å lære seg noe når man er ca 2 år (eller 10 som datteren min er) eller når man er eldre... Men, jeg har jo fiklet litt med den selv og det ser jo ut som om det går an å få til.

 

Prismessig er det jo ikke noen fulltreffer og enda værre enn fiolin... De billigste celloene får man fra ca 6000 kr, men mange kulturskoler leier ut instrumenter om man er inne der og ikke vil/kan kjøpe.

 

Lykke til!

 

M.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...