Gå til innhold

Treningsmetoder - hvilken leir tilhører du?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Ja, jeg mener selvfølgelig hund :p

 

Edit: Slenger inn litt om trening.

 

 

Treningsmetoder

Det finnes mange forskjellige måter å trene på. De fleste sier at de bruker straff eller belønning, og gjerne begge deler. Men etter min oppfatning er svært få klar over hvordan de egentlig trener, og hva det er de lærer (eventuelt ikke lærer) hundene sine.

Kan du f. eks si at du straffer hunden for å dra i båndet, når den fremdeles drar i båndet etter at du har straffet den for det i over 4 mnd?

 

Egentlig finnes det bare to måter å trene på, selv om mange blander. Det er disse to:

Positiv straff + negativ forsterkning

Negativ straff + positiv forsterkning

Positiv betyr i denne sammenhengen at man tilfører noe. Så positiv straff vil si å tilføre en straff (kjeft, rykke i båndet, klype hunden eller lignende. Positiv straff blir ofte tenkt på som en fysisk straff, men for noen hunder kan det like gjerne være at du klapper i hendene, dersom hunden er redd for lyden), og positiv forsterkning vil si å tilføre en forsterkning (belønning) når hunden gjør det du vil (en forsterker kan være alt mulig hunden har lyst på, snuse en annen hund i rumpa, løpe rundt løs, godbit, leke ++).

Negativ er å ta noe vekk. La oss si at du trener med positiv straff, og du bruker som straff å klype hunden i øret om den ikke setter seg når du sier det. Men når hunden setter seg, så klyper du den ikke. Da er det fraværet av straff som er den negative forsterkningen. Altså, hundens belønning er at straffen blir tatt bort. Henger du fremdeles med? Negativ straff vil si at man tar bort noe som hunden gjerne vil ha. Det kan være at man nekter den å få godbit fordi den satt seg for sakte/ikke hørte på kommando/gjorde feil øvelse til kommandoen eller lignende. Altså man fjerner et gode fra hunden.

 

En rask oppsummering:

Positiv - vil tilfører noe (straff eller belønning)

Negativ - vi tar bort noe (straff eller belønning)

 

Når hunden læres opp, må de alle sammen lære seg spillereglene som gjelder for den treningsmetoden. Så da blir hunden forvirret om man plutselig bytter.

Tenk deg at du har en jobb. Der får du tusen kroner for hver telefonsamtale du tar og klarer å selge noe. De samtalene som ikke gir noe resultat, blir oversett. En dag kommer sjefen din og skaller deg ned fordi du ikke fikk en kunde ut av den siste avtalen. Antakelig vil du da ikke skjønne noenting, fordi reglene er endret uten at du vet om det. Den vanlige straffen din er at du ikke får noen tusenlapp, men nå har straffen blitt fysisk vold i stedet.

 

I nyere tid går man mer og mer vekk fra å trene med straff. Man legger i stedet vekt på å belønne det man syns er bra, ønskede atferder og positive egenskaper hos hunden. Dette er en fin utvikling, i motsetning til tidligere hvor man fikk beskjed om å gå hjem å trene på lederskapet sitt dersom hunden var ulydig på trening..

Det blir også tatt mer hensyn til at hunder og eiere er individer på kurs, og i stedet for å kommandere alle til å gå på linje og utføre øvelser samtidig, er kursgrupper gjerne mindre og deltakerne får bedre oppfølging tilpasset deres nivå.

Noen hundeskoler og instruktører henger dessverre fremdeles igjen i "gamle dager", og du bør være klar over dette når du skal velge deg ut kurs og hundeklubb. Ikke fortsett å delta på et kurs der du føler at treningsmetoden ikke passer deg og din hund, eller at du ikke kommer noen vei! Da kan du like gjerne sitte hjemme og brenne pengene dine eller la hunden rive dem i filler.

Endret av Juliess
Lenke til kommentar

Har aldri trent hunden min til noe annet enn å ikke pisse inne. Da brukte jeg, ta-hunden-ut-i-løpet-av-15-sekunder-etter-at-hun-har-gjort-fra-seg-inne-metoden. Den fungerte helt utmerket.

 

Eller har hun på en eller annen måte lært seg resten selv. Ikke vet jeg. Men hun kan høyre og venstre når vi er ute og sykler, hun kan inn og ut av bilen, hun kan ligge, hun kan sitte, hun kan gå å legge seg under sengen, hun kan holde seg inni hagen uten gjerde (selv når det går en katt forbi), hente baller, slippe ting hun har i munnen, komme til deg + mye mer. Er hvertfall ikke meg hun har det fra.

 

Tror det kommer an på hvilken hund man har hvilken metode som fungerer best. Hadde jeg hat en stor, sterk hund som trengte en sterk leder hadde jeg aldri satset på min lær-det-uten-trening-metode. Men generelt tror jeg på ros, isteden for straff. Vile aldri funnet på å rykke i båndet, gi hun en klaps eller noe i den retningen, men om du har hunder som krever det, så har du hunder som krver det.

Endret av Arbakadarba
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Jeg bruker positiv forsterkining, og inntil en viss grad positiv straff.

 

Jobber jeg bra nok, er det jo svært sjelden jeg trenger å straffe hunden for noe. MEN, stjeler hu feks fra bordet så får hu streng beskjed om at dette ikke er lov og jeg tar hu i nakkeskinnet...

 

Men jeg straffer hu ikke for å ikke gå fot, da får hu ganske enkelt ikke godbiten sin, så her er det negativ straff som funker.

 

Men, 100% snill er jeg nok absolutt ikke. Gjør hu noe som er forbudt, tar jeg tak i hu.

 

MEN, jeg kommer aldri mer til å gjøre som jeg ble anbefalt med schæferdyret... Der er jo den sedvanlige påminnelsen fra oppdrettere osv "sleng bikkja i bakken om den gjør noe galt! DU er sjefen" osv.. Og der endte vi opp med ei usikker bikkje de luxe, som gneldret på alt hu så, og var redd resten av livet sitt.

 

Bare så himl synd at folk faktisk ikke skjønner slike ting før det er for sent.. Og mange skjønner det ikke da engang.

 

Joda, man kan banke en hund til å lyde seg, men den bikkja har det faen ikke bra.

Lenke til kommentar

Enig med deg, straffer aldri under lydighetstrening. Det skal jo være gøy for hunden! Merker også på meg selv at jeg syns det er veldig mye mindre morsomt om jeg skal holde på å straffe under treningen, vi trente jo med straff tidligere.

 

Men ja, jeg tar i henne om hun absolutt ikke hører innendørs, eller er på vei til å f. eks ta noe fra benken.

Lenke til kommentar

Jeg klikkertrener begge hundene mine, altså går treningen kun ut på positiv forsterkning og negativ straff. Positiv straff har altfor mange bivirkninger til at jeg vil bruke det. Selv ikke i dagligdagse situasjoner, f.eks om hunden stjeler mat fra bordet. Jeg er sikker på at labradoren min hadde lært seg at å stjele mat fra bordet ikke lønner seg, men kun fordi hun var drittredd for at jeg skulle straffe henne (hun tåler positiv straff veldig veldig dårlig). Aussien min er jeg sikker på at jeg kunne slengt vegg i mellom og hun hadde ikke brydd seg. Negativ straff fungerer derimot helt supert, og ingen av de stjeler fra bordet.

Lederskap? Det kommer an på hva definisjonen er, alle har så ulik definisjon av lederskap. Jeg tror ikke at hunden prøver å klatre på noe rangstige, at vi må vise oss som "ledere" eller at hunden ser på oss som noen FLOKKleder i det hele tatt.. Trening/atferd til hunden har ingenting å gjøre med om vi er gode ledere eller ikke. Det har rett og slett med læring å gjøre.

Lenke til kommentar

Men, hvordan skal "negativ straff" funke i en "stjele fra bordet" situasjon? Du får ikke jo ikke fjernet det hunden vil jobbe for, om den først er på vei opp på benken for å ta dagens biff? Da jobber den jo bar mot målet og får biffen?

 

Ja, selvfølgelig, er du der i rett tid og får tatt biffen vekk rett foran snuta på hunden så fikk den jo ikke sin belønning for å gå opp på bordet. Men, kommer du ca 2 sek for sent, altså ETTER at hunden har biffen i kjeften og er på vei ned igjen, overser du det bare da og tenker "synd for meg, kjøttkaker idag"? Du får jo liksom ikke fjernet noe mer belønning der?

 

Selvføleglig lærer du det at du lar ikke biffen ligge tilgjengelig neste gang, og da har du fjernet det hunden jobber for å få tak i...

 

Så sånn generelt? Hvordan lære en hund som har stjelt fra benken en gang og erfart at her finner man mye godt, å IKKE ta fra benken uten bruk av straff? Eller NEI?

 

Ja, man kan trene mye på det og be hunden gå vekk fra benken og mot eier for så å få belønning for det osv, men i en situasjon der hunden allerede er på vei opp? ¨

 

Bare lurer... Kunne tenkt meg å visst.

 

Hører jo til at jeg svært sjelden trenger å bruke straff på min hund.. SJELDEN! Og jeg vet at å "banke" en Aussie til å gjøre som jeg vil funker dårlig.. Det funka på schæferdyret, men en aussie er liksom noe annet. hehe.

Lenke til kommentar
Men, hvordan skal "negativ straff" funke i en "stjele fra bordet" situasjon? Du får ikke jo ikke fjernet det hunden vil jobbe for, om den først er på vei opp på benken for å ta dagens biff? Da jobber den jo bar mot målet og får biffen

 

I innlæringsperioden har jeg aldri biff liggende på et lavt bord heller.. Da er jeg alltid obs på når hunden er på kjøkkenet, følger etter den og fjerner enten maten eller hunden dersom den prøver seg. Nå har jeg allerede trent på "værsågod" (eller doggie-zen som det heter) i flere andre situasjoner, f.eks når hunden skal få spise, når den skal få lov til å løpe løs osv. I mange situasjoner må hunden beherske seg for å få det den vil ha, og det tar ikke lang tid før den forstår det når det kommer til mat på bordet også. Har hunden fått stjele mat et par ganger uten at jeg var der, så gjør det ikke så mye.. Det tar bare litt lengre tid å få trent det inn. Dersom du bruker fysisk straff derimot, da er det værre om hunden noen ganger får stjele mat uten at du ser det, siden det kan føre til forvirring for hunden neste gang den straffes for det samme ("men jeg skjønner ikke hva jeg straffes for, når jeg sist fikk lov til dette?"). Og riktig timing er veldig viktig ved bruk av positiv straff.

 

Og når hundene mine ikke tar mat fra bordet, men vet at den er tilstede, så får de belønning for det. Noen ganger får de kanskje smake en liten bit av biffen, og da behersker de seg enda bedre neste gang ;) Nå slipper jeg å belønne de for å ikke røre maten, for de vet at de ikke greier å oppnå noe ved det uansett (hopper jeg opp kommer jo matmor og fjerner maten), og atferden ekstingveres.

 

 

Ja, selvfølgelig, er du der i rett tid og får tatt biffen vekk rett foran snuta på hunden så fikk den jo ikke sin belønning for å gå opp på bordet. Men, kommer du ca 2 sek for sent, altså ETTER at hunden har biffen i kjeften og er på vei ned igjen, overser du det bare da og tenker "synd for meg, kjøttkaker idag"? Du får jo liksom ikke fjernet noe mer belønning der?

 

Det spørs hvor langt biffen er kommet i munnen, det hender jeg åpner kjeften på de raskt og drar ut maten, så lenge det ikke fører til masse ubehag for dem.

Og for dere som bruker positiv straff, dere må nok også tenke "synd for meg, kjøttkaker i dag?", for det er vel ikke noe godt med en biff full av hundesikkel? ;)

 

Selvføleglig lærer du det at du lar ikke biffen ligge tilgjengelig neste gang, og da har du fjernet det hunden jobber for å få tak i...

 

Jeg kan gjerne la den ligge tilgjengelig, men gjerne ikke fullt så tilgjengelig som sist. Men slik at jeg kan fortsette å trene på dette..

 

Så sånn generelt? Hvordan lære en hund som har stjelt fra benken en gang og erfart at her finner man mye godt, å IKKE ta fra benken uten bruk av straff? Eller NEI?

 

Straff må til, ellers hadde det ikke fungert, men ikke nødvendigvis positiv straff.

 

Ja, man kan trene mye på det og be hunden gå vekk fra benken og mot eier for så å få belønning for det osv, men i en situasjon der hunden allerede er på vei opp? ¨

 

ja - da fjerner man hunden eller maten..

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...