Gå til innhold

12 volts batteri og lading


Anbefalte innlegg

Hei!

 

Har et spørsmål jeg lurer litt på her.

 

Sett at man har et fulladet 12v batteri, kan man da lade et tilsvarende batteri som er tomt? Da tenker jeg på paralell kobling mellom batteriene. Noen som vet om det går an?

 

Jeg har tenkt å bruke batteriet som en liten strømkilde i traileren min som er 24 volt. Har omformer fra 24v til 12v, men det har hendt et par ganger at bilen er tom for strøm. En heller kjedelig situasjon...

Derfor har jeg planer om å legge inn enda et batteri som jeg kan vedlikeholdslade når bilen er i gang.

 

Håper det er noen smarte folk der ute som har litt peiling.. :smile:

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvilken ladespenning batteriet skal ha, og hvilken spenning laderen i bilen gir er ganske forskjellige. Det ideelle er ca. 14,4V, men de aller fleste biler gir for lav ladespenning. (Som igjen fører til lavere levetid på batteriene).

 

Lader du ett 12V batteri med et annet 12V batteri så vil det 'sterkeste' batteriet lade det 'svakeste' til de har lik ladning.

 

[ Denne Melding var redigert av: sedsberg på 2002-12-15 17:44 ]

Lenke til kommentar
Quote:


sedsberg skrev (2002-12-15 17:43):

Hvilken ladespenning batteriet skal ha, og hvilken spenning laderen i bilen gir er ganske forskjellige. Det ideelle er ca. 14,4V, men de aller fleste biler gir for lav ladespenning. (Som igjen fører til lavere levetid på batteriene).


Lader du ett 12V batteri med et annet 12V batteri så vil det 'sterkeste' batteriet lade det 'svakeste' til de har lik ladning.



Nope japse bilene har meget bra lade spenning, Bosh har hatt problemer med laderegulatoren. Om de har den svakheten enda skal eg ikke påstå. Stemmer det at et fullt 12v batteri vil lade det tomme til de har lik spenning? Men eg tviler du har nok til å starte en bil. Kommer vel på hvor mye amper du klarer å trekke ut av spenningen?
Lenke til kommentar

Hei og takk for svar alle!

 

Har snakket med Volvo om dette her nå, og de syntes nå dette var en smart ide.

 

Planen min ble lagt frem slik:

 

Som jeg skreiv tidligere har traileren 24 volts spenning. Dette er fordelt på 2 batterier (12 volt) på ca 115 ampere hver. Disse er da serie koplet. Dynamoen som lader disse batteriene gir fra seg 28 volts ladespenning.

 

Volvo mente da at ved å parrallel kople det ene av batteriene mot mitt ekstra batteri, ville det fungere som en "lader" for mitt batteri. 28 volt på dynamo delt på 2 er 14 volt. Det vil jo da si at batteriet som jeg planlegger å legge inn vil lades.

 

MEN, som jeg også trodde vil dynamoen da "jobbe" mer med å lade opp disse batteriene. Noe som resulterer i mindre spenning på batteriene. Dette kan vel løses litt ved hjelp av en slags bryter på plusskabelen til mitt ekstra batteri? For liksom å vedlikeholdslade batteriet på lange turer. Volvo slo seg heller ikke vrang på dette punktet. Heldigvis!

 

Skal til med dette prosjektet i juleferien nå. Poenget er å bygge inn pc, dvd og tv ser dere. Har allerede TV og dvd-spiller liggende. Mangler noe hardware på pcen enda, men det ordner seg! :smile:

Lenke til kommentar

Jeg tror jeg ville gå for en annen løsning på problemet. Grunnen er at når du kobler på den måten du her sier, vil du få skjev belastning/lading av dine hovedbatterier, og dette vil kunne medføre en lavere livstid på batteriene (det regnestykket om at 28v / 2 batterier blir 14 volt stemmer kun når batteriene er like. I dette tilfellet kan du risikere å få 11-12v over det ene batteriet og 16-17v over det batteriet som "er alene"). Hvis jeg skulle foreslå en varig løsning på ideen ville jeg ha valgt å bygge en spenningsregulator med strømbegrenser som hadde gitt ut max 14v og en ladestrøm på rundt 10A. Å bygge en sånn regulator vil koste deg snaue 2-300kr, og vil være en mer stabil løsning.

 

Skal komme tilbake med info om hva du trenger bare sidene hos elfa fungerer igjen...

 

 

 

[ Denne Melding var redigert av: Kong_Tom på 2002-12-17 20:37 ]

Lenke til kommentar

Høres fint ut =)

 

Jeg ville iallefall kjøpt et forbruksbatteri/fritidsbatteri til dette, ikke et start batteri. Start batteri tåler svært dårlig dype utladninger, men forbruksbatteri er laget for akkurat dette.

 

Det er egentlig ikke så lurt å parallellkoble to batteri slik og ha et i serie. Grunnen til det er at den totale indre motstanden over den parallellkoblete batteribanken blir mindre, dermed legger det seg høyere spenning over det andre batteriet og det koker unormalt mye. Men det finner du ut av.. ;)

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Hei igjen!

 

Nå har jeg koplet opp alt slik planen min var. OG, det ser ut til å fungere rimelig greit. Har målt med multimeter på alle batterier, og ladespenning er normal på alle. Hovedbatteriene viste heller ingen forskjell på ladespenningen. Den var lik på begge av batteriene. Tror ikke det ekstra batteriet blir så problematisk allikevel.. :)

 

Har fått inn tv`n nå, men tror jeg venter med å rigge dvd`en. For det må da være mye mer moro med en Xbox heller!! :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...