Gå til innhold

Formen på universet


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Jeg tror hvertfall at universet er en del av noe enda større igjen. som en jordklode i et solsystem.

8353191[/snapback]

En ide går ut på at universet er en del av et multivers eller megavers. En litt annen ide, M-teori, går ut på at universer (flertall) blir skapt av kollisjoner mellom membraner i 11-dimensjonalt rom. Hvert av universene har ulike fysiske lover, noe som forklarer hvorfor det finnes et univers med fysiske lover som muliggjør et relativt stabilt univers, som igjen tillater liv.

 

Ingen av de er etablerte vitenskaplige teorier ennå (så vidt jeg vet), fordi man ikke vet hvordan man skal kunne teste det ut.

Lenke til kommentar

Elektromagnetisk tiltrekning har imidlertid en "ulempe" kosmologisk, og det er at elektromagnetismen virker over relativt korte avstander, og kun fungerer på magnetiske objekter. Månen kunne f.eks ikke blitt holdt i sin bane rundt jorda med elektromagnetisme, for månen er både for langt unna til at jordens magnetfelt er målbart lengre, og månen selv har ikke noe magnetfelt. Det er nemlig ingen bevegelse som gir dynamoeffekt i månens kjerne, slik det er i jordas indre.

 

Gravitasjonen virker derimot mye bedre over lange avstander, forutsatt at vi snakker om store objekter. Og gravitasjonen fungerer like godt på alle objekter, enten de er magnetiske eller ikke. Egentlig er gravitasjon en ganske svak naturkraft når vi snakker om nære forhold, som f.eks mellom atomer eller mennesker, men når masseansamlingene er såpass store at vi snakker om asterioder, planeter, stjerner, galakser og lignende (som består av svært maaaange atomer), så er gravitasjon absolutt en kraft å regne med.

 

Som tidligere nevnt (muligens i en annen tråd) har man enda ikke klart å påvise hva som overfører gravitasjonskrefter, men både CERN og Fermilab jobber nå med å påvise en elementærpartikkel beskrevet i den såkalte standardmodellen, og det er Higgs-bosonet. Nylig ble det påvist noe som kan ha vært Higgs-bosonet ved forsøk på Fermilab, men dette "funnet" kan ikke bekreftes før flere eksperiment kan påvise det samme. Higgs-bosonet kan forklare både hvorfor atomer er såpass tunge som de er, og hvordan gravitasjonskrefter faktisk overføres mellom objekter.

Lenke til kommentar

Litt off-topic men,

 

når jeg noen ganger klarer å få forestillt meg universet og det hele, tilværelsen osv så godt som min menneskehjerne kan blir jeg så paff og forundret. Det er jo helt fantastisk snodig det greine her :wow: Jeg blir også litt trist når jeg ser tilbake på oss, mennesker, og det ubetydelige vi driver med. Stopp og tenk, jeg blir helt forbløffet - lyst til å forske på slikt i grunn.

 

Når man sier at universet utvider seg med raskere og raskere fart kan man trekke sluttningen at det er 'endene' på universet, altså kanten som stadig dyttes utover - hva er da bak disse kantene? Hva utvider universet seg i. Vil det da si at det er noe utenfor universet, siden universet kan utvide seg i noe?

Endret av Fredrik-
Lenke til kommentar

Et atom, et solsystem og en galakse har alle en kjerne. Usikker på om galaksehoper også har en kjerne. Min fornuft sier meg at det er noe i sentrum av universet også, eller at det med tiden kommer til å forme seg en kjerne og et sentrum. Det er godt mulig universet ekspanderer, men jeg mener å ha hørt at selv galakser kan ekspandere avhengig av tilstanden til det sorte hullet som driver den.

Lenke til kommentar

Var vel i Illustrert Vitenskap for ca et halvt år siden, der hadde de trykt et slags bilde av universet. Finner det ikke igjen på nettet. Men jeg leter febrilsk akkurat nå.

 

Så ut som vann som fløyt i vektløs tilstand. Masse bobler å slikt :hmm:

 

Skal se om jeg finner igjen bladet , så kansje jeg får scannet det inn

Lenke til kommentar

Tror du leter etter det bladet som hadde en nokså omfattende artikkel om Multiverser.

 

Finner ikke bladet atm :(

 

EDIT: Den artikkelen omhandlet ikke formen til universet eller noe rundt det, og regningen foran på bladet var egentlgi bare en illustrasjon, ment for å vise flere paralelle universer, hvor noe var helt likt, noe dfelvis likt, og noen universer som var helt forskjellige.

Endret av christopher909
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...