Gå til innhold

Har noen erfaring med å kjøre pc-er i minusgrader?


Pallantir

Anbefalte innlegg

Det gjelder ikke overklokking, men å sette pc-er på loftet for å slippe unna støy fullstendig. Jeg har en til kjøkkenet og en til soverommet som skal opp der. Vi har et luftig, tørt men uisolert loft (der Eldar Vågan har rulla'n ut, altså Glava ned mot rommene under), og det kan bli noen minusgrader der når det er kaldt ute. Vil det skape noen spesielle problemer? Jeg vil ha disse pc-ene i S3-søvn når de ikke er i bruk (de blir mediepc-er for disse rommene), og på denne måten blir det bare skjermen og høyttalerne som blir synlig, og støyen forsvinner som sagt. Jeg har skåret ut en 30x30 åpning i "prosessorsiden" av kabinettet og satt inn en kraftig 120-mm-vifte fordi det blir 35 grader der oppe om sommeren (men det vet jeg ikke er noe problem, ellers ville det ikke vært mange pc-er i Afrika...). Det jeg kan tenke meg er at enkelte harddisker kan få problemer. Eller kanskje ikke? Tips mottas med takk!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Huff da! Ikke bra... Hvordan løser vi dette, tro? Kanskje ved å kjøre med en ekstern USB-harddisk som står i et av rommene nede? Selve pc-en kan jo stå oppe, og det gjør det jo veldig mye lettere å ta backup og sånt. Jeg har et sted der jeg kan føre ned USB-kablene... Er det noen andre komponenter som kan trøble?

Endret av Pallantir
Lenke til kommentar

Dessverre har jeg ikke noe annet sted de kan stå, pc-er produserer ikke varme når de står i S3 (som de nok vil gjøre 80-90 % av tiden), og jeg vil ikke måtte flytte den inn og ut av en boks alt etter vær og årstid. Men jeg har ordnet det nå. Jeg har bestilt to USB til IDE-adaptere på eBay, pluss et ekstra til et annet prosjekt, til en samlet pris på ca. 200 kroner. Det ene har også med en strømforsyning til harddiskene, som burde holde til å drive dem begge. Dermed burde dette funke ganske greit. :!:

Endret av Pallantir
Lenke til kommentar

Jeg tror jeg heller ville bekymret meg mer for fukt enn for kulde. Når temperaturen synker i løpet av natten og PC står i S3 så vil det dannes fuktig luft, eventuelt rim hvis det er kaldt nok der oppe, på komponentene. Når du da starter opp PC'en eller sola begynner å varme opp loftet vil rimet smelte til vann og fukten gnage bitene dine i filler. Jeg ville heller sett etter noen støydempingskit, samt vifter og strømforsyning med mindre støy.

Lenke til kommentar

Det blir ikke særlig fuktig der oppe, det er veldig god lufting. Derfor blir det også iskaldt... Jeg har dessuten kjørt bil-pc-er i flere år, og der har det til tider vært mye fuktigere, og fremdeles har jeg ikke ødelagt noen av de komponentene som har vært brukt der. Uansett, ved å bruke disse USB-adapterne kan jeg ha harddiskene stående i et rom nede, dermed blir det også mye enklere å komme til dem hvis jeg trenger å bytte dem ut, kjøre backup eller noe annet. Jeg bruker gamle, billige harddisker (gratis, egentlig...) på rent prinsipp til sånne prosjekter, og de kan jo svikte. Derfor kjører jeg en imagebackup hver gang jeg endrer noe. Og det går mye fortere hvis jeg tar dem ut og setter dem i backup-serveren.

Lenke til kommentar

Det varierer. Noen mikroprosessorer jobber svært dårlig på lave temperaturer. Dette kommer av at halvledere oppfører seg forskjellig etter temperaturen. MOS-kretser leder dårligere når temperaturen synker, og trenger derfor høyere spenning. I utgangspunktet er det ingenting som sier at det ikke skal fungere, så det er vel egentlig bare å prøve.

 

Vesenselig kondens vil lite sansynlig oppstå, men at det blir mer fuktig enn ellers er det ikke noen vei utenom. Grunnen er at PCen vil alltid ha en høyere temperatur enn luften rundt, og lufta kan holde på mer fuktighet når den varmes opp. Her kan det oppstå problemer når maskinen står i sleep, men det anbefales at de står på kontinuerlig heller.

Lenke til kommentar

Det tror jeg på. Men så er det det med å ha stående konstant på pc-er som bare brukes 10-15 % av dagen. Både økonomisk og miljømessig (særlig det siste) er det ikke noe jeg har lyst til å gjøre. Derfor bruker jeg S3-ventemodus på stort sett alt jeg har i huset. Og disse pc-ene har ingen dyre komponenter, det er snakk om AMD XP2600 på KT-4-hovedkort, så om de holder 2-3 år (og det burde de gjøre hvis det bare blir litt fuktighet), er det greit for meg. Et brukt hovedkort koster ikke mange kronene. :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...