Gå til innhold

Det latinske språk, spørsmål og diskusjon


Heilage

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Hvorfor ikke? har du ikke sett Boondock saints? *skuffet* der har de en setning på latin.. det er nydelig :love: takk for oversettelsen btw.. fikk 5 :)

7850653[/snapback]

 

Den setningen står helt underst i det første innlegget. ;)

 

 

As sheperds we shall be

For Thee my Lord for thee

 

 

osv... :p

Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...

Jeg lærer meg latin, går opp til eksamen som privatist den 16. mai. Jeg tror jeg kan hjelpe folk, har ganske godt grep om språket, og jeg kan ihvertfall prøve å finne ut av ting.

 

Odi et amo. Quare id faciam, fortasse requiris.

Nescio. Sed fieri sentio, et excrucior.

 

Ikke så god på riktig uttalelse av versemål, men vanlig tale går ganske bra. Har heldigvis ikke muntlig eksamen i dette faget =P

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Jeg lærer meg latin, går opp til eksamen som privatist den 16. mai. Jeg tror jeg kan hjelpe folk, har ganske godt grep om språket, og jeg kan ihvertfall prøve å finne ut av ting.

8399830[/snapback]

Hvor lærer du latin? Latin er et språk jeg gjerne skulle ha lært meg, selv om det er vanskelig og krever mye arbeid. Er det mulig å "lære" latin ved å lese bøker hjemme?

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Jeg lærer meg det på egen hånd. Bruker et læreverk som brukes i vdg, det heter OMNIBVS og er i to deler, hver med en lesebok og en oppgave/oversettelsebok. I tillegg finnes det grammatikk å få kjøpt. Du finner dem et sted på www.aschehoug.no

Det spørs jo hvor flink du er til å lære deg ting på egen hånd, men det er absolutt mulig. Litt av greia med latin er at man stort sett konsentrerer seg om å forstå skreven tekst, ikke om lytting, uttale og å skrive selv. Det blir derfor litt annerledes enn å lære andre språk.

 

Hvis du er interessert, stå på! Det er riktignok en del verbformer og forskjellig, men det er ikke noe som er fryktelig vanskelig å lære, det er bare at det er mye. Jeg kan prøve å hjelpe til hvis det trengs. Hvis du har et godt grep om norsk og engelsk(inkl. grammatikk) blir det lettere.

Lenke til kommentar
Jeg skulle egentlig ha lært meg latin på skolen neste år, men det var nesten bare meg som ville ha det, så da ble det ikke noe av...

8562694[/snapback]

 

Det er utrolig kjedelig at så få er interessert i å lære seg latin. En skam, egentlig. Det er et utrolig vakkert språk.

 

Solivagus, Inamabilis. :wee:

Lenke til kommentar

Ikke totalt, men du finner en del likheter. Hvis man lærer seg latin skikkelig blir man veldig bevisst på grammatikk, man gjenkjenner forskjellige bøyningsformer og(dette er det viktigste) hvorfor de finnes. Dermed blir det lettere å fatte grammatikk i andre språk, fordi man fatter hva som er forskjellig fra latin. Vet du f.eks. umiddelbart hva presens partisipp er? På norsk er det slik som "gående, lesende, spaserende", altså et verb som vedvarer i nåtid. Det er ikke veldig vanlig å bruke det på norsk, men hvis vi går over til engelsk blir det "I'm walking, reading, strolling", altså det de bruker i stedet for presens. Jeg visste for så vidt at det var en forskjell, men etter at jeg begynte å lære latin er jeg denne forskjellen bevisst, og jeg vil lettere se den hvis jeg lærer meg andre språk.

 

Fremmedord blir ikke lenger fremmede, fordi man skjønner hva de er bygget opp av. Eksempel: "inspirere", bygget opp av prefikset "in" og infinitivet "spirere". "Spirere" betyr "å puste", og "inspirere" betyr derfor "å puste inn i". Ganske fint, ikke sant?

 

Som sagt hjelper latin-kunnskaper innlæring av alle språk, men spesielt de romanske(italiensk, fransk, spansk og rumensk). Likevel, vær klar over at de er andre språk, de må læres i seg selv. Fransk er f.eks. blanding av latin og gælisk, og uttalen er svært forskjellig fra latin.

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...