Gå til innhold

Fotografere på avstand med manuell fokus


Anbefalte innlegg

Jeg leste en plass at det ikke fantes dumme spørsmål, bare dumme svar, så jeg drister meg frempå med dette:

I forrige uke skulle jeg ta bilder av noen jagerfly i formasjon. Desverre var det så mørkt at autofokusen på kameraet ikke fungerte, og jeg måtte sette objektivet til manuell fokus.

Er det da slik at hvis jeg tar et bilde med fokus på uendelig, så vil ting bli skarpt enten det er 15 eller 500 meter unna? Jeg har en EOS 400D og en Tamron 17-50mm f.2.8.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Nei, setter du den på uendelig vil den faktisk fokusere forbi uendelig. Så du må nok bare prøve deg frem.

 

En ting som jeg stusset litt på var at hvis det var for mørkt for at autofokusen fungerte, hvordan hadde bildene blitt da? Skal vel en god del å få skarpe bilder av jagerfly i fart hvis det er mørkt.

Lenke til kommentar
Nei, setter du den på uendelig vil den faktisk fokusere forbi uendelig. Så du må nok bare prøve deg frem.

Hmm. Ikke lett i dårlig lys, og hvor en ikke har tid til å vurdere bildene etter hvert som de tas.

 

En ting som jeg stusset litt på var at hvis det var for mørkt for at autofokusen fungerte, hvordan hadde bildene blitt da? Skal vel en god del å få skarpe bilder av jagerfly i fart hvis det er mørkt.

Flyene var forsinket, så det skulle egentlig vært tidligere på dagen. Da jeg prøvde autofokusen fem minutter før, virket den. Ellers hadde jeg satt ISO til 800 og blender til 2.8. Avstanden til flyene ble forresten ca én km, siden de ikke kom den ruta jeg hadde håpet på, så uten en god tele ville det uansett ikke blitt noen gode bilder av flyene. Jeg skal bestille flyene tidligere neste år:-)

 

I ettertid begynte jeg å tenke på hvordan jeg skulle kunne fokusere skarpt, derfor mitt opprinnelige spørsmål.

Lenke til kommentar

Du trenger ikke å fokusere på "uendelig" for å få uendelig dybdeskarphet (bak fokuspunktet) - du må bare fokusere på noe som er langt nok unna. Dette avhenger av blender og brennvidde og sensorstørrelse.

 

Den hyperfokale avstanden ved 50mm og f/2.8 er f.eks i underkant av 70 meter for en Canon med 1.6-crop. Om du fokuserer på noe som er så langt, eller lengre, unna, så vil du få uendelig dybdeskarphet bak fokuspunktet.

 

Last ned Barnack (http://www.stegmann.dk/mikkel/barnack/), så kan du leke litt med ulike brennvidder og blendere for å få en føling med sånn omtrent hvor langt unna du må fokusere for å få uendelig dybdeskarphet.

 

Etter å ha fokusert på noe som er langt nok unna (du finner alltids et lys ell.), så slår du over i manuell fokus, og lar fokus forbli urørt.

Lenke til kommentar

Et "triks" som jeg bruker for å finne uendelig fokus ved dårlig lys er å la linsa forsøke og fokusere på ett eller annet, når den så slår seg til ro igjen uten å ha funnet fokus slår jeg fokusbryteren på kamera over til manuell. Punktet autofokus stopper på er forøvrig ikke det nøyaktige "endepunktet" ved manuell fokus. Dette fungerer greit for min tokina vidvinkel, men du får vel bare prøve om det funker med din linse. Vil tro at det er lettere med vidvinkel da fokusområdet er veldig "dypt" om man kan bruke det begrepet.

Endret av abraxa
Lenke til kommentar

du kan hente http://www.stegmann.dk/mikkel/barnack/ til at beregne dybdeskarphed.

 

Et andet tricks (kopieret fra fotokritik.dk skrevet af Thomas O nielsen) Når du i tabellen læser, at din hyperfokale afstand er 0,4 meter, betyder det, at hvis du stiller skarpt på et objekt, som befinder sig 0,4 meter fra kameraet, opnår du en dybdeskarphed, som strækker sig fra 0,2 meter fra kameraet til uendelig. Stiller du skarpt tættere på kameraet flyttes skarpheden selvfølgelig nærmere kameraet, men du har ikke længere skarphed ved uendelig. Fokuserer du længere væk rykkes skarphedsområdet væk fra dig, dvs du opnår skarphed fra måske 4 meter til uendelig.

 

Med andre ord, den hyperfokale afstand er den fokuseringsafstand, hvor du opnår størst dybdeskarphed OG skarphed til uendelig.

 

På Engesk http://www.cambridgeincolour.com/tutorials...al-distance.htm

Lenke til kommentar

Takk for forklaring om hva den hyperfokale avstand er, samt praktisk tips om hvordan sette objektivet til manuell fokus, og ikke minst link til programmet hvor en kan eksperimentere for å finne område for dybdeskarphet:-)

Jeg begynner og forstå at det er mye en kan sette seg inn i, om en vil.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...