Gå til innhold

Den store øl-tråden


Anbefalte innlegg

På tide å få en Skandinavisk vår hvor folket sier hva de mener om diverse monopoler og monopollignende tilstander. Når det gjelder Polet hadde det hjulpet godt å la private få konsesjon der Polet ikke strekker til.

Måten vi driver enkelte sektorer i dette landet er ren galskap. Vi har hatt det så lenge at vi er blinde for det. Det er neppe tilfeldig at Norge er det eneste landet i verden som har fostret en mann som har kapret et fly og forlangt øl.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Ja, nettopp. Det er helt sinnsvakt at jeg skal være nødt til å ta fly nedover sent fredag, overnatte på hotell i Oslo/Bergen for så å ta nattog oppover til Trondheim igjen - for å få handlet de varene jeg er interessert i. Men sånn går det når man har "sosialister" som styrer alkoholpolitikken. De lever visst i den villfarelse at det er kun i Oslo og Bergen folk er "fine" nok til å drikke noe annet enn 60% brennevin og heimert. De er visst ikke så sosialistiske, så lenge de selv har fri tilgang på godsakene, der nede i Oslo.

Blir det produsert nok av disse flaskene til at de kan distribueres til alle polene da? F.eks. Brewdog Abstrakt blir ikke akkurat produsert i voldsomme opplag.

 

Ellers så vil en alltid finne et større utvalg av nisjebutikker og spesialbutikker i store byer, som en naturlig konsekvens av det finnes flere mennesker som er villig til å handle der. Dersom tilgangen på storbyenes goder er personlig viktig for en, vil jeg rett og slett råde vedkommende til å flytte. Selv om jeg gjerne skulle ønske det, så finner jeg det heller tvilsomt om det ville blitt noen eksplosiv vekst av gode nisjeutsalg før øl, dersom man opphevet (sterk)ølmonopolet.

 

Å foreslå å legge ned nisjeutsalget i de to største byene til fordel for en landsdekkende nettbutikk er for øvrig et ekstremt sosialistisk forslag som ville varmet SP og deres bygdepolitikk langt inn i hjerteroten.

Lenke til kommentar

Ingenting bør legges ned men logistikken mellom polene bør forbedres kraftig og spesialutvalget bør gjøres tilgjengelig på nett. Jeg kan ikke se at dette skulle gå på bekostning av noe tilbud. Kanskje vil enkelte "limited edition" serier bli litt vanskeligere å få tak i, men alle har hvertfall da lik mulighet.

Lenke til kommentar

Det var det som var poenget mitt Vice. Så lenge det er snakk om en statlig monopolsituasjon, burde det også være tilgjengelig for alle over nett. Personlig ville jeg mye heller ha hatt en maksgrense på 7-8% på det som kan selges i butikk, så ville man ha fått et enormt mye bedre utvalg der i alle fall. Helst ville jeg sett monopolet avviklet.

 

Nå skal jeg vel ikke klage egentlig. En kjapp svipptur over dammen her fra byen, så har jeg ØlKonsortiet i Aalborg å boltre meg i. Hadde bare vært kjekt å slippe båtturene for den er så kjedelig ;)

Lenke til kommentar

Nåja, kostnadene for spesialutgavene ville skyte i været, både ift. fraktkostnader, men også ift. administrasjon. Jeg ser for meg at det er mye enklere å bare hive et par esker med øl i Vika og Valken, fremfor å måtte gjennom hele oppgaven med å legge de inn på nettsidene, sammen med beskrivelse og all administrasjon det medfører å skulle distribuere innholdet av to esker med øl til hele Norge.

 

Dersom et krav om landsdekkende utsalg ville medført at polet bare droppet hele spesialutvalget ville det definitivt gått utover alle.

Lenke til kommentar

Om bare viljen hadde vært der så er det ikke nødt til å koste skjorta. Systemet og logistikken er der allerede.

Men feks. om bedriften har som krav å kutte 5kr i kostnader pr. flaske, så kan jo slikt være med på å kneble utvidelser som på kort sikt kan bli litt dyrere.

Lenke til kommentar

Setningen "hive inn et par esker i Vika og Valken" var bokstavelig. Mange av spesialølene blir ikke pakket ut av esken engang, bare slengt på gulvet. Forståelig nok ettersom de blir revet bort veldig fort. Hvor mange av flaskene i en sånn eske mener dere at bør reserveres til nettbutikken da? Og hvordan skal man sikre en køordning som gjør at dette blir rettferdig fordelt mellom landets innbyggere? Og uten at prisen på hvert øl blir femdoblet?

 

Ellers, dersom etterspørselen etter øl og andre rariteter i byer som Stavanger, Trondheim og Tromsø er bra nok ser jeg ingen grunn til at de ikke kunne hatt spesialpol, så der er vi ikke uenig.

Lenke til kommentar

Setningen "hive inn et par esker i Vika og Valken" var bokstavelig. Mange av spesialølene blir ikke pakket ut av esken engang, bare slengt på gulvet. Forståelig nok ettersom de blir revet bort veldig fort. Hvor mange av flaskene i en sånn eske mener dere at bør reserveres til nettbutikken da? Og hvordan skal man sikre en køordning som gjør at dette blir rettferdig fordelt mellom landets innbyggere? Og uten at prisen på hvert øl blir femdoblet?

 

Ellers, dersom etterspørselen etter øl og andre rariteter i byer som Stavanger, Trondheim og Tromsø er bra nok ser jeg ingen grunn til at de ikke kunne hatt spesialpol, så der er vi ikke uenig.

 

Jeg vil også minne om at polet ikke engang la ut alt juleølet på nettbutikken og det er i noe større mengder enn det meste av spesialutvalget.

 

Når det er sagt er jeg for ideen om et større utvalg i byer som Trondheim og Stavanger/Sandnes.

Lenke til kommentar

Men det hadde kanskje ikke vært så mye å forlange at de faktisk klarer å få på plass et spesialpol i Trondheim og Tromsø også. Vi snakker jo ikke voldsomme store forskjeller i innbyggertall mellom disse byene og Bergen.

 

Sant nok, om du legger sammen T og T.

Hehe, ble litt feil det der ja. Hadde i utgangspunktet skrevet Trondheim og Stavanger, men tenkte det var greit å poengtere at spesialpolene også bør fordeles jevnere utover landet. Men sluttresultatet ble uansett ikke bra nei... :whistle:

Lenke til kommentar

Hadde en fin kveld ute i går. Begynte først med NØ Brun, som er en slags brown ale (6%) med belgisk gjær. Ganske god men jeg foretrekker NØ Imperial Brown Ale ovenfor denne.

 

Tok også et gjensyn med Haandbryggeriets Røyk Uten Ild da jeg var veldig usikker på vurderingen sist gang jeg drakk denne. Forholdsvis snill røyk-øl men jeg synes ikke helt det utradisjonelle valget av gjær (visstnok en weissbier-gjærsort i følge BeerNorway) falt helt i smak, så totalt sett en ganske middels øl i mine øyne.

 

Ellers så hadde jeg en del juleøl jeg ikke hadde fått prøvd så da fikk jeg litt "hjelp" av tre venner til å drikke opp litt diverse juleøl. Da ble det HB Nissefar, Nissemor, Bestefar, Berentsen Jule-avec og NØ Underlig Jul 2010 og 2011.

 

Vinnerne var helt klart HB Bestefar og Berentsen Jule-avec, herlige øl begge to! Både Nissemor/far var gode øl men kom til kort mot disse to tidligere nevnte.

 

Ellers så prøvde vi NØ Underlig Jul 2010 og 2011 opp mot en annen. Jeg synes UJ '10 hadde en merkelig såpeaktig smak over seg. En smak som jeg virkelig ikke kan huske var i ølet når jeg drakk det i jul '10. Uansett så var det interessant å prøve disse to opp mot en annen og 2011-utgaven falt bedre i smak enn 2010-utgaven lagret ett år.

Lenke til kommentar

To innlegg på rad er vel litt i overkant men dette omhandler innkjøp og øl-politikken til Vinmonopolet.

 

Tok meg en tur på Valken hvor jeg kjøpte følgende:

-Lost Abbey Judgement Ale og Lost and Found

-Orkney Skull Splitter

-Southern Tier Oat

-Struise Cuvee Delphine og Black Albert

-Primator Premium Dark Lager

-William Bros Alba Pine

-De Molen Bock

 

Ellers hadde jeg en lengre samtale med en medarbeiderne på polet i Valkendorfsgate. Han har ganske god kontroll på det ølet som er der og er en trivelig kar. Uansett så mente han at å ha flere spesialpol ville koste veldig mye nettopp fordi øl kun er en liten del av spesialsortimentet til polet. Skal de få et spesialpol til i Stavanger eller Trondheim må de ikke bare ta inn mer spesialøl men også ekslusiv vin, champagne osv.

 

En alternativ løsning med å gjøre det mulig å bestille øl direkte ville tatt bort litt av poenget med spesialpolene og det meste ville nok forsvunnet på nett (tenker særlig på øl) da det bestilles ganske få flasker av en del sorter.

 

Jeg er dog helt enig i at en elle annen form for forbedring på dette området bør gjøres men jeg er usikker på hva som vil være mest effektivt.

 

Tenkte å nevne en liten ting til jeg synes er pussig. Det ser ut som om det er god tilgang på Aecht Schlenkerla Rauchbier og øl fra La Trappe, Samuel Adams og St. Bernardus på systembolaget. Hvis bolaget kan få inn disse kan vel vel også polet få tak i de? Tenker særlig på St. Bernardus abt. 12 som skal være en av verdens beste øl i følge diverse ratingsider.

Endret av Xtra
Lenke til kommentar

Det kommer noen nye øl til polene neste lørdag. Noe går inn i standardutvalget, noe er partivarer.

 

Haandbryggeriets Fyr og Flamme, Oude Geuze Boon, Oud Beersel Oude Geuze, noen uinteressante glutenfrie øl, Page 24's trippel, og en ny belgisk dobbel som ikke er ratet noe sted (John Martin Diabolici). De som har lyst til å være den første i verden til å rate den får møte opp på polet tidlig lørdag morgen.

 

 

Edit: Ang spesialpol og tilgang på øl

Som jeg har nevt i mitt forrige innlegg er det ikke nødvendigvis snakk om Vinmonopol eller ikke Vinmonopol. Norge kan gjøre det samme som i helsevesenet eller teleoperatørbransjen, sterksstrømsbransjen, etc - myke opp monopolet før folk blir så rasende at det ender med å blir fjernet fort og gæli.

 

Helsevesenet har mange sykehus som drives av private eller non-profit organisasjoner. Disse fungerer både utfyllende og konkurrerende i forhold til de statlige enhetene. Helsevesenet er fremdeles et offentlig ansvar og det er staten tar seg av mesteparten av dette, men det er også en vesentlig kompetanse i de private delene av helsevesenet som gir en svært verdifull tilvekst.

 

Da telemonopolet opphørte ble bransjen fremdeles styrt/kontroller til en viss grad gjennom at aktørene måtte ha statlige konsesjoner. Det tidligere Televerket ble pålagt å gjøre sin infrastruktur (linjene) tilgjengelig til konkurrenter.

 

Samme gjentok seg med Norges Vassdrags- og elektrisitetsvesen, nå Statkraft. Staten har fremdeles brorparten av linjene, mens mange ulike leverandører leverer strøm gjennom disse.

 

NSB eier sporene som flytoget kjører på, men flytoget er en selvstendig virksomhet.

 

Slik kan man tenke seg Vinmonopolet og alkoholsbransjen også. Vinmonopolet er en gammeldgags og tungrodd organisasjon. Det sier sitt at de ikke får til å levere samme tilbud til hele landet, og skylder på at et spesialpol på et lite sted er en umulighet fordi det også må ha mange vin og spritsorter også som det ikke er marked for der. Ølmarkedet har en eksplosjonsartet vekst, og en sirompet organisasjon som Vinmonopolet klarer selvfølgelig ikke å snu seg rundt og tilfredstille kundenes behov før to-tre-fire år etter at kundene allerede har blitt rasende.

 

Hvis staten gir konsesjon til private utsalg kunne man hatt en kjede av ølutsalg (gjerne med andre varer også) på småsteder (ev. at det gis konsesjon til enkelte dagligvarebutikker). Jeg tror absolutt det er marked for dette ihvertfall i 20-30 større steder i landet. Her kunne man også pålagt Vinomopolet å levere varer til disse ikke ulikt slik Telenor leverer kapasitet til andre telesskaper.

 

Vi må ikke la dagens løsninger gjøre oss blinde for hvordan ting kan organiseres. En ting burde være klinkende klart for alle i dag, selv i Norge: Monopoler fungerer ikke godt nok. Det er få igjen av dem, og de burde mykes opp så raskt som mulig før det blir et folkekrav å avskaffe dem helt, brått og brutalt.

Endret av Kaaz
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hvis bolaget kan få inn disse kan vel vel også polet få tak i de? Tenker særlig på St. Bernardus abt. 12 som skal være en av verdens beste øl i følge diverse ratingsider.

Polet kan nok få tak i laaangt mer enn de har i hyllene. Er nok viljen det står på, ikke det praktiske.

 

Smakte igår på en Mikkeller Black Cognac edition (takket være Kaaz) og må vel si at den ikke traff helt blink for min del. Duften var fin og fruktig, som jeg forventet fra en Imp Stout. Smaken var kraftig og søt, med dessertvin fornemmelser, men avslutningen ga meg en nesten syrlig smak.Regner med at dette var noe av Cognac innslaget. Den syrlige smaken, kombinert med sødmen og en svak bitterhet i bakgrunnen, var noe som ikke helt føltes riktig i min gane. Jeg hadde aldri klart å gjette at den hadde vært lagret på Cognac fat, men nå er jeg heller ikke noen stor Cognac drikker. Det snodige med ølet var at dersom jeg skulle assosiere det med noe annet, så ville det være et krydret Wit Bier som jeg drakk i jula. Dette Wit Bier var lagret på franske eike tønner som tidligere hadde inneholdt Chardonnay. Da jeg leste på innholdet i Mikkeller flasken så jeg at ølet var brygget på Champagnegjær. Mulig dette også var med på å gi meg den litt syrlige ettersmaken slik Chardonnay'en gjorde det i Wit Bieren. Dette er en av de rare ølene som muligens kan smake bedre neste gang jeg prøver, men prisen, kombinert med tilgjengelighet, gjør nok at jeg aldri får ett gjensyn med denne.

 

I kveld prøvde jeg Mikkeller Black Hole Red Wine Edition. Forventet litt av den samme syrlige smaken, og det var forsåvidt riktig. Men i motsetning til Cognac versjonen så virket denne mye mindre kraftig og fyldig. På langt nær like søt. Denne virket rett og slett som en tynn og ekkel "billigversjon" av Cognac edtition. Alt jeg satt igjen med i munnen etter denne var rett og slett en vond bitterhet. Til 150kr flasken så var det kjipt å helle ut nesten halvparten av denne i vasken.

Lenke til kommentar

Yo Vice, jeg drakk akkurat en Mikkeller Black Islay edition. Jeg synes den var ganske bra. Her er hva jeg noterte meg:

 

Nydelig. Whiskyaroma og smak, kaffe, sjoko, rosin, portvin, sukker, malt. Avsluttes med humlebitterhet og whiskysmak. Svak kullsyre. Den er så mektig og søt at en hel flaske på 37,5cl er litt mye for én person. Deilig alkoholsmak som delvis balanserer alt sukkeret. Jeg ville foretrukket litt mindre sukker. Mon tro om noe av dette sukkeret vil kunne gjære bort noe av sødmen og gi litt mer alkohol etter litt lagring? For mye sukker er kanskje nødvendig for å få høy alkoholprosent, men bringer drikken til nærmere slektskap med bananlikør og annet kliss. De to andre Black-flaskene skal jeg lagre en stund og se hvordan de utvikler seg.

 

Glass to: mye bedre kald (flasken sto i kjøleskapet). Whisky, sprit og de andre smakene dominerer istedenfor sukkeret. Skulle ikke forundre meg om denne kunne fungert i en drink. Litt whisky og litt Black?

 

Helte i litt 12 år gammel Chivas og det var slett ikke dumt. Med fire isbiter i glasset ble det enda bedre. En helt ny type drink.

 

Greit å holde den kald, den ble mer og mer søt og klissete etterhvert som jeg kom nedover i glasset og den ble varmere. Litt som smeltet is eller varm kola.

 

Glass tre: Ren Black og fire isbiter er slett ikke verst. Kanskje den rett og slett er bedre med is? Med all denne eksperimenteringen fra de som lager råvarene (ølet) så er det naturlig at vi gourmandene også eksperimenterer.

Lenke til kommentar

Fikk godkjent en Port Brewing Wipe Out IPA til nesten 200,- på reisetegningen min, he he. Fra nå av blir det kun hàndtverksøl pà reiser.

 

Det er en av de beste IPA jeg noen sinne har konsumert. Heldigvis har/har de hatt den på mitt lokale vannhull.

Var jo hos selveste kilden for noen uker siden, men styrte unna "Port Brewing" ølene da "Lost Abbey" serien hadde førsteprioritet. Burde kanskje ha svart et et litt uærlig "ja" da bryggerisjefen spurte meg om jeg var glad i IPA's, men er nok mer fornøyd med at jeg svarte at ett av mine absolutte favorittøl er "Angels Share". Men hadde nok dratt med meg en flaske "Wipe Out" da jeg dro fra bryggeriet om jeg visste at den var noens favorittøl innenfor sjangeren her i tråden.

 

Mtp. at "Storm" gikk ut av produksjon for godt over ett år siden kan det bli vanskelig for hvermannsen å få tak på denne.

 

Den ble kanskje kjøpt på en BD-pub?

Nahh, ble kjøpt i en "bakoversveis-butikk" i utkanten av "Los Anjeles". Merk at dette var kun "Mix and Match" seksjonen deres, dvs. kun enkeltflasker. I bakgrunnen kan man såvidt skimte "jalla-seksjonen", kaldt øl, som tilsvarer det verste av det verste. Om Ringnes & Tuborg hadde vært til salgs der borte så hadde de vært i den massive kjøleseksjonen. I tillegg hadde de vel. ca 3 ganger så mye øl, som inkluderte six-pack versjoner og "seasonal brews". Man får litt inntrykket at dersom man sanker sammen alt øl som finnes på alle pol her i Norge, så får man nesten like mange øl som man finner i én butikk der borte. Men da har polet bare ca. 1/10 av variantene...

 

Som en liten raritet (og fornærmelse mot alle som liker øl) legger jeg ved det andre bildet. Dette ble funnet midt blant de beste ølene.

post-10980-0-51735000-1325898327_thumb.jpg

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...