Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Nervøsitet og angst


jammetijam

Anbefalte innlegg

Jeg har akkurat starte i 1. klasse på vgs, og jeg sliter ekstremt mye med angst og nervøsitet når jeg skal prate foran klassen.

 

På jeg har ALDRI hatt problemer med dette. Jeg har kunnet stå foran klassen, prate shiit uten å være det minste nervøs og bare le og synes det er gøy. Jeg sliter ikke med dette noen andre steder sånn som sosialt og være i store mengder med mennesker og jeg er på ingen måte noen nerd eller mobbeoffer, og jeg liker ikke å si det, men jeg er blandt den "kule gjengen" (hvor dumt hørtes ikke det ut?)

 

Jeg må i tillegg ha vann hele tiden. Jeg klarer meg ikke et sekund uten, og må ha vann absolutt hele tiden, bare jeg skal ut til postkassa må jeg fylle en vannflaske og ta med. Det var noe som startet i sommer og jeg vet ikke hva det er. Fungerer helt fint når jeg ikke tenker på det, men plutselig tenker jeg på f.eks. sjøen (eksempel) også plutselig tenker jeg vann, og da må jeg ha vann fort! Jeg begynner å brekke meg og får fullstendig "anfall". Tror kanskje nervøsiteten min når jeg skal framføre/lese for klassen har noe med dette å gjøre. Jeg klarer ikke si 2 ord før jeg må ha vann, og dermed "svelger" jeg setningen når jeg leser den opp.

 

Er helt forferdelig det her, får angst av å gå på skolen, ikke fordi jeg blir mobbet eller noe nei, men jeg er redd for å lese for klassen. Og jeg har heller ingen problemer med f.eks. å rekke opp hånda og spørre om noe, og prate/diskutere med lærern mens jeg sitter på pulten min mens hele klassen hører på.

 

Neste presentasjon har jeg bare lyst til å drikke en liten mengde alkohol før det er min tur. :(

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest member-101642

Tenk på hver enkelt person i klassen, så finner du ut at det ikke er så farlig. Se på klassen når du prater, så finner du ut at de egentlig ikke følger med. Det virker ihvertfall for meg.

Lenke til kommentar

Dette er egentlig mer normalt enn unormalt.. Det er mange som sliter med lignende. Mange vet det ikke selv en gang. Det må sies at skolen ikke er så veldig flink til å hjelpe/forebygge slikt. Tankegangen i den norske skole er at alle kan komme over angst, og mange gjør det, men de som virkelig sliter med det blir ikke plukket opp, de blir heller tvunget til å fremføre diverse fremfor klassen, noe som kan forverre hele greia.

 

Psykolog kan hjelpe, ja, men er du en av dem som kan komme over dette er det i utgangspunktet snakk om mestring. Snakk med foreldre og be om å få fremføre for dem først, ev. venner i en mindre gruppe enn klassen.

 

Problemet med det at du må drikke vann er en form for tvangstanker

 

http://home.no.net/habilnet/Tvangstanker-o...informasjon.htm

 

Det finnes medisiner, men det hjelper å prate om dette med noen.. Det være seg psykolog, foreldre, venner, etc..

Lenke til kommentar
til trådstarter,

 

gjelder dette kun når du står forran klassen? altså der læreren står?

 

eller skjer det oxo når du sitter på pulten din? altså høytlesning osv?

kan kanskje gi noen tips....

7254866[/snapback]

- Jeg kan snakke med lærern i løsprat foran hele klassen uten å synes det gjør noe.

- Jeg kan ikke lese en tekst. Svelger ord.

- Jeg kan muligens fortelle om noe jeg ikke leser opp mens jeg sitter rolig på pulten min.

- Jeg kan ikke stå forn klassen.

Lenke til kommentar

Mange fine tips her, men dessverre er det ikke så lett.

jeg snakker av erfaring, hadde disse problemene selv, bare mye verre enn det du skriver her.

Er mange tips jeg kan gi, men det enkleste bør være at du tar deg en prat med din lærer, gå ned til læreren et friminutt eller noe.

vær ærlig å fortell hvordan du har det.

så kan dere jobbe ut en plan. (kanskje at du altid skal være først til å lese, kan hjelpe litt for da slipper du å sitte å vente på din tur.

 

Så et annet tips er å få læreren til å faktisk fortelle dette til resten av klassen, at du har angst, og at alle elevene skal hjelpe til. dette var noe jeg selv gjorde da jeg var vgs 1år. og det hjalp meg mye, ingen som lo eller noe slik. alle forstod og vi brukte den time til å prate om angst.

så neste gang så kan du lese kanskje 2-3 setninger uten at alle syns det er rart. så øke antall setninger til 5 så til 10 osv. da blir det som han over sa, øvelse gjør mester, du blir trygg på klassen osv.

så ikke vær redd for dette forslaget selv om det høres litt skremende ut.

 

no vet jeg ikke hvordan du har det, men jeg regner med at når f.eks dere har høytlesning og du venter på tur, så begynner det å bygge seg opp.

svette, hjertebank, varm skjelver, svelger, osv osv

 

det finnes selfølgelig (lykkepille som det kalles)

denne pillen gjør at du får mer kontroll over deg selv i slike situasjoner. altså det er kanskje en kort tid løsning,

 

Du kan altid spørre om mer info, bare send en PM eller mail til meg :)

 

håper noe av dette hjelper litt

Lenke til kommentar

Angst kan forekomme i flere former, og det er ikke alt like lett å ta kontroll i en slik situasjon som din. Jeg vil anbefale deg først å prøve så godt du kan å "venne" deg til situasjonen, lytt til rådene til KeyanZa. Hvem vet, kanskje vil du etterhvert vokse det fra deg.

Hvis ikke, bør du ta deg en prat med legen din. Medesinene som brukes mot slikt fungerer ikke på kort sikt, men du vil gradvis merke en langsiktig forbedring. Du vil få noen tabletter som du må ta hver dag fra 1/2 til 2 år. Vanligvis et svakt antidepressiva som ikke skaper avhengighet eller grusomme bivirkninger.

Angst er ikke noe å spøke med. Det er en sykdom som kan utvikle seg til å bli bare verre og verre hvis den ikke behandles.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...