Gå til innhold

bytte til speilrefleks


Anbefalte innlegg

Kjøpte meg et Canon powershot s3 for noen mnd siden. Har tatt masse bilder med dette kameraet og er i grunn fornøyd med kvaliteten på bildene. men når mørket kommer eller i skumringa så får jeg veldig ofte ikke fokus på det jeg skal ta bilde av. plages også veldig mye av støy på iso over 200. så vurderer å skaffe meg et speilrefleks. Hvis det er bedre på det området? tar bilder nesten hver dag så begynner å bli litt lei av at det ikke finner fokus på det jeg skal ta bilde av. tenkt på et speilrefleks kamera opp til 7000kr. vet ikke hvilket enda, men får kikke lit mer på de forskjellige. Så hva tror dere?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Sikker på at kameraet ikke har hjelpefokus-lampe som ikke er slått på?

 

Fokus på speilrefleks er som regel bedre og mer nøyaktig, men skal du ha rask fokus er det kun en ting som gjelder, høy lysstyrke på objektivet. Altså et objektiv med f/1,8-2,8. Dette koster, ivhertfall om du skal ha zoom.

 

Speilrefleks er vesentlig bedre på ISO.

 

Hva skal du ta bilder av? Er det mest mennesker kan du veks velge D50 eller 350D og et fast 35mm f/2 objektiv i tillegg til kit-linsen. Da har du et objektiv som fungerer som et alround objektiv når det er dårlig belysning.

 

Kameraet i seg selv gir ikke bra bilder. Det er fotografen som tar bildene, og resultatet er på bakgrunn av kunnskap om utstyr, og optikkens egenskaper. Bruker man Tv/Av eller Autofunksjoner, får man ikke bedre bilder med D200 til 15000 kontra D50 til 5000. Det er i hovedsak bruksmulighetene som skiller, ikke bildekvalitet for den gjengse hobbyfotograf.

 

Et nytt spennende kamera er Pentax k100D. Tror den er verdt en titt.

Lenke til kommentar

Autofokusen på S1-2-3 IS har alltid vært "dårlig", selv om den har blitt mye bedre med S2 og S3, sliter den fortsatt i dårlig belysning (dslr er i en helt annen verden når det gjelder autofokus).

 

Når mørket kommer snikende, bruker du manuelle innstillinger?

 

Hvis du behersker det og likevel får problemer i mørket, er nok speilrefleks og lyssterke objektiv(er) veien å gå. Forutenom fast brennvidde kan f.eks Tamron 17-50mm f/2,8 være et relativt billig (og godt) alternativ.

 

PS Skal du ha tilsvarende zoomområdet som S3 IS dekker med lyssterke objektiver til dslr, sprenger du budsjettet ditt i fillebiter.

Lenke til kommentar

prøvde meg på å ta noen bilder av en grevling i natt. var ganske mørkt. men alle bildene ble uklare. var et som ble noenlunde ok, så ihvertfall hva det var bilde av. men resten var bare veldig uskarpt. kameraet fant ikke fokus i det hele tatt. åssen hadde dette f.eks vært med en speilrefleks? i og med at det var bek mørkt. canon powershot s3 var kameraet som ble brukt

Lenke til kommentar

Er det helt mørkt så får du bare fokus når hjelpelyset når fram. Med ekstern blitz med hjelpelys og bra objektiv så kan man få fokus på opp til 10m i totalt mørke.

 

Med speilrefleks så har du mulighet til å stille fokus manuelt til en viss grad når det er dårlig lys noe som er stort sett helt umulig med et kompaktkamera uansett lysforhold.

 

Er du sikker på at det er fokusen og ikke lukkertiden som er problemet?

Endret av Kristallo
Lenke til kommentar

det bilde jeg tok som ble noenlunde klart ble tatt på 1/500s - f/3.5. brukte også blitz og hjelpefokus lys. men resten av de bildene som ble tatt på samme innstilliger ble uklare og ubrukelige. mulig jeg som forlanger for mye av et kamera, men når jeg må prøve å finne fokus 3-4 ganger noen ganger i god belysning så er det litt plagsomt. så det er ikke bare bare å ta bilde i mørket og hindre bevegelsesuskarphet med speilrefleks heller? jeg er usikker da jeg har kun hatt et sony kamera før jeg har det jeg har nå. aldri vært borti speilrefleks

Lenke til kommentar

Speilreflekskameraer generelt fokuseser bedre i dårlig lys. Jeg har aldri hatt noen problemer i lys som er godt nok til at jeg kan ta bilder uten stativ så lenge det er nok kontrast på motivet.

 

Bevegelsesuskarphet (som er noe annet enn fokus) er et problem på alle kamera når det er mørkt. Et speilrefleks med et lyssterkt objektiv vil være betydelig bedre enn et kompaktkamera.

Lenke til kommentar
PS Skal du ha tilsvarende zoomområdet som S3 IS dekker med lyssterke objektiver til dslr, sprenger du budsjettet ditt i fillebiter.

6862874[/snapback]

Med tanke på at han gjerne kjøper zoom på et senere tidspunkt, så kan man jo anbefale et Nikon D50 eller Canon 350D/400D med Tamron 17-50/2,8 nå, og et Nikon 70-300 VR eller Canon 75-300 IS til ønskelisten. Disse telezoomene ligger vel rundt 5-6000 kroner. Da vil han få tilsvarende (faktisk bedre) brennviddeområde som S3IS, og selv om lysstyrken på telezoomen er dårligere, så vil den reelle lysfølsomheten være bedre. De har også bildestabilisator (som S3IS) om noen som ikke er kjent med alle de rare objektivbetegnelsene skulle lure på det :)

 

Du kan faktisk spare litt penger ved å velge en pakke med Nikon D50 da denne bruker samme minnekort som du allerede har til S3IS.

Lenke til kommentar

Ja har kikket litt på nikon d50. virker som et godt kamera, men hadde kanskje vært litt greit med sånn støvfjerningssystem. Hvis det virker som det skal? Men får kikke litt når det nærmer seg. Er jo så mye å velge i. En jeg kjenner har jo et eldre analog speilrefleks kamera med fler linser og blitz liggans, men det kan jeg vel kanskje ikke bruke. men åssen er d70 i forrhold til d50?

Lenke til kommentar

I likhet med mange andre her inne, tror jeg støvproblematikken er overdrevet. Er ytterst ytterst sjelden at vi selger sensor-swabs eller gjør rensing for kunder, og med tanke på hvor mye DSLR vi selger, så blir det knapt prosenter vi snakker om. Og vi vet ikke helt hvor bra denne funksjonen er på 400D da det er en helt ny løsning fra Canon (350D har ikke støvfjerning). Sony sitt system funker visst heller dårlig, og det er kun for enkelte typer støv det virker (helt tørt støv og små hår). Man må nesten ha et sensor-swab system tilgjengelig uansett hvis man vil være sikker på at det ikke skal ødelegge bilder for deg. Og stort sett er støv lett å fjerne i Photoshop eller medfølgende programvare i etterkant.

 

Ta forholdsregler, så er sjansen for å få på sensoren minimalt. Faktisk så minimalt at det på ingen måte bør være avgjørende for ditt valg av kamera.

Lenke til kommentar
har lyst på et kamera med 2.5" skjerm.

Gjerne for meg, men du får ikke brukt skjermen som søker likevel (med mindre du velger Olympus E-330), bare sånn at du er klar over det... Skjermen på DSLR kan bare brukes til å vise bildene på etterpå.

 

Olympus-kameraene sliter litt med støynivå, mest pga. mindre sensor. Om dette er merkbart i forhold til S3IS er jeg usikker på. Ellers har de en del god optikk, men den koster penger, til dels mye penger. Pga. støvfjerningsrutinen Olympus har lagt i oppstarten, vil også oppstarten ta litt lenger tid, og det er dessverre så lang tid at det kan være irriterende. Sony har klokelig nok lagt til denne når man skrur av kameraet, og tiden ikke egentlig spiller noen rolle. Eneste er vel kanskje når du akkurat har skrudd av kameraet i det du oppdager et nytt motiv, da må du muligens vente et sekund eller to ekstra...

Lenke til kommentar

Canon og Nikon er betydelig bedre på støy, Canon har en liten fordel her.

 

En jeg kjenner har jo et eldre analog speilrefleks kamera med fler linser og blitz liggans, men det kan jeg vel kanskje ikke bruke.
Det avhenger av alderen og type.

 

åssen er d70 i forrhold til d50?
Veldig like, D70 støtter trådløs blitsstyring og en del finesser som ikke alle brukerne nødvendigvis har bruk for. Endret av Kristallo
Lenke til kommentar
vet at jeg ikke fåt brukt den som søker. men bedre og større skjerm å se bildene  i etterpå. men dette er jo seff ikkke noe must. er canon og nikon bedre på støy? likte ikke det jeg leste om Olympus kameraet nå.

Nikon og Canon er nok bedre, ja, først og fremst fordi de har større sensor. Men for å være helt ærlig tror jeg ikke du vil tenke så mye på det med mindre du skal bruke ISO1600 mye, og til store forstørrelser. Her ser du et bilde tatt med E-500 på ISO1600 (uten Noise Reduction, som forøvrig ikke gjør så mye av seg) for å vise støynivået (bildet er hentet fra Akam sin test, i testgalleriet), og skaleres det ned er det ikke kritisk, selv om det ikke er bra. En del kan nok også fjernes i ettertid. Til utskrifter i 10x15 er det tvilsomt om du vil se det i det hele tatt, med mindre du har store homogene flater...

 

Da vil jeg nok tro at oppstartstiden er mer irriterende, for den er ikke noe bedre enn kompaktkameraer på E-500, heller et hakk dårligere enn de beste kompakte. Dét er for meg i hvert fall et argument for å styre unna Olympus-DSLR...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...