Jump to content
Sign in to follow this  
kverna

Hva er: Ting dere lurer på

Recommended Posts

Tenkte det kunne vært greit med en sånn tråd.

Det jeg lurer på er:

 

Hva er værk(gul væske som kommer ut av sår)

Hva er kviser

Hva er vorter

Hva er de hvite flekkene på neglene

Hva er Gåsehud

 

Noen som vet ?

Edited by kverna

Share this post


Link to post
Er det ikke slikt man har Google og Wikipedia til...?

6607748[/snapback]

 

Jo, men vet ikke navnet på feks værk på engelsk, så blir litt vanskelig. Men hvis noen hadde visst det hadde jeg blitt glad :)

Share this post


Link to post

• – Hvorfor renner tårene når man skjærer løk?

– Når løk skjæres, frigjøres et enzym som kalles «lachrymatory-factor synthase». Dette reagerer så med aminosyrer i løken og disse omdannes til svovelsyre som igjen blir til et kjemikalie som slippes ut i luften. Når dette treffer øyet lokker det på tårene ved å stimulere nervefibre på hornhinnen som aktiverer tårekjertlene.

 

• Får man bedre syn av gulrøtter?

– Ja, hvis du mangler A-vitaminer. Under 2. verdenskrig brukte det britiske flyvåpenet gulrotteorien for å skjule at det hadde utviklet et avansert luftbasert radarsystem for å skyte ned tyske bombefly. Britene hevdet at treffsikkerheten skyldtes at de spiste store mengder gulrøtter. Den oransje roten inneholder betakaroten som er avgjørende for synet.

 

• – Hemmer kaffe veksten?

– Det er forsket mye på om koffeininntak har sammenheng med benskjørhet. Ved et normalt, balansert kosthold er det ikke dekning for å si dette. Drikker man mye kaffe, kan man miste kalsium gjennom urinen, men dette har ingen målbar virkning på bentettheten.

 

• – Får man magesår av krydret mat?

– Nei, men et påbegynt sår kan blir verre av en dose tabascosaus. Magesår skyldes enten en infeksjon av en bakterie som heter helicobacter pylori eller overforbruk av antiinflammatoriske smertestillere som aspirin eller ibuprofen. Bakterieangrep behandles med antibiotika.

 

• – Er det skadelig å «knekke» fingerleddene?

– Nei, og det er ikke sant at det kan føre til slitasjegikt. «Smellet» kommer av at bobler i leddvæsken som omgir leddet, brister!

 

• – Er det sant at en sovende person som stikker hånden i varmt vann kommer til å tisse i senga?

– Det finnes ikke noe klart medisinsk bevis på dette. Men et varmt bad kan gjøre susen når noen av problemer med å late vannet. Kanskje fordi presset på urinveiene reduseres når kroppstemperaturen øker.

 

• – Hvorfor er det smittsomt å gjespe?

– Opprinnelig trodde man at vi gjespet for å få mer oksygen, men det ser ikke ut til å være sant. Den vanligste teorien er behavioristisk, det betyr at folk ubevisst imiterer andre når de gjesper. Mennesket er ikke den eneste

arten som gjesper. Mange dyr, katter, fisker og fugler gjesper også.

 

• – Hvorfor har menn brystvorter?

– Når vi utvikler oss som foster følger vi en kvinnelig mal til omtrent seks uker. Da aktiveres eventuelt det mannlige kjønnshormonet og fosteret får sine mannlige karakteristika. Mannens brystvorter er et spor etter den kvinnen han kunne ha blitt.

 

• – Hvorfor hakker vi tenner når vi fryser?

– Når hjernen registrerer at kroppstemperaturen er i ferd med å synke, sender den signaler til kroppen om at den må få opp varmen. Skjelving eller raske muskelbevegelser vil generere varme. Klaprende tenner representerer lokal skjelving.

 

• – Hva er gåsehud?

– Dette dreier seg rett og slett om arrectores pilorum: At ørsmå muskler trekker seg sammen og får hårsekkene til å reise seg over huden. Kulde eller frykt kan fungere som stimuli for arrectores pilorum.

 

• – Hvorfor ler man når man blir kilt?

– Leger lærer lite om latter. Å le er en komplisert prosess som krever koordinasjon av mange muskler i hele kroppen. Kilefremkalt latter er en refleks som forutsetter et element av overraskelse – som kjent er det vanskelig å kile seg selv.

 

• – Hjelper det virkelig å drikke varm melk for å få sove?

– Det er ikke forsket mye på melk som sovemiddel. Melk inneholder tryptofan, en aminosyre som har en beroligende virkning på menneskekroppen. Kombinert med melkens varme og melatonin, som er et naturlig søvnmiddel, kan melken ha en positiv søvneffekt.

I England selges Night Time Milk som er melket av kuer om natten, da melatonininnholdet øker.

 

• – Hvorfor ser man ut som en sviske etter et langt bad?

– Fordi epidermis, vårt ytre hudlag, trekker til seg vann når vi ligger lenge i bløt i badekaret. Hud på føtter og hender er tykkere enn på resten av kroppen, men underhuden, dermis, sveller ikke ut. Derfor blir vi buklete både her og der.

 

• – Kan man få sykdommer fra et toalettsete?

– Det kan hende, men det er ikke spesielt vanlig. Mikrobiologen Charles Gerba, University of Arizona USA, oppdaget gjennom forsøk at en vanlig kontorpult inneholder 400 ganger så mange sykdomsfremkallende bakterier som et gjennomsnittlig toalettsete.

Her er bakterietallene: Telefon ö 3894 basiller per kvadratcentimeter, PC-tastatur – 511 basiller per kvadratcentimeter og PC-mus – 260 basiller per kvadratcentimeter. Toalettsetet: kan ikke vurderes.

 

• – Er det sant at man må vente en halv time med å bade etter at man har spist?

– Det finnes ikke noe medisinsk bevismateriale for dette. Fordøyelsen setter i gang umiddelbart når man putter mat i munnen.

Når den havner i magesekken tar det cirka fire timer før den er ferdig der. Så venter to timer i tynntarmen og om lag 14 timer i tykktarmen – men alt er avhengig av hva man spiser.

Share this post


Link to post
Det finnes en sånn en også ja. Beklager dårlig søking fra min side. Moderator kan stenge denne :)

6607798[/snapback]

 

Helt greit for meg.. :)

 

Mvh

jarmo

Share this post


Link to post
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...