Gå til innhold

virus i linux?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Har hørt at det ikke finnes virus ol som rammer linux. stemmer dette? og hva kommer dette av?

De finnes, men har aldri tatt helt av. Hvorfor? Enten er ikke Linux en attraktiv plattform for virusutviklere eller så er det ingen som har fått det til enda.

Lenke til kommentar

Det er fordi Linux ikke har noen feil og mangler og null sikkerhetshull.

 

Neida. Det er vel vanskeligere å lage et virus som gjøre skader på systemet. Derimot, uten at jeg er noe ekspert, kan jeg ikke tenke meg at det er spesielt vanskelig å lage noe som gjør noe skade på hjemmeområdet ditt.

 

Selv om ubredelsen av Linux ikke er stor og det kanskje er noe av årsaken, er det flere ormer/virus som ikke hadde fungert på Windows hvis man hadde skilt mellom vanlig bruker og root/admin i Windows - slik som man har i *nix-OS.

Lenke til kommentar

Nå har vel generelt *nix-brukere også bedre peiling enn mange Windows-brukere (som er et resultat av at det er så enormt mange brukere). Brukerens "dumhet" hjelper i mange tilfeller virusmakerne å spre uhyggen sin. I tillegg er det lettere for "villkårlig kode" å ødelegge hele systemet på en Windows-maskin. I *nix så er det som sagt verre, problemene blir eventuelt begrenset pga rettigheter på systemet.

Lenke til kommentar
Har hørt at det ikke finnes virus ol som rammer linux. stemmer dette? og hva kommer dette av?

 

takker for svar på maset mitt :)

6134914[/snapback]

Jeg antar du med virus egentlig mener virus, ormer og trojanere. Ja, det er så og si sant, men det er bare fordi ingen gidder å lage noe for linux, unix osv. Hvorfor? Fordi man gjerne søker en størst mulig homogen platform og det er direkte oversettbart med Windows.

 

En annen ting (som jeg personlig tror er hovedgrunnen til at man stort sett bare har "proff of concept"-"virus" ute) er at det er verre i virkelig ramme brukeren. I Windows har man tilgang til alt bare man kommer inn i maskina eller lurer bruker til å kjøre noe. Det kan man ikke i linux, unix osv. hvor man virkelig har brukere med forskjellig tilgangsnivåer slik at hvis man klarer å lure seg inn i et system får man bare skadet deler av systemet. Dog, en ting klarer man aldri å beskytte seg mot. Idiotbrukere ... Det er ingenting i vegen for å lage en trojaner hvor man sier at "for at dette veldig fine, nyttige programmet skal kjøre må du først installere det" og når du installerer det må man da selvsagt oppgi root-passord. Samtidig er det heller ingenting i vegen for å legge ved spywar/trojaner i lukkede programmer (forsåvidt åpne også). Så det ER mulig, det bare ingen som gidder fordi vi har en fantastisk enkelt platform å lage slike ting til kalt Windows. Hvorfor skaffe seg tilgang til en random dudes hjemmeområde når man kan få tilgang til hele maskina?

Endret av Ernie
Lenke til kommentar

At ingen gidder er vel en litt for enkel forklaring. Mange lager virus for å få status eller en utfordring. Å være den første til å lage det første virkelig alvorlige viruset for GNU/Linux hadde vært stort for mange.

 

Tror heller grunnen skylles at det er få idiotbrukere på GNU/Linux, og at systemet er bedre sikret(ingen kjører som administrator til vanlig).

Samt at få gidder bruke lukket programvare, og å legge ved virus/spyware/adware/osv i fri programvare ville raskt føre til en fork eller prosjektets død.

Endret av LessThanJake
Lenke til kommentar

Virus må spesiallages for Linux, og siden det er vanskeligere, samtidig som Linux-brukere generellt har mer kunnskap enn Windows-brukere, så er det mange som velger å lage virus for Windows. De fleste offer for virus er de brukererene med minst kunnskap til å unngå de (desverre).

Lenke til kommentar

En annen ting er at "Linux" er for lite homogent. Mange windows-virus utnytter typisk feil i en spesifikk versjon av Internet Explorer (som for brukeren og legitime, dokumenterte formål kan se helt lik ut som hundre andre versjoner), og ettersom mange har nøyaktig samme versjon, så er det lett å treffe mange. Linux er temmelig standardisert på de dokumenterte interfacene (API etc.) slik at legime programmer stort sett går overallt, mens det blir langt værre å treffe enkelt-feil da folk kjører alle mulige forskjellige versjoner av ting, med alle mulige forskjellige bakenforliggende oppsett etc.

 

I tillegg kommer teknologier som UNIX-permissions som hindrer et virus å endre systemfiler, execshield/prelink som gjør buffer overflow SVÆRT vanskelig, SElinux (etc.) som gjør det vanskelig for et "okkupert" program å gjøre noen skade etc.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...