Gå til innhold

Sigma MACRO 150mmF2.8 EX DG HSM - Nærgrense ?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Objektivet har jo 1:1 makro, så du får bra makro med denne. Nærgrensen er oppgitt til 38cm, men mener dette er inn til sensoren, så da må du trekke lengden av objektivet ifra, som er 14cm.

Dette vil da utgjøre en effektiv nærgrense fra fronten av objektivet på 24cm.

 

Et par eksempelbilder fra pbase:

http://www.pbase.com/image/46921302

http://www.pbase.com/image/44924879

http://www.pbase.com/image/54805204

 

edit: eventuelt også trekke fra en eller to cm fra objektivfestet og inn i kamerahuset til sensoren for å få det helt korrekt. Ca 22 cm effektiv nærgrense da eller noe...

Endret av dr.steen
Lenke til kommentar
Forstørrer man virkelig så mye bare med denne linsa uten noe som helst mellomring ?

Objektivet har 1:1 makro. Det betyr at når du fokuserer så nært som mulig og går så nært motivet som mulig, vil motivet få samme størrelse på bildebrikken som i virkeligheten. Altså vil et motiv som er f.eks. 24mm*16mm kunne dekke hele bildebrikken dersom også den er 24mm*16mm (omtrent som på 20D tror jeg).

Som du forstår er forstørrelsesfaktoren (i dette tilfellet 1:1) vanligvis mer beskrivende enn en angitt nærgrense.

Det du kan bruke nærgrensen til, er f.eks. for å forstå hvor langt unna den vettskremte sommerfuglen du kan stå og likevel få maksimal forstørrelse. I slike situasjoner er det en fordel å ha størst mulig nærgrense, men det er et kompromiss i forhold til brennvidde (krever større brennvidde), lys (større brennvidde og lavere lysstyrke krever mer lys) og pris (dyrere objektiv).

 

[edit: rettet opp noen skrivefeil]

Endret av anderfo
Lenke til kommentar

Har selv Sigma 105mm til macro og er strålende fornøyd. Skarpt som fy. Har aldri hørt om noen som er direkte misfornøyd med dette objektivet. (det store negative med mitt objektiv er den trææææge autofokusen, men denne brukes sjelden ved macro)

 

 

Og er du ute etter enda mindre nærgrense så kan du hive på noen mellomringer og dermed få enda mer forstørrelse.

Lenke til kommentar
Utfyllende å vettugt svar. Så dette kan anbefales for en med trang til å utforske macroverdenen ?

5881221[/snapback]

Jeg har også Sigma 105mm/2.8, som absolutt anbefales, men hvis du skal konsentrere deg om levende motiver (dyr/insekter) og ønsker raskere autofokus kan kanskje Sigma 150mm (evt 180mm, enda dyrere) være å anbefale. Jeg har ikke prøvd disse to selv, men jeg har bare hørt gode omtaler av dem og alle konkluderer med at de er hakket bedre enn 105mm'ern og at de er bedre egnet til insektsbilder.

Lenke til kommentar

Sigma 150/2.8 er et kjempeobjektiv!

 

Om du tar turen innom min portefolie på foto.no finner du mange bilder tatt med dette objektivet. http://frode.foto.no

Alle bildene i mappen "Fluer" og mange i "Diverse Macrobilder" er tatt med det.

Vær obs på at når man beveger seg ned til 1:1 og kanskje enda mer (mellomringer og/eller telekonverter fikser det) blir lystapet veldig stort og bruk av ekstra lyskilder blir ofte en nødvendighet. Selv bruker jeg ofte opp til 3-4 blitzer ved macrofotografering, dette både for å klare å fryse insekter i litt bevegelse, men like mye for at jeg skal kunne jobbe med lukkertider som gjør at jeg kan jobbe med håndholdt kamera og ikke trenger stativ hele tiden.

Mitt oppsett kan f.eks. se slik ut:

v_35699.jpg

 

Nå bruker jeg en brakett som jeg kan feste opptil 4 blitzer på, men om man bare har en ekstern blitz gjør den også masse nytte. Når jeg bruker kun en ekstern blitz til dette objektivet fester jeg blitzen på stativfestet til objektivet. Dette lar seg gjøre ved å kjøpe en skrue med riktig diameter og gjenger som man måler til riktig lengde og kapper hodet av. Skrur man da den ene enden inn i stativfestet kan man skru den andre inn i blitzfoten til den eksterne blitzen og dermed få blitzen mye lenger frem og den vil dermed gjøre en mye bedre jobb ;)

Man kan også vri stativfestet slik at man får den vinkelen på blitzlyset man vil ha der og da. Skal man gjøre dette må man også ha en forlengelseskabel fra blitzskoen på kameraet til blitzen. Har man derimot 2 eksterne blitzer kan man kjøre den som slave fra masteren på kameraet.

En softboks og en reflektor er også noe som er greit å ha, da dette gir et mye mykere og penere lys.

 

Lykke til med et knall objektiv og en morsom hobby :)

 

Mvh: Frode

Endret av Åkken Bom
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...