Gå til innhold
Spørsmål om bil og motor? Still spørsmål her ×

Sikring til bilforsterker


Anbefalte innlegg

Hadde det vert snakk om vekselspenning hadde det ikke vert noe problem å funnet ut da står det i NEK400 men når det er snakk om likespenning på 12V vet jeg rett og slett ikke hvilke tverrsnitt som skal brukes ved de forskjellige kabelføringene...

Noen som har en link til en tabell der det står? Går vel ikke an å se i FEL heller siden det også er vekselspenning 220v...

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Hadde det vert snakk om vekselspenning hadde det ikke vert noe problem å funnet ut da står det i NEK400 men når det er snakk om likespenning på 12V vet jeg rett og slett ikke hvilke tverrsnitt som skal brukes ved de forskjellige kabelføringene...

Noen som har en link til en tabell der det står? Går vel ikke an å se i FEL heller siden det også er vekselspenning 220v...

5586043[/snapback]

 

se i lavspenningsanlegg boka. ;)

Lenke til kommentar

Ja, det blir jo FEL, Forskrift for Elektriske Lavspenningsanlegg (eller noe i den duren der) Har ikke opnet boken ennå så jeg skal ikke si så mye om den boken... Etter et lite søk så fant jeg ut at den tar for seg anlegg med spenning optil 50V AC og 120V DC ;) Så det kan godt hende det står der :blush:

Endret av icer
Lenke til kommentar
Som sagt før, det kjem an på ledningen som fører straum til forsterkaren. Dersom du har ein liten ledning kan 80A være for stort.

 

Større er ikkje betre, riktig er best. Du bereknar sikringen etter ledningen, ikkje forsterkaren.

5585786[/snapback]

 

Nåh, det skal endel amperestyrke til før en, la oss si, 21mm² strømkabel blir så varm at isolasjonen smelter og om så skjer så ryker bare sikringen idet den kommer i kontakt med jord. I dette tilfellet trekker forsterkern hans max 30A så dette skulle gå knirkefritt.

 

Når det gjelder strømanlegg i bil er overdimensjonering alltid en god ting, du har dog rett i at det bør være en viss overenstemmelse mellom kabel og sikring, men det er noe som burdte være selvsagt.

 

Ikke forvirr folk med antagelser ;)

 

Hva gauge og flatemålkonvertering angår så har brs en fin sak her.

Lenke til kommentar

I følge ditt utsagn, Jalla; kunne en ha hatt spiker istede for sikring.

(litt overdrevet)

 

For å skjønne hvorfor det er viktig å velge riktig sikringsstørrelse,

må en skjønne sikringens oppgave.

Hoved oppgaven er å beskytte kabelen og for å unngå brann.

 

Om sikringen er for stor, blir kabelen varm ved overbelastning.

Dette medfører brannfare i omgivelsen rundt kabelen.

En vanlig PVC kabel tåler 70 grader før den smelter,

en PEX kabel tåler 90 grader.

En sikring skal ikke være større enn at den ryker før disse verdiene nås,

Hvis ikke skades kabelen eller en brann kan oppstå pga varmen.

 

HØYESTE kortsluttningsstrøm er ikke farlig, da så å si alle sikringer (ikke spiker)

ryker nesten umidelbart.

Det er den MINSTE kortsluttningsstrømmen (evt overbelastning) vi er redd.

Dette fordi en overdimensjonert sikring ikke vil ryke av denne strømmen.

Lenke til kommentar

Nå feiltolker du meg, det går klart frem av teksten at jeg mener det bør være en viss overenstemmelse mellom kabel og sikring.

 

Det du nevner om smelting av isolasjon er rett og slett ikke et plausibelt scenario da dette forutsetter at kabelen oppnår T>=Tm i så lang tid at det aktuelle isolasjonsmaterialet smelter slik at kobberet blir eksponert.

Det er svært urealistisk at det strømtrekket som fremprovoserer denne temperaturen vil vare i mer enn max 0.5 sek kontinuerlig, om det i det heletatt oppstår. Tar en hensyn til Cp og h for materialene samt at RCu = 1.678 µΩm ser en enkelt at det ikke vil være noe problem.

Bare å grave frem enkel elektrolære og varmeoverføringsteori det :)

 

Minste kortslutningsstrøm forutsetter at en har en svært liten overflate som kortslutter til jord, at dette skjer er igjen ganske urealistisk mhp at slikt oftest skjer i områder med mekanisk slitasje og da er det gitt at en har god kontakt og sikringen ryker.

 

Vi kan godt ta dette på PM så ødelegger vi ikke tråden, men bottom line er at for dette spesielle tilfellet med Imax=30 og sikring på 80A så er det null problemer med en kabel som har et areal større enn 16mm². Noe jeg antar << Alex >> har.

 

Generelt sett er det bare å bruke sunn fornuft, summere amperestyrken på sikringen(e) i forsterkern(e) og trekke tallene for kabel og sikringsstørrelse ut av tabellen jeg linket til over, det skulle ikke være noe problem å regne seg frem til hva som er riktig vha Ohms Lov når en antar at en har en spenning på 13.8V - 14.2V.

Lenke til kommentar

Jeg ser helst at dere fortsetter diskusjonen her, interessant å få med seg det som blir sagt...

Men sikringens oppgaven er å sikre kabel og elektrisk utstyr for overstrømmer, ikke direkte mot brann fordi dette kommer under sikring av kabel...

Men uansett om sikringen er satt til for mye så ville forsterkerens sikring koblet ut (ved 30A om jeg husker rett) og dermed ville det ikke gått strøm i kabelen som kunne ledet til varmegang...

Lenke til kommentar
...Men uansett om sikringen er satt til for mye så ville forsterkerens sikring koblet ut (ved 30A om jeg husker rett) og dermed ville det ikke gått strøm i kabelen som kunne ledet til varmegang...

5590683[/snapback]

 

My point exactly :thumbup:

Annen type overledning vil som nevnt komme av mekanisk slitasje, noe som fører til at det mest sannsynlig blir mer enn nok kontakt til å forårsake sikringsbrudd.

 

vincent_vega:

 

For å få et tall opphøyet i andre potens bruker du Alt+253 :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...