Gå til innhold

226w tec og 3.2 prescott


Anbefalte innlegg

vill det gå å bruke et 226watt peltier element til å kjøle en 3.2 prescott?

jeg klokker den til 3.8 med nåværende vannkjøling men får den ikkje stabil ved 4ghz, men det som er spørsmålet: vil peltierelementet klare å fjerne varmen fra den varme prescott'en ved så høy oc?

 

jeg har nokk radiator til å fjerne varmen fra peltier og vilken som helst prosessor så det er ikkje en faktor.

 

nåværende temp på prosessoren er ca 38 grader idle og 45-48 load...

 

regner med at jeg får høre fra mattegeniene nå:p

 

btw: temp er mye lavere med begge radiatorene tilkoblet, bruker bare den minste atm....

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

det er ikke rammen som stopper. det er 500mhz ram og jeg har kunn 233mhz FSB.

 

systemet har gådd på 255mhz FSB med annen prosessor så det skal gå med denne... cpu'en ble hele 58grader på 4ghz så jeg tipper det er syndebukken:P

 

Specs:

CPU : prescott 3.2 @ 3.72 (233x16) 1.33W

HK : Asus P4C800-E Dlx

Skjermkort: Powercolor x800 xt

Ram : 2x twinx 512 pc4000(tror jeg, er ialefall 500mhz)

 

bruker siste bios og drivere på alt

 

plz noen tec guruer kom med et lærerikt svar til meg!! jeg MÅ nå 4ghz stille og stabilt. plz :innocent:

Lenke til kommentar

jeg har "voksen" kjøling. men det er det som er probleme mitt, å finne ut hvor mye varmeeffekt den stygge prescott'en produserer på 4ghz... har det vert en northwood så har det vert enkelt, men jeg finner ingen dokumentasjon på varmeefekt på prescott'er:(

 

det kan jo faktisk hende at den går stabil på 4ghz med begge rediatorne påkobblet uten tec...

 

er det noen som har erfaring med prescott varme/spenning eller hvor mye varme jeg kan belaste det 226w peltier elementet på ved 12v?

Lenke til kommentar
Vet dessverre ikke hvordan man skriver om en slik url til "her", så du får klare deg med den linken. :blush:

Hehe :p

 

Du trykker alt+h, da kommer det opp en boks. Først skal du skrive inn url'en (trykk enter) og så "her" eller hva du vil ;)

 

Grunnen til at jeg ikke har prøvd meg på tec er at jeg har vært i tvil om blokka faktisk klarer å ta unna varmen. Tenkte på dobbel tec, med et ~172W unders og et 320W på toppen, men det blir vel mye å ta unna for kjølinga, eller? Blir det ikke 172W+320W+xW fra prosessor?

Lenke til kommentar

takker og bukker Skrue

 

men 109watt @stock :scared:

 

 

med grove kalkulasjoner blir det ca. 150watt ved 4ghz!!!!

 

men er det ikke en slik 80%regel når det gjeller varmeutvikling da? skal jeg regne den med eller er det dumt av meg når jeg skal finne ut om tec holder mål til denne cpu'en?

Lenke til kommentar

hva tror dere om å bruke den andre radiatoren å heller prøve å øke spenningen in til cpu'en?

 

jeg ser folk som kjører hele 1.5v in i prescotter på luft :ohmy:

 

så med høere spenning å litt lavere temp trør dere at den kansje klarer det da eller trenger jeg noe med mere muskler?

 

har regnet med fram til at 226watt vil gi meg en delta t på 44grader c ved 12volt og vanntemp i kjølingen er ca 35-40grader så det skulle resultere i ca 0grader c etter ca 5min eller så.

 

noen innleg?

Endret av BM-Volvo
Lenke til kommentar

seriøst? sån mer en et vannkjøling med 3 12x12vifter høyt?

eller det går å leve med inni et skap med gummiputer under?

 

kansje caskadekjøling hadde vert tingen? en vapochill i et kjøleskap:P

 

ser at den skal holde seg under 25-30db til enhver tid, det skal man da kunne gjøre noe med? lydisolere, skifte vifter, gummioppheng osv?

Lenke til kommentar

Suffice to say: Vapochill er ikke løsningen for deg som ønsker et stille system. Så må du også ha den relativt nær maskinen også for å nå CPU, så det går ikke lett ann å gjemme vekk støyen heller.

 

men vapochill mmm.... det er porno for en overklokker =)

 

-Stigma

Lenke til kommentar
takker og bukker Skrue

 

men 109watt @stock :scared:

 

 

med grove kalkulasjoner blir det ca. 150watt ved 4ghz!!!!

 

men er det ikke en slik 80%regel når det gjeller varmeutvikling da? skal jeg regne den med eller er det dumt av meg når jeg skal finne ut om tec holder mål til denne cpu'en?

Min cpu på 4Ghx bruker nå vanvittig med strøm, hele systemet sliter og varmen brer seg utover rommet..

Klarer å holde varmen ved 30minusgrader ute da jeg har rom nede i kjelleren. Helt sykt. Da hjelper Ati kortet og Psu veldig da.

 

Så ja, Prescott @ 4Ghz bruker MYYYE strøm (varme)

Lenke til kommentar

har regnet med fram til at 226watt vil gi meg en delta t på 44grader c ved 12volt og vanntemp i kjølingen er ca 35-40grader så det skulle resultere i ca 0grader c etter ca 5min eller så.

 

noen innleg?

Bra at du regner på dette (etter min mening helt nødvendig for å ha god forståelse av hvordan peltierelementet vil fungere i et system.) men jeg tror det må ha sneket seg inn en feil hos deg. Eller så regner vi med helt forskjellige betingelser.

 

Mine beregninger gir dT på ca. 20 grader på selve elementet som jeg tipper vil gi dT på 10-15 grader mellom CPU og vann. (Da tenker jeg 12V til peltierelement og 150W fra prosessor.) Selv dette synes jeg høres optimistisk ut.

( Q(12V) ~210W, dTmax = 67C => 67 / 210 = 0,32C/W

210 - 150W = 60W, dT = 60 * 0,32 = 19,2C)

 

På Swiftech sine sider (HER) har de en graf over temp på coldplate mot effekt fra CPU med det peltierelementet du tenker på. Den viser at resulatet er mye dårligere enn det jeg har regnet ut. Antar det er reelle målinger de har gjort og dermed fått med alle tap "hit og dit". Grafen forteller at kjøleblokken med peltierelementet ikke har noen kjølegevinst ved laster (CPU) over 100W. D

 

(Har sagt dette før men,) jeg mener peltierkjøling på et slikt system bare er for spessielt interiserte. Gevinsten, selv ved et optimalt oppsett, er mindre enn investeringen. Spesielt hvis man måler ekstra kjøleeffekt målt i tid og penger. Hvis målet derimot er selve læreprossessen kan det kanskje likevel være verdt.

Skal man montere peltierelement bør Qmax på elementet være mer enn 100% høyere enn effektet fra CPU. I tilleg skal man har VELDIG god kjøing av den varme siden av peltierelementet.

 

Hadde vært morsomt om noen med pelierelement på CPU kan fortelle om sine erfaringer. Husker godt tilbake da jeg satt med Celeron 566@950 kjølt med 80W peltierelement til 0-5 grader på CPU. Gjorde også en test der jeg fikk Celeron 300A til å fungere på 133FSB = 100% overklokking.

 

space

Lenke til kommentar

Stemmer nok det. Uten at jeg har giddet å regne over det, så kan du nok si at man må ha rundt dobbelt så høy effekt eller mer på peltierelementet i forhold til effektproduksjonen av det den skal kjøle.

 

Problemet med prosessorer som spytter ut 100+ watt blir da at det rett og slett ikke finnes sterke nok peltier element (og selv om det hadde gjort det, så hadde de blitt veldig inneffektive i forhold til strømforbruk). 150w via et 226w TEC er rett og slett ikke en god idè ved mindre du har en løsning som klarer å holde kjølevannet ditt veldig kaldt (f.eks. direkteforsyning fra vannnettet, som ikke sirkulerer). Kjøles det derimot med vifter så går vinningen opp i spinningen på hele prosjektet, og du kan like godt gå for ren vannkjøling.

 

-Stigma

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...