Gå til innhold
Spørsmål om bil og motor? Still spørsmål her ×

Problemer med støy på anlegget (Bil)


Zeph

Anbefalte innlegg

Først litt spesifikasjoner:

 

Forsterker: Dynabel BF(eit eller anna) 4-kanaler

Subwoofer: Peerless 12"

Komponentsett: Peerless 6" og Tweeter

Kabling: 35 kvadrat straum til forsterkar, Dynabel signalkabel med skjerm.

 

Frå spelaren går det 2 par signalkabler bak til forsterkar (frontsett og subwoofer). I lag med kablane ligger høgttalarkabel fram til komponentsettet. Straum ligger på andre sida av bilen. Høgttalarkablane går fram til døra, innom eit delefilter og så ut til tweeter og woofer (6").

 

For det første har eg ein høgfrekvent "Wheeeeeiiiiii" som blir merkbar ved høgare turtal. Etter omfattande søking på diverse forum fant eg ut at det sikkert kom av for lite tverrsnitt på ledning til Dynamo osv.. Den forsvinner forresten når eg kopler frå subwooferen, men er ikkje hovedpoenget med denne tråden.

 

I dag satte eg i diverse dioder i instrumentpanel for å få litt farge (blå). Eg satt alt saman igjen og starta opp...det var då eg høyrte ein lyd eg ikkje hadde frå før av. Ein slags kneppe\klikkelyd i tweeterene, som økte i frekvens ved høgare turtal.

 

Signalkablane er i like god stand som dei var før eg begynte å skru, derfor er eg redd for at spelar eller forsterkar kan ha tatt skade. Eg skifta litt signalkablar att og fram, men hadde ikkje tid til å prøve meir.

 

Kva er det mest sannsynleg som forårsaker problemet?

 

Forsterkaren er jorda med samme kvadrat som straumledningen på eit god plass i chassi der lakken er skrapa vekk.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Grunnen til støy i bil er som regel for dårlig jording. Det som er problemet, er å finne ut hvor den feilen er.

 

Du kan prøve å justere volumet på spilleren. Hvis støyene har konstant volum, ligger problemet "bak" spilleren, men hvis støyen blir høyere når du skrur opp volumet, kommer støyen fra spilleren.

 

Feilen kan ligge i dårlig jording på dynamoen, fra batteri til chassi, fra chassi til spiller, eller såklart fra chassi til forsterker.

 

Etter det jeg har erfart, er det beste stedet å jorde spilleren like bak girstanga. Bruke gjerne så stort tverrsnitt som mulig. (men visse begrensinger såklart. litt vanskelig med en 25mm2 kabel i en isokontakt:P 2-4mm2 er utmerket)

 

Sjekk at det ikke er noe spenningspotensiale mellom skjerm på signalkabel, og jord på forsterker. Måles lett med et voltmeter.

 

Evt. hvis mulig, juster opp utgangssignalet på spiller, og "gain" ned på forsterker.

 

Håper dette hjelper deg videre.

Lenke til kommentar

Jeg har også en slik lyd i høytalerene som sitter i hattehylla. Den forsterkes når jeg gir gass men overdøves av motoren ved høyere turtall. Tror ikke det er no farlig men kan hende at forsterkeren ikke får nok strøm eler no sånt. Skal alikevel ut å høre med Extreme Car Sound gutta hva de mener...

Lenke til kommentar

Mykje gode råd her, takker for det, men eg kan ikkje tenke meg at jordinga blir så merkbart mykje dårligare etter eg jobba litt i bilen.

 

Lyden er ikkje avhengig av volumet, eg høyrer den om lyden er på 0, men ikkje om spelaren er av. Skrur eg opp så overdøyver eg lyden. Om eg ikkje nevnte det så øker lyden med turtallet.

 

Heile leksa med jording har eg lest meg fram til det meste, og vil utbetre det så fort eg har mulighet, men dette problemet kom så plutseleg at det var mistenkeleg. Har aldri høyrt den lyden før.

 

Kva lyd var det du hadde CorVette? Ein konstant, litt låd "wheeeeeiiii"-lyd eller eit knitre\kneppe\klikkelyd? Den "wheeei"-lyden eg har er til å leve med då den er merkbar berre ved høgt turtal før eg skifter gir eller ved nedoverbakker der eg kjører i 3., men den andre er for høg, og kom for kontant til at eg trur det er jording. Men for all del, det kan være at ein jordforbindelse i dash har blitt dårlig etter arbeidet. Skal teste med andre signalkabler og sjekke koplingar på onsdag.

 

Takker for all hjelp :w00t:

Endret av zeph
Lenke til kommentar
Lyden er ikkje avhengig av volumet, eg høyrer den om lyden er på 0, men ikkje om spelaren er av. Skrur eg opp så overdøyver eg lyden. Om eg ikkje nevnte det så øker lyden med turtallet.

Da er vi 2...

 

Jeg kan nevne det til deg etter at jeg har fått vite løsningen på problemet...

Endret av CorVette
Lenke til kommentar

Var innom og hørte idag. De sa at det kan være at man får for dårlig jording, eller at høytalerene er skrudd nedi metell slik at man får 2 jordingspunkter.

 

Og at strømkabelen må ligge på den ene siden ved kanalen til forsterker bak.

Signal kabel og andre kabler tror jeg kan ligge sammen, siden de er ikke så store og går ikke så mye strøm igjennom.

 

høyttaler lednigner ligger samlet i et rot (tilfelle hos meg :blush: ) Fest de godt og sepperert...

 

Btw: gjør det noe om jeg bruker silicon til å tette hjørnene i basskasa?

Lenke til kommentar

Min forsterkar er ikkje skrudd, henger faktisk med borrelås :D

 

Eg må undersøke meir i dag, kople frå høgttalarane osv...sjølv om eg har lite lyst, då tilkoplingsklemmene på forsterkaren er alt for små.

 

Fant problemet

 

Som eg trudde låg problemet framme i dash og kom etter eg hadde jobba der. Eg skifta kabel for å lokalisere kjelda, prøvde ein eigen ledning som remote, utan resultat. Så merka eg at når eg skifta posisjon på ledningane økte og minska støyen.

 

Kva som påverka signalkabelen er eg ikkje heilt sikker på, men ein eller fleire av dei store kablane nedi der forstyrra kablane. Eg fekk ikkje vekk all støyen, skal prøve å skjerme kablane med alufolie og legge dei så langt frå dei større kablane som mulig.

Endret av zeph
Lenke til kommentar
Pass på at selve forsterkeren(e) ikke er skrudd fast i chassis på bilen. Da kan du få jordsløyfe (støy).

dette var et problem tidlig i 90 tallet... nyere fortsterkere har ikke dette problemet lenger. Men det skadder ikke å prøve ved å sette en treplanke under amper for å prøve....

 

eller anbefaler ikke å "ohme" jordingskappen på RCAn i inngange på forsterkeren da nyere amper har en såkalt "pseudo balansert" inngang der både signalen og jordingskappen på RCAn er tilsvarende + og - inngangen på en balansert inngangs forsterker, teoretisk skal ikke skadde å sette spenning på RCan da disse skal være "isolert" fra inngagen med kondensatører men om det ikke er tilfelle (hvis den er DC koblet forsterker trinn) så vil spennnignen som ohmeteren har bli forsterket opp av forsterkteren med en kraftig utgangs signal som kan eventuelt skadde høytalerne.

Lenke til kommentar
  • 4 måneder senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...