Gå til innhold

Nedlasting, Lovlig eller ei?


Anbefalte innlegg

Hei, jeg har spørsmålet som har flest mulige svar tror jeg :p. Er det lov å laste NED!, hørte dette spørsmålet på radion for litt siden, da var det en mann fra rettvesnet å en eller annen pc fyr, det blei sagt at det var lov til å laste ned men ikke å laste opp, her i norge, men har hørt at laster du fra en server i utlande følger du loven i det landet.

Men sitter fortsatt her like uklok, for aner ikke, er det lov å laste ned, i så fall kan man laste ned hva man vill? mp3,torrent,filmer,spill,programvare osv.?

Er det noen som kan gi et eksakt svar på dette?

 

På forhånd takk...

Mvh

Thomas.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Feilpostet i Annet om hardware.

 

Gjør oppmerksom på dette før eventuell videre diskusjon:

 

#8: Det er forbudt å komme med informasjon som kan lede til piratvirksomhet. Det er også forbudt å stille spørsmål som vil føre til informasjon som kan føre til piratvirksomhet, som f.eks. spørsmål etter CD-keys, no-CD-cracks og hvor man kan laste ned warez. Dette omfatter også spørsmål om hvordan bruke warez du har lastet ned fra nettet, samt diskusjoner om piratkopier og dets innhold.

 

Vi tillater ikke piratkopiert programvare (warez), cracks, serie-koder og CD-keys. Vi tillater heller ikke brudd på åndsverksloven eller copyrighted materiale i form av musikk eller video. Norges lover tillater deg kanskje å laste ned musikk - vi gjør det ikke. Dette omfatter direkte linking, linking til sider som inneholder dette og alternative måter å skaffe seg slike ting på. Dette omfatter også diskusjoner rundt bruk av slikt materiale. Det er heller ikke lov å diskutere rundt et spill dersom det er klart at all informasjonen kommer fra at en har spilt en piratversjon av spillet. Dette gjelder spesielt for situasjoner hvor spillet enda ikke har blitt gitt ut og en allikevel sitter og diskuterer om en likte det eller ikke, basert på spillopplevelser.

 

Det er forbudt å gi spesifikk informasjon om hvor en kan laste ned musikk, film, programvare etc. fra P2P-nettverk / filesharing-hubber. Videre er det forbudt å komme med direkte reklame for hubber. Utsagn som "på hub xxx.xx finner du [spesifisert materiale]" er ikke tillatt og kan medføre utestengning eller advarsler. Det er også strengt forbudt å linke til nettsteder som inneholder .torrent-filer for Bit-Torrent-nettverket, dersom innholdet i noen av torrentene bryter mot retningslinjene. Utsagn som "Det spillet kan du laste ned på http://www.styggwarezside.no" er også forbudt dersom denne siden inneholder .torrent-filer som for eksempel bryter med åndverksloven. Merk at det er lov til å linke til sider som for eksempel spillprodusenten "Blizzard" eller andre sider på Internett som bruker Bit Torrent-nettverket for å spre demoer og lignende. Du kan også linke til sider lignende Animesuki.com da denne siden ikke inneholder annet enn ulisensiert materiale.

 

Dette omfatter ikke diskusjoner angående piratkopiering, diskusjoner rundt hva som i følge norsk lov er lovlig og ulovlig og lignende. Om du er i tvil om hva vi tillater, ta kontakt med en moderator pr. e-post.

Lenke til kommentar

Slik jeg forstår loven kan du laste ned så mye du vil, bare du ikke laster opp til folk du ikke kjenner, såkalt massedistribusjon.

 

Det er forbudt å komme med informasjon som kan lede til piratvirksomhet.

 

Ja jøss... klart vi alle sammen kommer til å dra på oss langbuksene, slipe knivene og lade muskedundrene våre, banne og drikke øl og dra til sjøs på grunnlag av noe som skrives her inne....

 

HARR MATEYS!!! YO HO HO AND A BOTTLE OF RUM!!!

 

Kan ikke annet å le av at selv de som er "in the know" sammenligner privat bruk av åndsverk med drap og tyveri på de høye sjøer :!:

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9817234daf

Dere sier at det er lov å laste ned, men ikke og laste opp. Da er det liksom greit å laste ned et program og bruke det? Feil. Programmet er beskyttet av åndsverksloven og i det du dobbeltklikker på installfilen, har du brutt loven ved å bruke et produkt du ikke har betalt for. Det blir det samme som å legge en sjokolade i bukselommen når du er å handler; det er først når du går ut av butikken loven har blitt brutt.

Lenke til kommentar
Dere sier at det er lov å laste ned, men ikke og laste opp. Da er det liksom greit å laste ned et program og bruke det? Feil. Programmet er beskyttet av åndsverksloven og i det du dobbeltklikker på installfilen,

Åndsverkloven skiller mellom programvare og andre typer åndsverk

 

Når det ikke skjer i ervervsøyemed, kan enkelte eksemplar av et offentliggjort verk fremstilles til privat bruk. Slike eksemplar må ikke utnyttes i annet øyemed.

 

      Bestemmelsen i første ledd gir ikke rett til å

a) ettergjøre bygningskunst gjennom oppføring av byggverk,

b) fremstille maskinlesbare eksemplar av datamaskinprogram,

c) fremstille maskinlesbare eksemplar av databaser i maskinlesbar form, eller

d) fremstille eksemplar av kunstverk ved fotokopiering, avstøpning, avtrykk eller tilsvarende fremgangsmåte når eksemplaret kan oppfattes som originaleksemplar.

 

      Bestemmelsen i første ledd gir ikke rett til å la fremstillingen utføre ved fremmed hjelp når det gjelder gjenstander av kunsthåndverk og kunstindustri, skulptur, billedvev eller kunstnerisk gjengivelse av andre kunstverk. Gjelder det musikkverk eller filmverk, kan fremstillingen av eksemplar ikke utføres ved fremmed hjelp som medvirker i ervervsøyemed.

 

Lenke til kommentar

Gravde litt på nettet. Første dommen for piratkopiering (må være nedlasting det da?) i norge falt i 2004, dommeren la vekt på at han ikke hadde brukt programmet om han måtte betale for det... som å det forandrer noe? Er det 'fair use' han snakker om? Det finnes et utall måter å argumentere fair use :hmm: Uansett kan jeg ikke forstå hvorfor de skiller et forbruksmedie fra mange andre.

 

Og lovteksten er jo like 40 år gammel... "maskinlesbar"? Må være fra tiden de brukte hullkort. Dessuten er den vag, og det er vanskelig for folk å tyde den. Særlig når man til stadighet hører andre steder, selv fra Computerworld, ITavisen, dinside osv. at det er lovlig.

 

Loven er arkaisk, irrelevant, obskur, strider mot likhetsprinsippet, og med unntak av disse to, som brukte programvaren i foretningsøyemed så har jeg ikke hørt om noen som har vært anmeldt, etterforsket, eller dømt, for å laste ned programvare.

 

Jeg har hvertfall ikke lyst til å bruke 2300kr hvert 2-3 år på f.eks å kjøpe Windows. Ikke bare betaler vi overpris, og ekstrapris fordi vi er norske, vi støtter også et ulovlig monopol.

 

Piratvirksomhet my ass... sivil ulydighet, tror jeg vi kaller det :!:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...