Gå til innhold

HD-basert videokamera, en SPØK?


Anbefalte innlegg

Nylig kom JVC ut med et harddiskbasert kamera med 4GB disk. (eller for å være helt korrekt, den bruker vel microdrive..?)

 

Uansett, i forhold til en DVkasett som har ca 13GB lagringskapasitet, så er det jo latterlig å i det hele tatt komme med et slikt kamera nå. :thumbdown:

 

2 hovedgrunner:

 

1: Skal du på ferie, må du enten ha med x antall DYRE 4GB brikker på tur, eller ha med pc og utstyr for overføring av hver eneste time man filmer, for harddisken har kapasitet på kun 1 time.

 

2: Sony har nå kommet med HDV kamera, dvs videokamera som filmer i High Definition. Filming i denne modusen gjør at en DVkasett reduserer tiden til 30min. Skulle man gjort dette med et harddiskbasert kamera, ville minnet som skal være tilstrekkelig for gode opptak være inni h... dyrt.

 

MiniDV og ukomprimert film sier nå jeg, uansett om man skal redigere filmen eller ikke. :thumbup:

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Til proff bruk finnes det større disker(tror det var 80 eller 40gb), men igjen proffbruk=svindyrt og masse funksjoner man ikke trenger på et konsum kamera + at skulderkamera størrelse er en smule...upraktisk.

 

Problemet med tape generellt sett er jo at den ikke er evigvarende, ting på disk(så fremt man har backup og raid), ligger mye tryggere der enn på en tape som er utsatt for slitasje. Men tape er fram til man får microdrive eller lignende på over 13gb beste måte å lagre film på uten å sprenge lommebøker.

 

Forresten så må jo filmen på det jvc kameraet komprimeres om 60min film bruker ca 13gb...og om da HDV trenger 26gb i timen...

Lenke til kommentar

Ja, det jeg mente.. Nå som HDV begynner å komme, så er det latterlig å komme med et slikt kamera..

 

For at HDbasert kamera skal funke, må følgende være på plass etter mitt syn:

 

13GB minnebrikke = 65kr (dvs samme som en DVtape)

Evnt at en 130GB brikke ikke blir alt for dyr, maks 5000kr

 

Grunnen til at jeg sier det er at for meg vil opptak i MPEG4 som HDbaserte kameraer tar opp idag, er for dårlig til redigering..

 

13GB = 1 time DV-tape format

 

PS: Det er en myte at harddisk/dvd lagring er evigvarende. Alle råfiler BØR brennes på nytt etter 3-5 år.

Lenke til kommentar

Har lest det jeg finner av tester osv av det kameraet, og det virker som et godt kamera, men det sliter ved dårlige lysforhold, har flere bemerket. Om microdrive faller i pris, og får doblet opp størrelsen noen ganger så kan det vel bli bra?

Har troen på harddisk-baserte kamera som bruke slike små som er i bærbare pc-er.

Lenke til kommentar

Men foreløpig så filmer det jo med MPEG4.. Ikke topp spør du meg.. Men selvfølgelig, vi har alle forskjellige krav, i forhold til hva filmen skal brukes til osv.

Synes bare å lansere noe som pr dags dato i praksis ikke er brukbart, er tull.

 

Tenk bare:

 

Sony har et videokamera som heter IP1. Dette kameraet bruker microDV kasett til 175kr. Denne kasetten har samme kapasitet som 4GB HD, og filmer også i MPEG4... Man kan få mange microDV kasetter til prisen av en 4GB disk..

I tillegg er det mye mindre.. :-)

 

Innlegget er ikke ment som favorisering av et merke foran andre, men heller teknologier opp mot hverandre..

Lenke til kommentar

Drømmen må være når hardisker tåler såpass mye, blir små nok og billige nok til å feks. har mulighet til å bytte dem ut som en kassett. Tenk hvor mye det hadde lettet alt som heter redigering å slippe capture. Mulighet til å stille slik at den laget en fil pr. klipp osv....da hadde jeg spart ca 48timers jobb med prosjektet jeg holder på med nå..

menmen det er lov å drømme.....

 

JVC har og ett HDV cam, ligger vel egentlig i proff klassen men prisen er ca på nivå med sony sitt til konsum bruk....i den grad kameraer i disse prisklassene kan kalles konsumkamera...

Lenke til kommentar

Photoguy:

Mye feil i det du skriver.

- JVC kamera tar opp med mpeg2, ikke mpeg4.

- De HDV kamera jeg har sett tar opp i mpeg2 de også. Gjelder JVC og Sony sine.

- JVC var vel faktisk først med HDV.

- HDV trenger 4 ganger så mye plass som DV ved samme komprimering (ved 1080 linjer).

- DV er ikke ukomprimert!!!

 

Jeg har ikke sans for JVC sin microdrive løsning jeg heller, men det er definivt fremtiden. Men jeg synes ikke tiden moden ennå pga av prisnivå på minnebrikker/microdriver.

Endret av Pulsar
Lenke til kommentar

Hei Pulsar

 

Skrev feil ang JVC kameraet og opptaksform. Det er riktig som du sier at det er Mpeg2, ikke mpeg4, skrivefeil fra min side.

 

Når det gjelder første kamera, så påberoper Sony at deres FX1 er verdens første..

 

Opptaksform for HDV er som du helt riktig påpeker, mpeg2, og størrelsen er 4 ganger dv. (sier enda mer om krav til harddisk om det skal være poeng)

 

Om DV opptak er ukomprimert eller ikke i praksis er vel noe som kan diskuteres. DV er det minst komprimerte måten å filme på, for å si det på en litt bedre måte.

 

Siste setningen din er jeg helt enig i.

 

:-)

Lenke til kommentar
Men foreløpig så filmer det jo med MPEG4.. Ikke topp spør du meg..

Ikke helt topp nei, men for en bonde-amatør med 25" luxor-tv fra i 88 som bruker kamera til å ta film fra ferien i Kristiansand dyrepark (f.eks) er det heilt greit! Har sett på kvaliteten på det kameraet, og den var overaskende bra spør du meg... Dessuten er det mpeg2 ikke 4!

Endret av tomviktor
Lenke til kommentar

Jeg synes også at å utstyre et videokamera med microdrive for lagring er idiotisk. Hele tankegangen med at man absolutt må ha uttbyttbart lagringsmedium i videokamera er foreldet. Hvorfor kunne de ikke bare utstyre kameraet med en 2,5" (bærbar) harddisk på 100GB. En slik koster mindre enn 4GB microdriven og gir plass til flere timers filming, selv om man velger høykvalitetsformat.

 

Hva så hvis man likevel ikke har plass nok på den interne disken til hele ferien og ikke ønsker å dra med seg en PC for å kunne laste over på ?

Enkelt: Utstyr kameraet med en USB/Firewire host kontroller så man kan koble det til en ekstern harddisk som man kan overføre direkte til fra kameraet. Du får nå kjøpt slike disker på 300GB for under 2000,- og enda større disker på opp til 500GB er på gang. Hvis selv ikke det holder så er det bare å kjøpe flere, de koster uansett mindre enn microdriven og du får altså flere hundre GB på disken kontra 4GB på microdriven.

Endret av six
Lenke til kommentar

Større kameraer for tv bruk har akkurat det du snakker om, vanlig disk. Problemer er jo at det er for stort og dyrt for å kunne selge det til de typiske elkjøp kundene som skal ha så lite kamerae som mulig. For min del kunne jeg godt tenkt meg. Ulempen med vanlige disker blir jo at de ikke tåler altfor mye....som kasteball i flybagasje er de mindre egnet(med mindre du får med deg alt ombord da...).

Lenke til kommentar
Om DV opptak er ukomprimert eller ikke i praksis er vel noe som kan diskuteres. DV er det minst komprimerte måten å filme på, for å si det på en litt bedre måte.

Nei, det er ikke noe som kan diskuteres :-)

 

Dv bruker kompresjon av hvert enkel frame noe lignende jpg kompresjon såvidt jeg vet.

 

Hva er denne motstanden mot mpeg4? Det er jo noe av det ypperste i kompresjon akkurat nå. Gitt at ALLE systemer har begrenset lagringsplass og båndbredde betyr jo god kompresjon at vi kan få maksimalt antall pixler/fps inn... Så får man heller utnytte kraftige moderne pc-er for å (tapsfritt) konvertere hardt komprimerte formater til et mellom-format som egner seg bedre for redigering

 

Knut

Lenke til kommentar

Six har forstått det jeg ville frem til i en tråd jeg startet for en liten tid tilbake. Denne

 

Tenk så greit å kunne redigere film mens den ligger på kameraet og deretter brenne den ut på dvd. En 2,5" hd tåler en god del, min bærbare pc har levd et hardt liv! Og Ipod osv tåler mye og har en lang batterilevetid. Kan ikke tenke meg at et kamera uten bevegelige deler, bortsett fra objektivet selvfølgelig, vil bruke så mye strøm!

 

Vi som lever får se :)

Lenke til kommentar

Jeg ville aldri kjøpt et slikt kamera, men jeg kan se at det er brukbart og lettvindt for folk som ikke vil redigere, men bare samle enkelte klipp på DVD-plate. Og så må man selvsagt aldri være lenge vekke fra laptoppen.

 

Ulempen med dette kameraet er:

Svært dyrt lagringsmedie. Har man ikke laptop i nærheten så er man solgt

Harddisker er generelt sårbare for støt.

MPEG2 egner seg ikke til redigering eller etterbehandling. Mpeg2 er et presentasjonsformat.

Endret av JBlack
Lenke til kommentar
Ulempen med dette kameraet er:

Svært dyrt lagringsmedie. Har man ikke laptop i nærheten så er man solgt

Harddisker er generelt sårbare for støt.

MPEG2 egner seg ikke til redigering eller etterbehandling. Mpeg2 er et presentasjonsformat.

 

Moro å se at våre kamera er populære og ikke minst er godt diskusjonsmateriale.

Det er en del grunner til at kamera blir som det har blitt, jeg tenker spesielt da på dette med Microdrive, og ikke minst formatet Mpeg2.

JVC har valgt å bruke Microdrive i sine harddisk kamera utelukkende pga størrelse , støynivå og ytelse. Som kjent kommer også nye størrelser , og prisene er forventet å bli rimeligere med tiden. En annen ting er også at kamera også støtter SD kort , Compact Flash type 2 (min 40 mb/s skrivehastighet for full utnyttelse).

 

En annen ting som går igjen i forumet er at man redigerer i GOP på Mpeg2 , dette er ikke tilfelle , JVC bundler software med kamera som lar deg redigere Mpeg2 pr frame. Mac er foreløpig ikke støttet , men vi jobber med denne saken , og forventer en løsning på dette mot sommeren.

 

Så når det gjelder HDV kamera så har det seg slik at JVC leverte det første kamera i 720p 60 Hertz. Sony leverte det første konsumet 1080i kamera , men begge benytter seg av samme lagringsmetode , altså Mpeg2 på mini-dv kassetter.

Nå er jeg ikke sikker på komprimeringsgraden i 1080i , men om dere sier at det er totalt 30 min på en 60 minutters kassett så tror jeg på det, på vårt GR-HD1 kamera , så er det plass til 60 minutter i 720p mode. Forøvrig er det converter på kamera som gir deg 1080i på component utgangen til kamera ;)

 

Men når det gjelder standard HDV , så mener jeg at JVC var først :yes:

 

Utover dette så vil jeg også nevne at kamera er ment som et konsument kamera , og ikke til profesjonelle utøvære. Med dette mener jeg at 4 GB lar deg som nevnt lagre 60 minutters video med 8,5 mbps , eller 90 minutter med 5 mpbs.

 

Det finnes også utallige dumping harddisker som man får kjøpt veldig rimelig om dagen , og med USB 2.0 er dette gjort veldig kjapt.

 

Annen ting er at det også følger med som sagt videoredigerings software , samt at det er bundler programvare for brenning til dvd.

 

Mpeg 4 blir også nevnt i denne tråden , finnes det videoredigeringsmateriale for denne standarden ?

 

 

Alt i alt , JVC har som første produsent levert videokamera med microdrive og legger en standard jeg tror vi kommer til å se mer av i fremtiden.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...