Gå til innhold

3000 liter i timen? Ingen idé, tror det er bortkastet.....


Anbefalte innlegg

For herværende og kommende vannkjølingsentusiaster, har jeg i kveld (også for egen del!) eksperimentert litt med vannmengder / pumpekapasitet, ettersom dette stadigvekk er et tilbakevendende tema. Innledningsvis vil jeg få understreke at mine resultater ikke nødvendigvis behøver å gjelde i alle sammenheng, ei heller skal jeg slå beina under de som måtte mene det motsatte, men dette er i allefall hva jeg har kommet frem til:

Pumpa i mitt system, er en Maxi-Jet1200 som etter spesifikasjonen skal levere 1200-1500ltr/time.

Bruker en Black-Ice radiator (Mikroplex) som i sin tur er koblet til hjemmelagede vannblokker, og en hjemmelaget vanntank i plexi. Hele systemet rommer forøvrig ca 0,3ltr vann, 0,15ltr befinner seg til enhver tid i tanken. Vifta jeg bruker, er en 120x120x38mm SUNON DP201A, som rusler rundt på ca 1600 omdreininger, bortimot lydløst.

Det som kjøles, er en (for øyeblikket) uklokket XP1900, og CPU på et Gainward GF3. Blokkene er paralellkoblet via "Y"-forgreninger, og vannstrømmen i systemet er normalt ganske frisk, det sees godt i tanken.

Med tanke på diverse diskusjoner omkring pumpekapasiteter, ville jeg forsøke å kjøre systemet med en absolutt minimum´s vanngjennomstrømning.

Dette regulerte jeg ved å klemme sammen slangen fra trykksiden av pumpa, slik at det såvidt sildret litt vann fra returslangen i tanken.

Vanntemperaturen i tanken er normalt 26-27 grader, lufttemp ca 20 grader, og CPU-temp 36-37 grader idle.

Etter å ha kjørt i ca 1/2 time med normalt bruk av maskinen, var temperaturene fortsatt de samme, tiltross for kraftig redusert vanngjennomstrømning.

50 "burn-in´s" i Sisoft Sandra resulterte i følgende: Vanntemperatur: 28,7 grader, CPU-temp mellom 40 og 41 grader.

Det som er verdt å merke seg, er at med "full blås" på pumpa, oppnår jeg praktisk talt det samme!

Den som tviler, kan gjerne få et screenshot!

 

Uten å skryte, vil jeg påstå at jeg er relativt oppegående når det gjelder ovenfor nevnte ting, og vil derfor mene at man neppe oppnår vesentlig bedre resultater med digre pumper og 1/2" slanger i systemet, medmindre man snakker om ekstreme løftehøyder og avstander mellom maskin og radiator.

 

Men normalt sett, vil man klare seg godt med pumpekapasiteter på mellom 500 og 1000 ltr/time. Det er i allefall min erfaring, uten at jeg konkrét har målt vannmengden jeg nå kjører med. Men stor er den ikke!

 

Så får de som mener det motsatte, gjerne komme med kommentarer!

 

 

 

 

[ Denne Melding var redigert av: Skrue på 2002-03-20 01:27 ]

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Med din relative lave vannmengde. 3dl er ikke mye, så vil ikke radiatoren din ha sjans til å kjøle ned vannet når du kjører vannet fort gjennomsystemet. derfor tviler jeg ikke på at du ikke har noen bedre effekt. Jeg har over 1.5 liter bare i systemet, + en 1.5l liter vanntank. Da vil effekten bli større med en bedre pumpe.

Lenke til kommentar

Jeg tillater meg å tro at du tar feil.

Om du så måtte ha en 100liters tank i systemet, gjerne koblet til en "superpumpe", så vil allikevel radiatoren´s kjøleeffekt være den bestemmende delen.

Det hjelper lite å kjøre eksempelvis 3000 liter gjennom radiatoren, sålenge dennes "Delta T", altså kjøleeffekten (les: virkningsgraden) er konstant.

Man må i et slikt tilfelle selvsagt se bort ifra kjølingen en 100liters tank måtte gi, for å få et rettferdig resultat.

Om man kjører 3000 liter vann pr./time med 30 grader gjennom radiatoren i romtemperatur, vil vannet antagelig holde omtrent samme temperatur etter passering, da radiatoren ikke vil makte å kjøle ned vannet nevneverdig.

Reduserer man derimot vannmengden gjennom radiatoren, vil man nærme seg et ideelt forhold mellom det varme vannet kontra radiatorens kjøleeffekt, og dermed oppnå optimal temperatur, basért på radiatoren´s "Delta T".

Denne er selvsagt avhengig av lufttemperaturen gjennom radiatoren, som i normale tilfelle representeres av romtemperaturen, og som dermed påvirker radiatoren´s virkningsgrad.

Plasserer man derimot radiatoren utendørs i minus 20, vil situasjonen bli annerledes, da vil radiatoren´s "Delta T" vil være en helt annen. Da kan den sagtens klare å skuffe unna varmen fra 3000 liter vann, på en mye mer effektiv måte! Håper du skjønner dette! Om ikke, så les dine fysikkbøker én gang til....

Vannmengden i systemet vil derfor ikke spille noen rolle, det er radiatorens virkningsgrad som er avgjørende.

Du skal ha ros for din organisering/ flytting av feilplasserte poster, og ikke minst ditt vannkjølingsprosjekt, men i fysikkens verden tror jeg nok at det finnes en og annen upløyd mark for deg!

Uten at jeg dermed mener å støte deg, men som nevnt innledningsvis; Jeg tror du tar feil i din påstand! :smile: Legg merke til at jeg skriver "tror", jeg påstår det ikke!

 

Andre synspunkter?

 

 

<font class=editedby>[ Denne Melding var redigert av: Skrue på 2002-03-20 02:41 ]</font>

 

[ Denne Melding var redigert av: Skrue på 2002-03-20 10:37 ]

Lenke til kommentar

Helt riktig 555, skal man få noensomhelst effekt av en kraftig pumpe, så må radiatoren stå i forhold.

Er sistnevnte av typen "stor bilradiator", så vil denne´s overflate / "Delta T" være avgjørende.

Vi snakker da om forholdet mellom radiatorens faktiske kjøleflate kontra vannmengden som kjøres igjennom denne, og dermed radiatoren´s virkningsgrad.

Da kan man sagtens kjøre på med mye vann, radiatoren vil i et slikt tilfelle klare nedkjølingen, selv ved romtemperatur.

Lenke til kommentar

Er helt enig med Skrue, men det er en annen ting som også spiller inn når vanngjennomstrømningen blir stor, og det er noen alle med varme og strømnings lære bør kunne noe om. Dersom en øker vanngjennomstrømningen gjennom et anlegge så vil en komme til et punkt der strømningen gjennom innsnevringer (radiator, vannblokker, bend...) vil gå over fra linjær til turbulent. Ved turbulent strømning så blir varmeoverførings evnen kraftig redusert. Men det som er værre er at en kan få kavitasjon ("tæringer"). Dette gjelder ofte innløp til vannblokk, vannet kan tære seg gjennom blokka iløpet av dager eller uker. :sad:

Det lager spesiell støy dersom du får turbulent strøming og kavitasjon.

Det er bare å strupe på sugesida av pumpa så vil du høre det med en gang.

Så stor pumpe er bra i store anlegg med store slanger men da vil den relative hastigheten i røra alikevel ikke bli for høy. :smile:

Lenke til kommentar

Må nok også si meg enig med skrue her... Jeg har selv laget meg vannkjølingssystem med hjemmemekka kjøleblokker. Og mine temperaturer er rimelig like som skrue's.

 

Jeg har prøvd med pumpe på 400l/t og 1080l/t og kommet frem til at det er en sammenheng mellom lengde på sløyfe og antall koblinger (kjøleblokker, nippler til tank, radiator og liknende) som må være med på å bestemme hvor stor pumpen må være.

For å nevne det så ga det meg ingen synlig forskjell på temperatur (romtemp svinger med rundt 5 grader, så det er litt vanskelig og ta de små temp endringene).

Lenke til kommentar

Hmm, der drepte du den ideen min også Skrue :smile: Da lærte jeg noe i dag også da, ikke verst det! Du sier en pumpe som pumper 500-1000 liter er passe, i en relativt liten kjølesløyfe, med kjøling av CPU, GPU og muligens strømforsyning, burde jeg da ha 1000 liter eller holder 500 i lange baner? Blackice radiator m. himkokt blokk blir det vel

Lenke til kommentar

At vannstrømmingen skal slipe hull i en vannblokk, er ganske usannsynlig før om et par tusen år ihvertfall... det er klart at det blir mer og mer etter hvor stort trykk, pumpekapasitet du har, men.... trykket fra en brannslange sliper ikke vekk metall på dager og uker....

 

Og.... jeg trodde turbulent ville lede varmen bedre, iogmed at det hvirvler opp det som er nærmest kobberen, oksygen. Er en KJEMPELAND artikkel på amdmb.com om dette. bør sjekkes. Forsto det sånn at mest mulig hvirvling av vannet er det beste..

Lenke til kommentar

Quote:


On 2002-03-20 13:29, classic skrev:

At vannstrømmingen skal slipe hull i en vannblokk, er ganske usannsynlig før om et par tusen år ihvertfall... det er klart at det blir mer og mer etter hvor stort trykk, pumpekapasitet du har, men.... trykket fra en brannslange sliper ikke vekk metall på dager og uker....


Og.... jeg trodde turbulent ville lede varmen bedre, iogmed at det hvirvler opp det som er nærmest kobberen, oksygen. Er en KJEMPELAND artikkel på amdmb.com om dette. bør sjekkes. Forsto det sånn at mest mulig hvirvling av vannet er det beste..



 

Jepp. Det er absolutt å foretrekke litt turbulens i vannblokk/radiator. Det fører til at en større del av vannet kommer i kontakt med varme/kjølige områder.

Lenke til kommentar

Hei folkens!

Jeg tror skrue har et poeng i det han sier. Så lenge du har en viss sirkulasjon i kretsen din, så spiller det liten rolle om pumpa er på 500 l/t eller 1000 l/t.

 

Det som derimot er SVÆRT avgjørende, sier seg nesten selv. Vanntemperaturen :smile: ...

 

Målet må jo være å få vanntempen omtrent lik lufttempen i systemet ditt. For å klare det, er det faktisk avgjørende hvor "lenge vannet er i radiator/vanntank". Jeg har lekt med tanken om å kople to radiatorer i paralell (stor usaklig diskusjon om dette tidligere her på forumet), nettop for å utsette vannet for mer kjøling mens det passerer radiatorene.

 

Det vil selvfølgelig ikke være verdt slitet hvis vanntempen allerede ligger på rundt 25 grader, men har du enn vanntemp på 30-35 grader (forårsaket av dual CPU, peltiers osv.), må jeg få lov til å påstå at du vil ha god nytte av et slikt oppsett.

 

Vennlig hilsen

Henning Pedersen

Lenke til kommentar

Quote:


On 2002-03-20 01:50, SirHartge skrev:

Med din relative lave vannmengde. 3dl er ikke mye, så vil ikke radiatoren din ha sjans til å kjøle ned vannet når du kjører vannet fort gjennomsystemet. derfor tviler jeg ikke på at du ikke har noen bedre effekt. Jeg har over 1.5 liter bare i systemet, + en 1.5l liter vanntank. Da vil effekten bli større med en bedre pumpe.



 

Hvis du leser litt mellom linjene her, så har jeg tatt den beslutningen: Liten vannmengde = liten radiator. DEt var i grunn det jeg mente å få frem i posten. Med større pumpetrykk har ikke ikke din radiator sjans til å kjøle ned vannet, slik som du selv skrev i den eminente tråd.

 

Siden jeg har mer vann i systemet ( les: uten vanntank) så har jeg ergo større radiator. Jeg regner med at vi har nesten like mye vann i slanger og vannblokk.

 

Dette har lite med fysikk å gjøre, mer med logisk tanke gang. Jeg har tross alt fysikk på ingeniør nivå:D Så jeg har da pløyet noen åkrer.

Lenke til kommentar

Jeg holder på og lege meg vannkjøling no der ALT er OVERDIMENSJONERT og pumpen pumper 3500l/t, og mindre tid på cpu/gpu/gpu/gpu + mindre varme og gi fra seg på radiatoren.

 

Så lenge du overdimensjonerer alt går det fint...

 

men jeg vil nok ikke ambefale en så stor pumpe på et "mini" system... :smile:

Lenke til kommentar

Enig med onkel Skrue. Har alltid med at folk driver med overkill her inne, 1/2" rør og enorme pumper...

 

Vann sin store vannkapasitet gjør at man ikke trenger så store dimmensjoner på rørene, er tross alt ikke mer en usle 80 watt som skal vekk..

 

Nei sats heller på en stor effektiv radiator framfor en megapumpe :smile:

Lenke til kommentar

Har lest disse innleggene om pumper over en tid nå og må si meg enig i at pumpen må stå i stil med radiatoren. Har vært rørlegger i snart 20 år og har jobbet både med varme og kjøling. I slike anlegg blir det montert strupeventiler både før og etter pumpen nettopp for å styre vannhastigheten. Ved feile hastigheter får man feil kjøling(eller varme).

 

Pumpen i min Pc leverer 500/lt, fikk spesiallaget en radiator hos radiator service på 160x80x20mm (perfekt til 2 80mm papst vifter) og bruker koolance kjøleblokker på cpu og chipsett.

ligger ca 10-12 grader over stue temp.

 

Det er også mange spørsmål om hvilke type pumper som kan brukes....

Akvarie pumper er det eneste som er å stole på. (av bitter erfaring)

Lenke til kommentar

Quote:


On 2002-03-20 13:29, thomasr skrev:

Hmm, der drepte du den ideen min også Skrue :smile: Da lærte jeg noe i dag også da, ikke verst det! Du sier en pumpe som pumper 500-1000 liter er passe, i en relativt liten kjølesløyfe, med kjøling av CPU, GPU og muligens strømforsyning, burde jeg da ha 1000 liter eller holder 500 i lange baner? Blackice radiator m. himkokt blokk blir det vel


 

LOL!

Huffda, det var jo ikke meningen å knuse visjonene dine da! Har jo prøvet og feilet en god del jeg også, og nettopp av den grunn kan det jo være greit å dele sine erfaringer med andre!

Om du skal ha med deg alle de komponentene du nevner i et vannkjølt system, så kan det nok være fornuftig med en litt større pumpe, men dette er igjen avhengig av hvordan du legger opp kjølesystemet. Paralellkobler du kjøleblokkene/sløyfene, bør du nok gå for en "1000-liter´s" utgave, for å være sikker på at alle enhetene får nok vann igjennom seg. Ikke minst om vannkanalene i blokker/PSU-sløyfe er forskjellige, vannet vil alltid finne minste motstands vei! Eksempel: Har du f.eks. 10mm kanal i CPU-blokka og 5mm rørløsning for PSU-kjøling, sier det seg sjøl at vannmengden til PSU blir en god del lavere. Om pumpa attpåtil er underdimensjonért, kan du risikere at vannmengden til PSU-kjølinga rett og slett blir for liten.

En annen løsning er å seriekoble alle enhetene, men en ulempe vil da være at den enheten som ligger sist i sløyfa vil få den dårligste kjølinga, ved at vannet allerede er delvis varmet opp gjennom foranliggende kjøleblokker.

NB! Dette er bare teori, men i prinsippet vil man få en slik situasjon. Om dette i praksis vil ha noen særlig betydning er mere usikkert, vannmengden gjennom systemet vil (igjen!) være avgjørende.

Som om dette ikke skulle være nok, kan man jo også bruke en kombinasjon av serie- og paralellkobling av enhetene, for å oppnå et optimalt resultat.

 

Ville forøvrig vært forsiktig med å bruke en 120x120mm Black-Ice radiator i et slikt opplegg, da kjølekapasiten antagelig vil bli for liten. Ikke slik å forstå at radiatoren på noen måte er dårlig, den er faktisk endel hakk bedre enn min tidligere brukte "inline"-type!

Men om du har tenkt å "drasse" med deg varmen fra alle de komponentene du nevner, ville jeg definitivt gått for en større radiator, forslagsvis en Black-Ice 2. Den vil definitivt klare jobben, i kombinasjon med 2x 120mm vifter.

Lenke til kommentar

Quote:


On 2002-03-20 13:29, classic skrev:

At vannstrømmingen skal slipe hull i en vannblokk, er ganske usannsynlig før om et par tusen år ihvertfall... det er klart at det blir mer og mer etter hvor stort trykk, pumpekapasitet du har, men.... trykket fra en brannslange sliper ikke vekk metall på dager og uker....


Og.... jeg trodde turbulent ville lede varmen bedre, iogmed at det hvirvler opp det som er nærmest kobberen, oksygen. Er en KJEMPELAND artikkel på amdmb.com om dette. bør sjekkes. Forsto det sånn at mest mulig hvirvling av vannet er det beste..



 

Beklager classic, men sigurdi har faktisk rett! I allefall i teorien.

Blir vannhastigheten for stor, kan det lokalt oppstå soner med kraftig turbulens/undertrykk, som i sin tur kan fremkalle såkalt "pitting", som faktisk er i stand til å rive løs partikler fra metallet der denne oppstår.

Enkelt forklart, er pitting små bobler med lavere trykk enn i systemet ellers. Når disse boblene "imploderer" (motsatt av eksplodere) vil fenomenet faktisk være istand til å rive løs partikler fra overflaten på metallet der pittingen oppstår, og tilslutt går det hull. Har faktisk sett mange eksempler på at prosessen graver hull i en 10mm tykk støpejernsforing i en dieselmotor! Dette høres kanskje heelt vilt ut, men faktum er at prosessen i høyeste grad eksisterer!

Ikke dermed sagt at vi vil få slike situasjoner i våre kjølesystemer, men teoretisk sett er det mulig, om pumpa er altfor kraftig!

Lenke til kommentar

Pumpa har ganske lite å si i vannkjølingssystemer tror jeg (bare den greier å pumpe vannet brukbart rundt og det ikke blir stående). For etter lenger vannet bruker rundt etter lenger er det innom vannblokk og radiator. Det resulterer i at vannet plukker opp mer varme i vannblokka og gir fra seg mer varme i radiatoren.

 

Min konklusjon: Går vannet skikkeli rundt er det bra nokk! (kan ikke få det noe spes. bedre med å bytte pumpe tror jeg).

Lenke til kommentar

Quote:


On 2002-03-20 15:00, SirHartge skrev:

Quote:


On 2002-03-20 01:50, SirHartge skrev:

Med din relative lave vannmengde. 3dl er ikke mye, så vil ikke radiatoren din ha sjans til å kjøle ned vannet når du kjører vannet fort gjennomsystemet. derfor tviler jeg ikke på at du ikke har noen bedre effekt. Jeg har over 1.5 liter bare i systemet, + en 1.5l liter vanntank. Da vil effekten bli større med en bedre pumpe.



 

Hvis du leser litt mellom linjene her, så har jeg tatt den beslutningen: Liten vannmengde = liten radiator. DEt var i grunn det jeg mente å få frem i posten. Med større pumpetrykk har ikke ikke din radiator sjans til å kjøle ned vannet, slik som du selv skrev i den eminente tråd.

 

Siden jeg har mer vann i systemet ( les: uten vanntank) så har jeg ergo større radiator. Jeg regner med at vi har nesten like mye vann i slanger og vannblokk.

 

Dette har lite med fysikk å gjøre, mer med logisk tanke gang. Jeg har tross alt fysikk på ingeniør nivå
:D
Så jeg har da pløyet noen åkrer.

 

 

Ok, du får ha meg tilgitt for min påstand om dine manglende fysikkunskaper, jeg var vel kanskje litt frekk der? :grin:

Men vi snakker vel fortsatt om fysikk/varmelære da?

Er slett ikke ingeniør sjøl, men har oppigjennom årene allikevel tilegnet meg litt "ballast" omkring disse tingene.

 

Umiddelbart var det faktisk ikke så lett å lese mellom dine linjer, og vi har nok snakket litt forbi hverandre her?

Men poenget mitt var altså at man i mange tilfelle kjører med overdrevent store pumper, og unødvendig store vannmengder (Tankstørrelse).

Det som imidlertid er avgjørende totalt sett, er jo radiatorens virkningsgrad!

Derfor tillater jeg meg fortsatt å mene at digre pumper og store slanger er overkill, i et normalt system. Økt vannmengde / store pumper vil ikke gi synlig effekt! Men som du for så vidt er inne på, er det nettopp radiatoren og denne´s kjøleevne som er avgjørende. At man som en konsekvens av "stor" radiator også får mer vann i systemet har i seg selv liten betydning, men cluet er jo vannmengden som til enhver tid eksponeres for kjøling i radiatoren!

Om du i ditt system helt fjerner dine 1,5 liter i vanntanken, vil du fortsatt oppleve samme temperaturer i systemet!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...