david78 Skrevet 5. juni Skrevet 5. juni I det siste har jeg reflektert en del over hvordan vi definerer og opplever «god smak» når det gjelder mat. Noen holder fast ved tradisjonelle familieoppskrifter, andre følger globale mattrender, og mange eksperimenterer seg frem til sine egne smakspreferanser. Men hvor mye av smaken vår formes egentlig av kultur, vane og miljø – og hvor mye påvirkes av biologi og personlig preferanse? Kan noe egentlig «smake godt» på en objektiv måte? I hvilken grad former matminner fra barndommen våre preferanser som voksne? Er nordmenn (eller mennesker generelt) mer konservative eller åpne for nye smaker? Hvordan påvirker moderne trender – som fermentering, plantebasert kosthold og global street food – våre smaksløker og matvaner? Jeg ønsker å starte en diskusjon rundt dette og høre hva dere tenker: Hvordan har din smak utviklet seg – og har den endret seg med tiden? Del gjerne dine egne erfaringer, favorittsmaker eller tanker om hvordan «smak» utvikler seg!
Milhouse85 Skrevet 5. juni Skrevet 5. juni Som kokk kan jeg skrive litt om dette. "God smak" er veldig subjektiv, og handler mye om individuelle preferanser - og er mye styrt av arv og miljø. Men også alder, kjønn, sesong/tid, klima og mye annet. I tillegg er det store forskjeller basert på egen livsstil. Derfor er det helt umulig for en kokk å tilfredsstille en større grupper mennesker, som består av alle aldersgrupper, fra ulike kulturer og lignende. Det er bokstavelig talt helt umulig. Derfor vil jeg erstatte ordlyden "god smak" med "god kvalitet" - som er erstatning, for "god smak". Mat av høy kvalitet, er mat av gode råvarer som er foredlet på en god måte - slik at de får fremhevet ønskelige egenskaper. Til videre bruk i matlagning. En kokk harmonerer smaker, i en god balanse. Slik at totalopplevelsen mellom de ulike smakene sitter. Samtidig som råvarene er foredlet på en riktig måte, uten å forringe smakene. Dessverre er veldig mye av maten vi spiser i dag av ekstremt dårlig kvalitet. Utraprossesert og "forfalsket" - der ekte råvarer, imiteres med billige ingredienser og en mengde tilsetninger. Folk som spiser mye av den type mat, vil ofte ha en høyere toleranse for salt. I tillegg har smaksforsterkere o.l. en bivirkning ved at smaksløkene "blir slitne" - og det krever mer for å "føle" smakene, av enkle og mer rolige råvarere. En som spiser mye ferdigmat, prosesserte mat, snacks og lignende. Vil derfor føle maten smaker lite - dersom vedkommende oppsøker en restaurant av høyere klasse. En som drikker sukkerdrikker regelmessig, vil ikke ha en spesielt sterk opplevelse av å spise en bit eple. Men for en som er veldig restriktiv på sukker, vil føle at en eplebit er noe av det søteste man kan få i seg, og hele munnen vi eksplodere i smak og sødme. Dette er noe få har til gode for å oppleve, rett å slett fordi de fleste av oss - spiser mye sukker, veldig mye sukker....! Smaken er som baken, nokså todelt.... Det er ikke noe som heter "god smak" - kun god kvalitet. Ta disse vinfolka som eksempel. Som (kanskje) skryter av å ha god smak. Bare tull! Det er så mange omstendigheter som påvirkere smaken på akkurat den flaske vin som den anmelderen måtte nyte; at det at jeg - som leser av disse anmeldelsene - skall få en tilsvarende opplevelse er lite sannsynlig. Derimot er det mye "kommersiell vin" - altså, saft-lignende drikke på polet. Dersom man lærer å unngå dette, (skille dårlig kvalitet mot god kvalitet) er mye gjort. Dette gjelder også kjøtt, ost, fisk, og veldig mye annet.... 1 1
Zepticon Skrevet 5. juni Skrevet 5. juni (endret) Våre hjerner er så lite objektive at det er umulig å definere. Nøyaktig samme mat smaker forskjellig om den er servert på et cruiseskip, i en intim miniretaurant, hjemme forran tvn, når man er sulten, når man er mett, om man må på do, eller om man er sliten. Så har man jo kulturell tilvenning, også kalt tradisjon(kaffe, øl) og gener (koriander smaker forskjellig hos noen pga spesielle gener). Endret 8. juni av Zepticon 1
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå