Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Hvilke begrensninger kan tinglyses på jordbrukseindom/fulldyrka mark


Sprakky

Anbefalte innlegg

Hei. For noen år siden kjøpte vi et hus som er skilt ut av en jordbrukseiendom. På alle sider av huset er det fulldyrka mark.

Bonden skal nå selge gården. Vi tenker å tinglyse noen begrensninger på jordet som ligger rundt huset vårt.

På kartverkets side står det at man kan tinglyse begrensninger, blant annet byggeforbud.

Kan vi i tillegg til å tinglyse byggeforbud legge inn forbud mot lagring/oppbevaring av ting? Slik at vi ikke risikerer at det blir stående landbruksmaskiner, eller at bonden lagrer rundballer tett inntill huset?

Er det noe annet man bør tenke på? Vi har allerede tinglysning som gjelder veirett, vann og kloakk.
Hva med strøm? Er nedgravd kabel som krysser hans jord.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Naboen er villig til tinglyse hva enn det skal være, så lenge det ikke går ut over høstingen av fulldyrka jord. I og med at vi ikke vet hvem som blir å ta over, tenkte vi det var lurt å tinglyse rettighetene man bør ha (vann, vei, avløp), noen fler? Og tinglyse byggeforbud, evt. andre begrensninger, ut fra hva som er lov å tinglyse.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Strømkabelen er netteiers ansvar, ikke ditt. Hva gjelder byggeforbud, så kan du jo tenke deg om situasjonen var omvendt, at bonden ville tinglyse et forbud mot både bygging av garasje, uteboder, lagring av båt og campingvogn på din tomt når du skulle selge den; du måtte vært idiot (noe jeg altså karakteriserer denne naboen som er villig til å gjøre noe sånt uten at dere har rett til å kreve det...) for å gå med på et sånt inngripende vilkår...

Lenke til kommentar

Her er det viktig å huske på at det er en viss forskjell på hva man kan avtale, og hva man kan tinglyse. Man kan tinglyse en god del mer enn man lovlig kan avtale, fordi tinglysing er bare en registreringsordning, ingen instans i tinglysingsvesenet kontrollerer at det som skal tinglyses faktisk er lovlig. 

Servituttloven er bakgrunnsreglene her, men det er også regler i jordlova (primært §§ 8 og 11) som bestemmer at man ikke kan gjøre disposisjoner som gjør dyrkbar jord uegnet til jordbruksproduksjon. En tinglyst servitutt som forbyr jordbruk eller essensielle elementer av det er med andre ord nokså verdiløs. 

Vei, vann, avløp, strøm (netteiers ansvar, men hvis netteier ikke har sikret seg det så er det du som ikke har strøm frem til det er på plass) er de sentrale ting som må være på plass - men disse er normalt allerede på plass gjennom prosessen frem mot å få byggetillatelse. 

Hva trenger du å få sikret av rettigheter? Hvilke rettigheter trenger du å ha over denne naboeiendommen for å sikre at du får brukt din eiendom til det du ønsker å bruke den til? Et byggeforbud - hva er det du ønsker å forby naboen å bygge?

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...