Gå til innhold

Hva slags vifte funker greit til erstatning i en Corsair CX600?


Anbefalte innlegg

Vifta i strømforsyningen på hjemmeserveren min har begynt å bråke, og det vil sikkert ikke gå lang tid før den svikter. Så det er best å få byttet den snarest mulig. Jeg er veldig godt fornøyd med strømforsyningen, den har ikke blitt svett engang i den tiden jeg har hatt den med svært varierende antall disker, 5-6 lydkort, diverse typer skjermkort og andre greier. Så da bytter jeg heller vifta enn å kjøpe en annen strømforsyning. Men hva kan brukes til å bytte direkte uten for mye mekking med festene på 120 mm? Det er 15 år siden jeg gjorde noe sånt sist (da moddet jeg alt mulig for å få det stillest mulig på hjemmekontoret, med HDMI og USB på at er det lett å plassere tingene et annet sted), så jeg aner ikke hva som er greit å bruke nå. Det var vel Papst som var greia da for å få mest mulig stillegående vifte med nok luftstrøm, mener jeg å huske. Det er jo greit at det ikke høres ut som en støvsuger når serverrommet må stå åpent på varme sommerdager...

Endret av Pallantir
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er ikke meningen at menigmann skal romstere i PSU. Man må utlade kondensatorene før man gjør inngrep. Her er det ikke trygt selv om krafttilførselen er frakoblet. Ukyndige inngrep kan i  beste fall føre til støt eller så er både eksplosjon og  død en mulighet. Selv om inngangskondensatorene kan ha en "bleeder resistor" (motstand/resistor (elektrisk komponent))til å hjelpe med utladning, bør man ikke stikke nesa si under dekselet.

Folk kan gjøre mye selv på en PC, men service på PSU er ikke en av de.

Quote

Jeg gjør det likevel, fordi jeg er så tøff og merkene med advarsel er kun satt på for gøy.

 

Endret av BadCat
Lenke til kommentar

@sedsberg Takk, da lodder jeg bare på kablene direkte i strømforsyningen.

@BadCat Takk for advarselen og omtanken, men akkurat der vet jeg veldig godt hva jeg gjør. :) Jeg moddet PSU-er fra slutten av 80-tallet og fram til sent på 2000-tallet, jeg har bare ikke gjort det de siste 15 årene, sånn omtrent. Jeg vil tippe at jeg har byttet vifte på minst 15-20 strømforsyninger til hjemmeserver, HTPC, stue-PC og så videre. Så det er null stress. Jeg skal uansett ikke borti 220V-delene (dem har jeg aldri moddet, i motsetning til en del av hardcoregutta på overklokkingsforumet som "trimmet" strømforsyningene for å kunne presse utstyret hakket lengre, nå fins det jo vanlige strømforsyninger å få kjøpt som har latterlig mange watt), jeg rører bare kablene til vifta og toppdekselet, der den skrus fast.

 

Lenke til kommentar

Om man skulle være så flink at man får seg en karamell fra kondensatorene i PSU så er det sjeldent farlig så lenge den er frakoblet. Det er DC så man blir ikke hengende fast. Man får et solid stikk, røkker handa til seg og banner litt.

I gamle skjermer var det litt annerledes. Disse kunne ha opp i over 20.000 volt selv etter de var slått av og koblet i fra.

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Bare for å avslutte denne: Det var et veldig enkelt bytte, for Corsair hadde vært så hensynsfulle å feste den originale vifta med en plugg. Så det var bare å dobbeltsjekke polariteten. Selv om rød og svart/gul er ganske selvforklarende, ville det jo være dumt hvis Corsair hadde funnet på å kjøre fargene mot standarden. Papsten kjenner jeg godt fra før, hvit til hastighetssensor, blå til minus og rød til pluss, men også den dobbeltsjekket jeg ved å plugge den på en vifteplugg på hovedkortet. Litt kapping, lodding og tre lag med krympestrømpe ga dette resultatet:

 

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.

 

Jeg limte til slutt den ekstra kabelen (før Corsairs kabelbeskyttelse, som er det gjennomsiktige plastrøret) til vifta med smeltelim. Hvis det skulle bli varmt nok til at smeltelimet smelter igjen, så har jeg større problemer enn limet på den vifta... Og det kan ikke renne ned på noe strømførende sånn som vifta står plassert. Men det har jo ikke så mye å si, smeltelim leder jo ikke strøm i det hele tatt. Jeg bruker det på alt jeg lager av kretskort til båten som fuktighetsbeskyttelse, inni IP57-bokser.

Papst-vifta funket faktisk bedre enn den originale. Mindre støy på tilsvarende temperatur, og jeg så da jeg målte den andre vifta at strømforsyningen selv varierer mellom 5,5 volt og 12, etter temperaturen. Så dette bør ikke bli noe problem igjen, jeg hadde sånne Papst-vifter som gikk i minst 10-15 år uten problemer i en HTPC.

Endret av Pallantir
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...