Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Luftfuktighet innendørs, nivåer og hvordan måle


Anbefalte innlegg

Hei,

Er det noe poeng å måle luftfuktighet innendørs, og i så fall hva og hvordan er det best å måle? Ved taket, gulvet eller midt på veggen, når vindu eller dør eller lengst mulig fra slike ting? Er målerne som en får f.eks. på Clas Ohlson eller Kjell presise nok? En bør vel ha noe med loggfunksjon da det vel ikke er momentanverdiene som er viktige men nivået over tid? Jeg har noen billige målere og nå på sommeren viser de rundt 70 % over hele boligen, ( med små variasjoner bad, soverom og stue) er dette et OK nivå?

Lenke til kommentar
Annonse

[1] Random productId 5875805 from forum_337

Alltid greit å vite om man risikerer  å utsettes for eks. mugg inne pga. for høy relativ luftfuktighet 😊

Sitat

Hva er riktig luftfukt i boliger?

Lufta i boligen vår inneholder fukt. Vi kan måle vannmengden i absolutt luftfukt, som oppgis i gram vanndamp pr. kubikkmeter, eller i relativ luftfuktighet (RH) som oppgis i % av hvor mye fukt luften klarer å holde på ved den aktuelle temperatur. Relativ luftfukt forteller oss når lufta er så fuktig at mugg kan vokse eller støvmidd trives. Når vi føler at lufta er fuktig, er det også relativ luftfukt vi føler. Om vinteren, det vil si i fyringssesongen, skal relativ luftfukt være mellom 20% og 40% i de varme oppholdsrommene. I kjøligere rom (15 til 18°C) kan luftfukten være opp til 50%. Om sommeren kan luftfukten ligge høyere, men bør ikke over 60%.

Kilde

Min erfaring med de billige fra eks. Clas Ohlson er at de stort sett gjør en grei nok jobb til hjemmebruk selv om det er litt slingringsmonn når det gjelder hvor nøyaktig de måler (ensifret avvik +-). Ulempen med flere av disse som har trådløse målere er at de kun har tre kanaler å velge mellom så hvis naboen har en tilsvarende, risikerer man å få data fra dennes måler(e).


Hvis man skal logge så begynner det etterhvert å bli flere muligheter og de fleste Smarthussystemene har mulighet til å integrere egne eller tredjeparts målere. Blir fort penger av det hvis alt man er ute etter er status på luftfuktighet da… Netatmo har en løsning hvor man kan ha flere målere samt en utendørsmåler og få øyeblikks- og historiske data presentert i en app. Blant annet Meteorologisk institutt med yr.no bruker data fra utendørsmålerne til Netatmo til å vise detaljert temperatur i kartet. Butikkpris for startkit på ~1600,- så ikke helt billig det heller. Det finnes konkurrerende produkter uten at jeg har oversikt.

For frittstående logging kan en slik datalogger anbefales. Har brukt min både til å måle luftfuktighet & temp i krypkjeller samt for å sjekke kjøl og frys.

Plassering? Tenker at man bør se det litt an og sjekke ulike steder over tid for å se om det er noe spesielt sted som utpeker deg, eks. at vegg, vinduskarm ikke er så tett som den burde være.

Høy luftfuktighet kan også komme av manglende eller underdimensjonert lufting og utbedring av dette kan være en quick win 😊

Fra Netatmo:

image.thumb.png.a6c57e70f1891c332837a9cbc60c39ed.png
 

image.thumb.png.f866773092242bbcb90b4257f03eb021.png

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...